ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ 2020

kiriaki miroforon 740x444

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ 2020

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

   Την Κυριακή 3-5-2020 (Κυριακή των Μυροφόρων) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη δεήσεως υπέρ των ασθενούντων και δοκιμαζομένων αδελφών μας και ανέγνωσε ειδική ευχή υπέρ απαλλαγής από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ευχόμενος να μας απαλλάξει σύντομα ο Θεός με τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής από την μεγάλη δοκιμασία που πλήττει την ανθρωπότητα. Να σημειωθεί πως η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας “ΠΑΡΟΝΑΞΙA FM” καθώς και από τον “ΗΧΩ FM”.

   Το Σάββατο 9-5-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού του νέου ειδικού μηχανήματος της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, το οποίο προσφέρθηκε από την Ιερά μας Μητρόπολη. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς όλους τους μετέχοντες και προσέφερε μία Εικόνα της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής.

   Την Κυριακή 10-5-2020 (Κυριακή του Παραλύτου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κατά την διάρκεια του ‘’Κοινωνικού’’ κήρυξε τον Θείο Λόγο. Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. 

   Την Δευτέρα 11-5-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχει στην Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνοδου.

   Την Τρίτη 12-5-2020 συμμετείχε  ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

   Την Τετάρτη 13-5-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ταξίδεψε οδικώς στην Τροιζήνα όπου στο Ιερό Ησυχαστήριο Κεχαριτωμένης Θεοτόκου τέλεσε Τρισάγιο του πνευματικού του πατρός μακαριστού Γέροντα π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου (+10-11-1989) με την ευκαιρία της Μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου. 

   Την Πέμπτη 14-5-2020 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

   Την Παρασκευή 15-5-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πραγματοποίησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου Ιερατική Σύναξη με τους Ιερείς των νησιών Πάρου-Αντιπάρου. Κατά την διάρκεια της συνάξεως ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους κληρικούς για τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά το χρονικό διάστημα από 17 Μαΐου έως 5 Ιουνίου. Στο τέλος τέλεσε Τρισάγιο τριών προσφάτως κοιμηθέντων Παρίων αδελφών μας, ήτοι της Πρεσβυτέρας Ειρήνης, συζύγου του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Πέτρου Χερουβείμ (+25-2-2009), διατελέσαντος Αρχιερατικού Επιτρόπου Πάρου και Εφημερίου του ως άνω Ιερού Προσκυνήματος και του Ιερού Ενοριακού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας, του Γεωργίου Κυδωνιέως, πατρός του Πρωτ. π. Θωμά Κυδωνιέως και αδελφού του π. Δημητρίου Κυδωνιέως και του Ηλία Φραγκούλη, ευλαβούς χριστιανού, διατελέσαντος Εκκλησιαστικού Επιτρόπου και εμπειροτέχνη ναοδόμου. 

   Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπλευσε για τη Νάξο.

   Το Σάββατο 16-5-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πραγματοποίησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου Ιερατική Σύναξη με τους Ιερείς της νήσου Νάξου. Κατά την διάρκεια της συνάξεως ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους κληρικούς για τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά το χρονικό διάστημα από 17 Μαΐου έως 5 Ιουνίου.

   Την Κυριακή 17-5-2020 (Κυριακή της Σαμαρείτιδος) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Κατά την διάρκεια του "Κοινωνικού'' ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου με θέμα: «Συνοδικός εὐχαριστήριος λόγος», ενώ προ της Απολύσεως τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων από την πανδημία του κορωνοϊού.

   Την Τρίτη 19-5-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Θαλλελαίου του ομωνύμου Χωρίου Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. 

   Την Τετάρτη 20-5-2020 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. 

   Την Πέμπτη 21-5-2020, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τους Αγίους Θεοστέπτους Βασιλείς και Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και  Ελένη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Οι τιμώμενοι Άγιοι κατά την παράδοση είναι οι κτήτορες του Ιερού Προσκυνήματος αφού η ανέγερσή του συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

   Την Παρασκευή 22-5-2020 το απόγευμα π Σεβασμιώτατος προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. 

   Το Σάββατο 23-5-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (Θαψανών) Πάρου. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Γεωργίου, πατρός του π. Θωμά Κυδωνιέως και αδελφού του π. Δημητρίου Κυδωνιέως. 

   Την Κυριακή 24-5-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Εν συνεχεία εψάλη το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα Νικόλαο Στέλλα, ο οποίος στις 21-5-1944 απαγχονίσθηκε στην πλατεία της Μαρπήσσης από τους Γερμανούς κατακτητές. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επίσης το τρίμηνο Μνημόσυνο της αειμνήστου Φλώρας, αδελφής του μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου και του μακαριστού εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού π. Γεωργίου Στάμενα καθώς και το 40ημερο Μνημόσυνο του αειμνήστου Ιατρού Νικολάου Πούλιου. 

   Την Τρίτη 26-5-2020 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Αγρυπνία που τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, επ’ ευκαιρία της Αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα. 

   Την Πέμπτη 28-5-2020 (Εορτή της Αναλήψεως) το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία Αγίου Αρσενίου και στην περιοχή της Πλάκας όπου χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Θείας Αναλήψεως του Κυρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

   Την Κυριακή 31-5-2020 (Κυριακή των Αγίων Πατέρων) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και ιερούργησε στον νέο Ιερό Ναό του Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Ως γνωστόν το Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιωτίσσης (που είναι και το μεγαλύτερο της Νάξου) πανηγυρίζει κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή Διακαινησίμου). Λόγω όμως των μέτρων υγειονομικής προστασίας ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε κατά την ημέρα της Πανηγύρεως κεκλεισμένων των θυρών με την συμμετοχή μόνο δύο ιερέων και δύο ιεροψαλτών, γι’ αυτό και θέλησε με πρώτη ευκαιρία (μετά δηλαδή την χαλάρωση των μέτρων) να γίνει μια Πανηγυρική Θεία Λειτουργία έτσι ώστε να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν οι πιστοί οι οποίοι ευλαβούνται ιδιαιτέρως την Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα και σε πολλές περιπτώσεις απ’ όλα τα σημεία του νησιού έρχονται με τα πόδια (οδοιπορώντας μέχρι 7 και 8 ώρες) για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε έγκαιρα αυτή η λατρευτική σύναξη στην οποία συμμετείχε πλήθος Ναξίων εφαρμόζοντας τα ισχύοντα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Σ’ αυτό βοήθησε και το μέγεθος του νέου μεγάλου Ιερού Ναού τα θυρανοίξια του οποίου τελέσθηκαν το 2010.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και την προσφορά των κερασμάτων ο Σεβασμιώτατος μετέβη (μετά από πρόσκληση του Διοικητού) στην παρακείμενη μονάδα Πολεμικού Ναυτικού (Παρατηρητήριο) όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους υπηρετούντες και να τους προσφέρει αναμνηστικά δώρα.


Εκτύπωση   Email