ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

κ. Καλλινίκου

 

ekatontapiliani2

Την Κυριακή 1-8-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στα Μάρμαρα Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε το Μνημόσυνο του αειμνήστου Νικολάου Παπαδάκη. Αντί κηρύγματος ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Εκκλησία και Επιστήµη στον αγώνα κατά της πανδηµίας» καθ΄ ότι την παρελθούσα Κυριακή, διεκόπη η ανάγνωσή της με απρεπή τρόπο, από νεαρά εκκλησιαζομένη. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος, λαμβάνοντας τον λόγο, καυτηρίασε την προαναφερθείσα ασεβή πράξη και απηύθυνε ευχές προς τους πιστούς επί τη εισόδω στην ευλογημένη περίοδο του Αγίου Δεκαπενθημέρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της πρώτης Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Παναγίας μας.

Την Δευτέρα 2-8-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελλισιανός. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους πιστούς εν όψει του Αγίου Δεκαπενταυγούστου.

Την Τρίτη 3-8-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελλισιανός.

Την Τετάρτη 4-8-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στη Νάουσα της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 5-8-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προέστη Ιερατικής Συνάξεως των κληρικών των νήσων Πάρου και Αντιπάρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους ιερείς και ακολούθως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πανήγυρη της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε στον Ιατρό κ. Αντώνη Αρκά, ο οποίος ομίλησε με θέμα την πανδημία. Ακολούθησε διάλογος επί της εισηγήσεως, στο τέλος του οποίου ο φιλοξενούμενος Ιατρός προσέφερε προς όλο τον κλήρο το βιβλίο του με τίτλο «Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Αρκά τόσο για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του όσο και για την προσφορά του πονήματός του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού-Δάσους όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Την Παρασκευή 6-8-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Μάρπησσα της Πάρου όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε τα σταφύλια τα οποία διανεμήθησαν μαζί με το αντίδωρο στους πιστούς, απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ενορία Αγκαιριάς Πάρου όπου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Αλυκής χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 7-8-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για την Σύρο.

Την Κυριακή 8-8-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Δωροθέου. Προ του «Δι’ ευχών» τελέσθηκε το Μνημόσυνο του εξ Ερμουπόλεως καταγομένου μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ (+1-3-2021), στο τέλος του οποίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, βαθιά συγκινημένος, μίλησε για την προσωπική σχέση που είχε με τον εκλιπόντα Ιεράρχη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τελεσθείσα Ιερά Παράκληση. Ακολούθως, στον αύλειο χώρο του ως άνω Ιερού Ναού, τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου στον μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου κυρό Δωρόθεο (+14-8-2001) καθώς και στους προ αυτού Αρχιερατεύσαντες Μητροπολίτες.

Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

Την Τρίτη 10-8-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος, στο τέλος της οποίας απηύθυνε ευχές προς το εκκλησίασμα εν όψει της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ακολούθως στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Επιτροπή του Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου Φιλωτίου, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εν συνεχεία ακολούθησαν οι τρεις ομιλίες, του Πρωτ. π. Κωνσταντίνου Κύλη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με θέμα: «Η Νάξος κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας-Τουρκοκρατίας», του κ. Αντωνίου Τζιώτη, Φιλολόγου με θέμα: «Η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Νάξο» και του Πρωτ. π. Ιωάννη Μανιού, Γενικού Αρχιερατικού Επόπτη Νήσου Νάξου με θέμα: «Η συμβολή του κλήρου στην Επανάσταση του 1821». Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Καθηγητής και πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και Συλλόγων καθώς και μεγάλος αριθμός κοινού.

Την Τετάρτη 11-8-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Κεραμί Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ταξιάρχου Μιχαήλ προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιωάννη Βασιλάκη.

Εν συνεχεία μετέβη στον Καλόξυλο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως και κήρυξε τον Θείο Λόγο.  

Την Πέμπτη 12-8-2021 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για την Πάρο.

Την Παρασκευή 13-8-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος και συμψάλλων στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως, χοροστατούντος του Παρίου τη καταγωγή, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανανόπουλος. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον χοροστατήσαντα Επίσκοπο και ευχήθηκε προς τον ιερό κλήρο και τους πιστούς εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Παναγίας μας.

