ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ypapanti

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

 κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Φεβρουάριο Λειτούργησε ή χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

   Το Σάββατο 1-2-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ» όπου προήδρευσε του Δ.Σ.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Θαψανών όπου χοροστάτησε του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

   Την Κυριακή 2-2-2020 ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την Δεσποτική-Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Ναούσης Πάρου όπου χοροστάτησε του Όρθρου, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης Λιτανείας της Ιεράς Εικόνος, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάρου. Τόσο στη Θεία Λειτουργία όσο και στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν τα σχολεία της πόλεως και οι τοπικοί άρχοντες της νήσου. 

   Εν συνεχεία μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προσκυνήματος και ευχήθηκε τόσο στον Διευθυντή της Σχολής π. Εμμανουήλ Φωκιανό όσο και στους μαθητές το νέο έτος να είναι ειρηνικό και σωτήριο. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ» όπου συμμετείχε στην εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των διαβιούντων γερόντων. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Γηροκομείου και ευχήθηκε προς όλους τους συμμετέχοντες για το νέο έτος 2020.

   Εν συνεχεία με το βραδινό πλοίο έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως Τακτικό Μέλος αυτής.

   Την Δευτέρα 3-2-2020 και την Τρίτη 4-2-2020 συμμετείχε  ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

   Την Πέμπτη 6-2-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε ως Συνοδικό Μέλος στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο προστάτης Άγιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και παρόντων των Ιεραρχών Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου καθώς και άλλων Ιεραρχών και καθηγητών των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στον φετινό εορτασμό ομιλητής ήταν ο Ελλογιμώτατος κ. Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Οι περί Ιουδαίων απόψεις του Ιερού Φωτίου».

   Την Κυριακή 9-2-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων Πανάκτου Βοιωτίας (της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας), όπου χοροστάτησε του Όρθρου, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Άννης Βιτζηλαίου (μητρός του Πρωτ. π. Εμμανουήλ Βιτζηλαίου). 

   Το Σάββατο 15-2-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου και των Μελών του Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, μετέβη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Astir of Naxos όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του ως άνω Συλλόγου και απηύθηνε ευχές προς όλους για το νέο έτος 2020. 

   Την Κυριακή 16-2-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τριπόδων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. 

   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Ιωάννου, υιού του Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναόυ π. Νικολάου Κασμά και της Πρεσβυτέρας Ειρήνης Μαργαρίτη. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος του χωρίου Αγίου Αρσενίου Νάξου όπου προέστη του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου του Μιχαήλ Μαργαρίτη μετά της Κυριακής Αντωνίου. 

   Την Παρασκευή 21-2-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου όπου χοροστάτησε του Εσπερινού. Εν συνεχεία τέλεσε την Ακολουθία της Ρασοφορίας του Υποψηφίου Διακόνου Ευσταθίου Βασιλάκη.

   Το Σάββατο 22-2-2020 το απόγευμα τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, συνιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου.

   Την Κυριακή 23-2-2020 ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά την Ιερά Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, ο οποίος κατά την παράδοση είναι συνιδρυτής, μαζί με τον πνευματικό του πατέρα Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του Ευσταθίου Βασιλάκη. Στην ομιλία του ο νέος Διάκονος προσφώνησε με εμφανή συγκίνηση τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος αντιφωνώντας αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία του «διακονείν» εντός του αγιασμένου χώρου της Εκκλησίας μας. «Διακονείν» με αγάπη, ταπείνωση και υπακοή σε όσα η Αγία μας Εκκλησία πατροπαραδότως ορίζει. Μετά την Χειροτονία ο νεοχειροτονηθείς δέχθηκε τις ευχές του πολυπληθούς εκκλησιάσματος και εν συνεχεία προσφέρθηκαν κεράσματα προς όλους τους μετασχόντες.

   Την Δευτέρα 24-2-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο. Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης όπου μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου τέλεσαν την Εξόδιο Ακολουθία της αειμνήστου Φλώρας Στάμενα, κατά σάρκα αδελφής του Μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου. 

   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αφροδίτης Σκιαδά-Πρωτολάτη. 

   Την Τρίτη 25-2-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο. 

 


Εκτύπωση   Email