ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε  ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 2014pant

   Την Πέμπτη 3-10-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεχώρησε οδικώς για την Ξάνθη μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, προκειμένου να συμμετάσχει ως Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στους εορτασμούς επί τη συμπληρώσει 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη συγχοροστατών στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Προ της ενάρξεως της Ιεράς Ακολουθίας συμμετείχε στην Υποδοχή της Σεπτής Εικόνος της Παναγίας της Αρχαγγελιωτίσσης, η οποία φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή. 

   Την Παρασκευή 4-10-2019 ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με τους Συνοδικούς Αρχιερείς και τους Αρχιερείς της Θράκης στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, συμπροσευχομένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας συμμετείχε στην Πανηγυρική Δοξολογία, παρουσία του Εξοχοτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Εν συνεχεία μετέβη στο Ηρώον όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους ήρωες οι οποίοι έπεσαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της Ξάνθης. Ακολούθως παρηκολούθησε την στρατιωτική παρέλαση. 

   Το βράδυ της ίδιας ημέρας συνοδευόμενος από τον οικείο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα μετέβη στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» όπου παρηκολούθησε τη συναυλία του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη με τίτλο «Πάμε γι΄ άλλες πολιτείες», η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια Ελεύθερη Ξάνθη.

   Το Σάββατο 5-10-2019 ταξίδεψε οδικώς για την Αθήνα.

   Την Κυριακή 6-10-2019 ο Σεμασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου ευλαβούς χριστιανού. 

      Από την Τρίτη 8-10-2019 έως την Παρασκευή 11-10-2019 συμμετείχε στις εργασίες της Τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Της Ελλάδος.

   Την Παρασκευή 11-10-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Σταυροπηγιακή & Συνοδική Iερά Μονή Αγίου Συμεών Του Νέου Θεολόγου Καλάμου Αττικής, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προς της ενάρξεως της Ιεράς Ακολουθίας υπεδέχθη στην είσοδο της Ιεράς Μονής την Τιμία Κάρα του Οσίου Πατρός ημών Κυρίλλου του Παρίου. 

   Το Σάββατο 12-10-2019 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. Με την άφιξή του ο Σεβασμιώτατος στο νησί μετέβη ευθύς αμέσως στο Ιερόν Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου πραγματοποιείται το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Νικόλαος Μαυρογένης, ο Πάριος Ηγεμών της Μολδοβλαχίας και η εποχή του." Στο συνέδριο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ρουμανία. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος, καλωσόρισε τους εισηγητές στο Παναγιοσκέπαστο νησί της Πάρου και τους ευχαρίστησε για την ολοπρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Ιερού Προσκυνήματος να συμμετέχουν στο εν λόγω Συνέδριο. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος, την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου καθώς και στον Παριανό λαό για την συμμετοχή του στο Επιστημονικό Συνέδριο, ευχόμενος κάθε ευλογία και ενίσχυση από τον Τριαδικό Θεό με τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής.

   Την Κυριακή 13-10-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στα πλαίσια του Επιστημονικού Συνεδρίου "Νικόλαος Μαυρογένης, ο Πάριος Ηγεμών της Μολδοβλαχίας και η εποχή του", χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ομίλησε προς το πυκνό εκκλησίασμα για τη σύγκληση του Επιστημονικού Συνερίου με κέντρο την προσωπικότητα του Νικολάου Μαυρογένους που είναι γνωστός στην κοινωνία της Πάρου τόσο για την αναστήλωση του Ναού της Εκατονταπυλιανής στα τέλη του 18ου αιώνος (μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1733) όσο και για τις ωραίες μαρμάρινες κρήνες με τις οποίες στόλισε την Παροικία της Πάρου και διευκόλυνε πολύ τους κατοίκους της. Εν συνεχεία προέστη της Επιμνημοσύνου Δεήσεως η οποία τελέσθηκε για τον Νικόλαο Μαυρογένη και τους οικείους του.

  Εν συνεχεία μετέβη στην Αίθουσα των Νεανικών Συντροφιών του Ιερού Προσκυνήματος όπου τέλεσε τον Αγιασμό για την νέα Κατηχητική χρονιά. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή δύναμη και φώτιση τόσο στους Κατηχητές-τριες όσο και στα παιδιά που θα συμμετέχουν, με τα οποία και πραγματοποίησε διαλογικά το πρώτο μάθημα του κατηχητικού σχολείου με αφορμή το ευαγγέλιο της Κυριακής του Σπορέως. Συντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πάρου και ο Έπαρχος Πάρου και Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. 