 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ ΠΑΡΟΥ

Με κατάνυξη και τηρουμένων όλων των απαραιτήτων μέτρων υγειονομικής προστασίας τελέσθηκε σήμερα 14-8-2021 ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Πάριος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Κατά την Ακολουθία της Λιτής πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας, στον περίβολο του Ιερού Προσκυνήματος όπου και ετελέσθη η Ακολουθία της ευλογήσεως των Άρτων. Μετά τα Απόστιχα, ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον προσκεκλημένο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο, ο οποίος και εν συνεχεία εκήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην Ακολουθία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, οι Βουλευτές κ. Κατερίνα Μονογυιού, κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αρχιπλοίαρχος κ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων κ. Κωνσταντίνος Ανθούλης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της νήσου καθώς και  φορέων και Συλλόγων. Μετά την ολοκλήρωση του Πανηγυρικού Εσπερινού ακολούθησε όπως πάντα Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε την Κυριακή 15-8-2021 στο πάνσεπτο και περιώνυμο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε κατά τη διάρκεια του «Κοινωνικού» ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς, οι Βουλευτές κ. Κατερίνα Μονογυιού, κ. Άννα Μάννη-Παπαδημητρίου, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κ. Ιωάννης Παππάς, ο Εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων κ. Κωνσταντίνος Ανθούλης, ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αρχιπλοίαρχος κ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, ο Υποστράτηγος ΛΟΚ ε.α. κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Δικαστικών, Λιμενικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστικών, Εκπαιδευτικών Αρχών της νήσου και της περιφερείας Νοτίου Αιγαίου Την Θεία Λειτουργία εκτός από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM», μετέδωσαν απευθείας ο τηλεοπτικός σταθμός «SyrosTV1» με τον υπεύθυνό του κ. Κομνηνό Στρογγύλη, ο διαδικτυακός σταθμός «EcclesiaTV» με τον υπεύθυνό του κ. Γεώργιο Αρβανίτη καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός «OpenTV» (υβριδική). Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους και ευχήθηκε πλουσία τη χάρη της Παναγίας μας στη ζωή και τα έργα τους και σύντομα να μας απαλλάξει από την μεγάλη δοκιμασία του κορωνοϊού.

Την Δευτέρα 16-8-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στην εκδήλωση, την οποία πραγματοποίησε η Ιερά μας Μητρόπολη στο πλαίσιο των Περιφερειακών και Συνοδικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Μητροπόλεις, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία 1821-2021. Η εκδήλωσή πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και είχε θέμα: «Η Παριανή ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους και η προσφορά της στον αγώνα του 1821». Ομιλήτριες ήταν η κ. Αθηνά Κονταλή, Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και η κ. Μπέτη Μπιζά, Φιλόλογος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κατά την έναρξη, τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της τιμωμένης ηρωίδος, η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς καθώς και πολύς κόσμος. Την εκδήλωση, την οποία μετέδωσε απευθείας ο τηλεοπτικός σταθμός «EcclesiaTV» και η υβριδική τηλεόραση του τηλεοπτικού σταθμού «OpenTV», έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, αφού πρώτα ευχαρίστησε τις δύο ομιλήτριες για τις εισηγήσεις τους και τον π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο για την άρτια διοργάνωσή της εκδηλώσεως.

 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΡΩ

Με κατάνυξη τελέσθηκε την Τρίτη 17-8-2021 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του εν Πάρω, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου Πάρου και συγκεκριμένα στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Οσίου (παραπλεύρως της Ιεράς Μονής). Στον Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Στην Ακολουθία συμμετείχε ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς καθώς και ευλαβείς προσκυνητές της νήσου.

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε την Τετάρτη 18-8-2021 επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του εν Πάρω, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χριστού Δάσους - Αγίου Αρσενίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου Μάρκου Κυδωνιέως, υιού του Πρωτ. π. Δημητρίου Κυδωνιέως, Γενικού Αρχιερατικού Επόπτου Πάρου-Αντιπάρου. Στην προσφώνηση του χειροτονουμένου απήντησε ο Σεβασμιώτατος και του ευχήθηκε να έχει ως πρότυπο στη ζωή του τον εορταζόμενο και τιμώμενο Άγιο Αρσένιο, ο οποίος ως ιερεύς και εκείνος πολιτεύτηκε ως ουράνιος άνθρωπος διότι «ως Άγγελος ώφθη επί γης, ασκήσει ουρανίων αρετών».  Προ του «Δι΄ ευχών» πραγματοποιήθηκε πέριξ του Ιερού Ναού η Λιτάνευση των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Όσίου Αρσενίου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Κωνσταντίνου Θεολογίτη, κτήτορος του νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Αρσενίου, στον περίβολο του οποίου βρίσκεται ο τάφος του.

