ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

eisodia theotokoy

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

 

ΑΣΩΜΑΤΟΙ

Την Τρίτη 2-11-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ακεψιμά της Ενορίας Σαγκρίου όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον θείο λόγο κήρυξε ο νέος Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως ο π. Αντώνιος Παραράς, ο οποίος επί πολλά χρόνια  λειτουργεί Κυριακές και μεγάλες εορτές στον ως άνω Ιερό Ναό, για την εξυπηρέτηση των χριστιανών της περιοχής Κάμπου Νάξου (Καστράκι, Πυργάκι, Μικρή Βίγλα κλπ) εξέφρασε την συγκίνησή του διότι για μια ακόμη φορά συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος στην πανήγυρη. Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τον π. Αντώνιο για την ανιδιοτελή προσφορά του (καθότι επί 30 χρόνια υπηρετεί την τοπική Εκκλησία ως άμισθος κληρικός, συνταξιούχος ανώτερος υπάλληλος της Τραπέζης Ελλάδος) και ιδιαιτέρως για την συμβολή του στην αποκατάσταση του Βυζαντινού αυτού Παρεκκλησίου, εν πολλοίς με δική του γενναία συνδρομή. Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους 7 Ιερείς και τον νέο Διάκονο που συμμετείχαν στον Εσπερινό, τους Ιεροψάλτες και όλους τους συντελεστές της Πανηγύρεως, καθώς και το ευσεβές εκκλησίασμα και ευχήθηκε σε όλους να τους συνοδεύουν οι πρεσβείες των τιμωμένων Αγίων.

Την Παρασκευή 5-11-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος έπλευσε προς Πειραιά και από εκεί οδικώς για την Τροιζήνα.

Το Σάββατο 6-11-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συνιερούργησε στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και ετέλεσαν στην συνέχεια το Μνημόσυνο του πνευματικού τους πατρός, μακαριστού Γέροντα π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου (+10-11-1989).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για την Αίγινα.

Την Κυριακή 7-11-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Αιγίνης όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση τους Ιερείς του Ναού και τους λοιπούς συνεργάτες και αναφέρθηκε με πολλή συγκίνηση στα χρόνια της διακονίας του στην Αίγινα και ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου πραγματοποιούσε εσπερινά κηρύγματα.

Την Δευτέρα 8-11-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών του χωρίου Ασωμάτων Αιγίνης όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Εφημέριο της Ενορίας π. Μιχαήλ Τζίτζη και αναφέρθηκε με συγκίνηση στα χρόνια της διακονίας του στη νήσο Αίγινα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης όπου συμμετείχε συγχοροστατών μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, στον Πανηγυρικό Εσπερινό της μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου.

Την Τρίτη 9-11-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ Εφραίμ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου. Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κήρυξε τον θείο λόγο και εν συνεχεία συμμετείχε της Πανηγυρικής Δοξολογίας και της Ιεράς Λιτανεύσεως της Τιμίας Κάρας, η οποία πραγματοποιήθηκε πέριξ του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του τιμωμένου Αγίου. Τέλος, επί του τάφου του μακαριστού Γέροντός του, Μητροπολίτου Ύδρας κυρού Ιεροθέου (ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού) τέλεσε Τρισάγιο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΠΑΡΟΥ

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, (λόγω της αναφερθείσης απουσίας του στην Αίγινα) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, την Δευτέρα το απόγευμα μετέβη στην Πάρο για να προστεί των Ιερών Ακολουθιών επί τη μνήμη της Οσίας Θεοκτίστης, πολιούχου Πάρου. Το πρωί της Τρίτης 9-11-2021, στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι ιερείς της νήσου, ο Πρωτοσυγκελεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές των Σχολείων της Παροικίας με τις σημαίες τους, Μέλη του Συνδέσμου Φορτοεκφορτωτών Πάρου και πολλοί πιστοί. Ακολούθησε, με λιτότητα και τήρηση των κανόνων υγειονομικής προστασίας, η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Λειψάνων της Οσίας καθώς και της Ιεράς Εικόνος του συνεορτάζοντος Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού προς το λιμάνι της Παροικιάς, όπου ανεπέμφθη δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων, και προ των πυλών του Ναού, μετά την Απόλυση, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Το Σάββατο 13-11-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του τιμωμένου Αγίου, με κατεύθυνση το κοιμητήριο της Ιεράς Μονής όπου ο Σεβασμιώτατος κατά την Δέηση που αναπέμφθηκε, ανέγνωσε και ευχές για την άρση της ανομβρίας. Ακολούθως τέλεσε Τρισάγιο για την μακαριστή Γερόντισσα της Μονής, Θεοκτίστη Μοναχή καθώς και για την κοιμηθείσα χθες Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Θαψανών Πάρου, Γερόντισσα Νεκτάρια.

Την Κυριακή 14-11-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Γλινάδο Νάξου όπου στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον θείο λόγο κήρυξε επί του ευαγγελικού αναγνώσματος ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το 40ήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Δημητρίου Καμπίτη και εν συνεχεία, αναφέρθηκε εν συντομία στον βίο του εορταζομένου σήμερα Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, σε συνδυασμό με την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. «Οι νεομάρτυρες, τόνισε, στήριξαν την πίστη στο δούλον γένος και τόνωσαν την Ελληνορθόδοξη ιδιοπροσωπεία του, διότι εξισλαμισμός σήμαινε και εκτουρκισμός και άρα απώλεια της εθνικής συνείδησης. Ο δε συμπατριώτης μας Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, υπήρξε πνευματικός ´´αλείπτης´´πολλών νεομαρτύρων, μεταξύ των οποίων και του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου». Αποτελεί δε ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για τη Νάξο το γεγονός, ότι οι Άγιες Τράπεζες των δύο μεγάλων Ναών του Αγίου Νικοδήμου (Γλινάδου και Χώρας) έχουν εγκαινιαστεί με αποτμήματα Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, που είχαν μεταφερθεί από την Ύδρα, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Επιφάνιο (τον Υδραίο) κατά την περίοδο της τοποτηρητείας του στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας (1965-1967).

 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΝΑΞΟΥ

 

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΟΛΙΤΙΣΣΗΣ

 

Με θρησκευτική κατάνυξη και την πιστή τήρηση όλων των απαραιτήτων μέτρων υγειονομικής προστασίας, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 20-11-2021 ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, όπου φιλοξενείται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, η Ιερή Εικόνα της πολιούχου Νάξου, Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Σταυράκης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Νάξου. Προ της Απολύσεως μεταφέρθηκε η εφέστιος Εικών στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο της Χρυσοπολιτίσσης, όπου και τελέσθηκε σύντομη Δέηση και μετά το "Δι' ευχών" άρχισε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία.

Την Κυριακή 21-11-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή της Παναγίας της Χρυσοπολιτίσσης, Πολιούχου Νάξου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μελισσιανός, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Χειροθεσία σε Αναγνώστη του νεαρού μαθητού Ευαγγέλου-Μηνά Περηφάνου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προέστη της επισήμου Δοξολογίας για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και τέλεση της Πανηγύρεως, τα σχολεία και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους. Στις Ιερές Ακολουθίες μαζί με τον λαό της Νάξου συμμετείχαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, τοπικές αρχές (Δήμου και Περιφερείας), εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών,  και λοιπών Αρχών του νησιού καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία Καθηγητών, Δασκάλων και μαθητών- μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κρατώντας ανά χείρας τις γαλανόλευκες σημαίες των σχολείων τους.

Το Σάββατο 27-11-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Σαντορίνη όπου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Θήρας συμμετείχε στις εκδηλώσεις ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.

Την Κυριακή 28-11-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο, το οποίο τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Θήρας, προεξάρχοντος του νέου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

Την Δευτέρα 29-11-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Χείμαρρο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαρίας Κοττάκη.  


Εκτύπωση   Email