ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

 κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Μάρτιο Λειτούργησε ή χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΝΑΣ

 Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ

ΕΥΛΑΒΟΥΣ ΙΕΡΕΩΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΑ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΝΑΞΟ

   Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάσθηκε η Ιερά Μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου του Πλανά στην γενέτειρά του νήσο Νάξο και συγκεκριμένα στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Ναξίων Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά πόλεως Νάξου. Το Σάββατο 29-2-2020 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου και την συμμετοχή όλων σχεδόν των Ιερέων της νήσου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ του ``Νυν Απολύεις…`` εψάλησαν  τα Εγκώμια του Αγίου, που συνέθεσε λίγο προ της εκδημίας της (+20-1-2019) η μακαριστή Ναξία Θεολόγος-Υμνογράφος Ειρήνη Πολυκρέτη.  Ανήμερα της εορτής 1-3-2020 (λόγω μεταθέσεως κατά μία ημέρα)  τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, με την παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού καθώς και άλλων εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών της Νήσου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως τέλεσε την χειροθεσία σε Αναγνώστη του νεαρού Αντωνίου Ρώτα, υιό του Εφημερίου του Ιερού Ναού Πρωτ. π Νικολάου Ρώτα. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στους δρόμους της ενορίας. Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε κατάλληλα και ευχαρίστησε τους Ιερείς του Ναού και τους συνεργάτες τους για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως καθώς και όλους τους ευσεβείς Ναξίους, για την συμμετοχή τους στον εορτασμό της Μνήμης του Μεγάλου Τέκνου της Νάξου και ηγιασμένου ευλαβούς Ιερέως Νικολάου του Πλανά.

   Την Κυριακή 1-3-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο της νήσου Νάξου χοροστάτησε του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού (της συγγνώμης) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο, με θέμα: «Συγχωρητικότητα: η αναγκαία προϋπόθεση της σωτηρίας μας». Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε επίκαιρες ευχές επί τη εισόδω στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ακολούθησε ο ασπασμός της συγνώμης όλων των παρισταμένων κληρικών και λαϊκών, κατά την Εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

   Την Καθαρά Δευτέρα 2-3-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος και συμψάλλων στις Ιερές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.

   Την Τετάρτη 4-3-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Παραλίας) Χώρας Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. 

   Την Πεμπτη 5-3-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου. 

   Την Παρασκευή 6-3-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, όπου έχει καθιερωθεί η τέλεση και δεύτερης Ακολουθίας (8:30μ.μ. – 10μ.μ.) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

   Το Σάββατο 7-3-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εγγαρών. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Εμμανουήλ Λιανού, αδελφού του Πρωτ. Κωνσταντίνου Λιανού. 

   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Αγίου Νικολάου) της ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαρίας Κατερίνη.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχει στην Συνοδική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, αλλά και στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

   Την Κυριακή 8-3-2020 (Κυριακή της Ορθοδοξίας),  ημέρα  κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στην Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών,  παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 163ης περιόδου. Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Προ της Απολύσεως πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού,  η κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, καθιερωμένη Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.

   Την Δευτέρα 9-3-2020 και την Τρίτη 10-3-2020 συμμετείχε  ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

   Την Τετάρτη 11-3-2020 το πρωί έπλευσε εκτάκτως για την Πάρο. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Πρεσβυτέρας Ειρήνης, συζύγου του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Πέτρου Χερουβείμ (+25-2-2009), διατελέσαντος Αρχιερατικού Επιτρόπου Πάρου και Εφημερίου του ως άνω Ιερού Προσκυνήματος και του Ιερού Ενοριακού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθηνε σύντομη ομιλία για την μεγάλη προσφορά της Πρεσβυτέρας (γενικότερα) στο έργο του Ιερέως και ειδικότερα για τα χαρίσματα της μεταστάσης ως συζύγου, μητέρας και Πρεσβυτέρας από την ηλικία των 20 ετών και για 60 περίπου χρόνια. 

