Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

P1420704Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και την Μικρασιατική καταστροφή στο Άσπρο Χωριό Πάρου.

Το Σάββατο 9-9-2023 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, μετέβη στο ως άνω χωριό και συγκεκριμένα στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου ιδιαιτέρως τιμάται κατ’ έτος η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων Αρχιερέων, των μαρτυρησάντων κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αρσένιος Μελισσιανός, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Ακολούθως στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στην εκδήλωση «ΕΝ ΠΛΩ, Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από το ημερολόγιο ενός Δόκιμου Σημαιοφόρου». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρπησαίων Αρχιλοχιτών Πάρου κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος. Στο τέλος της ομιλίας πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση «ΙΩΝΩΝ… ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΙΩΝΩΝ», ένα ταξίδι στην μουσική παράδοση και κληρονομιά της Μικράς Ασίας, με την συμμετοχή Παριανών μουσικών.

 

Την Κυριακή 10-9-2023 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Ασπασία Σφακιανού, η οποία επί πολλές δεκαετίες διηκόνησε εθελοντικώς στο Ιερό Προσκύνημα.

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Άσπρο Χωριό όπου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, συμμετείχε στην εκδήλωση «ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ». Η εν λόγω παράσταση περιλάμβανε τραγούδια και χορούς της Ερυθραίας, της Προποντίδας, της Ίμβρου, της Θράκης και των Κυκλάδων, με την συμμετοχή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ», του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ» Σβορώνου Πιερίας.

Να σημειωθεί ότι τις ως άνω διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Ενορία του Άσπρου Χωριού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ» και τον Σύνδεσμο Μαρπησσαίων Αρχιλοχιτών Πάρου, τους υπευθύνους των οποίων συνεχάρη ο Σεβασμιώτατος.

 

 

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top