ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

HRISTOUGENNA

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

 

christmas 3666644 1280

Την Τετάρτη 1-12-2021 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όπου συμετείχε συμπροσευχόμενος και συμψάλλων, στην τελεσθείσα Ιερά Αγρυπνία, επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και κατά την διάρκεια του "Κοινωνικού" κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

Την Παρασκευή 3-12-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Πάρο.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου 50χρονου Διομήδη Χόνδρου.

Εν συνεχεία μετέβη στην Ιερά Μονή Θαψανών Πάρου όπου στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου της μακαριστής Γεροντίσσης Νεκταρίας Μοναχής. Ακολούθως απηύθυνε λόγο παρηγορίας στη απορφανισθείσα αδελφότητα.

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

Την Κυριακή 5-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις Τρίποδες Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη των Μνημοσύνων των αειμνήστων Αικατερίνης Ζούλη και Εμμανουήλ Σοφικίτη. 

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Καλόξυλο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Πρεσβυτέρας Ζαμπέττης (π. Κωνσταντίνου) Σαλτερή, ηλικίας 103 ετών και απηύθυνε σύντομη ομιλία 

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Δευτέρα 6-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Αντίπαρο όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Εν συνεχεία προέστη της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος. 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

Την Τρίτη 7-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών προκατόχων του Αμβροσίου Α' (+1959) και Αμβροσίου Β' (+2008).

Την Παρασκευή 10-12-2021 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

Την Κυριακή 12-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, μετέβη στο χωριό Άγιος Αρσένιος Νάξου, όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως, μετά από πρόταση του Εφημερίου της Ενορίας, ο Σεβασμιώτατος προέβη στην χειροθεσία Αναγνωστών-Ιεροψαλτών 17 νέων, οι οποίοι διακονούν στο ιερό αναλόγιο του ως άνω Ιερού Ναού.

Την Τετάρτη 15-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Σαγκρί της Νάξου όπου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Ελευθερίου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη πρωινό σε όλους τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος προέστη Επιμνημοσύνου Δεήσεως υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Γεωργίου Μαϊτού (υιού του σεβασμίου γέροντος π. Ιωάννου), ο οποίος υπήρξε σημαντικός εκπαιδευτικός λειτουργός, πετυχημενος δάσκαλος, (που υπηρέτησε για πάνω από 30 χρόνια στην εκπαίδευση) αλλά και δραστήριος προϊστάμενος της σχετικής διευθύνσεως του Νομού Κυκλάδων. Ευθύς αμέσως τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην προσφορά του αειμνήστου στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Νάξου και των Κυκλάδων και ακολούθησαν με ομιλίες τους ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σαγκρίου κ. Μιχάλης Μανιός. Τέλος με συγκινητική ομιλία του έκλεισε ο πατέρας του αειμνήστου Αρχιμ. π. Ιωάννης Μαϊτός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της αποφάσεως και υλοποιήσεως της πρωτοβουλίας, να ονομασθεί «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝ. ΜΑΪΤΟΣ» το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Σαγκρίου. Εν συνεχεία όλοι μαζί μετέβησαν στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του χωριού (στην αυλή των οποίων ήταν συγκεντρωμένα όλα τα παιδιά) όπου μετά τις ομιλίες των Διευθυντριών, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων ονοματοδοσίας.

Την Τρίτη 14-12-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαρίας Μανωλά.

Το Σάββατο 18-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγοστον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου, όπου τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των ζώων και των κτηνοτρόφων. 

Την Κυριακή 19-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Κεραμωτή Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του Ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Νικηφόρου Φακίνου. 

Την Δευτέρα 20-12-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Τρίτη 21-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου όπου ιερούργησε. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της μακαριστής Γεροντίσσης Νεκταρίας Μοναχής, στο τέλος του οποίου απηύθυνε προς την αδελφότητα συλλυπητήριες ευχές για την μακαριστή Γερόντισσα και συγχαρητήριες ευχές προς την εκλεγείσα νέα Ηγουμένη, Μακρίνα Μοναχή.

Εν συνεχεία με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

Ακολούθως μετέβη στην Κόρωνο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Μαρίνης προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Εμμανουήλ Μανωλά, πρ. Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Κορώνου και Αντιδημάρχου Δρυμαλίας. 

Την Πέμπτη 24-12-2021 παραμονή των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας από πολύ πρωί δέχθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως πολλές ομάδες παιδιών και νέων που έψαλαν τα κάλαντα και απέδωσαν επίκαιρους ύμνους και τραγούδια των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και ομάδα μαθητών από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την χοραρχία του Διευθυντού της Σχολής κ. Ιωάννη Κόντε. Σε όλους ο Σεβασμιώτατος εκτός από τα δώρα της αγάπης του απηύθυνε και τις θερμές και πατρικές ευχές και ευλογίες του.

 

Η  Δ Ε Σ Π Ο Τ Ι Κ Η  Ε Ο Ρ Τ Η  

 

Τ Ω Ν  Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Ω Ν  

 

Σ Τ Η  Ν Η Σ Ο  Ν Α Ξ Ο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου στη νήσο Νάξο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους και τον Διάκονο του Ιερού Ναού. Από νωρίς το πρωί, πιστοί παρευρέθηκαν τόσο στον Μητροπολιτικό Ναό όσο και στους άλλους Ναούς της νήσου για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, συμμετέχοντας στον Όρθρο με τους εξαίσιους Εκκλησιαστικούς Ύμνους και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη εορτή των Χριστουγέννων. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς όλους τους εκκλησιαζομένους, αναφερθείς με πολλή συγκίνηση και θλίψη, στο τραγικό συμβάν του ναυαγίου της Πάρου, στο οποίο έχασαν την ζωή τους στα θαλάσσια ύδατα της περιοχής, 16 συνάνθρωποί μας. (Ας σημειωθεί εδώ ότι, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, η Ιερά μας Μητρόπολη, έδωσε αμέσως μέσα στη νύχτα το παρών της, με την προσφορά κουβερτών και τροφίμων στους διασωθέντες, οι οποίοι φιλοξενούνται προσωρινά στο ΕΠΑ.Λ Πάρου). Ακολούθησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό δεύτερη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Ομοίως, δεύτερη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Κυριακή 26-12-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ του «Δι' ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους πιστούς της Ενορίας και εξ αφορμής του κηρύγματος αλλά και της μνείας κατά το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα της φυγής του Κυρίου μας εις Αίγυπτον (λόγω διωγμού του Ηρώδη) εστηλίτευσε με αυστηρότητα το γεγονός της βλασφήμου αναρτήσεως του κ. Μόσιαλου και της υποστηρικτικής δηλώσεως του κ. Φίλη, που στρέφονται κατά του Πανσέπτου και Πανάγνου Προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου και Κεχαριτωμένης Μητρός του Θεανθρώπου Κυρίου μας, της οποίας σήμερα την Σύναξη επιτελούμε, καταλήγοντας με την διαχρονική φράση του Ιερού Ευαγγελίου «τεθνήκασι γὰρ οἱ ζητοῦντες τὴν ψυχὴν τοῦ παιδίου». 

Την Παρασκευή 31-12-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για την Πάρο και απευθείας μετέβη στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσένιου όπου προέστη του Εσπερινού, στο τέλος του οποίου ευλόγησε τις προσφερθείσες Αγιοβασιλειόπιττες και ευχήθηκε στις Μοναχές και στους πιστούς που συμμετείχαν, το νέο έτος να είναι ευφρόσυνο εν Κυρίω, ειρηνικό και κατά πάντα ευλογημένο. 

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email