ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ 2021

anastasi21

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

κ. Καλλινίκου

Το Μεγάλο Σάββατο 1-5-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου τον Μέγα Εσπερινό της Αναστάσεως  και τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου κατά την διάρκεια της οποίας προανήγγειλε την Ανάσταση του Κυρίου μας με το προκείμενο «Ανάστα ο Θεός…».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετέβη στο μικρό και απομακρυσμένο και ελαχίστων κατοίκων  γραφικό χωριό της Νάξου Σκαδό όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε μόνος του τις Ιερές Ακολουθίες της Παννυχίδος, της Αναστάσεως και του Όρθρου της εορτής του Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα 2-5-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Την ώρα του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη εορτή του Πάσχα. Εν συνεχεία χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αγάπης κατά τη διάρκεια του οποίου το ευαγγέλιο ανεγνώσθη σε επτά γλώσσες. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε τα αυγά και τα κουλούρια, εν συνεχεία τα διένειμε στους πιστούς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Κυνίδαρο της Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου 3-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ποταμιάς Νάξου όπου ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου 4-5-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Δαμαλά της Νάξου όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη της Διακαινησίμου 5-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Εφραίμ Γαλήνης Νάξου όπου ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 6-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Νάξου όπου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την Μοναχική Κουρά (σε μεγαλόσχημο) του αδελφού της Ιεράς Μονής π. Χριστοφόρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του εορτάζοντος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΗΣ ΝΑΞΟΥ

Με κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε φέτος η μεγαλύτερη πανήγυρις της νήσου Νάξου, αυτή της Ζωοδόχου Πηγής Αργοκοιλιωτίσσης Κορώνου που βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού. Το εσπέρας της Πέμπτης 6-5-2021 τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, το οποίο εκφώνησε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός με την συμμετοχή Ιερέων της ορεινής Νάξου. Το πρωί της Παρασκευής 7-5-2021 μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε την εις Διάκονον  χειροτονία του Μοναχού Χριστοφόρου, αδελφού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Σταυράκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θερμές πατρικές ευχές στον χειροτονηθέντα, συγχαρητήριες ευχές στους καλούς γονείς του και τον πνευματικό του πατέρα, στον Αντιπρόεδρο του Ιερού Προσκυνήματος  π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο, που είχε την γενική ευθύνη και επιστασία της προετοιμασίας καθώς και τα λοιπά μέλη της Διοικούσης Επιτροπής και σε όλους τους συντελεστές της πανηγύρεως που με κόπο και αγάπη προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για την καλύτερη διοργάνωσή της.

Στο φετινό πανηγύρι συμμετείχαν οι Βουλευτές Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης (πρ. Υπουργός) και Κατερίνα Μονογυιού, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Τ.Κ. Κορώνου κ. Κωνσταντάκης, ο Διοικητής του Παρατηρητηρίου του Π.Ν. κ. Αλεξόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου κ. Καραμάνης και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και φορέων καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά παλαιότατη παράδοση εκατοντάδες πιστών (νέων στην πλειοψηφία) έφθασαν από το απόγευμα της παραμονής μέχρι το πρωί της κυριωνύμου ημέρας στο χώρο του Προσκυνήματος (κατά ομάδες) οδοιπορούντες πολλά χιλιόμετρα και για πολλές ώρες πραγματοποιώντας κάποιο τάμα τους ή απλώς προς ευλογίαν τους.

Το Σάββατο της Διακαινησίμου  8-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Κεραμωτή της Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς να έχουν πλουσία την ευλογία του τιμωμένου Αγίου, ο οποίος κατά παλαιά παράδοση αποτελεί τον ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας καθώς και επί τη ολοκληρώσει της Διακαινησίμου Εβδομάδος.

