ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

koimisis2020

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

12247014 1049340695118140 8602576502702008556 n

   Το Σάββατο 1-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Κατά την διάρκεια του "Κοινωνικού" κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Να σημειωθεί πως η Θεία Λειτουργία αυτή είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στους εργαζομένους και εθελοντικά διακονούντες στο Ιερό Προσκύνημα.

   Την Κυριακή 2-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στη Νάουσα της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Παντανάσσης χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της πρώτης Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Παναγίας μας. 

   Την Δευτέρα 3-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

   Την Τρίτη 4-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

   Την  Τετάρτη 5-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας υπεδέχθη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη. Ο κ. Υπουργός και η συνοδεία του η οποία αποτελείτο από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, την Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο κ. Θεόδωρο Κλιάρη, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Παλαιοχριστιανικού Ναού της Παναγίας μας από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος προσέφερε στον κ. Υπουργό μια Εικόνα της Παναγίας μας της Εκαντονταπυλιανής, αντίγραφο της εφεστείου Εικόνος.

   Εν συνεχεία έπλευσε για την Νάξο.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Κορωνοχώριο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χοροστάτησε στον Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Την Πέμπτη 6-8-2020 εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριώνα Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως, κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, ευλόγησε την προσφερθείσα σταφυλή και απηύθυνε ευχές προς το εκκλησίασμα.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Νάξου. 

 

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

   Με θρησκευτική κατάνυξη και με την συμμετοχή κλήρου και λαού της νήσου Νάξου τελέσθηκε απόψε (Παρασκευή 7-8-2020) ο πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης. Προ του Εσπερινού στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κόμισε την μόλις αγιογραφηθείσα (από τον Πάριο Αγιογράφο Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο) Ιερά Εικόνα του Αγίου Καλλινίκου. Αφού εψάλη η καθιερωμένη Δέηση και ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος την ειδική ευχή «επί καθιερώσει νέας Ιεράς Εικόνος» χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και βαθειά συγκινημένος κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερθείς στην προσωπικότητα και τον ενάρετο βίο του τιμωμένου Αγίου, το όνομα του οποίου φέρει από της μοναχικής του ρασοφορίας και της εις Διάκονον χειροτονίας του (25-10-1986). Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος διένειμε στους εκκλησιαζομένους μικρές εικόνες του Αγίου Καλλινίκου εις αγαθήν ανάμνησιν και ευλογίαν.

   Το Σάββατο 8-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου (στην οποία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι ιερείς του νησιού) επ’ ευκαιρία της πρώτης Πανηγύρεως του Αγίου Ιεράρχου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Ας σημειωθεί ότι η Θεία Λειτουργία ετελέσθη (προς ευλογίαν) επί αντιμηνσίου καθαγιασθέντος κατά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου Λεπτοκαρυάς Πέλλης από τον Άγιο Επίσκοπο Εδέσσης Καλλίνικο την 28η Ιουλίου 1968. Το αντιμήνσιο αυτό δωρήθηκε προ ετών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου όπου και φυλάσσεται. Μετά την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς τους Ιερείς και το εκκλησίασμα (μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομάτης) και ακολούθησε προσφορά εικονιδίων και κερασμάτων στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

   Την Κυριακή 9-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου της αειμνήστου Αθανασίας Ψαρρά.

   Την Δευτέρα 10-8-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο. Ευθύς αμέσως με την άφιξή του στον λιμένα της νήσου μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Να σημειωθεί πως τις ως άνω Ιερές Ακολουθίες αναμετέδωσε πανελληνίως ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος τους υπευθύνους του οποίου ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος προ της Απολύσεως.

   Την Τρίτη 11-8-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ελένης Καραγκούνη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. 

   Την Τετάρτη 12-8-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πραγματοποίησε σύσκεψη με μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των Αρχών και φορέων του νησιού εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως της Παναγίας.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγκαιριάς Πάρου.

   Την Πέμπτη 13-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της Ιεράς  Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Να σημειωθεί πως τις ως άνω Ιερές Ακολουθίες μετέδωσε απευθείας εκτός του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού "ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM" και ο "ΗΧΩ FM" τους υπευθύνους του οποίου ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος προ του "Δι' ευχών".

   Την Παρασκευή 14-8-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας υπεδέχθη τον προσκεκλημένο για την Πανήγυρη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο και την συνοδεία του. Ο Θεοφιλέστατος αφού προσκύνησε την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας μας ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας στους χώρους του Παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού.

