Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

446

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

 κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Ιανουάριο Λειτούργησε ή χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 kalihronia pirotehxnimata

 Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, καθώς και η είσοδος εις το αισίως αρξάμενο έτος  2018.

Την 1η του νέου ανατέλλοντος έτους 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό ``Παναγίας Εκατονταπυλιανής`` Πάρου. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε  το πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου. Πρό της Απολύσεως ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιττες κατά την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας.

Στο τέλος της Λειτουργίας προέστη της επίσημης Δοξολογία, με την παρουσία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου του Επάρχου Πάρου, Αντιπάρου κ. Κωνσταντινου Μπιζά και των τοπικών Αρχών του Νησιού επι τη ενάρξει του νέου έτους.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βρέθηκε κοντά στους γέροντες και τις γερόντισσες του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου, ευλόγησε και μοίρασε την Αγιοβασιλόπιττα καθώς και την μεσημεριανή τράπεζα.


       Την Τρίτη 2-1-2017 το μεσημέρι στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της Πάρου και Αντιπάρου. Στην εκδήλωση ομίλησε ο π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος με θέμα: `` Για ποιους λόγους βαπτίστηκε ο Χριστός``. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχές στις Ιερατικές οικογένειες και ιδιαίτερα στα παιδιά.  Ακολούθως ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα τα κομμάτια της οποίας μοίρασε στους παρευρισκομένους διανέμοντας συγχρόνως δώρα σε όλα τα παιδιά και τα εγγόνια των Ιερέων Πάρου και Αντιπάρου, μαζί με την καθιερωμένη οικογενειακή Αγιοβασιλόπιτα και το ``φλουρί`` το Κωνσταντινάτο. Ακολούθως παρετέθη εορταστική τράπεζα στην οποία παρεκάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

       Την Τετάρτη 3-1-2018 το απόγευμα  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Ε.Π.Α.Λ Παροικίας Πάρου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Εγκαινίων στην νέα μεγάλη αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Σχολείου. Στη συνέχεια στην ίδια αίθουσα η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου διοργάνωσε, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Πάρου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος απηύθηνε ομιλία προς τους νέους και τους γονείς τους. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος καθώς και ο Έπαρχος Πάρου Αντιπάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και έδωσε επαίνους και συμβολικά δώρα στους επιτυχόντες νέους και νέες. Και την φετινή χρονιά υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη λιτή δεξίωση.

       Με το Βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Πέμπτη 4-1-2018 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 37χρονου Πολιτικού Μηχανικού Ιακώβου Γεωργίου Σέργη. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με καταφανή συγκίνηση μίλησε για τις αρετές και την πνευματικότητα του μεταστάντος νέου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Νάξου. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, ο Υποδιευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου κ. Ιωάννης Κόντες, η εκπρόσωπος Καθηγήτρια του Λυκείου Τραγαίας κ. Στυλιανή Βασιλάκη και ως εκπρόσωπος των επιτυχόντων ο πρωτοετής φοιτητής της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας  Σταμάτιος Εμμανουήλ Βούλγαρης, που συγκέντρωσε και την υψηλότερη βαθμολογία.

      Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Νάξιο Πρωταθλητή ποδηλασίας των Special Olympics Παναγιώτη Κουτάτζη, για τον οποίο προβλήθηκε μετά από σχετική ομιλία του π. Νεκταρίου Αλεξοπούλου ωραίο αφιερωματικό βίντεο. Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ο οποίος αφού συνεχάρη τους επιτυχόντες και επήνεσε τους γονείς και τους Καθηγητές τους αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, το ήθος και την αγωνιστικότητα του τιμωμένου νέου της νήσου μας, ο οποίος μέσα από πολλές δυσκολίες και μεγάλη προσπάθεια έφθασε στο υψηλότερο βάθρο των Eιδικών Ολυμπιακών Aγώνων των οποίων άναψε την φλόγα και κράτησε την δάδα τους ψηλά καθώς και την Ελληνική Σημαία. Με δύναμη ψυχής ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των καλών και στοργικών γονέων του, ενισχυόμενος  από την πίστη του στον Θεό και την αγάπη του στην Εκκλησία μας. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας του απένειμε τον ``Χρυσούν Σταυρόν`` της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας συνοδευόμενο από την σχετική τιμητική περγαμηνή, ενώ συγχρόνως κάλεσε τους νέους να τον έχουν ως πρότυπο στην ζωή τους και να εμπνέονται από το παράδειγμά του. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και αφού απενεμήθησαν οι τιμητικοί έπαινοι και τα δώρα στους επιτυχόντες, ακολούθησε ωραία δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.

Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στη Νάξο.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, καθώς και των λοιπών τοπικών Αρχών.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση στο Λιμάνι της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια ύδατα. Τηρώντας την ωραία και παλαιά παράδοση αρκετοί νέοι, έπεσαν στα νερά της θάλασσας, για να ``πιάσουν`` τον Σταυρό. Σε όλους ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία από ένα επιστήθιο Σταυρό, καθώς και μία Εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στον Ιωάννη Βαλέτα που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό.