Την Τετάρτη 18-8-2021 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις Λεύκες Πάρου όπου επισκέφθηκε στο Μέγαρο Λευκών  την «Έκθεση Τεκμηρίων» που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα από Συλλόγους της Πάρου, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και η οποία είναι αφιερωμένη στην Παριανή ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους και σε προσωπικότητες σχετιζόμενες με το νησί της Πάρου και που έδρασαν κατά την περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ο Σεβασμιώτατος αφού ξεναγήθηκε στην έκθεση από τους συντελεστές της, τους συνεχάρη για την όλη προσπάθειά τους. Ακολούθως προσέφεραν στο Σεβασμιώτατο ένα μαρμάρινο αναμνηστικό στο οποίο απεικονίζεται το οικόσημο της οικογενείας Μαυρογένη, φιλοτεχνημένο από τον κ. Στυλιανό Γκίκα.

Την Πέμπτη 19-8-2021 ο Σεβασμιώτατος με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην περιοχή της Αγίας Άννης όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Στυλιανού Βερυκόκκου μετά της Μαρίνης Βιτζηλαίου.

Την Παρασκευή 20-8-2021 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου όπου στον αύλειο χώρο παρηκολούθησε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή του ως άνω σχολείου. Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πολύς κόσμος και που ομίλησαν διακεκριμένοι καθηγητές,  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της.

Την Κυριακή 22-8-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Απείρανθο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε το Μνημόσυνο του αειμνήστου Δημητρίου Μυτιληναίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο γραφικό και ιστορικό χωριό της Απειράνθου κατά το μήνα Αύγουστο, που πανηγυρίζει ο ως άνω Ιερός Ναός και ευχήθηκε η Παναγία μας να είναι σκέπη και βοηθός στη ζωή όλων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στις Τρίποδες Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Δευτέρα 23-8-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ναούσης Πάρου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Κρασσάς, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. Προ του «Δι’ ευχών», ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τους Παρίους κληρικούς, που υπηρετούν σε άλλες Μητροπόλεις, για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη, παρουσίασε επισήμως τον δεύτερο Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού, Πρωτ. π Γρηγόριο Καραλή, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα προ δύο μηνών και ευχήθηκε προς όλους πλουσία την χάρη και την ευλογία της Παναγίας μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην περιοχή της Αλυκής Πάρου όπου τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων σε νέο Ιερό Ναό, τον οποίο ανήγειρε η οικογένεια Εμμανουήλ και Ευαγγελίας Χερουβείμ, εις μνήμην της κόρης τους Μαρίας. Ο Ναός αφιερώθηκε τόσο στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου όσο για τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο.

Την Πέμπτη 26-8-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τον Πειραιά .

Με την άφιξή του στον λιμένα του Πειραιά, ανεχώρησε οδικώς για το Άγιον Όρος προκειμένου να τελέσει στην Ιερά Μονή Γρηγορίου, την Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και την εις Διάκονον Χειροτονία, Μοναχού της Ιεράς Μονής που φέρει το όνομα Επιφάνιος, εις μνήμην του μακαριστού Γέροντός του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου (+10-11-1989). Η Ιερά Αγρυπνία άρχισε την Παρασκευή (27-8-2021) και η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου (28-8-2021). Κατά την διάρκεια της πανηγυρικής τραπέζης ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Χριστοφόρος προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος στην συνέχεια αντιφώνησε με Θεομητορική ομιλία και αναφορά στον χειροτονηθέντα π. Επιφάνιο, ο οποίος κατάγεται από το χωριό της Ιεράς Μονής της μετανοίας του Σεβασμιωτάτου, το χωριό δηλαδή Τροιζήνα, όπου το Ησυχαστήριο της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, το οποίο ίδρυσε ο Γέροντάς του π. Επιφάνιος.

Το Σάββατο 28-8-2021 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό επί τη μνήμη του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού (εκ Λευκών Πάρου καταγομένου) και εν συνεχεία στην Ακολουθία του Όρθρου.

Την Κυριακή 29-8-2021 τελέσθηκε νωρίς το πρωί η Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ευθύς αμέσως κατά το Αγιορείτικο Τυπικό παρετέθη η μοναστηριακή τράπεζα και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο μετέβη στο κοιμητήριο της Μονής όπου ετέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Προηγουμένου, Γέροντος Γεωργίου Καψάνη (που επί 40ετία και πλέον διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου) καθώς και του προσφάτως κοιμηθέντος Γρηγοριάτου Ιερομονάχου π. Παναρέτου. Εν συνεχεία έπλευσε για την Ουρανούπολη και από εκεί ταξίδεψε οδικώς για την Αθήνα.    

Την Δευτέρα 30-8-2021 με το απογευματινό δρομολόγιο ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για τη Νάξο.

Την Τρίτη 31-8-2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους συντελεστές της Πανηγύρεως και απηύθυνε ευχές προς όλους.


Εκτύπωση   Email