ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2019

 

5.Naxos Town

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2019

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Pasha

   Την Πέμπτη της Διακαινησίμου 2-5-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 3-5-2019, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής,  

          O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στην περιοχή ``Αργοκοίλι`` Κορώνου Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή (κάτω)  Ιερό Ναό του μεγάλου Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης. Κατά την διάρκεια του κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απηύθυνε εορταστικό χαιρετισμό και ευχές προς τα πλήθη των προσκυνητών που συνέρρευσαν (οδοιπορώντας πολλοί για εκπλήρωση τάματος μέχρι και 5 – 6 ώρες) για να τιμήσουν το πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας και ευλόγησε τα κόκκινα αυγά. Μετά την Αναστάσιμη Απόλυση ο Σεβασμιώτατος διένειμε το καθιερωμένο κόκκινο πασχαλινό αυγό και το τσουρεκάκι στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Ακολούθησε η Λιτανεία της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας μας προς τον Ναό της Ευρέσεως όπου και εψάλη Δέηση. Στην Θεία Λειτουργία και στην Λιτανεία συμμετείχαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρώην Βουλευτής Κυκλάδων κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, υποψήφιοι Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, καθώς και υποψήφιοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του Νησιού και ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου, επικεφαλής των αξιωματικών και υπαξιωματικών καθώς και αγήματος ναυτών που περιστοίχιζαν τιμητικά την Εικόνα και σήκωσαν το Ιερό Κουβούκλιό Της.  

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου ετέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Οδυσσέα – Κωνσταντίνου Κονδύλη μετά της Σοφίας Μαγκανάρη.

       Το Σάββατο 4-5-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ Γαλήνης Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

       Την Κυριακή 5-5-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης Δαμαλά Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και κυρίως της συνεχούς και καταρρακτώδους βροχής, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος.

       Το μεσημέρι μετέβη στο Σκαδό Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Στυλιανής Πάσουλα.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου (Τριπόδων) Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου της Θυγατρός του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βίβλου Ιερέως π. Εμμανουήλ Σκουλάτου, Κυριακής Σκουλάτου μετά του Δημητρίου Βερυκόκκου.

        Την Τρίτη 7-5-2019 το απόγευμα Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Άνω Ποταμιάς Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

        Την Τετάρτη 8-5-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Κεραμωτή Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

        Το Σάββατο 11-5-2019 προς Κυριακή 12-5-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εκήρυξε τον Θείο Λόγο και ευχήθηκε καταλλήλως στο εκκλησίασμα, απευθυνόμενος κυρίως σε ομάδα 50 περίπου φοιτητριών (με τις υπεύθυνες συνοδούς τους) από την Πάτρα που συνδέονται με την τοπική Χριστιανική Φοιτητική Δράση. Προ της Απολύσεως τέλεσε Τρισάγιο των μακαριστών Αρχιερέων Παροναξίας κυρού Επιφανίου, Σινάδων κυρού Γερμανού, των Ιερομονάχων Επιφανίου Θεοδωροπούλου και Επιφανίου Χατζοπούλου και Γερμανού Μοναχού. Μετά την ολοκλήρωση της Αγρυπνίας ακολούθησε Μοναστηριακή τράπεζα.

       Την ίδια ημέρα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος έπλευσε για τον Πειραιά και μετέβη στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας όπου μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο τέλεσαν το Μυστήριο του Γάμου του υιού του Εφημερίου Ποταμιάς Νάξου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ναξίας Πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Γρυλλάκη, Νικολάου Γρυλλάκη μετά της Παναγιώτας Τζωρτζάτου.

        Την Δευτέρα 13-5-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου για να μετάσχει των λατρευτικών και λοιπών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλεως.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρικό Εσπερινό που εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως συγχοροστατούντων α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός  και β) του οικείου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου. Αμέσως μετά συμμετείχε στην Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στον φετινό εορτασμό των Ελευθερίων της πόλεως, ενώ ευχήθηκε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον λαό της Αλεξανδρουπόλεως για την πάνδημη συμμετοχή του στις εορταστικές Ακολουθίες.  

     Την Τρίτη 14-5-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος στον ως άνω Ιερό Μητροπολιτικό Ναό συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού  ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε το Πρακτικό των Ελευθερίων και ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία.

      Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεχώρησε οδικώς για τα Γρεβενά προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ για να μετάσχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό του  Αγίου Ιερομάρτυρος Αχιλλίου, ο οποίος είναι πολιούχος της πόλεως των Γρεβενών.  