 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ ΠΑΡΟΥ

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Κατά την Ακολουθία της Λιτής πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας, στον περίβολο του Ιερού Προσκυνήματος όπου και ετελέσθη η Ακολουθία της ευλογήσεως των Άρτων. Μετά τα Απόστιχα ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον προσκεκλημένο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο, ο οποίος και εν συνεχεία εκήρυξε τον Θείο Λόγο, αφού προηγουμένως ευχαρίστησε για την πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την μεγάλη Πανήγυρη της Εκκλησίας μας. Στην Ακολουθία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών καθώς και φορέων και Συλλόγων της νήσου. Μετά την ολοκλήρωση του Πανηγυρικού Εσπερινού ακολούθησε όπως πάντα Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Σάββατο 15-8-2020 ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον πάνσεπτο και περιώνυμο Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου και του προσκεκλημένου να συμμετάσχει στην Πανήγυρη Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Κρασσάς, Πάριος την καταγωγή και Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. Τους Ύμνους των Ιερών Ακολουθιών απέδωσε χορός αποτελούμενος από αποφοίτους και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής και τους Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος κ. Ζαχαρία Ραγκούση και Παναγιώτη Κουμουνδούρο, υπό την χοραρχία του Διευθυντού της Σχολής Πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Φωκιανού. Στις λατρευτικές συνάξεις συμμετείχε ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, η Βουλευτής Πιερίας κ Άννα Μάννη-Παπαδημητρίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ Ιωάννης Παππάς, ο Εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων κ. Κωνσταντίνος Ανθούλης, ο Περιφερειακός Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Ιάκωβος Γκύζης, ο Υποστράτηγος ΛΟΚ ε.α. κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της νήσου Πάρου. Την Θεία Λειτουργία εκτός από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM», μετέδωσε απευθείας ο τηλεοπτικός σταθμός «TV1 ΣΥΡΟΣ» με τον υπεύθυνό του κ. Κομνηνό Στρογγύλη καθώς και ο «ΗΧΩ FM». Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους και ευχήθηκε πλούσια τη χάρη της Παναγίας μας στη ζωή τους.

   Την Κυριακή 16-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Νικολάου Τσιγώνια.  

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στα Μάρμαρα της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, κατά την διάρκεια του οποίου απένειμε τιμητική διάκριση στον Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού Αιδεσιμώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Πετρόπουλο, επί τη συμπληρώσει 50ετούς Ιερατικής διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου (1970-2020). Ο Σεβασμιώτατος αρχικά εξήρε την προσφορά του τιμωμένου στις θέσεις τις οποίες του ανετέθησαν αλλά και για την δημιουργία με την καλή του Πρεσβυτέρα Ευστρατία μιας ωραίας ιερατικής οικογενείας με 5 παιδιά (11 εγγόνια και 3 δισέγγονα) το τελευταίο των οποίων είναι και αυτό Ιερεύς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πετρόπουλος, έγγαμος κληρικός και πατέρας τριών αγοριών. Στη συνέχεια του επέδωσε περγαμηνή μετά του επιστηθίου αργυρού Σταυρού της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο π. Σπυρίδων φανερά συγκινημένος αντιφώνησε ως εξής: «Σεβασμιώτατε, χαρμόσυνη και ξεχωριστή η σημερινή ημέρα για την ελαχιστότητά μου, αφού η τοπική μας Εκκλησία με πρώτο τον Επίσκοπό μας, τον πατέρα και Δεσπότη μας, με τιμά για την συμπλήρωση πενήντα ετών ταπεινής διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου. Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την τιμητική αυτή διάκριση, αλλά και για τα δώδεκα αυτά χρόνια πατρικής σας αγάπης τόσο προς τον κλήρο και τον λαό αυτής της Μητροπόλεως, ιδιαιτέρως δε προς την ταπεινότητά μου. Η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί για μένα ενίσχυση στην ιερατική μου διακονία και σας διαβεβαιώνω ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου, της Σεβασμιότητός σας, και του ποιμνίου αυτής της Ενορίας των Μαρμάρων, πως όσο η υγεία μου και οι δυνάμεις  μου μού το επιτρέπουν θα συνεχίσω να διακονώ τον λαό αυτό με όλη μου την ψυχή και την καρδία. Και πάλι σας ευχαριστώ Σεβασμιώτατε τα έτη σας να είναι καρποφόρα και ευλογημένα και καλώ όλους μας κλήρο και λαό να αναφωνήσουμε προς τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη το  Α  Ξ  Ι  Ο  Σ  !».

Την Δευτέρα 17-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου Πάρου όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στην Ακολουθία συμμετείχε ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς καθώς και ευλαβείς προσκυνητές της νήσου.

