Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

header1ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Ιανουάριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, καθώς και η είσοδος εις το αισίως αρξάμενο έτος  2013.

Την 1η του νέου ανατέλλοντος έτους 2013,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε στον Όρθρον και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό ``Παναγίας Εκατονταπυλιανής`` Πάρου.

Στο τέλος της Λειτουργίας τέλεσε επίσημη Δοξολογία, με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, καθώς και εκπροσώπων των Πολιτιστικών Σωματίων του Νησιού επι τη ενάρξει του νέου έτους.

 
dsc03727
dsc03732
dsc03738
dsc03742

Εν συνεχεία μετέβη στην Στέγη Αγάπης `` Η Οσία Θεοκτίστη`` (όπου καθημερινά σιτίζονται 60-65 εμπερίστατοι αδελφοί μας) και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και ευχήθηκε για το νέο χρόνο σε όλους τους συμμετέχοντες.

Την Τετάρτη 2-1-2013   το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στο Γηροκομείο Πάρου με την συμμετοχή όλων των τροφίμων και του προσωπικού καθώς και των εθελοντών και εθελοντριών των οποίων η προσφορά είναι πολυτιμότατη στην απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου. Μετά την Ακολουθία και την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας μίλησε για την μεγάλη αξία του εθελοντισμού η κ. Δέσποινα Πώλου, εξέχον και δραστήριο μέλος της επιτροπής εθελοντικής προσφοράς της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος και συνεχάρη τους εθελοντές και τις εθελόντριες για την πολύ συμαντική προσφορά τους και ευχήθηκε για το νέο έτος να είναι ειρηνικό και σωτήριο στους 20 γέροντες και γερόντισσες που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο, στο προσωπικό και όλους τους παρευρεθέντες στην εκδήλωση. Ακολούθησε εορταστικό γεύμα και απόδοση ύμνων και τραγουδιών από την ωραία χορωδία κυριών και κυρίων του ΚΑΠΗ Πάρου. Ζωντανή επίσης ήταν και η παρουσία του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε Ιερές Μονές της Πάρου για να ευχηθεί επί τω νέω έτει να προσφέρει και να ευλογήση την Αγιοβασιλόπιττα καθώς και το καθιερωμένο φλουρί (Κωνσταντινάτο).

dsc03768
dsc03771
dsc03778
dsc03789
dsc03817
dsc03831
dsc03832
dsc03844
dsc03818
dsc03857

 

Το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας διοργάνωσε, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Πάρου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθηναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος των επιτυχόντων και ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ  και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πάρου (Παρο-νάξιος την καταγωγήν) κ. Μανώλης Γλέζος, ο οποίος και κατά παράκληση του Σεβασμιωτάτου διένειμε τιμητικά τους επαίνους και τα αναμνηστικά δώρα της Ιεράς Μητροπόλεως. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών - φοιτητριών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη δεξίωση. 

dsc03883
dsc03885
dsc03889
dsc03892
dsc03894
dsc03900
dsc03904
dsc03909

          

Την Πέμπτη 3-1-2013 Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τις οικογένειες των ιερέων της Πάρου και Αντιπάρου. Στην εκδήλωση ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα την οποία και μοίρασε στην συνέχεια στους παρευρισκομένους διανέμοντας συγχρόνως δώρα σε μικρούς και μεγάλους καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στους φοιτητές – φοιτήτριες παιδιά των Ιερέων Πάρου και Αντιπάρου, καθώς και στους ιεροσπουδαστές.

p1010185
p1010189
p1010198
p1010200
p1010208
p1010211
p1010216
p1010223
p1010239
p1010275

Μετά το τέλος της εκδήλωσης μετέβη στην Νάουσα Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της εξοδίου Ακολουθίας του Γεωργίου Ρούσου (Κοντογιώργης)

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Δάσους (Αγίου Αρσενίου)σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τέλεσε την Ακολουθία των Βασιλικών ωρών και την Ρασοφορία της νέας δοκίμου Μοναχής Παϊσίας. Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «οι μοναχοί φέρουν τα στίγματα του Σταυρού, που είναι η σταύρωση των παθών, των αμαρτιών, των αδυναμιών, η ταπείνωση, η αγάπη, η αυτοπροσφορά, η σιωπή, η ησυχία και ασφαλώς η υπακοή….>>

 Αργά το Βράδυ ανεχώρησε για την Νάξο.

Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε την Κυριακή 6 Ιανουαρίου η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στη Νάξο.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και στη συνέχεια τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και των λοιπών τοπικών Αρχών.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση στο Λιμάνι της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια ύδατα. Τηρώντας την ωραία και παλαιά παράδοση αρκετοί νέοι, έπεσαν στα νερά της Θάλασσας, απ' όπου τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο κ. Γιώργος Μανωλάς, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε χρυσό Σταυρό. Στους υπόλοιπους νέους που έπεσαν στην θάλασσα προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

0
1
2
4
5
9
10
11

                       

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου όπου και τέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος των μικρών διδύμων Μαρίας και Κωνσταντίνας, τέκνων του Ηλία και της Αθανασίας Κοττάκη.

Στη συνέχεια μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Βίβλου, όπου πραγματοποιήθηκε ωραία εορταστική εκδήλωση παρουσία και του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, πολλών Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Διευθυντών Σχολείων και μεγάλου πλήθους πιστών. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις Αγιοβασσιλόπιττες και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ευχαριστώντας συγχρόνως των δραστήριο και υπερπολύτεκνο Εφημέριο π. Εμμανουήλ και την εκλεκτή Πρεσβυτέρα του. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Δήμαρχος και πολλοί από τους παρευρεθέντες επισήμους. Στην συνέχεια απενεμήθησαν τιμητικοί έπαινοι και δώρα στους αριστούχους του Δημοτικού και Γυμνασίου Βίβλου (κατά την περασμένη χρονιά), ενώ στο τέλος μοιράστηκαν γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκομένους και μικρά δώρα σε όλα τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου.

Την Δευτέρα 7-1-2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Γαλήνης Νάξου. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον Θείο Λόγο ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Τρίτη 8-1-2013 το απόγευμα ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) Χώρας Νάξου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, προσφέρντας όπως συνηθίζει και το φλουρί (Κωσταντινάτο). Για την Προσωπικότητα και την Μορφή του Μεγάλου Βασιλείου μίλησε η Καθηγήτρια του Λυκείου Νάξου κ. Σοφία Οικονόμου (Μαθηματικός). Ακολούθησαν επίκαιροι ύμνοι και παραδοσιακά τραγούδια.

Την Κυριακή 13-1-2013  Το απόγευμα προέστη της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σαγκρίου Νάξου. της Στυλιανής Ορφανού, συζύγου του μακαριστού Νικολάου Ορφανού, Ιατρού επί σειρά ετών της Ορεινής Νάξου με έδρα το Σαγκρί. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη ομιλία για την προσωπικότητα της εκλεκτής αυτής ψυχής που διακρίθηκε για την βαθειά της πίστη, την ευγένεια και σεμνότητα του χαρακτήρα της και την δημιουργία μιας καλής Χριστιανικής Οικογένειας. Για την μεταστάσα μίλησε επίσης ο Σαγκριώτης Θεολόγος και λαϊκός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας κ. Μιχαήλ Σκορδιαλός.

Την Δευτέρα 14-1-2013 Τό απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι Νάξου και προέστη της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πολύτεκνης Μητέρας και γιαγιάς Κυριακής Κρασσά.

Την Πέμπτη 17-1-2013 Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μονιτσίων Νάξου, κτίσμα του 1716 και Ενοριακός Ναός του παραπάνω οικισμού μέχρι την δεκαετία του 1930. Σήμερα ο οικισμός Μονίτσια αριθμεί ελάχιστους κατοίκους, αλλά το πανηγύρι του πρόσφατα ανακαινισθέντος μεταβυζαντινού Ναού του Αγίου Αντωνίου προσελκύει αρκετούς προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Δρυμαλίας –Τραγαίας.

dscf5381

dscf5393

dscf5396

dscf5404

Το εν συνεχεία προγραμματισμένο ταξίδι του Σεβασμιωτάτου για την Πάρο, για την συμμετοχή του σε δύο πανηγύρεις του Μεγάλου Αθανασίου (Παροικία και Νάουσα), λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (απαγόρευση απόπλου) δεν πραγματοποιήθηκε.

Την Κυριακή 20-1-2013 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Παπασαράντης Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το μεσημέρι τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Ζεύγους Νικολάου Κασμά και Ειρήνης Μαργαρίτη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Φιλώτι Νάξου. Στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Συλλόγου Φιλωτιτών ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτίου Νάξου.

Την Δευτέρα 21-1-2013 με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο

Την Τρίτη 22-1-2013 το πρωί μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου όπου παρουσία του Διοικητού και όλου του Προσωπικού που υπηρετεί στο Αστυνομικό τμήμα ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και ευχήθηκε για το νέο χρόνο σε όλους τους συμμετέχοντες. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στο αστυνομικό τμήμα μια ασημένια εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.

imag7196

imag7206

το απόγευμα της ίδιας ημέρας προήδρευσε της Δ. Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Αργά το Βράδυ ανεχώρησε για την Νάξο.

