ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

5.Naxos Town

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Δεκέμβριο Λειτούργησε  ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

25122011

   Την Κυριακή 1-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε του Όρθρου και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών). Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου της ανιψιάς του Ειρήνης Ψαρρά (του Αποστόλου και της Στυλιανής)

   Την Τετάρτη 4-12-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Πρωτ. π. Παναγιώτη Δασκαλοθανάση. Ο Σεβασμιώτατος κατά την ιερατική του πορεία συνυπηρέτησε με τον π. Παναγιώτη στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας. Ο αοίδιμος ιερεύς διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Ερμιόνης και επί 50νταετία (1956-2006) Εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ερμιόνης. 

   Την Πέμπτη 5-12-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιωάννου Ημέλλου. 

   Εν συνεχεία κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου μετέβη οδικώς στο Βόλο προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, Πολιούχου της πόλεως. Με την άφιξη του στον Βόλο ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου συμμετείχε μετά του οικείου Ποιμενάρχου συγχοροστατών στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου. 

   Την Παρασκευή 6-12-2019 στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου και του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο για την πρόσκληση, κήρυξε τον Θείο Λόγο. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία. 

 

   Την Κυριακή 8-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Δάφνης (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών). Προ της Απολύσεως προέστη των Ιερών Μνημοσύνων κεκοιμημένων ενοριτών. 

 

   Από την Δευτέρα 9-12-2019 έως την Τετάρτη 11-12-2019 συμμετείχε  ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. όπου με το πέρας αυτών έπλευσε για την Νάξο.

   Την Πέμπτη 12-12-2019 ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά την Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό  Αγίου Σπυρίδωνος του χωρίου Αγίου Αρσενίου Νάξου. Εν συνεχεια προέστη της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος του Αγίου. Να σημειωθεί πως τόσο στην Θεία Λειτουργία όσο και στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, Μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, από το Γυμνάσιο Βίβλου και το 1ο Γυμνάσιο Χώρας καθώς και πλήθος κόσμου από πολλές περιοχές της Νάξου. Την διακονία των ιερών αναλογίων είχαν πολυμελείς χορωδίες νέων υπό τις διευθύνσεις των Παναγιώτη Κοσμόπουλου και Πορφυρίου Φωτόπουλου. Επανελθούσης της Λιτανεύσεως στον Ιερό Ναό ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην όλη οργάνωση της πανηγύρεως, τους πιστούς για την συμμετοχή τους και ευχήθηκε προς όλους πλούσια τη χάρη και την ευλογία του Αγίου. 

 

   Την Παρασκευή 13-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στη Βίβλο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαργαρίτας Σκάρκου.

   Το Σάββατο 14-12-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στην αίθουσα του Α.Μ.Σ. (Αθλητικού, Μορφωτικού, Συλλόγου) Φιλοτίου συμμετείχε στην Διημερίδα που πραγματοποίησε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με θέμα «Προστασία, ευζωία και κακοποίηση των ζώων συντροφιάς, ιπποειδών και παραγωγικών. Νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές». Κατά την έναρξη της Διημερίδας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχήθηκε προς όλους επί τη εγγιζούση Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων.

   Την Κυριακή 15-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Σαγκρί της Νάξου όπου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Πανηγυρίζουσα ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Ελευθερίου. Ακολούθως προέστη της Ιεράς Λιτανείας. Όπως κάθε χρόνο τόσο στη Θεία Λειτουργία όσο και στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχε πλήθος πιστών από διάφορες περιοχές της Νάξου.

Εν συνεχεία μετέβη στην Χώρα της Νάξου όπου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου παρηκολούθησε την εορταστική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποίησε το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από τα Κατηχητικά Σχολεία του νησιού τα οποία συνόδευαν οι Εφημέριοι, οι Κατηχητές και Κατηχήτριές τους, καθώς και πολλοί γονείς και συγγενείς τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι χορωδίες των παιδιών τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τη Νάξο και άλλες περιοχές της Ελλάδος με την συνοδεία μουσικών οργάνων ενώ ομάδα παιδιών ερμήνευσαν διάφορα δρώμενα. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά και τους Υπευθύνους του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την όμορφη αυτή εκδήλωση και μοίρασε αναμνηστικά δώρα προς όλα τα παιδιά, ευχόμενος Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα προς όλους.

   Την Δευτέρα 16-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου, όπου ιδιαιτέρως τιμάται αυτή την ημέρα η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Μοδέστου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και τα παιδιά του νηπιαγωγείου του χωριού συνοδευόμενα από την δασκάλα τους και στα οποία ο Σεβασμιώτατος εκτός του αντιδώρου τους διένειμε νηστίσιμα γλυκίσματα και εικόνες της Γεννήσεως του Κυρίου ευχόμενος Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα.

   Την Τετάρτη 18-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλινάδου Νάξου,  όπου ιδιαιτέρως τιμάται αυτή την ημέρα η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Μοδέστου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. 