   Την Τρίτη 18-8-2020 ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του εν Πάρω, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νικόλαος Κρασσάς, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος με τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς μετέβησαν στο μνήμα του μακαριστού π. Κωνσταντίνου Θεολογίτη, βασικού συντελεστού της ανεγέρσεως του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Αρσενίου, όπου ετελέσθη όπως κάθε χρόνο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Προ του "Δι' ευχών" ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό της Πάρου για την αθρώα συμμετοχή τους (παρά τα προβλήματα της πανδημίας) στις λατρευτικές συνάξεις του διημέρου και ευχήθηκε προς όλους πλούσια την χάρη και την ευλογία του Αγίου Αρσενίου στη ζωή και τα έργα τους.

   Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

   Την Πέμπτη 20-8-2020 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην τοποθεσία ΄΄Σπεδό΄΄ Φιλωτίου Νάξου, όπου τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων στον νέο Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τον οποίο ανήγειραν τα παιδιά και τα εγγόνια των αειμνήστων Μιχαήλ και Κυριακής Βασιλάκη. Μετά το πέρας της Ακολουθίας τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Εμμανουήλ, υιού του Αντωνίου Παναγόπουλου και της Μαρίας Βασιλάκη.

   Το Σάββατο 22-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της μακαριστής Γερόντισσας Θεοκτίστης (1935-2020), Ηγουμένης της Ιεράς Μονής από 50ετίας και πλέον. 

   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στο Πανναξιακό Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Αντωνίου, υιού του Οδυσσέα Κονδύλη και της Σοφίας Μαγκανάρη. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου, Πανήγυρις της Αποδόσεως της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Ευθύς αμέσως μετά την Ακολουθία του Εσπερινού με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

   Την Κυριακή 23-8-2020 (Πανήγυρις της Αποδόσεως της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ναούσης Πάρου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Κρασσάς, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. Προ του "Δι' ευχών" ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες και τον πιστό λαό για την συμμετοχή τους στης Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε προς όλους η Παναγία μας να είναι σκέπη και βοηθός στη ζωή τους. 

   Την Δευτέρα 24-8-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έτπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

   Την Τρίτη 25-8-2020 και την Τετάρτη 26-8-2020 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος αυτής.

   Την Πέμπτη 27-8-2020 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΩΤΟΥ

ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΟ ΠΑΡΟ

Με θρησκευτική κατάνυξη και με την συμμετοχή κλήρου και λαού της νήσου Πάρου τελέσθηκε σήμερα (Παρασκευή 28-8-2020) η πρώτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη Μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιωσήφ του Σπηλαιώτου του Παρίου, στη γενέτειρά του νήσο Πάρο και συγκεκριμένα στο κεφαλοχώρι των Λευκών. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου. Προ της Απολύσεως προέστη του 10ετούς Μνημοσύνου του εκ Λευκών καταγομένου μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου και εν συνεχεία ανέγνωσε την σχετική ευχή ευλογίας των κολλύβων εορταζομένου Αγίου. Στην Πανήγυρη συμμετείχε ο Πρωτοσύσκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος, Πάριος την καταγωγή (Λευκιανός από την μητέρα) και συγγενής κατά σάρκα του τιμωμένου νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, ο οποίος και κήρυξε στον Εσπερινό τον Θείο Λόγο. Επίσης συμμείχαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, τοπικοί φορείς και παράγοντες καθώς και πλήθος Λευκιανών που προσήλθαν στον Ιερό Ναό τόσο την παραμονή όσο και την κυριώνυμο ημέρα για να τιμήσουν τον συντοπίτη τους Άγιο.

   Με το βραδινό δρομολόγιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τη Νάξο.

   Το Σάββατο 29-8-2020 εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Απόλλωνα της Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Τιμίου Προδρόμου ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Νικολάκης, Νάξιος την καταγωγή και Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού καθώς και πλήθος πιστών, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος προ του «Δι’ ευχών» απηύθυνε τις πατρικές του ευχές.  

   Την Κυριακή 30-8-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Μαρίου-Ιωάννου Σάββα.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο ευσεβές εκκλησίασμα να έχει πλούσια την ισχυρά προστασία της Παναγίας μας και έδωσε οδηγίες προς όλους για τη σωστή αντιμετώπιση της νέας διασποράς του κορωνοϊού στα πλαίσια της χριστιανικής αγάπης, της συμμορφώσεως προς τις οδηγίες των ειδικών και της υπακοής προς την Αγία μας Εκκλησία. Εκείνο που έχει πρωταρχική σημασία είναι να αντιμετωπίζουμε πάντοτε τις θλίψεις και τις δοκιμασίες με πνεύμα ενότητος και όχι διασπάσεως, η οποία συνήθως οδηγεί την πνευματική μας ζωή στην επικίνδυνη και καταστροφική αυτονομία.

   Την Δευτέρα 31-8-2020 ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι τοπικοί άρχοντες του νησιού καθώς και ευλαβείς χριστιανοί της νήσου Νάξου.


Εκτύπωση   Email