Την Κυριακή του Θωμά 9-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Ιερό Μετόχιο της Αγίας Κυριακής της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Νάξου όπου ιερούργησε. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Χριστοφόρου, αδελφού της ως άνω Ιεράς Μονής. Ο νεοχειροτονηθείς προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο, ευχαρίστησε τα πρόσωπα της ζωής του που συνετέλεσαν στην καλλιέργεια της μοναχικής του κλήσεως από δεκαετίας και πλέον. Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τρισμέγιστη αξία της Ιερωσύνης, η οποία είναι ένα Μυστήριο της Εκκλησίας αλλά συγχρόνως και ένα θαύμα και κατά τον Ιερό Χρυσόστομο αποτελεί χάρισμα και δωρεά του Θεού. Παραλλήλως αναφέρθηκε στη συγκυρία της μνήμης του Αγίου Χριστοφόρου, το όνομα του οποίου φέρει ο νέος Ιερομόναχος. Τέλος ευχήθηκε στον χειροτονηθέντα αλλά και σε όλους με τη χάρη του Θεού να καταστούμε όντως Χριστοφόροι κατά την πορεία της ζωής μας. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απηύθυνε λόγους πνευματικούς και ευχαριστίας ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης π. Χρυσόστομος. Το αντίδωρο διένειμε ο νεοχειροτονηθείς Πρεσβύτερος και στον αύλειο χώρο του μετοχίου προσφέρθηκαν αναμνηστικά βιβλία και πασχαλινά κεράσματα.

Την Τετάρτη 12-5-2021, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Επιφανίο Κύπρου και Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου όπου ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων δούλων Του: α) Επιφανίου Μητροπολίτου Παροναξίας (+1990), β) Γερμανού Επισκόπου Συνάδων (+1989), γ) του Γέροντός του Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου (+1989), δ) του Λογγοβαρδίτου Ιερομονάχου π. Επιφανίου Χατζοπούλου (+2001), και του ε) Κεχαριτωμενίτου Μοναχού Γερμανού Σκορδά (+2010). 

Την Πέμπτη 13-5-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στις Εγγαρές της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Γεωργίας Λιανού.

Το Σάββατο 15-5-2021 ο Σεβασμιώτατος με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά

Την Κυριακή 16-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ηλία Ημέλλου, Συμβολαιογράφου (υιού του μακαριστού π. Δημητρίου).

Την Δευτέρα 17-5-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Νεκταρίου Σκουλάτου (υιού του π. Εμμανουήλ) και υποψηφίου κληρικού μετά της Ειρήνης Φουστέρη. Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» τον  Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ολοκάρδιες ευχές του προς τους νεονύμφους, προς τους υπερπολύτεκνους γονείς τους, τα αδέλφια τους και τους συγγενείς τους.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

Την Τετάρτη 19-5-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Θαλλελαίου του ομωνύμου χωρίου της νήσου Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Χρυσόστομος Σταυράκης. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε αναστάσιμες ευχές προς το εκκλησίασμα, επικαλούμενος τις πρεσβείες του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος και Ιαματικού Θαλλελαίου.

Την Πέμπτη 20-5-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Πάρο. Ευθύς αμέσως μετέβη στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας και της ταφής της μακαριστής Άννης Μοναχής, της παλαιοτέρας αδελφής της ως άνω Ιεράς Μονής (εγκαταβίωσε το 1948), πνευματικής θυγατρός του Αγίου Γέροντος π. Φιλοθέου Ζερβάκου, ηλικίας 104 ετών.

 

Την Παρασκευή 21-5-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον  Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προέστη της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς το εκκλησίασμα, εκφράζοντας την μεγάλη ευγνωμοσύνη που πρέπει να έχουμε όλοι μας προς τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και την Αγία του μητέρα Ελένη, για την μεγάλη προσφορά τους στην Εκκλησία μας και ιδιαίτερα οι ευλαβείς κάτοικοι της Πάρου για την τρισμέγιστη ευλογία της ανεγέρσεως του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής, που επί δεκαεπτά αιώνες είναι ο τηλαυγής φάρος όχι μόνο του Αιγαίου Πελάγους αλλά και της Ορθοδοξίας μας.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

Το Σάββατο 22-5-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Καλλιόπης Μαργαρίτη. 

Την Παρασκευή 28-5-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον πανηγυριζοντα Ιερό Ναό Αγίας Θεοδοσίας πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

Την Κυριακή 30-5-2021 (της Σαμαρείτιδος) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο χωριό Μονή της Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Φωτεινής προέστη της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κάστρο της Νάξου όπου στον Ιερό  Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου παρηκολούθησε την τελετή ενθρονίσεως του νέου Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου κ. Ιωσήφ.


Εκτύπωση   Email