ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

Την Δευτέρα 1-8-2022 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στο Ιερο Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον θείο λόγο. 

Την Παρασκευή 5-8-2022 το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Φωτοδότου Δανακού Νάξου

Το Σάββατο 6-8-2022 το πρωί ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χριστού) πόλεως Νάξου.

Μετά την τέλεση της πρώτης Παρακλήσεως στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στη Νάξο,όπου περιόδευσε κυρίως σε Ενορίες της Παναγίας μας.

Στα πλαίσια αυτά, χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Μικρή ή Μεγάλη Παράκληση αντίστοιχα: α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, β) στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου  Γαλήνης,     γ) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Εγγαρών και δ) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκείου. Επίσης το πρωί της Κυριακής 7-8-2022, μετέβη στο ορεινό χωριό Σκαδό Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ του «Δι’ ευχών» o Σεβασμιώτατος προέβη στην Χειροθεσία σε Αναγνώστη-Ιεροψάλτη του κ. Ευαγγέλου Γκαρτζώνη και ακολούθως προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Εμμανουήλ Σαντοριναίου.

Κατά την δεύτερη εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, εκτός του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής, περιόδευσε κυρίως σε Ενορίες της Παναγίας μας.

Στα πλαίσια αυτά, χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Μικρή ή Μεγάλη Παράκληση, την Τρίτη 9-8-2022 στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής με ομιλητή τον π. Πέτρο Αμοργιανό, την Τετάρτη 10-8-2022 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Ναούσης, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο, την Πέμπτη 11-8-2022 στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής με ομιλητή τον π. Νεκτάριο Αλεξόπουλο και την Παρασκευή 12-8-2022 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ναούσης, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο. Την Παρασκευή επίσης τελέσθηκε η τελευταία επίσημη Παράκληση στο Ναό της Εκατονταπυλιανής, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, με ομιλητή τον π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο.  Ας σημειωθεί ότι όλες τις υπόλοιπες ημέρες της περιόδου του δεκαπενταυγούστου, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας μας, χοροστατούσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο την Τρίτη 2-8-2022. Κατά τις υπόλοιπες ημέρες της χοροστασίας του, ομίλησαν αντιστοίχως οι Αρχιμανδρίτες π. Χρυσόστομος Σταυράκης, π. Αρσένιος Μελισσιανός, π. Νικόδημος Σαραντόπουλος και οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Δημήτριος Κυδωνιεύς και π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος. Το πρωί του Σαββάτου 13-8-2022 ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κώστου, όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία και κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» κήρυξε τον θείο λόγο. Προς της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Στυλιανού Σαμαρτάνη, επί σειρά ετών Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του ως άνω Ιερού Ναού. Επίσης το πρωί της Κυριακής 14-8-2022, μετέβη στο χωριό Μάρμαρα, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους με την ευκαιρία της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης (του ίδιου χωριού) όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Γεωργίου Πετροπούλου, αδελφού του οικείου Εφημερίου π. Σπυρίδωνος.

Την Κυριακή 7-8-2022 το βράδυ στο Αθλοθέατρο «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΨΑΡΡΑΣ» συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, στην οποία βραβεύτηκαν οι νεοεισαχθέντες κατά τα έτη 2019-2021 Φιλωτίτες, στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας.

Την Δευτέρα 8-8-2022 το βράδυ, στο Αθλοθέατρο «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΨΑΡΡΑΣ» παρηκολούθησε την Θρησκευτική και Ιστορική παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας, ένας ύμνος για την Σμύρνη».

Την Κυριακή 14-8-2022 συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Δευτέρα 15-8-2022 συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Τρίτη 16-8-2022 το απόγευμα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου, προέστη της  Εξοδίου Ακολουθίας της εκ Μαρπήσσης Πάρου καταγομένης, μακαριστής Γεροντίσσης Αρσενίας Μοναχής, Καθηγουμένης της ως άνω Ιεράς Μονής.

Την Τετάρτη 17-8-2022 το απόγευμα συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του εν Πάρω στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου.

Την Πέμπτη 18-8-2022 το πρωί συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου.

Την Τρίτη 23-8-2022 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βίβλου Νάξου.

Την Πέμπτη 25-8-2022 το απόγευμα υπεδέχθη στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου ιστορική Λειψανοθήκη και εν συνεχεία χοροστάτησε στον Εσπερινό. Ακολούθως τέλεσε τα Εγκαίνια του Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού Μουσείου Φιλωτίου Νάξου.

Την Κυριακή 28-8-2022 το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιωσήφ του Ησυχαστού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προέστη του Μνημοσύνου του  μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου και του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ιωάννου Χανιώτου.

Την Δευτέρα 29-8-2022 το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Απόλλωνος Νάξου.

Την Τρίτη 30-8-2022 το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και εν συνεχεία προέστη της Ιεράς Λιτανεύσεως.

Την Τετάρτη 31-8-2022 το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.


Εκτύπωση   Email