ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

03804 1

 Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Ιανουάριο Λειτούργησε  ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

kalihronia

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΝΑΞΟ

   Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε την 1η του ανατείλαντος έτους η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας καθώς και η είσοδος στο νέο έτος 2020. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ανεγνώσθη το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προέστη της Επισήμου Δοξολογίας επί τω Νέω Έτει, παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού και των λοιπών Τοπικών Αρχών και στην συνέχεια ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιτες κατά την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας και διανεμήθησαν μαζί με το αντίδωρο και το ημερολόγιο τσέπης του 2020 στους πιστούς με την ευχή  του Σεβασμιωτάτου το Νέο Έτος να είναι ειρηνικό, καρποφόρο και σωτήριο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΝΑΞΟ

   Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη – Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της νήσου Νάξου και των λαϊκών υπαλλήλων που υπηρετούν στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2-1-2020 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία από τον π. Δημοσθένη Φίλιππα, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου με θέμα «Ο θεσμός του Γάμου και της οικογένειας κατά την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας». Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον προαναφερθέντα ομιλητή, τον διοργανωτή π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο και τους λοιπούς συντελεστές της όλης εκδηλώσεως, απηύθυνε θερμές ευχές προς τους Ιερείς και τις Οικογένειες τους.  Ακολούθως ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και μαζί με το κομμάτι και το καθιερωμένο φλουρί πρόσφερε δώρα σε μικρούς και μεγάλους καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στους φοιτητές – φοιτήτριες της Ιερατικής μας Οικογένειας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 30 οικογένειες που με τα  παιδιά και τα εγγόνια τους αριθμούσαν  115 άτομα. Η εκδήλωση έκλεισε με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων σε κοινό εορταστικό γεύμα που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του ως άνω Ιερού Ναού.

   Την Πέμπτη 2-1-2020 το μεσημέρι  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού μετέβη στο Δημαρχείο της νήσου Νάξου όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα για το νέο έτος. Στο τέλος της τελετής ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και προς όλους τους εργαζομένους το νέο έτος να είναι ευλογημένο και σωτήριο. Εν συνεχεία σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος του νησιού κ. Δημήτρης Λιανός και οι λοιποί παράγοντες του Δήμου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ

ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΝΑΞΟ

   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος Πέμπτη 2-1-2020 το απόγευμα στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Νάξου κατά το έτος 2019. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον «ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ» με την ευκαιρία συμπληρώσεως 60 χρόνων από την ίδρυσή του. Αφού πραγματοποιήθηκε σχετική ομιλία από τον κ. Μιχάλη Αγγελή, Τεχνικό Διευθυντή της ομάδας στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο με την ιστορία της ομάδας από ιδρύσεώς της έως σήμερα. Οι εκπρόσωποι του ομίλου εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τον Σεβασμιώτατο που αφιέρωσε την εκδήλωση στην ομάδα του προσέφεραν μία φανέλα του Πανναξιακού και επιτραπέζια ημερολόγια του 2020.  Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Υποδιευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου κ. Στέφανος Γιαμπουράς, ο Καθηγητής κ. Ηλίας Ορφανός, Διευθυντής της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ως εκπρόσωπος του ΕΠΑ.Λ Νάξου και ως εκπρόσωπος των επιτυχόντων ο κ. Ιωάννης Ρώτας, πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και στο τέλος την διένειμε μαζί με τους επαίνους και αναμνηστικά δώρα στους επιτυχόντες. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών - φοιτητριών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη λιτή δεξίωση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ

ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΑΡΟ

   Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά Παρασκευή 3-1-2020 το απόγευμα η εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Πάρου κατά το έτος 2019, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  λόγω απαγορεύσεως του απόπλου δεν κατέστη δυνατό να μεταβή από τη Νάξο στη Πάρο για την εκδήλωση και για τον λόγο αυτό όρισε εκπρόσωπό του τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Χανιώτη, ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου, μεταφέροντας συγχρόνως προς τους επιτυχόντες και τις πατρικές συγχαρητήριες ευχές του.  Σύντομο χαιρετισμό και συγχαρητήρια απηύθυνε προς τους επιτυχόντες και ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος. Στο Τέλος έγινε η απονομή των επαίνων και των αναμνηστικών δώρων εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως και του Δήμου Πάρου. Μετά το πέρας της εκδηλώσεως όλοι μαζί μετέβησαν στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Προσκυνήματος όπου ευλογήθηκε η Αγιοβασιλόπιττα και παρετέθη λιτή δεξίωση προς όλους τους φοιτητές και τους συγγενείς τους που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΑΡΟ

   Η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων των νήσων Πάρου και Αντιπάρου πραγματοποιήθηκε και φέτος 4-1-2020 το μεσημέρι στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ».  Στην εκδήλωση ομίλησε ο π. Εμμανουήλ Φωκιανός με θέμα: ``Ο ταπεινός άνθρωπος». Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχές στις Ιερατικές οικογένειες και ιδιαίτερα στα παιδιά.  Ακολούθως ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα τα κομμάτια της οποίας μοίρασε στους παρευρισκομένους διανέμοντας συγχρόνως δώρα σε όλα τα παιδιά και τα εγγόνια των Ιερέων Πάρου και Αντιπάρου, μαζί με την καθιερωμένη οικογενειακή Αγιοβασιλόπιτα και το ``φλουρί`` το Κωνσταντινάτο καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στους φοιτητές – φοιτήτριες της Ιερατικής μας Οικογένειας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 23 οικογένειες που με τα  παιδιά και τα εγγόνια τους αριθμούσαν 65 άτομα. . Ακολούθως παρετέθη εορταστική τράπεζα στην οποία παρεκάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

   Την Κυριακή 5-1-2020 παραμονή της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του Ετησίου Μνημοσύνου της αειμνήστου Αγγελικής Κορτιάνου, θυγατρός του Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Πέτρου και της Πρεσβυτέρας Ευαγγελίας Κορτιάνου. Εν συνεχεία τέλεσε κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου Πάρου, όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και ευχήθηκε τα δέοντα στην Γερόντισσα και την συνοδεία της με αφορμή τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εισόδου μας στο νέο έτος.

Η ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΑΡΟ

   Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος 6-1-2020 η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στη νήσο Πάρο. Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως, σύμφωνα με την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού,  παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Κατερίνας Μονογυιού, του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και των λοιπών Τοπικών Αρχών. Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση φέτος λόγω των δυνατών θυελλωδών ανέμων, αντί του κεντρικού Λιμένος Πάρου, την θέση «Βίντσι» Παροικίας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια ύδατα. Τηρώντας την ωραία και παλαιά παράδοση δύο νέοι αψηφώντας το δριμύ ψύχος, έπεσαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας, για να «πιάσουν» τον Σταυρό. Και στους δύο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε μικρές ευλογίες, ενώ στον Στυλιανό Πατρίκη που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό, μια Εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, πιστό αντίγραφο της εφεστίου Ιεράς Εικόνος. Σε όλους τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πλούσια την Χάρη του Επιφανέντος Χριστού και το Θείο Φως να φωτίζει και να καταυγάζει την ζωή και τα έργα τους.

   Την Πέμπτη 9-1-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε στη νήσο Πάρο την Ιερά Μονή Λογγοβάρδας και την Ιερά Μονή Θαψανών, όπου ευχήθηκε τόσο στο Γέροντα όσο και στην Γερόντισσα και τις συνοδείες τους με αφορμή τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εισόδου μας στο νέο έτος.

   Αργά το βράδυ και ύστερα από τέσσερις ημέρες αποκλεισμού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

   Το Σάββατο 11-1-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του εν Αθήναις Προοδευτικού Συλλόγου Λευκιανών Πάρου κ. Ιωάννη Τζανετή και των Μελών του Δ.Σ., μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κηφισίας όπου ευλόγησε την πατροπαράδοτη πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα του ως άνω Συλλόγου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές για το νέο έτος. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως τιμήθηκαν από τον Σύλλογο οι νεοεισαχθέντες (οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις Λεύκες της Πάρου) στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας. Την εκδήλωση την οποία πλαισίωσαν η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Γονέων και Φίλων του Ωδείου Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής Αμαρουσίου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισίας κ. Γεώργιος Θωμάκος, η Πολιτευτής Κυκλάδων κα Δέσποινα Πρίνια καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κηφισίας, Πρόεδροι διαφόρων Παριανών Συλλόγων και πλήθος Λευκιανών.

