Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

IMG 0079

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Φεβρουάριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Agelos

          Την Τετάρτη 1-2-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμεναρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου, το Καθολικό της οποίας τιμάται και επ’ ονόματι της Υπαπαντής του Κυρίου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

        Την Πέμπτη 2-2-2017 με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης στη Νάουσα Πάρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου παρουσία μαθητών, δασκάλων και καθηγητών των σχολείων της πόλεως Ναούσης καθώς και των τοπικών αρχών, αφού η εορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού έχει καθιερωθεί ως τοπική αργία. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, κήρυξε τον Θείο Λόγο και προεξήρχε της Ιεράς Λιτάνευσης της Θαυματουργού Εικόνος της ``Πεντάνουσσας`` πολυούχου της Ναούσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Την Παρασκευή 3-2-2017 το μεσημέρι μετέβη στην Ενορία Λευκών Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Στυλιανής Τριανταφύλλου μητρός του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Τριανταφύλλου Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Υρίας (Λευκών) Πάρου.

Με το Βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά.

Την Κυριακή 5-2-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με την άδεια και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β', χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου Μοσχάτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου κατ’ έτος τελούν την Πανήγυρη του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω τα μέλη του Συλλόγου των απανταχού Παρίων και Αντιπαρίων ``Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ`` την πρώτη Κυριακή μετά την μνήμη του. Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που φέρει εκ μητρός την καταγωγή του από την Νάουσσα της Πάρου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, κάνοντας αναφορά στην Κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου που σήμερα ξεκίνησε, καθώς στον βίο του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω. Ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία, μετά από την οποία παρετέθη από το Διοικητικό Συμβούλιο κέρασμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού. Πλήθος κόσμου, - Παρίων και Αντιπαρίων - συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου, για να συνεορτάσουν την τοπική γιορτή.

Την Δευτέρα 6-2-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Τρίτη 7-2-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Γεωργίου Φραγκουλάκη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρευρέθη σε εορταστική εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης ``Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ`` στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Παντανάσσης  πόλεως Νάξου. Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας με Θέμα ``ΤΟ ΥΠΕΡ ΠΑΝ ΟΝΟΜΑ``. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου.

            Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον π. Δανιήλ μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση νέων ζευγαριών κατά την διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε περίπου δίωρη συζήτηση πάνω σε θέματα συζυγίας, τεκνογονίας και αγωγής των παιδιών. Ακολούθησε λιτή δεξίωση.

Την Τετάρτη 8-2-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην περιοχή Γαλήνης Νάξου όπου παρουσία του Βουλευτή και πρώην Υπουργού κ. Ιωάννου Βρούτση, του Περιφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη και λοιπών τοπικών παραγόντων, τέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ``Χ.Υ.Τ.Α`` Νάξου.

 

Την Πέμπτη 9-2-2017 έπλευσε για την Πάρο όπου προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους στην περιοχή Καμπί Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 10-2-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στο Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους της Ενορίας Αγγιδίων Νάξου. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Ιερέως π. Βασιλείου Φλεριανού (+9-2-2015 ) που διετέλεσε και Εφημέριος Αγγιδίων και εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων και του αποτμήματος Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους.

Το Σάββατο 11-2-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Θέμιδος Μπογιατζόγλου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου.

Την Κυριακή 12-2-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης Κορώνου Νάξου.

Την Πέμπτη 16-2-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου παρηκολούθησε την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κληρικών που πραγματοποιεί η Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γενικό θέμα: `` ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ``. Εισηγητής γι αυτό το μήνα ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου Δρ. Θεολογίας του Πανεπιστημίου Ρώμης και Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου (οδ. Αχαρνών) με Θέμα: ``Η ποιμαντική αντιμετώπιση των Λειτουργικών θεμάτων της Ενορίας``. Ακολούθησε συζήτηση επί της εισηγήσεως στην οποία εκτός του Σεβασμιωτάτου συμμετείχαν και αρκετοί κληρικοί. Μετά το πέρας της εισηγήσεως παρετέθη γεύμα το οποίο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος και παρεκάθησαν όλοι οι κληρικοί και ο εισηγητής τον οποίο και ευχαρίστησε θερμότατα ο Σεβασμιώτατος.

 

Την Παρασκευή 17-2-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου όπου ευλόγησε την πατροπαράδοτη πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα, παρόντος του Ναξίου Βουλευτή κ. Νικολάου Μανιού, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, των λοιπών τοπικών αρχών, καθώς και του κ. Διοικητή, του Διοικητικού, Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας και άλλων προσκεκλημένων.

Το Σάββατο 18-2-2017 το μεσημέρι προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της 96χρονης γερόντισσας Ελισάβετ Κορρέ, Μητέρα του επί σειρά ετών διατελέσαντος Επάρχου Νάξου κ. Βασιλείου Κορρέ, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Το απόγευμα μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου.

 

Την Κυριακή 19-2-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου Νάξου.

Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο της Βαπτίσεως της μικρής Μαρίας, Θυγατέρας του ζεύγους Δημητρίου και Στυλιανής Βαλέτα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών ευλόγησε την πατροπαράδοτη πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα, του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτίου ``Ο ΖΕΥΣ``, παρόντος του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, των λοιπών τοπικών αρχών, καθώς και άλλων προσκεκλημένων. Κατά την διάρκεια της όμορφης εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον Σύλλογο εκλεκτές προσωπικότητες που ανιδιοτελώς κατά το παρελθόν αλλά και συνέχεια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ιστορικό Σωματείο και γενικότερα στον Φιλωτίτικο λαό. Μεταξύ των τιμηθέντων ήταν και ο Φιλωτίτης Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Ρουσάκης Ιατρός – Αναισθησιολόγος, επί Βαθμώ Διευθυντή στο Νοσοκομείο Ε.Ε.Σ και Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Σύντομο βιογραφικό του με συνοδεία διαφανειών αναγνώσθηκε εκ μέρους του Συλλόγου και τονίσθηκε η επί 30ετία άοκνη προσφορά του π. Γεωργίου προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο ιδιαίτερα δε με την άμεση εξυπηρέτηση κάθε ιατρικού περιστατικού σε οποιοδήποτε Ναξιώτη μέσα από την ευεργετική παρουσία του στο Νοσοκομείο ``Ερυθρός Σταυρός``.

Το βραβείο (αναμνηστική πλακέτα) εκλήθη να απονείμει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του π. Γεωργίου Ρουσάκη και την μεγάλη και θυσιαστική αγάπη του προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο με γνώμονα πάντοτε το ψυχοσωματικό συμφέρον του κάθε εμπεριστάτου αδελφού μας σε συνδυασμό με την εντολή του Κυρίου μας να μην δημοσιοποιούμε τις αγαθοεργίες μας. ``Η απουσία του απόψε λόγω ανειλημμένων και επιτακτικών υποχρεώσεων του`` τόνισε ο Σεβασμιώτατος ``μου δίνει την δυνατότητα να πω κάτι παραπάνω για τον π. Γεώργιο, διότι θα ήταν αδύνατο να συμβεί αυτό εάν ήταν παρών``. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος παρέθεσε λιτή δεξίωση.

Την Τρίτη 21-2-2017 το μεσημέρι προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 25χρονου Ευσταθίου – Σωτηρίου Σάββα, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Την Τετάρτη 22-2-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Σαγκρί Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 55χρονου εκπαιδευτικού Γεωργίου Μαϊτού (υιού του σεβάσμιου γέροντος π. Ιωάννου Μαϊτού) που υπηρέτησε επί 30ετία ως Δάσκαλος σε διάφορα Δημοτικά Σχολεία της Νάξου και κυρίως ως Προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Κυκλάδων με έδρα την Σύρο. Προ της απολύσεως με πολλή συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επαινετικά για τον μακαριστό Γεώργιο και παρηγορητικά για την οικογένειά του, ιδιαίτερα δε για τον πατέρα του και πολιό Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη. Στην Εξόδιο Ακολουθία συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί του νησιού και μεγάλο πλήθος κόσμου, εκφωνήθηκαν δε πολλοί επικήδειοι λόγοι και ψηφίσματα Συλλόγων και φορέων, που ιδιαίτερα εξήραν το εξαίρετο ήθος και την μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος στον χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητος.

Το βράδυ της ίδιας ημερας, παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, (ο οποίος υπήρξε μαθητής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου με την ευλογία του οποίου κήρυξε τον Ευαγγελικό Λόγο στην ευρύτερη περιοχή της Παροναξίας). Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και ιερούργησε στην καθιερωμένη πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, όπου και φυλάσσεται απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου και η Εικόνα του. Τον Θείο Λόγο Κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές και ευχαρίστησε τους πιστούς που συμμετείχαν λειτουργικά και προσευχητικά σ’ αυτή την κατανυκτική αγρυπνία εις τιμήν και μνήμην του Μεγάλου Ευεργέτου μας Αγίου Πολυκάρπου που μαζί με τον Πνευματικό του Πατέρα Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο μας χάρισαν την μεγαλύτερη ευλογία και δωρεά: την ίδρυση της τοπικής μας Εκκλησίας. Καθ' όλη τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας έψαλλε κατανυκτικά και μελίρρυτα, χοροί Ιεροψαλτών με την συμμετοχή των τριών Πρωτοψαλτών της πόλεως Νάξου (Ζωοδόχου Πηγής, Παντανάσσης και Αγίου Νικοδήμου).

Το Σάββατο 25-2-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 26-2-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Αποστολικού Αναγνώσματος στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Νικολάου Τσιγώνια.

          Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της συγγνώμης) με την συμμετοχή όλου του Κλήρου του Νησιού και κήρυξε τον Θείον Λόγον, με θέμα ``Αποθώμεθα τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός``. Πρό της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε ευχές επί τη εισόδω στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ακολούθησε ο ασπασμός της συγγνώμης όλων των παρισταμένων κληρικών και λαϊκών, κατά την Εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

Την Καθαρά Δευτέρα 27-2-2017 το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου με το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

           Την Τρίτη 28-2-2017 το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου με το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου Πάρου.

Εν συνεχεία είχε συνεργασία με μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος με θέματα που απασχολούν το Προσκύνημα.

 

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top