ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

636026648300272641

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Νοέμβριο Λειτούργησε  ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 Aggelos

  Την Παρασκευή 1-11-2019 ταξίδεψε οδικώς για την Τροιζήνα.

   Το Σάββατο 2-11-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος με τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ετέλεσαν στην συνέχεια το Μνημόσυνο του πνευματικού τους πατρός μακαριστού Γέροντα π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου (+10-11-1989). Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επέστρεψε στην Αθήνα.

   Την Κυριακή 3-11-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων ''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019'', ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων (της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς). Προ της Απολύσεως προέστη του Κτητορικού Μνημοσύνου και των λοιπών κεκοιμημένων αδελφών.

    Από την Δευτέρα 4-11-2019 έως την Τετάρτη 6-11-2019 συμμετείχε  ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

   Την Δευτέρα 4-11-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου στην αίθουσα ''Χρήστος Λαμπράκης'' συμμετείχε στην παρουσίαση της «Επετειακής Εκδόσεως Γέροντος Ιωσηφ του Ησυχαστού Επιστολές και ποιήματα. 60 χρόνια από την κοιμησή του», που πραγματοποίησε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. 

   Την Τετάρτη 6-11-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών όπου στο αμφιθέατρο Cotsen Hall συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης της δίτομης ιστορικής μελέτης «Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως» του Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας κ. Κλεόπα και την οποία διοργάνωσαν η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. 

   Την Πέμπτη 7-11-2019 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Κεραμί όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καταλλήλως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα. 

 

   Την Παρασκευή 8-11-2019 ημέρα κατα την οποία η Αγίας μας Εκκλησία πανηγυρίζει την Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία προέστη της Ιεράς Λιτανεύσεως. 

   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ναό της ''Παναγίας του Χριστού'' στην Παλαιά Χώρα όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Τριανταφυλλιάς (Φιλιώς) Φραγκίσκου.

   Εν συνεχεία το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

   Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε στις 9-11-2019 η Ιερά Μνήμη τόσο της Οσίας Θεοκτίστης της εν Πάρω όσο και του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη, στον Πανηγυρίζοντα Παλαιοχριστιανικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, όπου και ασκήτεψε η Οσία Θεοκτίστη και εντός του οποίου βρίσκεται ο τάφος της. Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Χειροθεσία εις Αναγνώστη του κ. Δημητρίου Καραπαναγιώτη, Υποπυραγού και Προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πάρου. Εν συνεχεία προέστη της Ιεράς Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων και των Σεπτών Λειψάνων της Οσίας.

   Την Κυριακή 10-11-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου της αειμνήστου Θεοδοσίας Μελανίτου. Εν συνεχεία μετέβη στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο (όπου βρίσκεται ο τάφος του αειμνήστου π. Γεωργίου Στάμενα, κτίτορος του νέου Ενοριακού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) και ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του καθώς και της ψυχής του μακαριστού αδελφού του Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου αλλά και του γέροντός του αοιδίμου Αρχιμανδρίτου π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου (+10-11-1989).

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της Σχολής Ορθόδοξης Οικογενειακής Κατάρτισης του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού ενάρξεως της Σχολής. Ακολούθως πραγματοποίησε την πρώτη ομιλία με θέμα: «Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος για τον γάμο και την οικογένεια». Να σημειωθεί πως ο μακαριστός π. Επιφάνιος ήταν ο πνευματικός πατέρας του Σεβασμιωτάτου και φέτος συμπληρώνονται τριάντα έτη από την κοίμηση του (+10-11-1989).

 

   Την Τετάρτη 13-11-2019 ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά την Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στη Γερόντισσα Θεοκτίστη που φέτος συμπληρώνει πενήντα έτη από την θέση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής και συνεχάρη τους πιστούς για την συμμετοχή τους παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. 

 

   Την Κυριακή 17-11-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών (οδού Μενάνδρου 4) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου ιερουργούσε και εξομολογούσε ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, πνευματικός πατήρ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νικόδημος Αεράκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προέστη του κατ' έτος τελουμένου στον ως άνω Ιερό Ναό Μνημοσύνου του αοιδίμου γέροντός του και απηύθυνε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα (που απετελείτο από τα πνευματικά τέκνα του μακαριστού γέροντος και τις οικογένειές τους) σύντομες ευχές επικαλούμενος την μεσιτεία του αγίου γέροντος ευχαριστήσας συγχρόνως για την πρόσκληση τον εφημέριο του Ναού π. Επιφάνιο Ξυγγώρο. Σύντομη ομιλία με αναφορά σε περιστατικά από την αγία ζωή του π. Επιφανίου πραγματοποίησε με πολλή συγκίνηση ο αδελφός του κ. Πολυνείκης Θεοδωρόπουλος. 

   Την Δευτέρα 18-11-2019 το απόγευμα έπλευσε για την Νάξο.

