ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Analipsi

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

 

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 

κ. Καλλινίκου

 

πετρος και παυλος

Την Τρίτη 1-6-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο.

Ακολούθως μετέβη στην περιοχή των Καμαρών όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των εγκαινίων του νέου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Πάρου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ). Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του σχολείου και προσέφερε στον Διευθυντή κ. Φραγκίσκο Κεφάλα μία Εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, πιστό αντίγραφο της εφεστίου Ιεράς Εικόνος. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του ως άνω σχολείου ενώ ακολούθως ο λόγος δόθηκε στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο, τον  Έπαρχο Πάρου Αντιπάρου κ. Κώστα Μπιζά, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κώστα Ροκονίδα, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου καθώς και στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμαρών κ. Αναστάσιο Σκαραμαγκά. Στην τελετή συμμετείχε και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Αρχιμ. Χρυσόστομος Πήχος, εκπρόσωποι των Αρχών, Φορέων και Συλλόγων του νησιού, αρκετοί εκπαιδευτικοί και πολλοί πολίτες της Πάρου. Ας σημειωθεί ότι το σχολείο ανηγέρθη σε παραχωρηθέντα χώρο της Μονής Λογγοβάρδας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 (με πρωτοβουλία του τότε Ηγουμένου, Αγίου Γέροντα Φιλοθέου Ζερβάκου) και για πολλές δεκαετίες στέγασε το Δημοτικό Σχολείο Καμαρών Πάρου.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Παροικία όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Θεοδώρου Τριανταφύλλου.

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το Σάββατο 5-6-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Μύκονο και ευθύς αμέσως μετέβη στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Άνω Μεράς, προκειμένου να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο Β’, ο οποίος ιερουργούσε στο Καθολικό της ως άνω Ιεράς Μονής.

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

Την Κυριακή 6-6-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Αντωνίου Κονδύλη.

Την Τρίτη 8-6-2021 το βράδυ  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας που τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, επ’ ευκαιρία της Αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. 

Την Τετάρτη 9-6-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τη Σαντορίνη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Καρτεράδο Θήρας όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου χοροστάτησε στον Εσπερινό, συνγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους ευχαριστίας προς τον σεβάσμιο, πολιό και σεπτό Ποιμενάρχη για την πρόσκλησή του και την εν γένει ιεροπρεπή και σεμνή παρουσία του, καθώς και εγκάρδιες ευχές προς τους συμμετέχοντες κληρικούς και το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Την Πέμπτη 10-6-2021 (εορτή της Αναλήψεως) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον ως άνω Ιερό Ναό, συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Επιφανίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία συμμετείχε σε εκδήλωση βραβεύσεως τριών ενοριτών που προσφέρουν θυσιαστικώς την διακονία του για την εύρυθμη λειτουργία της Ενορίας, μετά από πρωτοβουλία του δραστήριου Εφημερίου Αρχιμ. Χριστοφόρου Καραμολέγκου. Στο τέλος ο Σεβ. Θήρας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την συμμετοχή του και όλους τους συντελεστές της Πανηγύρεως και συνεχάρη του βραβευθέντες.

Την Παρασκευή 11-6-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επεσκέφθη προσκυνηματικώς την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας και εν συνεχεία έπλευσε για την Νάξο

Την Κυριακή 13-6-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Σαγκρί της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου της αειμνήστου Αικατερίνης Τρανούδη.

Την Κυριακή 20-6-2021 (της Πεντηκοστής) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Καλόξυλο της Νάξου όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε, κατά την τάξιν της Αγίας μας Εκκλησίας, τις ευχές της Γονυκλισίας. Προ του «Δι΄ ευχών» απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Εφραίμ Γαλήνης όπου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Νικολάου Σιδερή μετά της Σταματούλας-Νικολίνας Μαϊτού.

Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Πάρο.

Την Δευτέρα 21-6-2021 (του Αγίου Πνεύματος) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

Την Τετάρτη 23-6-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλοτίου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαρίας Ααρών.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

Την Πέμπτη 24-6-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Πρόδρομο Πάρου όπου στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό  ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη Εορτή του Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον Κώστο της Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. π. Φιλόθεος Νικολάκης, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την Παρασκευή 25-6-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  μας μετέβη στον Κώστο της Πάρου, όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Παρίου ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών δύο μεγάλων ευεργετών του Κώστου αλλά και γενικότερα της Πάρου, του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Νικολάου Αρκά, ο οποίος και πρώτος προέβαλε στην Πάρο την μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, ανεγείροντας μάλιστα  στον Κώστο και τον γνωστό αφιερωματικό τύμβο του Αγίου Αθανασίου και του αειμνήστου μεγάλου ευεργέτου Φραγκίσκου Βελέντζα, κορυφαία προσφορά του οποίου υπήρξε η δημιουργία του Βελεντζίου Ιδρύματος που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο λαό της Πάρου και ιδιαίτερα του Κώστου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

Την Κυριακή 27-6-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως προέστη των Μνημοσύνων των αειμνήστων Ιουλιανής Κιουκάσα και Μαρίας Ααρών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη εκ νέου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλοτίου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ειρήνης Κρασσά, πενθεράς του π. Γεωργίου Προμπονά, Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού.

Την Τρίτη 29-6-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στις Μέλανες Νάξου όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Φιλότι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Σοφίας Μουστάκη.

Εν συνεχεία έπλευσε για τη Πάρο.

Την Τετάρτη 30-6-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις Καμάρες Πάρου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ιερά Μονή ΑγΊων Αναργύρων Παροικίας όπου χοροστάτησε στον παναγυρικό Εσπερινό. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας προσήλθε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος (Μοστράτος), Παριανός στη καταγωγή, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος παρεχώρησε τη χοροστασία και την διακονία του κηρύγματος. Μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον αφηχθέντα από τον Καναδά, όπου για δεκαετίες υπηρετεί ως κληρικός και προσφάτως χειροτονήθηκε Επίσκοπος, και εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος ομίλησε για τους τιμωμένους Αγίους, Ευχαριστώντας συγχρόνως τον Σεβασμιώτατο για την πρόφρονα  και φιλόξενη διάθεσή του.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος με το βραδινό πλοίο έπλευσε για τη Νάξο.


Εκτύπωση   Email