       Το απόγευμα μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Βίβλου, όπου πραγματοποιήθηκε ωραία εορταστική εκδήλωση από το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιττες και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ευχαριστώντας συγχρόνως τον δραστήριο και υπερπολύτεκνο Εφημέριο π. Εμμανουήλ Σκουλάτο και την εκλεκτή Πρεσβυτέρα του. Στην συνέχεια όπως κάθε χρόνο απενεμήθησαν τιμητικοί έπαινοι και δώρα στους αριστούχους του Δημοτικού και Γυμνασίου Βίβλου (σχολ. έτους 2016-17), ενώ στο τέλος μοιράστηκαν γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκομένους και μικρά δώρα σε όλα τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου παρέστησαν μεταξύ άλλων  ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου κ. Ιωάννης Μαργαρίτης (οι οποίοι και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό), ο τοπικός Πρόεδρος, Διευθυντές Σχολείων κ.α.

       Την Κυριακή 7-1-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

      Την Πέμπτη 11-1-2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Επαρχείο Νάξου, μετά από πρόσκληση του Επάρχου Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη, και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα για τους υπαλλήλους και όλους τους εργαζομένους στις υπηρεσίες του. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και απηύθυνε ευχές σε όλους τους παρευρισκομένους και τις οικογένειές τους για το νέο έτος.

       Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία του Σαγκρίου Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιακώβου Αγγελή.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα  του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς μας Μητροπόλεως "ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM 92,3". Μετά την ευλόγηση και κοπή της Αγιοβασιλόπιττας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους τις θερμές ευχαριστίες του για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός καθώς και τις εγκάρδιες ευχές του για την νέα χρονιά.

       Το Σάββατο 13-1-2018 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά.

Την Κυριακή 14-1-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους από τον Σύλλογο Κοχύλου Άνδρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά την Απόλυση προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Γεωργίου Μπέρτου, ο οποίος επί τεσσαρακονταετία υπηρέτησε ως Λαμπαδάριος και εν συνεχεία ως Πρωτοψάλτης του ως άνω Ιερού Ενοριακού Ναού, κατά τα χρόνια που ο Σεβασμιώτατος υπήρξε ενορίτης του Ναού και λαϊκός Κατηχητής του Κατωτέρου Κατηχητικού Σχολείου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναχώρησε για την Νάξο.

     Την Τρίτη 16-1-2018 το απόγευμα  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Άγιο Θαλλέλαιο Νάξου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Εγκαινίων του νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α) ``Α.Μ.Ε.Α`` Νάξου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στη συνέχεια στην ίδια αίθουσα ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς όλους τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στο προσωπικό, τους γονείς και τα παιδιά του Κ.Δ.Α. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Βαγγέλης Παντελιάς, η κα Μόσχα Βερνίκου Διευθύντρια του Τμήματος Προνοίας του Επαρχείου Νάξου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Α.Μ.Α. Αγίου Θαλλελαίου Νάξου κ. Σταύρος Κουτελιέρης. Επίσης διαβάστηκε χαιρετισμός του Επάρχου Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη.

       Την Πέμπτη18-1-2018  το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Απείρανθο Νάξου και συγκεκριμένα στην περιοχή ``Λιγαρίδια`` όπου τέλεσε τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Αθανασίου, εν συνεχεία προέστη της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.  Προ της Απολύσεως ευχήθηκε και ευχαρίστησε κατάλληλα την οικογένεια του κ. Ιωάννη και Μαρίας Μπαρδάνη κτήτορες του ως άνω Ιερού Ναού, και όλους τους πιστούς. Στο κατάμεστο από κόσμο Ναό παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας,  ο τοπικός Πρόεδρος, κ.α. Ας σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Ιερός Ναός στην Νάξο που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας και ευχήθηκε στους Καθηγητές και τους 30 περίπου μαθητές της Σχολής.

       Την Παρασκευή 19-1-2018 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Στυλιανής Γιαμπουρά.

       Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαρίας Δρύλλη.

       Το Σάββατο 20-1-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών ευλόγησε την πατροπαράδοτη Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα, του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτίου ``Ο ΖΕΥΣ``, παρόντος του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, του Επάρχου Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Φώτη Μαυρομμάτη των λοιπών τοπικών αρχών, καθώς και άλλων προσκεκλημένων. Κατά την διάρκεια της όμορφης εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον Σύλλογο εκλεκτές προσωπικότητες που κατάγονται από το Φιλώτι και κατά το παρελθόν διακρίθηκαν αλλά και τώρα διακρίνονται για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και προβάλλουν τον τόπο και τις παραδόσεις μας.   