  Την Τρίτη 19-11-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε συσκέψεως στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως με την συμμετοχή των Αρχών και φορέων του νησιού, των εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Διευθυντών των Σχολείων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπευδεύσεως της πόλεως, εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως της ''Παναγίας της Χρυσοπολιτίσσης'' Πολιούχου Χώρας Νάξου.

  Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ευαγγέλου Ναυπλιώτη. 

   Την Τετάρτη 20-11-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας υπεδέχθη στην Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως τον προσκεκλημένο για την Πανήγυρη της ΄΄Παναγίας της Χρυσοπολιτίσσης΄΄ Αρχιερέα, ήτοι τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο. Ο Θεοφιλέστατος και η συνοδεία του αφού προσκύνησαν την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας ξεναγήθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό.

H ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΤΗΣ

 ΄΄ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΛΙΤΙΣΣΗΣ΄΄

ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΝΑΞΟΥ

   Με θρησκευτική κατάνυξη και την συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ναξιακού λαού τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20-11-2019 ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, συγχοροσταστούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Προ της ενάρξεως της Ιεράς Ακολουθίας μεταφέρθηκε λιτανευτικά η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπολιτίσσης από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου (όπου φιλοξενείται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους) στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο της Παναγίας όπου τελέσθηκε κατά το έθος ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Προ του ``Νυν απολύεις….`` ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον προσκεκλημένο για την πανήγυρη Ιεράρχη o οποίος εν συνεχεία έλαβε τον λόγο και ομίλησε καταλλήλως με αφορμή την μεγάλη Θεομητορική Εορτή. Ακολούθησε η Μικρά Παράκληση της Παναγίας και μετά το πέρας της Παρακλήσεως Ιερά Αγρυπνία μέχρι της πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τετάρτης.

   Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε την Πέμπτη 21-11-2019 Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου επί τη εορτή της Παναγίας της Χρυσοπολιτίσσης, Πολιούχου πόλεως Νάξου. Τον Θείο λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Συναδινός, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θέλησε να τιμήσει τον οικείο Εφημέριο Πρωτοπρεσβύτερο π. Απόστολο Βελώνη για την συμπλήρωση 50ετούς Ιερατικής διακονίας (1969-2019) και του απηύθυνε προσλαλιά αναφερθείς στην σπουδαιότητα αυτής της επετείου, διότι η στιγμή της Χειροτονίας αποτελεί τον μεγαλύτερο σταθμό στην ζωή ενός Ιερέως και τον ευχαρίστησε για όσα προσφέρει στην τοπική μας Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια. Εν συνεχεία ανεγνώσθη σύντομο βιογραφικό του τιμωμένου και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος του επέδωσε επιστήθιο Σταυρό συνοδευόμενο από αναμνηστική – τιμητική περγαμηνή. Συγκινημένος ο π.  Απόστολος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την τιμή που του έκανε αλλά και την αγάπη που πάντοτε επιδεικνύει τόσο στον ίδιο προσωπικά όσο και στους λοιπούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο για την ανταπόκριση της προσκλήσεως του και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και τέλεση της Πανηγύρεως, τα σχολεία και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους. Μεγάλο πλήθος ευσεβών Ναξίων συμμετείχε και φέτος στο διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων. Ανάμεσά τους παρέστησαν η Βουλευτής Κυκλάδων κα Κατερίνα Μονογυιού, ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, τοπικές αρχές (Δήμου και Περιφέρειας), εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και λοιπών Αρχών του νησιού καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία Καθηγητών, Δασκάλων και μαθητών - μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι  συμμετείχαν με τις γαλανόλευκες σημαίες των σχολείων τους.

       Το Σάββατο 23-11-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

   Την Κυριακή 24-11-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.  Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαρουσώς Παντελαίου. Ακολούθως  τελέσθηκε η Επίσημη Δοξολογία επί τη επετείω της Εθνικής Αντιστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας,  παρουσία των Τοπικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με το πέρας της Δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου κα Χριστίνα Τσούλη. Στην συνέχεια κλήρος και λαός μετέβησαν στο μνημείο της Εθνικής Αντιστάσεως (στην Πλατεία Μαντώς Μαυρογένους) Παροικίας όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες κατά την Εθνική Αντίσταση. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, Προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Πάρου.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Ακολουθία του Εσπερινού στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Εν συνεχεία  παρηκολούθησε την ομιλία με θέμα: ''ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΧΗΣ'' η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Ορθόδοξης Οικογενειακής Κατάρτισης του ως άνω Ιερού Προσκυνήματος. Ομιλιτής ήταν ο π. Αλέξανδρος Μοστράτος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον π. Αλέξανδρο για την εμπεριστατωμένη ομιλία του.

   Την Δευτέρα 25-11-2019 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

 

 

 


Εκτύπωση   Email