ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

  

64

 

Την Πέμπτη 1-10-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν προσκλήσεως του Δ.Σ.  του Α.Ο. «ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ», μετέβη στις εγκαταστάσεις του Δ.Α.Κ. (Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου) Νάξου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Τμημάτων Ποδοσφαίρου και Στίβου για την νέα αγωνιστική χρονιά. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε προς τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε στον Προέδρο κ. Ιωάννη Πολυχρονάκο, τα μέλη του Δ.Σ., τους προπονητές και παίκτες μια επιτυχημένη αγωνιστική χρονιά και πλουσία την ευλογία του Θεού στη ζωή και τα έργα τους.

 

Την Παρασκευή 2-10-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας δέχθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητού του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου κ. Αλεξόπουλου και του νέου Υποδιοικητού κ. Κονταξή και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους θέματα πνευματικού ενδιαφέροντος. 

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος υπεδέχθη στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων κ. Ευστάθιο Πολυκρέτη συνοδευόμενο από την Τομεάρχη Τουρισμού κ. Μαρία Λεγάκη, οι οποίοι παρέδωσαν στην Μητρόπολη απορρυπαντικά καθαριότητος και είχαν συζήτηση μαζί του για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

 

Την Κυριακή 4-10-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου της αειμνήστου Ευαγγελίας Παρτσινεβέλου. 

 

Την Δευτέρα 5-10-2020 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, πραγματοποιήθηκε σύναξη Ιερέων και Κατηχητών, Κατηχητριών της νήσου Νάξου με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής Χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον λόγο στον π. Αρσένιο Μελισσιανό ο οποίος μίλησε καταλλήλως. Εν συνεχεία ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων υπενθύμισε προς τους συμμετέχοντες κληρικούς και λαϊκούς τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται κατά την διεξαγωγή των μαθημάτων. Στο τέλος της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Σεβασμιώτατος προσέφερε από ένα βιβλίο χρήσιμο για το έργο της κατηχήσεως σε όλους τους συμμετέχοντες και η φιλοξενούσα Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, φρόντισε για το κέρασμα γλυκισμάτων και αναψυκτικών.

 

Την Τρίτη 6-10-2020 το απόγευμα ανάλογη Σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου για τους Ιερείς, Κατηχητές και Κατηχήτριες Πάρου και Αντιπάρου. Σύντομη εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επόπτης Πάρου-Αντιπάρου π. Δημήτριος Κυδωνιεύς.  

Το Σάββατο 10-10-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου. Προ της Απολύσεως προέστη του 3μήνου Μνημοσύνου της μακαριστής Γεροντίσσης Θεοκτίσης Μοναχής (1935-2020), Ηγουμένης της Ιεράς Μονής από 50ετίας και πλέον. Ακολούθως μετέβη στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής όπου τέλεσε Τρισάγιο. 

 

Την Κυριακή 11-10-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Χείμαρρο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής  χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της αειμήστου Μαρίας Γεροντάκη. 

 

Την Δευτέρα 12-10-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου. 

Tην Τρίτη 13-10-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην περιοχή της Στελίδας Νάξου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού του νέου Υποσταθμού Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), παρουσία των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, των Βουλευτών Κυκλάδων κ Συρμαλένιου και κ Μονογυιού, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Υποθέσεων κ Σδούκου, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ Χατζημάρκου του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ Λιανού, , του Επάρχου Νάξου και Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης και Μεταφορών κ. Μαργαρίτη, πολλών ανωτάτων στελεχών του ΑΔΜΗΕ, τοπικών παραγόντων και φορέων του νησιού και της Περιφέρειας. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές για την καλή λειτουργία της Μονάδος προς όφελος του λαού της Παροναξίας. 

 

Την Τετάρτη 14-10-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τον Πειραιά με προορισμό την Έδεσσα για την συμμετοχή του (μετά από πρόσκληση του οικείου Μητροπολίτου κ Ιωήλ) στις λατρευτικές συνάξεις επί τη ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του νεοφανούς Αγίου της Εκκλησίας μας, Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου, του οποίου το όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

Την Πέμπτη 15-10-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης, με την ευκαιρία της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.

 

Την Παρασκευή 16-10-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ταξίδεψε από την Έδεσσα οδικώς για την Αθήνα και συγκεκριμένα για τον Πειραιά απ΄ όπου με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το Σάββατο 17-10-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου και κατά την διάρκεια του "Κοινωνικού" κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Αναστασίου Ναυπλιώτη.

Την Κυριακή 18-10-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος με την ευκαιρία του εορτασμού των  Ελευθερίων της νήσου Νάξου, χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Παπαδάκης, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Εν συνεχεία προέστη της επισήμου Δοξολογίας για την Επέτειο των Ελευθερίων και ακολούθως τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον της πόλεως.

 

Την Τρίτη 20-10-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Πάρο. Με την άφιξή του στον λιμένα του νησιού, μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

Την Κυριακή 25-10-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλινάδου Νάξου. Προ της Απολύσεως προέστη των Μνημοσύνων των αειμνήστων Μαρίας Καμπίτη και Κυριακής Βενιέρη.  

 

Την Τρίτη 27-10-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Πάρο. Ακολούθως μετέβη στο Άσπρο Χωριό όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του πρ. Δημάρχου Πάρου Χρήστου Βλαχογιάννη.

Την Τετάρτη 28-10-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε, κήρυξε τον Θείο Λόγο και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Χαράλαμπος Μαλινδρέτος, Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Πάρου και καθηγητής του ΕΠΑ.Λ. Πάρου. Ακολούθως μετέβη στο Ηρώο της Πόλεως όπου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως των Πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Αφού πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Εν συνεχεία με το πλοίο της γραμμής έπλευσε για την Νάξο.

 

Την Παρασκευή 30-10-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όπου τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού προκατόχου του κυρού Επιφανίου, που σαν σήμερα πριν 30 χρόνια (1990-2020) εκοιμήθη εν Κυρίω.

Το Σάββατο 31-10-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αικατερίνης Κοττάκη. 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email