ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΟΥ 2022

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

Την Κυριακή 4-9-2022 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Προ της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Ειρήνης-Ιωάννας Φραγκουλοπούλου.

Την Δευτέρα 5-9-2022, με την ευκαιρία της ανάμνησης του εν Χώναις Θαύματος, μετέβη στο Κεραμί Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ, χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Τρίτη 6-9-2022 το βράδυ στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Νάξου, συμμετείχε στην μουσική εκδήλωση «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ… ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ».

Την Τετάρτη 7-9-2022 το απόγευμα μετέβη στην ορεινή Νάξο και συγκεκριμένα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Θεοσκεπάστου Κωμιακής, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό.

Την Παρασκευή 9-9-2022 το απόγευμα μετέβη στο Φιλότι της Νάξου, όπου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, συμμετείχε σε εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στη Σχολή Αρώνη στη Σμύρνη και στον Νάξιο ιδρυτή της Νικόλαο Αρώνη.

Το Σάββατο 10-9-2022 μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως προέστητ ου ετησίου Μνημοσύνου του μακαριστού Αρχιμ. Χρυσοστόμου Πήχου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο. Ακολούθως μετέβη στο Άσπρο Χωριό όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, συμμετείχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος. Ακολούθως, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Πάριο Ιατρό και συγγραφέα κ. Αντώνη Αρκά με θέμα: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ». Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή τα Χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας, υπό την Διεύθυνση του κ. Αστερίου Ρήγα και σε ερμηνεία του κ. Θεοδώρου Κρητικού.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον ως άνω Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε Μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ», η οποία περιλάμβανε τραγούδια και χορούς της Προποντίδας, της Καππαδοκίας, του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων με την συμμετοχή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ», του Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης Αιγίνης και του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Αιγίνης. Οι ως άνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άσπρου Χωριού «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ», του Συλλόγου Γυναικών Μαρπήσσης Πάρου, της Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού και της ΚΔΕΠΑΠ. Στην εκδήλωση, εκτός του Σεβασμιωτάτου και του Θεοφιλεστάτου και πολλών Ιερέων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου, ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου, πολλοί τοπικοί φορείς και Σύλλογοι και πλήθος κόσμου.      

Την Δευτέρα 12-9-2022 τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά στα εξής σχολεία της Νάξου: α) στο ΕΠΑ.Λ Φιλωτίου, β) στο Γυμνάσιο και το ΓΕ.Λ Τραγαίας, γ) στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Χαλκείου και δ) στο 4ο Δημοτικό της πόλεως.     

Την Τρίτη 13-9-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, μετέβη στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό 

Την Τετάρτη 14-9-2022 μετέβη στην Ορεινή Νάξο και συγκεκριμένα στο πανηγυρίζον γραφικό Εξωκκλήσι του Τιμίου Σταυρού της Ενορίας Μονής Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Την Παρασκευή 16-9-2022 το μεσημέρι, υπεδέχθη στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Αρχιπύραρχο κ. Κωνσταντίνο Δαδούδη,

Την Κυριακή 18-9-2022 μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου, όπου ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Δευτέρα 19-9-2022 ο Σεβασμιώτατος υπεδέχθη τον Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Πολυκρέτη, συνοδευόμενο από τον κ. Αθανάσιο Γρυλλάκη.

Την Τρίτη 20-9-2022 μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τελεσθεία Θεία Λειτουργία και κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον θείο λόγο. Προ του «Δι’ ευχών» ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους.

Την Πέμπτη 22-9-2023 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, συγκάλεσε Ιερατική Σύναξη με την συμμετοχή των Κατηχητών-Κατηχητριών της νήσου Νάξου, με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής Χρονιάς 2022-2023.

Την Παρασκευή 23-9-2022 το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει των μαθημάτων για τη νέα χρονιά της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος απένειμε τα Πτυχία και τα Διπλώματα στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές και ακολούθησε στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος κέρασμα για όλους τους συμμετέχοντες.

Το Σάββατο 24-9-2022 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Θαψανών Πάρου.

Την  Κυριακή 25-9-2022 μετέβη στην Ιρά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Προ της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της μακαριστής Γεροντίσσης Αρσενίας Μοναχής, διατελεσάσης Καθηγουμένης της ως άνω Ιεράς Μονής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Δρυό Πάρου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους.

Την Δευτέρα 26-9-2022 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής και κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» κήρυξε τον θείο λόγο. Ακολούθως προέστη του Μνημοσύνου των 82 απολεσθέντων αδελφών μας και εν συνεχεία μετέβη στο Ακρωτήριο «Κορακιές» (ακτή απέναντι από το σημείο του ναυαγίου) όπου εντός του ανεγερθέντος Παρεκκλησίου ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους. Εν συνεχεία μετέβη στο σημείο που βρίσκεται ο ανδριάντας του τότε Λιμενάρχη Πάρου Δημητρίου Μάλαμα (εκ Νάξου), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την φοβερή εκείνη νύχτα του ναυαγίου προσφέροντας θυσιαστικά τις υπηρεσίες του, όπου τέλεσε Τρισάγιο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρα μετέβη στο ΓΕ.Λ. Πάρου όπου συμμετείχε στην εκδήλωση, την οποία πραγματοποίησε το σχολείο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών  από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Να θυμάσαι, μην ξεχνάς…».

Την Τρίτη 27-9-2022 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ & ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ»

Την Πέμπτη 29-9-2022 το πρωί μετέβη στον Δικαστικό Μέγαρο Νάξου όπου τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει της νέας δικαστικής χρονιάς.


Εκτύπωση   Email