ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

 Kyriaki Stavroproskiniseos

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

κ. Καλλινίκου

Μαρία Αιγυπτία ΜΠΛΕ ΦΟΝΤΟ

Την Παρασκευή 2-4-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για τη Πάρο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου τέλεσε την δεύτερη Ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ του «Δι’ ευχών» απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους για το υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής.

Την Κυριακή 4-4-2021 (Σταυροπροσκυνήσεως) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Τελετής της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου (η ανέγερση του παλαιοχριστιανικού αυτού Ναού, συνδέεται με το ταξίδι, το όποιο πραγματοποίησε η Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να βρει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας). Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος διένειμε το αντίδωρο με τα άνθη του Σταυρού στους πιστούς, ευχόμενος Καλή Ανάσταση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου χοροστάτησε στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό. Προ του «Δι’ ευχών» πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Κύριε, όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν σου ημίν δέδωκας».

Εν συνεχεία με τον βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

Την Τετάρτη 7-4-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Χάϊδως Σουλή.

Εν συνεχεία μετέβη στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου τέλεσε την Προηγιασμένη Θεια Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 9-4-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Άνω Ποταμιά Νάξου όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου (100χρονου) Εμμανουήλ Τριανταφύλλου, επί σειρά δεκαετιών εκκλησιαστικού επιτρόπου του ως άνω Ιερού Ναού και στενού συνεργάτου του Εφημερίου π. Εμμανουήλ Γρυλλάκη, ο οποίος με συγκίνηση απηύθυνε επικήδεια ομιλία.

Το απόγευμα της  ίδιας ημέρας μετέβη στην Απείρανθο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τέλεσε την Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 11-4-2021 (Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Κόρωνο της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Μαρίνης ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου των αειμνήστων αδελφών Μιχαήλ Κουφοπούλου και Λεμονιάς Μαγγιώρου που έφυγαν για την αιωνιότητα με διαφορά πέντε ημερών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό ο οποίος τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Προ του «Δι’ ευχών» πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Η θεολογική και διδακτική αξία της Ακολουθίας του Κατανυκτικού Εσπερινού», στο τέλος της οποίας ευχήθηκε στους εκκλησιαζομένους για το υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής.

Την Τετάρτη 14-4-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου όπου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος, μετά του Μικρού Αποδείπνου. 

Την Παρασκευή  16-04-2021 (του Ακαθίστου Ύμνου) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών και κήρυξε τoν Θείο Λόγο, ως ακολούθως: α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.

Την Κυριακή 18-4-2021 (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις Μέλανες Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη των Μνημοσύνων των αειμνήστων Νικολάου Βασιλάκη και Νικολάου Κονδύλη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Στ’ Κατανυκτικό Εσπερινό, κατά την διάρκεια του οποίου ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία ως αιώνιο πρότυπο μετανοίας». Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους, με την ευκαιρία της ολοκληρώσεως της σειράς των Κατανυκτικών Εσπερινών και εν όψει της εισόδου μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.  

Την Τετάρτη 21-4-2021 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου όπου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου. 

Το Σάββατο 24-4-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο. Με την άφιξή του στον λιμένα της νήσου, μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου προήδρευσε της Δ.Ε.

Την Κυριακή 25-4-2021 (Κυριακή των Βαΐων) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, κατά την διάρκεια του οποίου και σύμφωνα με την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, ευλόγησε τα προσφερθέντα Βαΐα και εν συνεχεία προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους επί της εισόδω στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την Μεγάλη Δευτέρα 26-4-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  μας μετέβη στο χωριό Μάρπησσα της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την Μεγάλη Τρίτη 27-4-2021 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Αγκαιριά της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου προέστη της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας  μετέβη στο χωριό Λεύκες της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την Μεγάλη Πέμπτη 29-4-2021 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Παρασκευή 30-4-2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και εν συνεχεία στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό «Syros TV1», μετά από πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’ και την ευγενική παραχώρηση του κ. Κομνηνού Στρογγύλη, υπευθύνου του ως άνω τηλεοπτικού σταθμού, τους οποίους και ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας. Ωσαύτως ευχαρίστησε και τον κ. Γιώργο Δεουδέ, ο οποίος συνεργάστηκε με το συνεργείο του στη Πάρο για την τηλεοπτική αναμετάδοση που αναφέραμε αλλά και για την απευθείας διαδικτυακή μετάδοση από το «Naxos TV». Σύντομες επίσης και εγκάρδιες ευχαριστίες και ευχές απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος προς όλους τους συνεργάτες του Ιερού Προσκυνήματος (κληρικούς και λαϊκούς, εργαζομένους και εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους) για την άρτια προετοιμασία των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου στο ως άνω Ιερό Προσκύνημα.

 


Εκτύπωση   Email