ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Παναγία σκέπε

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας

 κ. Καλλινίκου

   Την Τετάρτη 1-4-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (τηλεδιάσκεψη) με κεντρικό θέμα την εκτίμηση της σοβαρής κατάστασης που έχει προκύψει από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις προτάσεις της Ιεράς Συνόδου εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα. 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 

Συνήλθε σήμερα 1η Απριλίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, ενώ παράλληλα επανεκτίμησε και συζήτησε εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την πορεία διάδοσης του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση έγινε με την μέθοδο της τηλεδιασκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση την ασφαλή πλατφόρμα e:Presence.gov.gr του Ελληνικού Δημοσίου, με την συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των τεχνικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Δ.Ι.Σ. συζήτησε εκτενώς επί της παρατάσεως ισχύος της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας έως την 11η Απριλίου 2020 με την προοπτική περαιτέρω τροποποιήσεών της και απεφάσισε ότι:

1) Κατανοεί απόλυτα την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

2) Προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης.

Η πίστη στο Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου.

3) Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχεται τις αυστηρές υποδείξεις που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές και την Ελληνική Πολιτεία για την χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου 2020 και προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους.

4) Χαιρετίζει τη δήλωση της Αξιοτίμου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, της 30ής Μαρτίου 2020 στα Μ.Μ.Ε.

Αποτελεί όντως «πηγήν ύδατος ζώντος» στην «λειτουργική ερημία» των Κληρικών μας, η πρόταση λειτουργίας των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, έστω και «κεκλεισμένων των θυρών», κατά την Εβδομάδα των Παθών και την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου.

5) Επισημαίνει με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» κυριολεκτικά ότι την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία.

Γι᾿ αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται».

Ο ίδιος ιερός Πατήρ αναφερόμενος στην ανάγκη της κενωτικής αγάπης προς τον πλησίον και μάλιστα προς τον δοκιμαζόμενο, επισημαίνει τα εξής σημαντικά: «Εσύ σέβεσαι το τωρινό Θυσιαστήριο, γιατί δέχεται το Σώμα του Χριστού, αλλά συμπεριφέρεσαι περιφρονητικά σ’ αυτόν που είναι ο ίδιος σώμα του Χριστού και τον βλέπεις με αδιαφορία να χάνεται. Αυτό το θυσιαστήριο μπορείς να το δεις στημένο παντού, και σε στενούς δρόμους και σε αγορές, και μπορείς να τελείς θυσίες πάνω σ’ αυτό κάθε ώρα». (Ομιλία 20 εις Β΄ Κορινθ. ΕΠΕ τόμος 19, σελ. 527-531).

Αλλά και ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (+27 Φεβρουαρίου 1998) αναφέρει ότι ο χριστιανός, ο οποίος δεν δύναται να προσέλθει στην Θεία Λειτουργία, μπορεί «αυτήν την ώρα να κάνει τον εαυτό του θυσιαστήριο, λέγοντας την προσευχή».

Αυτή είναι η πατρική προτροπή της Ιεράς Συνόδου προς όλους τους αδελφούς μας, μέλη της Εκκλησίας: «Εκτενέστερον προσεύχεσθε» στα σπίτια σας!

Κάντε τον εαυτό σας θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία σας στον Ιερό Ναό και την προσέλευσή σας στη Θεία Ευχαριστία για χάρη όλων των αδελφών σας, οι οποίοι αποτελούν έμψυχα θυσιαστήρια Θεού.

Και να είσθε βέβαιοι ότι οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω «κεκλεισμένων των θυρών», όσο και αν αυτό μας είναι δύσκολο και στενάχωρο, υπέρ «της του κόσμου ζωής και σωτηρίας», των «εν ασθενείαις κατακειμένων», των Ιατρών και Νοσηλευτών και όλων των εθελοντών, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας δίνουν τον εαυτό τους για να προστατεύσουν την ζωή των πολλών και την δημόσια υγεία.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

6) Αυτή η πρόσκαιρη παραμονή των χριστιανών στην κατ᾿ οίκον προσευχή και την κατ᾿ οίκον Εκκλησία, δεν υπονοεί καμία αμφιβολία ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Γι᾿ αυτό και η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει εκείνο που από την αρχή της παρούσης κρίσεως διεκήρυξε στο από 9.3.2020 Ανακοινωθέν Αυτής, ότι «η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών... Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα.

7) Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς και το θέμα της προσφοράς βοηθείας προς τους πάσχοντες και προς τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας και σε κεντρικό επίπεδο, διότι αυτή ήδη πραγματοποιείται και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό: α) σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα, β) ήδη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή στις Δομές και τα Ιδρύματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Οργάνωση «Αποστολή» κ.λπ.) να συνεργασθούν με τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων αποφασίσθη η συνέχιση της παροχής των συσσιτίων προς τους πάσχοντες.

Το αυτό πράττουν και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες προτρέπονται και σε περαιτέρω συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, γ) όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από την πλειονότητα των Αρχιερέων και Ιερέων, οι οποίοι προσφέρουν από τον μισθό τους για χάρη των εχόντων ανάγκη, έτσι και στην παρούσα κατάσταση τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έλαβαν την απόφαση της καταθέσεως ενός μισθού προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετωπίσεως Κορωνοϊού και προτρέπουν και τους υπολοίπους Αρχιερείς να πράξουν το ίδιο για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δ) η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσεως βρέθηκε παρούσα στις ανάγκες του λαού και διεφύλαξε την ενότητα των ανθρώπων, έτσι και σήμερα παραμένει παρούσα, ενώ συντονίζει και την παρουσία και προσφορά Της και κατά την «επόμενη ημέρα» που η πανδημία θα λήξει και οι ανάγκες των ανθρώπων θα γιγαντωθούν.

8) Η Ιερά Σύνοδος ενημερωθείσα για την προσφορά ποσού 50.000 ευρώ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Ελληνική Κυβέρνηση ως συμβολή στον διεξαγόμενο αγώνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ευχαριστεί δημοσίως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο γι’ αυτή την ένδειξη συναντίληψης προς τον ελληνικό λαό.

9) Καλεί όλους να εμπιστεύονται την κρίση και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, η Οποία με ποιμαντική ευθύνη και ευθυκρισία κατανοεί την αγωνία του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού αλλά και συγχρόνως εκτιμά, σύμφωνα προς τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, πότε οι συνθήκες είναι προς ωφέλεια της δημόσιας υγείας και όλων των πολιτών της Πατρίδος μας.

Αυτό επιτάσσει άλλωστε και ο θυσιαστικός χαρακτήρας της Εκκλησίας.

Προς τούτο, παρακαλεί όλους να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή.

Οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα.

Η Ιερά Σύνοδος επίσης ορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα της Ενημερώσεως για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος διακηρύσσει ότι όλοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου αποτελεί την «απαρχή» μιας στάσης ελπιδοφόρου αναμονής και προσδοκίας «άλλης βιοτής, της αιωνίου», με σκοπό την τελική επικράτηση της ζωής και την οριστική κατάργηση του θανάτου.

   Την Παρασκευή 3-4-2020 (Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε κεκλεισμένων των θυρών  την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και προ της Απολύσεως κήρυξε τον Θείο Λόγο.  Η ως άνω Ιερά  Ακολουθία αναμεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ‘’ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM’’ ο οποίος εκπέμπει στους 92,3 μεγακύκλους.

   Την Κυριακή 5-4-2020 (Κυριακή Ε’ Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Κατά την διάρκεια του ‘’Κοινωνικού’’ κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη δεήσεως υπέρ των ασθενούντων και δοκιμαζομένων αδελφών μας και ανέγνωσε ειδική ευχή υπέρ απαλλαγής από την επιδημία του κορωνοϊού. Να σημειωθεί πως η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών και αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

   Την Παρασκευή 10-4-2020 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Κατά την διάρκεια του ’’Κοινωνικού’’ ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  με θέμα: «Συνοδικός Παραμυθητικός Λόγος γιά τήν Μεγάλη Ἑβδομάδα καί το Ἅγιον Πάσχα», την οποία απηύθυνε προς το Ευσεβές Ορθόδοξο Πλήρωμά της. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, κατά την διάρκεια του οποίου εψάλη ο Κανών του Αγίου Λαζάρου. (Οι Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας).