       Ο εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης  14 Μαΐου 2019, με την τέλεση, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, Μεγάλου Πολυαρχιερατικού Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος και Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ.

       Οι ιερείς της Μητροπόλεως, οι πολιτικές, δημοτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές και πυροσβεστικές αρχές του τόπου, οι σημαιοφόροι και παραστάτες των σχολείων, μέλη πολιτιστικών συλλόγων με τα λάβαρά τους, στρατιωτικό άγημα, στρατιωτική μπάντα και πλήθος φιλέορτων και φιλάγιων πιστών συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό και συνόδευσαν την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Αχιλλίου η οποία διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους των Γρεβενών, κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

       Εκεί τελέσθηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας και εκφωνήθηκε Θείο Κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριο.

       Το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τελέσθηκε Όρθρος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακαρίου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου και Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ. Τον θείο λόγο κήρυξε στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος.

       Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβη στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, όπου ευρίσκεται ο Τάφος του Μακαριστού Μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου και ετέλεσε Τρισάγιο.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναχωρώντας για την Αθήνα επισκέφθηκε τον νέο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο στην έδρα της Μητροπόλεως και του ευχήθηκε με την ευκαιρία της προσφάτου ενθρονίσεως του. Έψαλε δε και Τρισάγιο επί των τάφων των Μακαριστών Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αντωνίου και Παύλου, που βρίσκονται στον περίβολο του Επισκοπείου.       

       Την Πέμπτη 16-5-2019 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου (Τριπόδων) Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ιγνατίας Σκουλάτου.

       Την Κυριακή 19-5-2019 (ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ιερούργησε, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου (Τριπόδων) Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Αναγνώστου - Ιεροψάλτου Μάρκου Σκουλάτου, πατρός του Εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Βίβλου πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Σκουλάτου.

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Θαλλελαίου του ομωνύμου Χωρίου Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Νάξιος την καταγωγή Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Θεωνάς Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας.

        Την Δευτέρα 20-5-2019 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.  

     Εν συνεχεία χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου ιδαιτέρως τιμάται η ιερά μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, κτητόρων του ως άνω Παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

     Την Τρίτη 21-5-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, όπου την ημέρα αυτή τιμώνται οι κτήτορες του ως άνω Ιερού Ναού Άγιος Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

      Την Τετάρτη 22-5-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη στις εγκαταστάσεις της νέας Μονάδας Αφαλάτωσης Παροικίας Πάρου όπου τέλεσε τον Αγιασμό της ενάρξεως λειτουργίας της μονάδος που θα παράγει 2.500 κυβικά νερό ημερησίως, παρουσία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και του Επάρχου Πάρου-Αντιπάρου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, οι οποίοι και έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων. 

      Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

      Το Σάββατο 25-5-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  μετέβη στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου και παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχε  πλήθος παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων του νησιού, τα οποία συνόδευαν οι Εφημέριοι, οι Κατηχητές και Κατηχήτριές τους, καθώς και πολλοί γονείς και συγγενείς τους. Προ της Απολύσεως ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ακολούθησε πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα προς όλους. Εν συνεχεία στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων κατά την διάρκεια της οποίας οι χορωδίες των παιδιών τραγούδησαν χριστιανικά τραγούδια με την συνοδεία μουσικών οργάνων, ενώ η Θεατρική Ομάδα Νέων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου ερμήνευσε δρώμενο με περιεχόμενο τον Βίο και το Μαρτύριο της Αγίας Ακυλίνης από το Ζαγκλιβέρι. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά και τους Υπευθύνους του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την όμορφη αυτή εκδήλωση και μοίρασε αναμνηστικά δώρα προς όλα τα παιδιά.

      Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος της μικρής Ευαγγελίας, θυγατρός του Δημητρίου Κρητικού και της Αικατερίνης Κύλη και εγγονής του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πρωτ. π. Κωνσταντίνου Κύλη. 

      Την Κυριακή  26-5-2019 (της Σαμαρείτιδος)  ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

      Εν συνεχεία μετέβη στις Μέλανες Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ανδριανής Βερυκόκκου, μητρός της Πρεσβυτέρας Ειρήνης Αντωνίου Βερυκόκκου.

      Την Τρίτη 28-5-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Θεοδοσίας πόλεως Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

    Την Παρασκευή 31-5-2019 το απόγευμα μετέβη στον Δαμαριώνα Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου δικηγόρου Μιχαήλ Βερώνη.

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email