ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

 

PERAPANAGIA

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο Λειτούργησε  ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

ypsosi

    Την Κυριακή 1-9-2019 (Αρχή της Ινδίκτου) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου. Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ανεγνώσθη (όπως και σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας) η Εγκύκλιος του Μητροπολίτου μας επί τη εισόδω στο νέο εκκλησιαστικό έτος. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαρίας Μαργαρίτη μητρός του πρ. Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Αγγέλου Μαρίνου μετά της Αντωνίας Παραβατού.

   Την Δευτέρα 2-9-2019 το απόγευμα έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της νέας Συνοδικής Περιόδου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα την Τρίτη 3-9-2019, κατά την πρώτη Συνεδρίαση της 163ης Περιόδου που θα λήξει την 31η Αυγούστου 2020. 

   Την Παρασκευή 6-9-2019 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. 

  Το Σάββατο 7-9-2019 το μεσημέρι προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της "Πέρα Παναγιάς" της Ενορίας των Μαρμάρων, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Εν συνεχεία πραγματοποίησε συνάντηση με 25μελή ομάδα παιδιών από την «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» τα οποία φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στην Πάρο. Ο Σεβασμιώτατος δείπνησε μαζί τους και συζήτησε τόσο με τα παιδιά όσο και με τους Συνοδούς-Παιδαγωγούς τους.

  Την Κυριακή 8-9-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, όπου πανηγυρίζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής τέλεσε την Ακολουθία του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου του Αρσενίου Μπιζά μετά της Αγγελικής Βραχνά. 

   Εν συνεχεία μετέβη στο Άσπρο Χωριό όπου στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ιερού Ναού παρηκολούθησε την παράσταση «ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ», που πραγματοποίησαν οι Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος "ΑΤΛΑΝΤΙΣ" με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στα πλαίσια της 15ης ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥ. Η εκδήλωση περιελάμβανε τραγούδια και χορούς της Μικράς Ασίας, της Μυτιλήνης, της Κρήτης και των Κυκλάδων με τη συμμετοχή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ» της χορωδίας «ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ» και της «ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ» Νέας Σμύρνης. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδηλώσεως.

   Την Δευτέρα 9-9-2019 το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου σύναξη Ιερέων και Κατηχητών - Κατηχητριών των νήσων Πάρου - Αντιπάρου με την ευκαιρία της νέας κατηχητικής χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους ενώ στη συνέχεια οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής Χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

  Την Τρίτη 10-9-2019 το μεσημέρι προήδρευσε του Δ.Σ. του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου ''ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ''.

   Την Τετάρτη 11-9-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περιόδευσε στα Σχολικά Συγκροτήματα της νήσου  Πάρου και τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξεως της νέας Σχολικής Περιόδου 2019-2020. Πιο συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας, στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο Πάρου καθώς και  στο ΕΠΑ.Λ Παροικίας Πάρου. Να σημειωθεί πως σε όλα τα Σχολεία της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας ανεγνώσθη το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας προς τους Εκπαιδευτικούς και Μαθητές της Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπαίδευσης. 

   Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

   Την Πέμπτη 12-9-2019 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου η σύναξη Ιερέων και Κατηχητών - Κατηχητριών της νήσου Νάξου με την ευκαιρία της νέας κατηχητικής χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους. Εισιγητής της Συνάξεως ήταν ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής Χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

   Την Παρασκευή 13-9-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Πάρο και ευθύς αμέσως μετέβη στην Αγγεριά όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου που τιμάται ιδιαιτέρως η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς στο πολυπληθές εκκλησίασμα. 

 Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ ΠΑΡΟΥ 

   Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα 14-9-2019, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία  εορτάζει την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Η ανέγερση του ως άνω παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο παρεπιδημών στην Πάρο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μέντης, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως. Να σημειωθεί πως τόσο στη Θεία Λειτουργία όσο και στην τελετή της Υψώσεως όπως κάθε χρόνο συμμετείχε πλήθος ευσεβών χριστιανών από την Πάρο αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού.

   Την Κυριακή 15-9-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Βιολέτας Μαούνη. 

   Την Δευτέρα 16-9-2019 ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Παναγιώτας Ρούσσου. 

   Εν συνεχεία έπλευσε για την Νάξο. 

   Την Πέμπτη 19-9-2019 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου με την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας Δικαστικής Περιόδου. Στην Ακολουθία παρέστησαν όλοι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της Νάξου, σχεδόν όλοι οι Δικηγόροι και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι. 

   Το Σάββατο 21-9-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Δανακό όπου στην Ιερά Μονή Φωτοδότου τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Αθανασίου Κωτσάκη μετά της Βενετίας Δεληγιαννίδη.

   Την Κυριακή 22-9-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλοτίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου της αειμνήστου Ειρήνης Προμπονά.

   Την Δευτέρα 23-9-2019 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

   Την Τρίτη 24-9-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. 

   Την Τετάρτη 25-9-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Δρυό όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου χοροστάτησε του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

   Την Πέμπτη 26-9-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το Μνημόσυνο των 81 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους στην ναυτική τραγωδία του «Eξπρές Σαμίνα» (26-9-2000) και ευχήθηκε ο Κύριος μας να τους αναπαύει ``εν σκηναίς δικαίων και αγίων``, να χαρίζει δε στους πονεμένους συγγενείς και οικείους τους την εξ Ύψους παρηγορίαν. Στην συνέχεια μετέβη στο Ακρωτήριο ‘’Κορακιές’’ όπου στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση. Συμμετείχαν η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατερίνη Μονογυιού, ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος και ο Λιμενάρχης Πάρου, οι τοπικοί φορείς, οι συγγενείς των θυμάτων και πολλοί Πάριοι. Τέλος μετέβη στο σημείο που βρίσκεται ο ανδριάντας του τότε Λιμενάρχη Πάρου Δημητρίου Μάλαμα (εκ Νάξου), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την φοβερή εκείνη νύχτα του ναυαγίου προσφέροντας θυσιαστικά τις υπηρεσίες του και τέλεσε Τρισάγιο.

   Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Στυλιανού Σαρρή. 

   Το Σάββατο 28-9-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως και σε κλίμα συγκινήσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του μακαριστού π. Αθανασίου Κυδωνιέως, διατελέσαντος Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού. 

    Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Νικολάου Δρύλλη μετά της Ελένης Μαϊτού.

   Την Κυριακή 29-9-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.


Εκτύπωση   Email