ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

28167931 1784578211592849 943399654776055579 n

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάρτιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Aetos

      Το Σάββατο 2-3-2019 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Μελάνων Νάξου και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικολάου Ξενάκη. Ο οποίος επί 47 συναπτά έτη υπηρέτησε το Ιερό Αναλόγιο του ως άνω Ιερού Ναού, αλλά και επί σειρά ετών ως Εκκλησιαστικός Επίτροπος. 

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά με την συμμετοχή όλων σχεδόν των Ιερέων της νήσου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Να σημειωθεί ότι προ του ``Νυν Απολύεις…`` εψάλησαν για πρώτη φορά ενώπιον της εικόνος του Αγίου Νικολάου του Πλανά τα Εγκώμια του Αγίου, που συνέθεσε λίγο προ της εκδημίας της (+20-1-2019) η μακαριστή Ναξία Θεολόγος –Υμνογράφος Ειρήνη Πολυκρέτη και εκδόθηκαν προσφάτως από την Ιερά Μητρόπολή μας. Το εν λόγω βιβλιαράκι κυκλοφορήθηκε σήμερα και διανεμήθηκε στο Εκκλησίασμα που με κατάνυξη συνέψαλλε καθ’ όλη την διάρκεια της Ακολουθίας των Εγκωμίων. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό εκτός των άλλων παρέστησαν ο Βουλευτής Κυκλάδων και τ. Υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαργαρίτης ορισμένοι πολιτευτές του Νομού και άλλοι εκπρόσωποι των Αρχών. Τους ύμνους απέδωσαν δύο χοροί ιεροψαλτών με χοράρχες αντιστοίχως τους Πρωτοψάλτες των Ιερών Ναών Αγίου Νικοδήμου και Μητροπολιτικού Νάξου.  

       Την Κυριακή 3-3-2019 (Κυριακή της Αποκρεώ) και ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου του Πλανά του Ναξίου (λόγω μεταθέσεως κατά μία ημέρα)  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά πόλεως Νάξου με την παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων και τ. Υπουργού κ. Ιωάννου Βρούτση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, του Επάρχου Νάξου και Αντιπεριφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαργαρίτη, πολιτευτών του Νομού και άλλων εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών της Νήσου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

           Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ευχήθηκε κατάλληλα και ευχαρίστησε τους Ιερείς του Ναού και τους συνεργάτες τους για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως, τους μετασχόντες Ιερείς του νησιού, καθώς επίσης τον Βουλευτή Κυκλάδων και τ. Υπουργό, τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τους λοιπούς εκπροσώπους των αρχών και όλους τους ευσεβείς Ναξίους, για την συμμετοχή τους στον εορτασμό της Μνήμης του Μεγάλου Τέκνου της Νάξου και ηγιασμένου Ιερέως Νικολάου του Πλανά.

       Την Τρίτη 5-3-2019 το απόγευμα μετέβη στην Ενορία Χειμάρρου Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αργυρώς Δημητροκάλλη.

       Την Τετάρτη 6-3-2019 το μεσημέρι μετέβη στην Ενορία Δαμαριώνος Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Στυλιανής Βερώνη.

       Την Παρασκευή 8-3-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Το Σάββατο 9-3-2019 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου, όπου συνεορτάζεται η μνήμη των Αγίων τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Κυριαζάνου.

       Την Κυριακή 10-3-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αντίπαρο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε  π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.  Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος απηύθυνε επίκαιρες ευχές επί τη εισόδω στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της συγγνώμης) με την συμμετοχή όλου του Κλήρου του Νησιού και κήρυξε τον Θείον Λόγον, με θέμα ``Καθαρά εβδομάδα: κάθαρση και καθαρότητα``. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε ευχές επί τη εισόδω στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ακολούθησε ο ασπασμός της συγγνώμης όλων των παρισταμένων κληρικών και λαϊκών, κατά την Εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

  16996400 10206801911566480 1777651228118937700 n

        Την Καθαρά Δευτέρα 11-3-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκτάκτως ανεχώρησε για την Αθήνα λόγω μικρού ατυχήματος (στο χέρι) της μητέρας του και ακύρωσε ως εκ τούτου το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών όλων των πρώτων ημερών της καθαράς εβδομάδος.

