ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

chora naxos 560 257 shutterstock

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Ιούνιο Λειτούργησε ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Aetos

      Το Σάββατο 1-6-2019 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου προέστη της εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Μάρκου Μαγγιώρου. 

      Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

      Εν συνεχεία μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου παρέστη συμπροσευχόμενος στην Ακολουθία του Εσπερινού.  

      Την Κυριακή 2-6-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία εψάλη το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα Νικόλαο Στέλλα, ο οποίος στις 21-5-1944 απαγχονίστηκε στην πλατεία της Μάρπησσας από τους Γερμανούς κατακτητές. Μετά το Μνημόσυνο όλο το Εκκλησίασμα με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο, τον Δήμαρχο Πάρου και τον Έπαρχο Πάρου μετέβησαν στο Μνημείο του Ήρωα και Εθνομάρτυρα όπου τελέσθηκε Τρισάγιο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Έπαρχο Πάρου και Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, τον Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου κ. Κωνσταντίνο Ροκονίδα  και εκπροσώπους άλλων φορέων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από όλους τους επισήμους και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού και τέλος αποδόθηκε θαυμάσια από την χορωδία του Γυμνασίου Αρχιλόχου το τραγούδι που είναι αφιερωμένο στον Ήρωα Νικόλα Στέλλα σε στίχους και μελοποίηση της κας Μπέτης Μπιζά, Φιλολόγου Καθηγήτριας του Γυμνασίου Αρχιλόχου Πάρου. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

      Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην  Ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως για την ενίσχυση και τον φωτισμό των μαθητών που θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές, Απολυτήριες και Προαγωγικές Εξετάσεις για το Σχολικό Έτος 2018-2019 με την παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών-μαθητριών και γονέων. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρικά λόγια αγάπης στα παιδιά και τους γονείς τους και ευχήθηκε σε όλους που συμπροσευχήθηκαν τα δέοντα. Μετά το πέρας της Παρακλήσεως όλοι μαζί μετέβησαν στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Προσκυνήματος όπου προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα και ο Σεβασμιώτατος δώρισε συμβολικά σε κάθε υποψήφιο μια Εικόνα της Παναγίας ως ευλογία και ενίσχυση. 

      Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Τρίτη 4-6-2019 το βράδυ  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας που τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, επ’ ευκαιρία της Αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

       Την Πέμπτη 6-6-2019 (Εορτή της Αναλήψεως) το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία Αγίου Αρσενίου και στην περιοχή της Πλάκας όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Θείας Αναλήψεως του Κυρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

 

   Την Κυριακή 9-6-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Νάο Γεννεσίου της Θεοτόκου Κωμιακής. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Γεωργίου Βιτζηλαίου, επί σειρά ετών διατελέσαντος Εκκλησιαστικού Συμβούλου του ως άνω Ιερού Ναού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. 

      Με το μεσηριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Σύρο, προκειμένου να ευχηθεί στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο με την ευκαιρία της προλαβούσης ονομαστικής του εορτής. 

      Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στη Νάξο.

      Την Δευτέρα 10-6-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού (+ 11-6-1961) χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

      Την Πέμπτη 13-6-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλώτι όπου και παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου που έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Σχολείου με την ευκαιρία της λήξεως του Σχολικού έτους 2018 – 2019 και η οποία ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς και διδασκάλους εξαίροντας το σπουδαίο και επίπονο  έργο τους. Συνεχάρη επίσης με πολύ επαινετικά λόγια δασκάλους, μαθητές και όλους τους συντελεστές της εορτής, ιδιαιτέρως δε τον εξαίρετο και δραστήριο Διευθυντή του Σχολείου κ. Αριστείδη Γρατσία για την άρτια και επιτυχημένη οργάνωση. Ακολούθως διένειμε όπως κάθε χρόνο τα αναμνηστικά δωράκια στους αποφοίτους της ΣΤ΄ Δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρ. Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανώλης Μαργαρίτης και κ. Δημήτριος Λιανός αντίστοιχα.

      Την Παρασκευή 14-6-2019 το μεσημέρι προήδρευσε του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

      Το Σάββατο 15-6-2019 το μεσημέρι μετέβη στο Καστράκι όπου στον Ιερό Ναό Παναγίας Γρηγορούσας τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Εμμανουήλ, υιού του Αντωνίου Μανιού και της Μαρίας Μουστάκη. 

   Την Κυριακή 16-6-2019 (Πεντηκοστής) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος στον Καλόξυλο Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία χοροστάτησε στον «Εσπερινό της Γονυκλισίας», όπου κατά την τάξη της Εκκλησίας αναγνώσθηκαν οι καθιερωμένες ευχές. Μετά το πέρας και του Εσπερινού προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να προστεί κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου της Ιεράς Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Παρακλήτου. 

     Την Δευτέρα 17-6-2019 (Αγ. Πνεύματος) μετέβη στην Ιερά Μονή Παρακλήτου στην περιοχή του Ωρωπού όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

     Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο. 

   Την Πέμπτη 20-6-2019 υποδέχθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτηαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και αριθμό προσκυνητών κληρικών και λαϊκών οι οποίοι πραγματοποιούν ιερά αποδημία στην νήσο Νάξο.  

   Την Παρασκευή 21-6-2019το απόγευμα προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης. 

  Το Σάββατο 22-6-2019το μεσημέρι μετέβη στην Κάτω Ποταμιά όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιακώβου Γρυλλάκη.

     Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. 

    Την Κυριακή 23-6-2019 (Αγίων Πάντων) το πρωί μετέβη στα Μάρμαρα όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του τεσσαρακονθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Αναργύρου Ραγκούση. 

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προήδρευσε της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

     Την Δευτέρα 24-6-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Πρόδρομο όπου στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Ιεράς Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος. 

     Την Τρίτη 25-6-2019 ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης μετέβη στον Κώστο Πάρου όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Παρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προέστη της Ιεράς Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου. 

     Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο και απευθείας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη της εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Παρασκευής Κονδύλη. 

    Το Σάββατο 29-6-2019 μετέβη στις Μέλανες Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Απόστόλων Πέτρου και Πάυλου ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού π. Ιωάννη Λασθιωτάκη. 

     Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. 

    Την Κυριακή 30-6-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων στις Καμάρες Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

        Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τη Νάξο

 

 

     

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email