ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ IOYNΙΟΥ 2020

pentikosti14

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ IOYNIΟΥ 2020

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

   Την Δευτέρα 1-6-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχει στις Συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνοδου.

   Την Τρίτη 2-6-2020 και την Τετάρτη 3-6-2020 συμμετείχε  ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

   Την Παρασκευή 5-6-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Σύρο προκειμένου να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄.

   Το Σάββατο 6-6-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος της μικρής Εφραιμίας, θυγατρός του Ιακώβου Καρποντίνη και της Ειρήνης Κάβουρα.

   Την Κυριακή 7-6-2020 (Κυριακή της Πεντηκοστής) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Καλόξυλο Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε, κατά την τάξιν, τις ευχές της Γονυκλισίας.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο. Με την άφιξή του στον λιμένα της νήσου Πάρου ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου συμμετείχε στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως και προέστη της Δεήσεως (με την ανάγνωση ειδικής ευχής) για την ενίσχυση και τον φωτισμό των μαθητών που θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές, Απολυτήριες και Προαγωγικές Εξετάσεις για το Σχολικό Έτος 2019-2020 με την παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών-μαθητριών και γονέων. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρικά λόγια αγάπης στα παιδιά και τους γονείς τους και ευχήθηκε σε όλους που συμπροσευχήθηκαν τα δέοντα. Μετά το πέρας της Παρακλήσεως όλοι μαζί μετέβησαν στον  αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος όπου παρατέθηκε κέρασμα και ο Σεβασμιώτατος προσέφερε μικρές ευλογίες προς όλους τους υποψηφίους.

   Την Δευτέρα 8-6-2020 (του Αγίου Πνεύματος) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου.

   Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

   Την Τρίτη 9-6-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Αντωνίνης Αγγιδίων Νάξου όπου παρέστη συγχοροστατών στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του συμπατριώτου και φίλου του Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, του και κτίτορος του ως άνω Εξωκκλησίου. Πρό της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τον Σεβασμιωτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο ο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Την Τετάρτη 10-6-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Λουκά Αρχιεπίσκοπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού (+ 11-6-1961) παρέστη συγχοροστατών στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Την Πέμπτη 11-6-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τελεσθείσα επί τη Μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Τον Θειο Λόγο κήρυξε ο π Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως προέστη Δεήσεως (με την ανάγνωση ειδικής ευχής) για την ενίσχυση και τον φωτισμό των μαθητών που θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές, Απολυτήριες και Προαγωγικές Εξετάσεις για το Σχολικό Έτος 2019-2020 με την παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών-μαθητριών και γονέων. Ο Σεβασμιώτατος αφού απηύθυνε πατρικά λόγια αγάπης και ευχές στα παιδιά και τους γονείς τους ακολούθως προσέφερε μικρές ευλογίες προς όλους τους υποψηφίους.

   Την Κυριακή 14-6-2020 (Κυριακή των Αγίων Πάντων) ο ευρισκόμενος για λίγες ημέρες στη Νάξο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της γενετείρας του (Άγιος Χαραλάμπος Αγγιδίων Νάξου) και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το Τρίμηνο Μνημόσυνο του αειμνήστου γαμβρού του Σωκράτους Μήλα, συζύγου της αδελφής του Στυλιανής.

   Επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Γεν. Θεοτόκου Κάτω Ποταμιάς Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προέστη του Ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ιακώβου Γρυλλάκη.

   Την Πέμπτη 18-6-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχτηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία του νέου Δ.Σ. του ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΝΑΞΟΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Πολυχρονάκο. Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής επισκέψεως δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

   Το Σάββατο 20-6-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Χώρας Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και μετά την Απόλυση προσέφερε αναμνηστικές ευλογίες στις κυρίες του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής που πάντοτε πραγματοποιούν  την ακροτελεύτια σύναξή τους σε συνδυασμό με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.  Ας υπενθυμήσουμε στο σημείο αυτό ότι γενική υπεύθυνος των Κύκλων Μελέτης  Αγίας Γραφής της Ιεράς Μητροπόλεως είναι η κ. Ελπίς Γούναρη, Φιλόλογος, η οποία με ανιδιοτέλεια και θυσιαστική αγάπη προσφέρει επί σειρά ετών την διακονία της σε Πάρο και Νάξο.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

   Την Κυριακή 21-6-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ηλία Φραγκούλη. Για το πρόσωπο του εκλιπόντος μίλησε ο κ. Φραγκίσκος Περράκης, Αντιπτέραρχος ε.α.  Ακολούθως στην Αίθουσα Τελετών του Ιερού Προσκυνήματος πραγματοποιήθηκε  η ακροτελεύτια  συνάντηση των κυριών Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής για τη νήσο Πάρο, στις οποίες ο Σεβασμιώτατος προσέφερε αναμνηστικές ευλογίες.  

   Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

   Την Δευτέρα 22-6-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Δαμαριώνα Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Θεοδώρου Γρατσία. 

   Την Τρίτη 23-6-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Γεωργίου Αλιμπέρτη.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

   Την Τετάρτη 24-6-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Πρόδρομο Πάρου όπου στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό  ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

   Το απόγευμα της ίδια ημέρας, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη Εορτή του Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον Κώστο της Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. 

   Την Πέμπτη 25-6-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  μας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Κώστο της Πάρου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νικόδημος Σαραντόπουλος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών δύο μεγάλων ευεργετών του Κώστου αλλά και γενικότερα της Πάρου, του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Νικολάου Αρκά, ο οποίος και πρώτος προέβαλε στην Πάρο την μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, ανεγείροντας μάλιστα στον Κώστο και τον γνωστό αφιερωματικό τύμβο του Αγίου Αθανασίου (πολλά χρόνια μάλιστα προς της επισήμου αγιοκατατάξεώς του) και του αειμνήστου μεγάλου ευεργέτου Φραγκίσκου Βελέντζα, κορυφαία προσφορά του οποίου υπήρξε η δημιουργία του Βελεντζίου Ιδρύματος που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο λαό της Πάρου και ιδιαίτερα του Κώστου.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχει στη Συνεδριάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

   Την Παρασκευή 26-6-2020 συμμετείχε  ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

   Την Κυριακή 28-6-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στον Δαμαλά της Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Οσυσσέας Κυρόσιμος, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Δημητρίου Σωμαρίπα.

   Την Δευτέρα 29-6-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις Μέλανες Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο. 

   Την Τρίτη 30-6-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων στις Καμάρες Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους στην περιοχή Καμπί Πάρου, στην οποία εορτάζεται ιδαιτέρως η Ιερά Μνήμη των Αγίων Ενδόξων Μεγαλομαρτύρων και Ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία έπλευσε για τη Νάξο.


Εκτύπωση   Email