       Την Πέμπτη 14-3-2019 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Παρασκευή 15-3-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών α) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, όπου έχει καθιερωθεί η τέλεση και δεύτερης Ακολουθίας (8:30μ.μ. – 10μ.μ.) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος

       Προ του ``Δι΄ ευχών…`` και στις δύο περιπτώσεις ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος απηύθυνε επίκαιρες ευχές για την ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε.

       Την Κυριακή 17-3-2019  (Α΄ Κυριακή των Νηστειών της Ορθοδοξίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, η Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων, εις ανάμνηση της αναστηλώσεως των Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ των Γ΄ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία προς την παραλιακή οδό και τα γραφικά στενά της Χώρας.

       Το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Εμμανουήλ Προμπονά.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Πήχο, με θέμα: ``Ειρήνη τη Εκκλησία``.

       Την Δευτέρα 18-3-2019με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην έκτακτη συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

       Από την Τρίτη 19-3-2019 μέχρι και την Πέμπτη 21-3-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε στις εργασίες της έκτακτης Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Της Ελλάδος.

       Την Παρασκευή 22-3-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

       Το Σάββατο 23-3-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμεναρχης μας κ. Καλλίνικος συμμετείχε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ κατά την διάρκεια του οποίου ετελέσθη η εις Επίσκοπον χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.

       Την Κυριακή 24-3-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στην Κόρινθο όπου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου  συμμετείχε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, κατά την διάρκεια του οποίου ετελέσθη η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλεστάτου βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

       Εν συνεχεία εκτάκτως (κατόπιν προσκλήσεως του παρισταμένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου), έπλευσε μέσω Ραφήνας για την Ιερά Νήσο Τήνο όπου πανηγυρίζει ο πάνσεπτος Ιερός Ναός του Πανελληνίου Ιερού Καθιδρύματος της Ευαγγελιστρίας Τήνου.

       Την Δευτέρα 25-3-2019 εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας στο ως άνω Ιερό Προσκύνημα συλλειτουργούντων του Τηνίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μπραζαβίλ και Καμπόν κ. Παντελεήμονος και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου , Τήνου , Άνδρου , Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου, κ. Δωροθέου. Εν συνεχεία σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή που κατευθύνθηκε στην μαρμάρινη εξέδρα ``Παντανάσσης`` του λιμένος Τήνου όπου ανεπέμφθη Δέηση και ακολούθησε επίκαιρη ομιλία του οικείου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου. Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου για την πρόσκληση του και την ευκαιρία που του έδωσε να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε αυτή την κατανυκτική και μεγαλοπρεπή πανήγυρη και εξέφρασε την συγκίνηση του για την συμμετοχή τόσο μεγάλου πλήθους ευλαβών προσκυνητών όχι μόνο από την Τήνο αλλά από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

       Την Τρίτη 26-3-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επισκεύθηκε την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και προσκύνησε την Τιμία Κάρα της Οσίας Πελαγίας της Τηνίας. Το απόγευμα μέσω Σύρου επέστρεψε στην Νάξο.

       Την Τετάρτη 27-3-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Νάξου, όπου τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

       Την Παρασκευή 29-3-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, έπλευσε από την Νάξο στην Πάρο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας  στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής χοροστάτησε στην Γ΄ στάση των Χαιρετισμών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε

η Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

(Κυριακή της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού)

στην Πάρο.

Την Κυριακή 31-3-2019

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Αντί κηρύγματος αναγώσθηκε η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου η σχετική περί των Ιερατικών Κλήσεων. Ακολούθως πραγματοποίησε την τελετή της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά την προβλεπόμενη τάξη και στο τέλος όλοι οι πιστοί έλαβαν τα καθιερωμένα άνθη. Στο Ιερό Προσκύνημα προσήλθε πλήθος πιστών οι οποίοι παρακολούθησαν τόσο την Θεία Λειτουργία όσο και την περιφορά του Τιμίου Σταυρού στο εσωτερικό του Ναού και προσκύνησαν με ευλάβεια το πανίερο σύμβολο του Χριστιανισμού, τον Τίμιο και Ζωοδότη  Σταυρό του Κυρίου μας,  αντλώντας παράλληλα από αυτόν δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος με θέμα ``Ο σταυρός μου, καύχημα κι Ανάστασή μου ``.

 

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email