ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Gennisi Theotokou

DSC11

Την Κυριακή 6-9-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Κεραμί Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Αλεξάνδρου Γώγου μετά της Ευαγγελίας Αλεξοπούλου, θυγατρός του Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού Πρωτ. π. Νεκταρίου Αλεξοπούλου και της Πρεσβυτέρας Δεσποίνης Αλεξοπούλου. 

Την Δευτέρα 7-9-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Κάτω Ποταμιά Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

Την Τρίτη 8-9-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Κωμιακή της Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

Το Σάββατο 12-9-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για την Πάρο. 

Την Κυριακή 13-9-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, όπου πανηγυρίζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος μαζί με τους υπολοίπους Αρχιερείς, κληρικούς και λαϊκούς μαρτύρησαν κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως και σύμφωνα με την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ευχή των κολλύβων εορταζομένου Αγίου. Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με τη συμμετοχή των τοπικών αρχόντων και συλλόγων καθώς και πλήθος πιστών, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές. 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Αγγεριά όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου που τιμάται ιδιαιτέρως η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Αναγνώστην Χειροθεσία το νεαρού Ιωάννη Καρποδίνη, τελειόφοιτου μαθητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής. 

 

Την Δευτέρα 14-9-2020, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Η ανέγερση του ως άνω παλαιοχριστιανικού παλλαδίου της Κυρίας Θεοτόκου συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους εκκλησιαζομένους.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου χοροστάτησε στον Εσπερινό, κατά την διάρκεια του οποίου τελέσθηκε η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού. Προ του "Δι' ευχών'' απηύθυνε ευχές προς το εκκλησίασμα. Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

 

Την Τρίτη 15-9-2020 το απόγευμα  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις σχολικές εγκαταστάσεις του ΓΕ.Λ. Νάξου, όπου παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού, εκπαιδευτικών και μαθητών τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού του νεοσύστατου Εσπερινού Λυκείου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Νάξου. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρικές ευχές προς τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους, ευχόμενος μια ευλογημένη και καρποφόρα σχολική χρονιά.

 

Την Κυριακή 20-9-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.  Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τον εορτάζοντα Διάκονο του Ναού π. Ευστάθιο Βασιλάκη.

 

Την Τρίτη 22-9-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κατόπιν προσκλήσεως της Ομάδος Πετοσφαίρισης του «Α.Ο.Ν. ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ», μετέβη στο Κλειστό Γυμναστήριο Νάξου «Δ. Περιστεράκης» όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού για τη νέα αγωνιστική χρονιά. Στο τέλος της Ακολουθίας ευχήθηκε στον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Γιαννάκη, τους Προπονητές και τις Παίκτριες  κάθε ευλογία από το Θεό και κάθε επιτυχία στην ομάδα.

 

Την Τετάρτη 23-9-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Πέμπτη 24-9-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

Την Παρασκευή 25-9-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Δρυό Πάρου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

Το Σάββατο 26-9-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος στην Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου των 81 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους στην ναυτική τραγωδία του «Eξπρές Σαμίνα» (26-9-2000) και ευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών τους. Στην συνέχεια μετέβη στο Ακρωτήριο ‘’Κορακιές’’ όπου στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στο τέλος της οποίας ανεγνώσθη μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την συμπλήρωση 20 ετών από την ημέρα του τραγικού ναυαγίου. Εν συνεχεία τελέσθηκε Τρισάγιο στον αδριάντα του τότε Λιμενάρχη Πάρου Δημητρίου Μάλαμα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την φοβερή εκείνη νύχτα του ναυαγίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ακολούθως με το πλοίο της γραμμής έπλευσε για την Νάξο.

 

Την Κυριακή 27-9-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Μελάνων Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου των αειμνήστων Στεφάνου και Νεκταρίας Κονδύλη. 

 

Την Τρίτη 29-9-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης». Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους ευλογημένη και καρποφόρο σχολική χρονιά ενώ ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ιωάννη Κόντε και τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Παπάνη για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής. Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε τόσο στο Διευθυντή της Σχολής όσο και στους μαθητές οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του και την προσφορά του στην ως άνω Σχολή και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος διένειμε αναμνηστικά δώρα προς τους συμμετέχοντες.

 

Την Τετάρτη 30-9-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις Μέλανες Νάξου όπου τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του νέου Παρεκκλησίου το οποίο είναι αφιερωμένο στην Γέννηση του Σωτήρος Χριστού και την Παναγία την Γοργοεπήκοο, η οποία εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την αξία της ανεγέρσεως και κυρίως της λειτουργίας των Ιερών Ναών και ευχήθηκε προς τους κτίτορες και όλους τους συμμετέχοντες πλουσία την ευλογία του Θεού στη ζωή και τα έργα τους.


Εκτύπωση   Email