   Την Κυριακή 12-1-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν προσκλήσεως του νεοεκλεγέντος Καθηγουμένου της Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Καπανδριτίου Γέροντος Εφραίμ, μετέβη στην ως άνω Ιερά Μονή όπου προέστη κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον ιερό κλήρο μετέβη με τους πιστούς στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου απήντησε σε διάφορες πνευματικές απορίες του εκκλησιάσματος και επακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

   Την Δευτέρα 13-1-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικήτα Δεσποτίδη.

   Την Παρασκευή 17-1-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού ταξίδεψε οδικώς για το Διδυμότειχο προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τον πολιούχο της πόλεως Άγιο Αθανάσιο.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου, συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Δαμασκηνού, και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Το Σάββατο 18-1-2020 συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Εν συνεχεία συμμετείχε στην Ιερά Λιτανεία.

   Την Κυριακή 19-1-2020 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε του Όρθρου και ιερούργησε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελλισιανός.

 Την Δευτέρα 20-1-2020 το πρωί κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου ταξίδεψε οδικώς για την Άρτα προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς επί τη μνήμη του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών πρ. Άρτης κ. Ιγνατίου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Την Τρίτη 21-1-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε του Όρθρου και συμμετείχε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του κοινωνικού κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Άρτης κ. Ιγνάτιος.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ταξίδεψε οδικώς για την Αθήνα. 

   Το Σάββατο 25-1-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Ν.Ο.Β.Ε. (Ναξιακός Οργανισμός Βιοϊατρικών Επιστημών) κ. Ιωάννη Βλασερού, μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του ως άνω Οργανισμού. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως τιμήθηκαν οι Νάξιοι νεοεισαχθέντες στα Ανώτερα και Ανώτατα Υγειονομικά Ιδρύματα της χώρας μας. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους νέους φοιτητές για την επιτυχία τους και ευχήθηκε προς όλους τους συμμετέχοντες για το νέο έτος.

   Την Κυριακή 26-1-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  μετέβη στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως ο Σύλλογος βράβευσε τους νεοεισαχθέντες Φιλωτίτες στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους επιτυχόντες και ευχήθηκε προς όλους το νέο έτος να είναι ειρηνικό σωτήριο.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου όπου με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Ο.ΝΑ.Σ. (Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων). Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως η Ομοσπονδία τίμησε τον εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την μέγιστη προσφορά του στη Νάξο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού εξήρε την φιλάνθρωπη προσωπικότητα του κ. Μαρτίνου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές για το νέο έτος προς όλους τους συμμετέχοντες. 

   Την Πέμπττη 30-1-2020 ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τους ‘’Τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος’’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας , συμμετεχόντων των μαθητών-τριών  της Α/θμιας & Β/θμιας εκπαιδεύσεως της πόλεως. Κύριος ομιλητής ήταν ο Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Νάξου κ. Ματθαίος Χατζηπέτρος. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος με την μαθητιώσα νεολαία και τους εκπαιδευτικούς μετέβησαν στον Πνευματικό Κέντρο του ως άνω Ιερού Ναού όπου έγινε προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους αυτή και ευχήθηκε προς όλους καταλλήλως.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. Με την άφιξή του στον λιμένα της Παροικίας, ευθύς αμέσως μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) όπου χοροστάτησε του Εσπερινού και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

   Την Παρασκευή 31-1-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου. Tον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Χρυσόστομος Πήχος. Εν συνεχεία προέστη της  Ιεράς  Λιτανεύσεως  πέριξ του Ιερού Ναού.


Εκτύπωση   Email