ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

agia skepi 2 1

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

κ. Καλλινίκου

 

Theotokos Maria 01

Την Παρασκευή 1-10-2021 το μεσημέρι επεσκέφθη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως ο Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και υποψήφιος Πρόεδρός του κ. Ανδρέας Λοβέρδος με συνεργάτες του. Κατά την σύντομη συνάντησή τους συζήτησαν θέματα που αφορούν στην συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον κ. Λοβέρδο και τους συνοδούς του Εικόνα της Παναγίας μας, ακριβές αντίγραφο της Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 7ου Πανελληνίου Ονοματολογικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει 1-3 Οκτωβρίου στη Νάξο, η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία και έχει ως θέμα: «Ονοματολογικά Νάξου και Μικρών Κυκλάδων». Το Συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στο Νάξιο διακεκριμένο Ομότιμο Πανεπιστημιακό Καθηγητή Φιλολογίας κ. Ιωάννη Προμπονά, πραγματοποιείται με την οργανωτική συνδρομή και χορηγία της  Ιεράς Μητροπόλεώς μας καθώς και άλλων φορέων του νησιού και των Κυκλάδων. Στην αρχή του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εν συνεχεία παρηκολούθησε τις προγραμματισμένες εισηγήσεις, στο τέλος των οποίων, συμμετείχε στον διάλογο που αναπτύχθηκε.

Την Κυριακή 3-10-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και τέλεσε τα Μνημόσυνα των αειμνήστων Βασιλείου Βιλαντώνη και Μάρκου Αυλιτή. Ακολούθως ευλόγησε τους άρτους, τους οποίους προσέφεραν οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, με την ευκαιρία της εορτής του προστάτου Αγίου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Μετά το «Δι’ ευχών» η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου, πραγματοποίησε σύντομη ομιλία. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς όλους τους Δικαστικούς, Εισαγγελικούς και λοιπούς λειτουργούς στο χώρο της Δικαιοσύνης, πλουσία την χάρη του Θεού στη ζωή τους και ο Άγιος Διονύσιος να αποτελεί πάντοτε, κυρίως για εκείνους, ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για τον Πειραιά, προκειμένου να συμμετάσχει στην τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 4-8 Οκτωβρίου στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ο Σεβασμιώτατος, το Σάββατο 9-10-2021 το απόγευμα έπλευσε για τη Νάξο.

Την Κυριακή 10-10-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Σαγκρί Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απόλύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το 40ημερο Μνημόσυνο της αειμνήστου Παρασκευής Ματάκια-Μουστάκη.

 

ΕΟΡΤΗ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΙΜΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

 

ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

 

ΚΑΙ

 

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΝΑΞΟ

 

Την Παρασκευή 15-10-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έχοντας μεταφέρει τα ονομαστήριά του (μετά την επίσημη Αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης) στην εορτή της Ανακομιδής των Τιμίων Λειψάνων του, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Έδεσσα (15-10-2020), μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, κομίζοντας απότμημα Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Ιεράρχου, που του προσέφερε πέρυσι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Μετά την μικρή δέηση της υποδοχής του Τιμίου Λειψάνου χοροστάτησε στον Όρθρο και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, χειροθέτησε τον υποψήφιο Διάκονο Νεκτάριο Σκουλάτο στο βαθμό του Υποδιακόνου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του προαναφερθέντος Υποδιακόνου, ο οποίος είναι υιός του Πρωτοπρεσβυτέρου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Βίβλου Νάξου π. Εμμανουήλ Σκουλάτου. Μετά την προσφώνηση του υποψηφίου, αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, χρησιμοποιήσας κυρίως κείμενα του Αγίου Καλλινίκου σε ανάλογες περιπτώσεις. Μετά την Θεία Λειτουργία, οι συλλειτουργήσαντες κληρικοί και το πολυπληθές εκκλησίασμα ευχήθηκαν στον χειροτονηθέντα, ο οποίος τους προσέφερε συμβολικά μαζί με τα γλυκίσματα και ένα μικρό κομβοσχοινάκι. Ακολούθησε νηστίσιμο πρόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού. Να σημειωθεί πως ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος είναι έγγαμος και πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών. 

Το Σάββατο 16-10-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικολάου Βασιλάκη.

Εν συνεχεία έπλευσε για την Πάρο.

Με την άφιξή του στο νησί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού. Προ της Απολύσεως έλαβε χώρα η Ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Μονής, Αρχιμανδρίτου π. Νικοδήμου Σαραντοπούλου, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε εκ καρδίας και αντιφώνησε με συγκίνηση ο ενθρονισθείς Ηγούμενος. Ακολούθως στο συνοδικό της Μονής προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα.

Την Κυριακή 17-10-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου του μακαριστού Αρχιμαδρίτου π. Χρυσοστόμου Πήχου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας.

Με το βραδινό δρομολόγιο ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για τη Νάξο.

Την Τρίτη 19-10-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Στεφάνου Βλασερού.

Την Παρασκευή 22-10-2021 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου προέστη Ιεράς Αγρυπνίας, κατά την διάρκεια της οποίας, τέλεσε την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου επί τη Ιερά Μνήμη του. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Αρκετοί πιστοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αρχαιοπρεπή αυτή Θεία Λειτουργία που τελείται κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μας δύο φορές το χρόνο, στην εορτή του Αγίου και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.

Το Σάββατο 23-10-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Πάρο.

Ακολούθως προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Κυριακή 24-10-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στη Νάουσα της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό  Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως τέλεσε το 40ήμερο Μνημόσυνο της αειμνήστου Γεωργίας Τριπολιτσιώτη. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Πνευματικό τον δεύτερο Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού π. Γρηγόριο Καραλή.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για τη Νάξο.

Την Δευτέρα 25-10-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Κόρωνο Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Μαρίνης τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη του προσφάτως κοιμηθέντος Μητροπολίτου Διοσπόλεως (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κυρού Προτερίου (καταγομένου από την Κόρωνο Νάξου). Η Επιμνημόσυνη Δέηση, στην οποία συμμετείχαν κληρικοί της ορεινής Νάξου, τελέσθηκε την ίδια ώρα κατά την όποια ετελείτο η Εξόδιος Ακολουθία του εκλιπόντος στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κυψέλης, Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα. Μετά το πέρας της Δεήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε με συγκίνηση στην προσωπικότητα του μακαριστού Ναξίου Ιεράρχου, εξαίροντας την όλη προσφορά του στην τοπική μας Εκκλησία τόσο (1994-1999) την περίοδο της πενταετούς διακονίας του ως Αρχιμανδρίτου στην Ιερά μας Μητρόπολη όσο και όταν είχε εγκατασταθεί ως εφησυχάζων Επίσκοπος.

Την Τετάρτη 27-10-2021 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Νάξου όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος και συμψάλλων στην τελεσθείσα Ιερά Αγρυπνία.

Την Πέμπτη 28-10-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο όπου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής προέστη της Πανηγυρικής Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Πάρου, όλες τις τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της Παροικίας, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου και ετέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Με την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για τη Νάξο.

Την Κυριακή 31-10-2021 ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη των Μνημοσύνων  του ζεύγους Αντωνίου και Σταματίας και του ζεύγους Γεωργίου και Κυριακής.


Εκτύπωση   Email