       Για την φετινή χρονιά τιμήθηκε ο Φιλωτίτης από πατέρα και μητέρα (Μαρία Γεωργίου Προμπονά), Ιατρός – Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Εμμανουήλ Γεωργίου Κατσάνης ο οποίος αφού απεφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του αρχικά στον Καναδά (όπου γεννήθηκε) και στην συνέχεια στις Η.Π.Α. Σύντομα αναδείχθηκε τόσο στην μάχιμη Ιατρική όσο και στην έρευνα με επίκεντρο το παιδικό καρκίνο και τις μεταμοσχεύσεως μυελού των οστών για τα παιδιά. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας των Η.Π.Α στο Τμήμα Παιδιατρικής –Παθολογοανατομίας, Παθολογίας και Ανοσιοβιολογίας. Είναι επίσης Διευθυντής στο Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και πρόσφατα εξελέγη Διευθυντής Παθολογίας και Ιατρικής όλων των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών ενηλίκων και ανηλίκων. Συγχρόνως όμως είναι και αθλητής από έφηβος (υπήρξε και πρωταθλητής) σε αγώνες δρόμου, αλλά και Μαραθωνοδρόμος μέχρι και σήμερα, για περίπου δηλαδή 45 χρόνια.

       Επίσης βραβεύτηκαν ο Πρωταθλητής κολύμβησης κ. Δημήτριος Μανιός, η Πρωταθλήτρια κολύμβησης κα. Ιωάννα Σαχά, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Συλλόγου κ. Εμμανουήλ Κοττάκης και τέλος οι δύο παραδοσιακοί λαϊκοί οργανοπαίκτες της τσαμπούνας και στιχουργοί Δημήτριος Μουστάκης (Κοντομίτσος) και Στέφανος Μουστάκης (Κοντοστέφανος)

       Την Κυριακή 21-1-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου των αειμνήστων Βασιλικής, Ελένης και Μυρτούς-Πετρίνας Χερουβείμ.

       Στην συνέχεια μετέβη στην Κεραμωτή Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του Συλλόγου Κεραμιωτών Νάξου σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχές προς όλους τους παρισταμένους και ιδιαιτέρως στα μικρά παιδιά που όλα μαζί με την προτροπή του έψαλαν τα κάλαντα. Εκ μέρους του Συλλόγου βραβεύτηκαν με ειδική περγαμηνή οι τρείς νέοι από το χωριό που εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι της χώρας μας. Ακολούθως με την μέριμνα της Ενορίας παρετέθη εορταστική τράπεζα στην οποία παρεκάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

       Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο και λίγο αργότερα μετέβη στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) Παροικίας προσκεκλημένος για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιττας. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους παρευρεθέντες και απηύθυνε ευχές για το νέο έτος.

       Ακολούθως μετέβη στο Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών Πάρου όπου  ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιττες της Δημοτικής Κοινότητας Λευκών και του Πολιτιστικού Συλλόγου ``ΥΡΙΑ`` Λευκών Πάρου, που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια λειτουργίας,  Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για το νέο χρόνο σε όλους τους συμμετέχοντες.

       Στην συνέχεια μετέβη στην Δημοτική αίθουσα εκδηλώσεων ``ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ`` στην Παροικία όπου μετά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Χρήστου Γεωργούση ``Στιγμές της ζωής μας``, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα, συνεχάρη τον συγγραφέα και παλαίμαχο εκπαιδευτικό για το νέο του πόνημα και ευχήθηκε κατάλληλα προς όλους τους παρευρισκομένους.

       Σε όλες της παραπάνω εκδηλώσεις παρέστησαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς και συμμετείχε πολύς κόσμος.


            Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

       Την Τετάρτη 24-1-2018 στις 9 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη Ιεράς Αγρυπνίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Γρηγορίου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο.

        Την Παρασκευή 26-1-2018  το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής των Τιμίων Λειψάνων Του και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με αφορμή την εορτή του Αγίου απηύθυνε σύντομες ευχές προς τους πιστούς.

       Το Σάββατο 27-1-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής των Τιμίων Λειψάνων Του . Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος  Μελισσιανός.

       Το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου, όπου ετέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Εμμανουήλ και της Γεωργίας Καγκή.

      Την Κυριακή 28-1-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Γαλήνης Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το 10ετές Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου (28/1/2008 – 28/1/2018) και μίλησε εν συντομία για την μεγάλη προσωπικότητα του, τα πολλά του χαρίσματα και την σημαντική προσφορά του στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Εν συνεχεία προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Εμμανουήλ Μιχελοπούλου.

       Την Δευτέρα 29-1-2018 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου όπου ευλόγησε την πατροπαράδοτη πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα, παρόντων του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νίκου Συρμαλένιου, καθώς και του κ. Διοικητή, του Διοικητικού, Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας.

       Την Τρίτη 30-1-2018, με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νικόδημος Σαραντόπουλος.

       Την Τετάρτη 31-1-2018, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου. Tον Θείον Λόγον κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και μετά το πέρας προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

       Το μεσημέρι μετέβη στο Λιμεναρχείο Πάρου όπου παρουσία του Διοικητού και όλου του υπηρετούντος Προσωπικού, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και ευχήθηκε για το νέο χρόνο σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής παρουσία της Διοικούσης Επιτροπής και όλων των υπαλλήλων και εργαζομένων του Ιερού Προσκυνήματος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα τους. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους τις θερμές ευχαριστίες του για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο έργο που επιτελεί το Ιερό Προσκύνημα, καθώς και τις εγκάρδιες ευχές του για την νέα χρονιά.

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top