   Την Κυριακή 12-4-2020 (Κυριακή των Βαΐων) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, η οποία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας «ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM» καθώς επίσης και διαδικτυακώς από το «Naxos TV». Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Συνοδικός Παραμυθητικός Λόγος γιά τήν Μεγάλη Ἑβδομάδα καί το Ἅγιον Πάσχα», την οποία απηύθυνε προς το Ευσεβές Ορθόδοξο Πλήρωμά της. Ακολούθως ευλόγησε τα Βαΐα και τους κλάδους ελαίας με την ειδική ευχή του ευχολογίου.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Η Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας  και διαδικτυακά μέσω του NAXOS TV.

   Την Δευτέρα 13-4-2020 (Μεγάλη Δευτέρα) το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Η Ακολουθία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ’’Aegean Voice’’.

   Την Τρίτη 14-4-2020 (Μεγάλη Τρίτη) το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Η Ακολουθία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απευθείας διαδικτυακώς από το Naxos TV.

   Την Τετάρτη  15-4-2020 (Μεγάλη Τετάρτη) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Εν συνεχεία προέστη του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου στο τέλος του οποίου τελέσθηκε η ειδική Δέηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ των ασθενούντων και δοκιμαζομένων αδελφών μας από την πανδημία του κορωνοϊού. (Οι Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και διαδικτυακά από το Naxos TV).

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου. Η Ακολουθία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απευθείας διαδικτυακώς.

   Την Πέμπτη 16-4-2020 (Μεγάλη Πέμπτη) το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας των Αγίων Παθών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Η Ακολουθία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, από το κανάλι Syros TV1 και διαδικτυακά από το Naxos TV.

   Την Μεγάλη Παρασκευή 17-4-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. 

   Το βράδυ της ίδιας ημέρας προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.

 

   Ακολούθως τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού της Αναστάσεως μετά  της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου. 

   Τόσο οι ως άνω Ιερές Ακολουθίες όσο και η νυχτερινή Θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και διαδικτυακά από το Naxos TV.

XRISTOS ANESTI

   Το Μέγα Σάββατο το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Προ του "Δεύτε λάβετε Φως..." ανεγνώσθη η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη εορτή του Πάσχα. Εν συνεχεία προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στο τέλος της οποίας ανέγνωσε τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και ευλόγησε τα προσφερθέντα ωά. Τόσο η Ακολουθία της Αναστάσεως όσο και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό "ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM" και διαδικτυακώς από το "NAXOS TV". 

   Την Κυριακή του Πάσχα 19-4-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε (κεκλεισμένων των θυρών) του Εσπερινού της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και διαδικτυακώς από το "NAXOS TV".

   Την Πέμπτη της Διακαινησίμου 23-4-2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε (κεκλεισμένων των θυρών) της Ακολουθίας του Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Η Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας "ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM".

   Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 24-4-2020 (Ζωοδόχου Πηγής) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Πανηγυρίζον Πανναξιακό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης όπου ιερούργησε (κεκλεισμένων των θυρών) και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως τέλεσε δέηση υπέρ των ασθενούντων και δοκιμαζομένων αδελφών μας και ανέγνωσε ειδική ευχή υπέρ απαλλαγής από την επιδημία του κορωνοϊού. Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας.

   Την Κυριακή του Αντίπασχα 26-4-2020  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κατά την διάρκεια του ‘’Κοινωνικού’’ κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Την Τετάρτη 29-4-2020 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχει στην Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνοδου.

   Την Πέμπτη 30-4-2020 συμμετείχε  ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με το πέρας της συνεδριάσεως έπλευσε για την Πάρο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email