   Ακολούθως μετέβη στο χώρο που πραγματοποιήθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο όπου ανακοινώθηκαν τα Συμπεράσματα-Πορίσματα του εν λόγω Συνεδρίου. Στο τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους μετασχόντες εισηγητές και συνεχάρη όλους όσους κοπίασαν για την όλη διοργάνωση, απένειμε στους Ρουμάνους εισηγητές τον Μεγαλόσταυρο της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και στους υπολοίπους εισηγητές αναμνηστικό μετάλιο από τον εορτασμό των 17 αιώνων της Εκατονταπυλιανής. Επέδωσε δε το ασημένιο αντίγραφο του δίσκου που βρίσκεται στο Μουσείο του Ιερού Προσκυνήματος στον πατέρα Radu (Εφημέριο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Βουκουρεστίου που ανήγειρε ο Νικόλαος Μαυρογένης) για να τον προσφέρει στον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

   Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

   Την Πέμπτη 17-10-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως λειτουργίας των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής κυριών στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου Νάξου και εν συνεχεία ομίλησε για την αξία μελέτης της Αγίας Γραφής "Ορθοδόξως" έτσι ώστε να μην είμαστε μόνο "ακροαταί του λόγου του Θεού αλλά ποιηταί". Επ' ευκαιρία επήνεσε την Γενική Υπεύθυνη των Κύκλων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εκλεκτή Φιλόλογο κα Γούναρη για την ανιδιοτελή προσφορά  της επί σειρά ετών στην διακονία αυτή και τα συχνότατα ταξίδια της στην Πάρο και στην Νάξο.

   Το Σάββατο 19-10-2019 με το απογευματινό πλοίο έπλευσε για την Πάρο.

   Την Κυριακή 20-10-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Ναούσης Πάρου. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του Μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους Γρηγορίου Ιερομονάχου (Ζουμή) του Παρίου. 

   Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Δρυού όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Δημητρίου, υιού του Ιωάννη Πρασόπουλου και της Καλλιόπης Κωβαίου και εγγονού του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στη Μάρπησσα όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος της μικρής Κωνσταντίνας, θυγατρός του π. Εμμανουήλ Τζιώτη και της Πρεσβυτέρας Σοφίας Κυδωνιέως και εγγονή του Γενικού Αρχιερατικού Επόπτου Πάρου-Αντιπάρου π. Δημητρίου Κυδωνιέως.

   Εν συνεχεία μετέβη στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του ως άνω Ιερού Προσκυνήματος. Μετά τον Αγιασμό ο Σεβασμιώτατος  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές στους Καθηγητές και τους Μαθητές της Σχολής.

  Την Δευτέρα 21-10-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του Μακαριστού Γρηγορίου Ιερομονάχου του Παρίου, Καθηγουμένου της Ιερά Μονής Δοχειαρίου του Αγιωνύμου Όρους. 

   Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νάξο. 

   Την Τρίτη 22-10-2019 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη Ιεράς Αγρυπνίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου επί τη Ιερά Μνήμη του. Πολλοί πιστοί από διάφορες περιοχές του νησιού είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αρχαιοπρεπή αυτή Θεία Λειτουργία που τελείται κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μας δύο φορές το χρόνο, στην εορτή του Αγίου και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. 

   Την Πέμπτη 24-10-2019 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Αθήνα.

   Το Σάββατο 26-10-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε του Όρθρου, ιερούργησε, ευλόγησε του προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο  στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών). 

   Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

   Την Κυριακή 27-10-2019 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ταξιαρχών Παροικίας. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαριγούς Πάσσου. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στα Μάρμαρα όπου στον Ιερό Ναό της "Πέρα Παναγιάς" τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος της μικρής Στυλιανής, θυγατρός του Χρήστου Πετρόπουλου και της Αθανασίας Κυδωνιέως και εγγονής του Γενικού Αρχιερατικού Επόπτου Πάρου-Αντιπάρου π. Δημητρίου Κυδωνιέως. 

   Την Δευτέρα 28-10-2019 (Εορτή της Αγίας Σκέπης) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κατά την διάρκεια του κοινωνικού κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Χαράλαμπος Μαλινδρέτος, Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Πάρου και καθηγητής του ΕΠΑ.Λ. Πάρου.

   Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο Πάρου, τον Έπαρχο Πάρου-Αντιπάρου, όλες τις Τοπικές Αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της Παροικίας, μετέβη στο Ηρώο της Πόλεως όπου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως των Πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Αφού πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αμέσως μετά παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email