ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

16996400 10206801911566480 1777651228118937700 n

 

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΝΑΣ

 

Την Τρίτη 1-3-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Ναξίων Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά πόλεως Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Χρυσόστομος Σταυράκης. Προ της Απολύσεως εψάλησαν τα Εγκώμια του εορταζομένου Αγίου.

Την Τετάρτη 2-3-2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και Αγίου Νικολάου του Πλανά όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Δέηση υπέρ καταπαύσεως του πυρός στην Ουκρανία και εν συνεχεία προέστη της Ιεράς Λιτανεύσεως της Σεπτής Εικόνος και του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Νικολάου του Πλανά.

Την Κυριακή 6-3-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου χοροστάτησε στον Α' Κατανυκτικό Εσπερινό «της Συγγνώμης». Προ του «Δι’ ευχών…» ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ως ευκαιρία συναντήσεώς μας με τον Χριστό», στο τελος της οποίας ο Σεβασμιώτατος απηύθηνε ευχές επί τη εισόδω στην Αγία Τεσσαρακοστή.

Την Δευτέρα 7-3-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου συμμετείχε συμψάλλων στην Ακολουθία του πρώτου Μεγάλου Αποδείπνου μετά του τμήματος του ΜΕΓΆΛΟΥ Κανόνος. Προ της Απολύσεως πραγματοποίησε σύντομη ομιλία με θέμα: «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν».

Την Τρίτη 8-3-2022 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικολάου Καλαβρού.

Την Τετάρτη 9-3-2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Γλυνάδο Νάξου, όπου στο πανηγυρίζον Ιερό Εξωκκλήσιο των Αγίων Τεσσαράκοντα χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, προέστη της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο. 

Ακολούθως μετέβη στο Ιερό Μετόχειο της Αγίας Κυριακής Νάξου όπου τέλεσε Τρισάγιο προ της σορού του κοιμηθέντος τις πρωινές ώρες Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Βελαλοπούλου.

Την Πέμπτη 10-3-2022 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. 

Την Παρασκευή 11-3-2022 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου συμμετείχε στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Βελαλοπούλου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

Ακολούθως μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, όπου χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών, στο τέλος της οποίας πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε, δι' ής κατέβη ο Θεός. Χαίρε, γέφυρα, μετάγουσα, τους εκ γης προς ουρανόν».

Την Κυριακή 13-3-2022 (Κυριακή της Ορθοδοξίας) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως τελέσθηκε εντός του Ιερού Ναού, η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.

Την Δευτέρα 14-3-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου, όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Τρίτη 15-3-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Ναούσης Πάρου, όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Τετάρτη 16-3-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Μάρπησσα Πάρου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προέστη της Προηγιασμενης Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο. 

Την Πέμπτη 17-3-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και κήρυξε τον θείο λόγο. 

Την Παρασκευή 18-3-2022 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Νάουσα Πάρου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου της πόλεως, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος ομίλησε καταλλήλως και τους διένειμε μικρές ευλογίες. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στις Λεύκες Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος, τέλεσε την Ακολουθία της Β'Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και κήρυξε τον θείο λόγο. 

Την Κυριακή 20-3-2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Ζαμπέτας Ραγκούση. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Γ' Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Στο τέλος της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Γενικό Αρχιερατικίο Επόπτη Πάρου-Αντιπάρου Πρωτοπρ. Δημήτριο Κυδωνιέα με θέμα: «Η σημασία της προσευχής κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά».

Δευτέρα 21-3-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα χωριά Πρόδρομος και Μάρμαρα, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Τιμίου Προδρόμου και Κοιμήσεως Θεοτόκου αντίστοιχα, τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον θειο λόγο.

Την Τρίτη 22-3-2022 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Δρυού, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Τετάρτη 23-3-2022 το πρωί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, με την συμμετοχή των μαθητών-τριών του Γυμνασίου Παροικίας. Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» ο Σεβασμιώτατος ομίλησε καταλλήλως προς τα παιδιά και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τους διένειμε μικρές ευλογίες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στις Καμάρες, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Πέμπτη 24-3-2022 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετέβη στον ιστορικό μονύδριο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο. 

Την Παρασκευή 25-3-2022 χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη της Επισήμου Δοξολογίας επί τη επετείω της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.  Εν συνεχεία μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των υπέρ της πίστεως και της πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων.  Ακολούθως στην παραλιακή οδό της πόλεως παρηκολούθησε την μαθητική παρέλαση. 

Το Σάββατο 26-3-2022 ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής και κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως, προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ιεροψάλτου Εμμανουήλ Χανιώτη

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωρίου Πάρου, όπου μετά το πέρας του Εσπερινού, τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Κυριακή 27-3-2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος προέστη της τελετής της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Δ' Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Στο τέλος της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας, Αρχιμ. Νικόδημο Σαραντόπουλο με θέμα: Ιδού οι μακρύνοντες εαυτούε σπό σου απολούνται (Ψαλ. 72,27)» 

Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.