ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

eyaggelismos tis theotokoy

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

Νικόλαος Πλανάς

Την Δευτέρα 1-3-2021 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιωάννου Βιτζηλαίου.

Εν συνεχεία τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ, ο οποίος ως λαϊκός Θεολόγος, είχε υπηρετήσει σε σχολεία της Νάξου, διδάσκοντας παραλλήλως, στο ανώτερο κατηχητικό της Χώρας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Ναξίων Αγίων, Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά πόλεως Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου, ευλαβούς Ιερέως του Πλανά και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ του «Δι’ ευχών» και αφού εψάλη η Ακολουθία των Εγκωμίων προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους.

 

Την Τρίτη 2-3-2021, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου του Πλανά του Ναξίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων, Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά πόλεως Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και ιερούργησε. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ιερείς της νήσου, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Νάξου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τους Ιερείς του Ναού και τους συνεργάτες τους για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως, ευχήθηκε προς όλους τους συμμετέχοντες, πλουσία την χάρη και την ευλογία του εορταζομένου Αγίου στη ζωή και τα έργα τους.

 

Την Κυριακή 7-3-2021 (της Απόκρεω) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Νάξου. Εν συνεχεία μετέβη στο νέο Κοιμητήριο της πόλεως Νάξου, όπου τέλεσε Τρισάγιο, υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων σε αυτό αδελφών. 

Την Τρίτη 9-3-2021 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής της Ενορίας Αγγιδίων, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιωάννου Ψαρρού, πρ. Διευθυντού του ΙΚΑ Νάξου. Ο εκλιπών, με καταγωγή από την Κόρωνο της Νάξου, υπήρξε,  μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου και συγκεκριμένα από ιδρύσεώς του, συμμετέχοντας ενεργά τόσο στην ανάδειξη και προβολή του Ιερού Προσκυνήματος, όσο και στην ανέγερση του υπερμεγέθους νέου Ιερού Ναού. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το εξέχον αυτό πρόσωπο της κοινωνίας της Νάξου, ενώ ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος, Πνευματικός του εκλιπόντος, μίλησε για την αγάπη του προς την Εκκλησία, ιδιαιτέρως δε για την Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα. Ακολούθως ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος, ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα, το οποίο εξέδωσε η Δ.Ε. κατά την έκτακτη συνεδρίασή της ενώ ο κ. Ιωάννης Κωνσταντάκης, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Κορώνου, ανέγνωσε ποίημα εις μνήμην του μεταστάντος. Συγκίνηση προκαλεί το γεγονός, ότι προ 26 ημερών, εκοιμήθη και η αγαπητή σύζυγος του εκλιπόντος, Αλεξάνδρα Πούλου, με την οποία συμπλήρωσε 68ετή χριστιανικό έγγαμο βίο.

Την Κυριακή 14-3-2021 (της Τυρινής) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Κυνίδαρο της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου της αειμνήστου Φλώρας Μπουλαξή-Μαρούλη.

Εν συνεχεία μετέβη στο χωριό Καλόξυλος όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ελευθερίας Τριανταφυλλίδου.

Την Κυριακή 14-3-2021 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, πλαισιούμενος από κληρικούς  της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ναξίας, χοροστάτησε στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της συγγνώμης) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Προ του «Δι’ ευχών» ο π. Αρσένιος Μελισσιανός πραγματοποίησε ομιλία, αναλύοντας το περιεχόμενο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος, απηύθυνε προς τους εκκλησιαζομένους επίκαιρες ευχές επί τη εισόδω στην ευλογημένη αυτή περίοδο.

Την Καθαρά Δευτέρα 15-3-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος και συμψάλλων στις Ιερές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου.

Την Τετάρτη 17-3-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου όπου προέστη της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

Την Παρασκευή 19-3-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Ακολουθία της Α' Στάσεως των Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

Tην Κυριακή 21-3-2021 (Α΄ Κυριακή των Νηστειών, της Ορθοδοξίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, η Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ανέγνωσε το «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας», απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους. Να σημειωθεί ότι κατά παλαιά παράδοση, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατέρχεται στον Μητροπολιτικό Ναό,  η εφέστιος εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την ομώνυμη Ιερά Μονή, η οποία μετά την Μικρά Είσοδο ενθρονίζεται στον Δεσποτικό Θρόνο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Άγιο Αρσένιο Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστάτησε στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό. Προ του «Δι’ ευχών» ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος πραγματοποίησε ομιλία, αναλύοντας την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς όλους.

Την Τετάρτη 24-3-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό του Πανηγυρίζοντος Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Πρωτοθρόνου) Χαλκείου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 25-3-2021, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπληρώσει 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως. Προ της Απολύσεως τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β’, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 13 ετών από της εκδημίας του (+25-3-2008).  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε, παρουσία των τοπικών, στρατιωτικών, δικαστικών, εκπαιδευτικών και λοιπών αρχών και φορέων της νήσου, η υπό της Ιεράς Συνόδου αποσταλείσα ειδική Δοξολογία επί τη διακοσιοστή επετείω της εξεγέρσεως των Ελλήνων διά την ελευθερίαν της πατρίδος μας. Εν συνεχεία, κλήρος και λαός, μετέβησαν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού όπου πραγματοποιήθηκε η έπαρση των γνωστοτέρων σημαιών της Επαναστάσεως, οι οποίες (όλες ανεξαιρέτως) έχουν κοινό χαρακτηριστικό και κεντρικό στοιχείο τους τον Τίμιο Σταυρό. Ακολούθησε το εμβατήριο της σημαίας και  η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ευθύς αμέσως, προπορευομένων των μαθητικών αντιπροσωπειών όλων των σχολείων της πόλεως, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο, τους τοπικούς και λοιπούς άρχοντες της νήσου, μετέβησαν στο Ηρώο της πόλεως, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ των ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων, κατά την εθνική παλιγγενεσία μας,  στο τέλος της οποίας, αφού πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο  κ. Δημήτρης Σκουλάτος, Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Νάξου «Μανώλης Γλέζος», εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.  

 

Την Παρασκευή 26-3-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις Εγγαρές Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου τέλεσε την Ακολουθία της Β' Στάσεως των Χαιρετισμών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ του "Δι' ευχών" ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τους εκκλησιαζομένους, ευχήθηκε για το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 

Την Κυριακή 28-3-2021 (Β' Κυριακή των Νηστειών, Γρηγορίου του Παλαμά) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Γλινάδο της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικοδήμου προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ του "Δι' ευχών'' ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρικούς λόγους προς τους εκκλησιαζομένους. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Γ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό. Προ του «Δι’ ευχών» ο π. Πέτρος Αμοργιανός πραγματοποίησε ομιλία, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, απηύθυνε ευχές προς όλους. 

Την Τετάρτη 31-3-21 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαργαρίτας Καρούση, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου.

Εν συνεχεία μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου  Νάξου όπου προεξήρξε της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 


Εκτύπωση   Email