   Την Παρασκευή 13-3-2020  το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο α) στην Ιερά Μονή Θαψανών Πάρου και β) στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, όπου έχει καθιερωθεί η τέλεση και δεύτερης Ακολουθίας (8:30μ.μ. – 9:30μ.μ.) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων. Να σημειωθεί πως απόψε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφερείας ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από τον νέο κορωνοϊό (Covid-19).

   Την Κυριακή 15-3-2020 (Β' Κυριακή Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας και ετέλεσε το 40ημερο Μνημόσυνο της αειμνήστου Φοινικώς Πατέλη. Κατά την διάρκεια του "Κοινωνικού" ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από τον νέο κορωνοϊό (Covid-19) ενώ μετά το "Εἴη τὸ ὄνομα Κυρίου''  ύστερα από απόφασή της Ιεράς Συνόδου ετελέσθη Ειδική Δέηση προς τον Οικτίρμονα Κύριον υπέρ, αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου. Προ του ''Δι᾿ εὐχῶν'' ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να εντατικοποιήσουν τις προσευχές τους και να σεβαστούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου καθώς και τα μέτρα πρόληψης της διασποράς σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων Κρατικών Αρχών. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

   Την Δευτέρα 16-3-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τα νέα μέτρα για την αποφυγή εξαπλώσεως του νέου κορωνοϊού (Covid-19). 

   Την Τετάρτη 18-3-2020 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

 

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΞΑΠΛΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (COVID-19) Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ (ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 30Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2020) ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ

ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ !

   Την Κυριακή 22-3-2020 (Κυριακή Γ’ Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε μόνος του (κεκλεισμένων των θυρών) προς αναμετάδοση της Θείας Λειτουργίας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ‘’ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM’’ στον Ιερό Μητροπολιτικό Nαό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Κατά την διάρκεια του ‘’Κοινωνικού’’ ανεγνώσθη το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου σχετικά με τις νέες εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού (Covid-19). Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η τελετή της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε δέηση υπέρ των ασθενούντων αδελφών μας και ευχήθηκε προς όλους τους ακροατές ο Τίμιος Σταυρός να χαρίζει δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της μεγάλης δοκιμασίας που μας πλήττει.

Την Τετάρτη 25-3-2020, ημέρα κατά την οποία η Αγία Μας Εκκλησία εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε μόνος του στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Κατά την διάρκεια του ‘’Κοινωνικού’’ ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Κατόπιν μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους Ήρωες της Επαναστάσεως. Εν συνεχεία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου προέστη της Δοξολογίας για την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 στο τέλος της οποίας ευχήθηκε στους ακροατές του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού και όλους τους κατοίκους της Παροναξίας τόσο για την διπλή εορτή όσο και για την απαλλαγή από τον θανατηφόρο ιό με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και τους κάλεσε να ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Να σημειωθεί πως τόσο η Θεία Λειτουργία όσο και η Δοξολογία τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και προς αναμετάδοση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ‘’Παροναξία FM’’ ενώ με εντολή του Σεβασμιωτάτου στις 11 π.μ χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ενοριακών Ναών και στα τρία νησιά της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας.

   Την Παρασκευή 27-3-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε (κεκλεισμένων των θυρών και προς αναμετάδοση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας) την Ακολουθία των Δ' Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

   Την Κυριακή 29-3-2020 (Κυριακή Δ’ Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε (κεκλεισμένων των θυρών) προς αναμετάδοση της Θείας Λειτουργίας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ‘’ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM’’ στον Ιερό Ενοριακό Nαό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε δέηση υπέρ των ασθενούντων αδελφών μας και ευχήθηκε προς όλους τους ακροατές (εξ αφορμής της προτροπής του Αποστόλου Παύλου «κρατήσαι της προκειμένης ελπίδος» που ακούσαμε στο σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα) να κρατήσουμε όλοι ζωντανή την ελπίδα μας στο Θεό και στη Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων, την Παναγία μας.

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email