Το Σάββατο 26-1-2013 παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το Μνημόσυνο των αειμνήστων Βασιλείου Γρατσία και Άννης Μουστάκη.

Στην συνέχεια μετέβη στο σπίτι του υπεραιωνόβιου (103 ετών) Γρηγορίου (Γλυμάκη) Θεωνά, με αφορμή την Εορτή του και του επέδωσε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως (Σταυρός Εκατονταπυλιανής) για την μεγάλη προσφορά του στην τοπική κοινωνία (επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητος Φιλωτίου), το εξαίρετο ήθος του και την δημιουργία μιας ωραίας και μεγάλης πολύτεκνης οικογένειας. Ένα από τα έξι (6) παιδία του είναι και ο πρ. Ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Θεωνάς.

Αμέσως μετά επισκέφτηκε το πρόσφατα ανακαινισμένο Παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

img_3485

Την Κυριακή 27-1-2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου Αρχιμ. Χρυσόστομος Πήχος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρου Χριστοδούλου, με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από την κοίμηση Του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Δημοτικής Κοινότητας Παροικίας Πάρου και του Συλλόγου Γυναικών Πάρου ``ΗΡΗΙΣ``. Στην συνέχεια μετέβη στο κατάμεστο Νεανικό Κέντρο της Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου όπου παρέστη σε ωραία εορταστική εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας στο τέλος της οποίας ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και απηύθηνε ευχές στα παιδιά, τους γονείς και τους παρευρεθέντες. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Εφημέριο π. Εμμανουήλ Φωκιανό και τους καλούς συνεργάτες του, κυρίως τους κατηχητές και κατηχήτριες.

p1010147

p1010102

p1010057         

Αργά το βράδυ ανεχώρησε για την Νάξο.

Την Τετάρτη 30-1-2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επλευσε για την Πάρο όπου το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε σεμνή εκδήλωση προς τιμή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Μοστράτου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς μας Μητροπόλεως επί τη συμπληρώσει 40 ετών Ιεροκηρυκτικής Διακονίας τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, ο οποίος μίλησε μέ θερμά λόγια για τον τιμώμενο Κληρικό και κάλεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σωτήριο Κοσμόπουλο Πρωτοσύγγελλο και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας να ομιλήσει περί της προσωπικότητος του τιμωμένου γέροντος. Ο π. Σωτήριος με τον διακρίνοντα αυτόν άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας συνδύασε επίκαιρη ομιλία περί του βίου του Άγιου Αρσένιου και περί της προσωπικότητος του π. Αλεξάνδρου. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Σέργη εκ μέρους όλων των λαϊκών και κληρικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως του Πρωτ. Ιωάννη Μανιού Αρχιερατικού Επόπτου Νάξου εκ μέρους όλων των Κληρικών που υπηρετούν στην Νάξο και του Αρχιερατικού Επόπτου Πάρου και Αντιπάρου Πρωτ. Δημητρίου Κυδωνιέως εκ μέρους όλων των κληρικών που υπηρετούν στην Πάρο, επίσης τον ασημένιο δίσκο της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής πρόσφερε ο Πρωθιερέας του Προσκυνήματος Πρωτ. Χρήστος Φουρνιστάκης. Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τεσσαρακονταετή προσφορά του π. Αλεξάνδρου και του επέδωσε ένα επιστήθιο Σταυρό με σχετική αφιέρωση. Το εκκλησίασμα με μεγάλη χαρά είδε την επίδοση του Σταυρού στον π. Αλέξανδρο καί «ἐν ἑνί στόματι καί μιᾷ καρδίᾳ» επικρότησαν την ενέργεια του Σεβασμιωτάτου μέ τό «Ἄξιος» προς τον σεβαστό Ιερέα τους.

 

Την Εκδήλωση έκλεισε ο τιμώμενος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος, ο οποίος έκδηλα συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας τους κληρικούς καί λαϊκούς συνεργάτες του, και όλους τους προσελθόντας χριστιανούς, στους οποίους ευχήθηκε αναλόγως.

 

Κλείνοντας την όμορφη αυτή εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους ιεροψάλτας και όλο το εκκλησίασμα μαζί να ψάλλουν ΄΄ πολυχρόνιον ποιήσαι Κύριος ο θεός τον πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτη και πατέρα ημών Κύριον Κύριον Αλέξανδρον Κύριε φύλλατε αυτόν εις πολλά έτη ΄΄.

p1010348
p1010356
p1010358
p1010361
p1010372
p1010377
p1010383
p1010384
p1010385
p1010397
p1010400
p1010407
p1010409
p1010410
p1010420
p1010425

 

Την Πέμπτη 31-1-2013 ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους το Θείον Λόγον κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης k. Αλέξανδρος Μοστράτος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top