   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Αξολουθίας του υπεραιωνοβίου αειμνήστου Νικολάου Θεωνά. 

   Την Πέμπτη 19-12-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Φιλότι της Νάξου όπου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών παρηκολούθησε τη Χριστουγεννιάτικη εορτή που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Η εκδήλωση περιλάμβανε Χριστουγεννιάτικα θεατρικά τα οποία ερμήνευσαν με μεγάλη επιτυχία οι μαθητές της Α΄ και Β’ τάξης του ως άνω σχολείου. Στο τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αφού συνεχάρη τα παιδιά και τους δραστήριους διδασκάλους τους για την τόσο όμορφη και ζεστή εκδήλωση, τους διένειμε νηστίσιμα γλυκίσματα και εικόνες της Γεννήσεως του Κυρίου, ευχόμενος Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους.

   Την Παρασκευή 20-12-2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για τη Πάρο.

   Το μεσήμέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Κουνάδου στην περιοχή των Καμαρών όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της  αειμνήστου Μαρουσώς Περιπάνου, μητρός της Πρεσβυτέρας Άννας (π. Χρηστου) Φουρνιστάκη. Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στη Νάξο. 

   Την Κυριακή 22-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποταμιάς. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προς της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαρίας Τριανταφύλλου. 

   Την Δευτέρα 23-12-2019 ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου όπου χοροστάτησε του Όρθρου και των Μεγάλων Ωρών και εν συνεχεία του Εσπερινού της εορτής των Χριστουγέννων μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου.

   Την Τρίτη 24-12-2019 το μεσημέρι στο Επισκοπείο της Νάξου έψαλαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας τα κάλαντα αλλά και επίκαιρους ύμνους από την υμνολογία των Χριστουγέννων, ομάδα μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, με επικεφαλής τον Διευθυντή της κ. Ιωάννη Κόντε (Μηχανολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π και Υποδιευθυντή του Ενιαίου Λυκείου Νάξου), Πρωτοψάλτη του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε επίσης αρκετά παιδιά και νέους που κατέφθαναν στο Επισκοπείο για να ψάλλουν τα κάλαντα. Σε όλους εκτός από τα δώρα της αγάπης του απηύθυνε και τις θερμές πατρικές ευχές και ευλογίες του.

Η ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΑΡΟ

   Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας εορτάσθηκε η "μητρόπολη των εορτών'' κατά τον Ιερό Χρυσόστομο και στα τρία ευλογημένα νησιά (Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο) της νησιωτικής Μητροπολιτικής μας περιφερείας. Στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, χοροστάτησε του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ανεγνώσθη η Ποιμαντορική Εγκύκλιος των Χριστουγέννων στην οποία ο Σεβασμιώτατος μεταφέροντας το Μήνυμα της Εορτής μεταξύ άλλων ανέφερε πως ``Τά φετινά Χριστούγεννα εἶναι μιά ἀκόμα εὐκαιρία γιά ὅλους μας μέσα ἀπό τήν ἱστορική ἀλήθεια τοῦ γεγονότος τῆς Γεννήσεως τοῦ Κυρίου νά ὁδηγηθοῦμε στήν πνευματική ἀναγέννηση πού ἡ ἐνανθρώπησή Του μᾶς προσέφερε. Τό Θεῖο βρέφος καί πάλι βρίσκεται «κείμενον ἐν τῇ Φάτνῃ» καί ἐμεῖς μέσα ἀπό τό δῶρο τῆς ζωῆς, πού ὁ ἐνανθρωπήσας Χριστός μᾶς χαρίζει, ἔχουμε τήν δυνατότητα καί φέτος νά ὑμνήσουμε τήν δόξα Του μαζί μέ τούς Ἀγγέλους, νά προσκυνήσουμε τό μεγαλεῖο Του μαζί μέ τούς ποιμένες καί νά Τοῦ προσφέρουμε τίς καρδιές μας ὡς δῶρα μαζί μέ τούς Μάγους. Ἔτσι καί ἡ δική μας γέννηση δέν θά εἶναι ἁπλῶς ἱστορικό γεγονός ἀλλά καί πνευματικό ἀφοῦ ἡ προέκτασή του θά εἶναι στήν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ!``.

  Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βρέθηκε κοντά στους γέροντες και τις γερόντισες του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου. Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Πάρου και αφού ευχήθηκε σε όλους τους τρόφιμους και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γηροκομείου εν συνεχεία γευμάτισε μαζί τους και προσέφερε σε όλους αναμνηστικά δώρα.

   Το Σάββατο 28-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών όπου συμμετείχε στην Εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου Αχελώου κυρού Ευθυμίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τη συμμετοχή πλειάδος Αρχιερέων, κληρικών και πλήθος λαού.

   Την Κυριακή 29-12-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε του Όρθρου, ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών). Προ της Απολύσεως προέστη Μνημοσύνου προσφιλούς ενορίτου. 

   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Άνω Πατησίων (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) όπου συμμετείχε μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ στο Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Παναγιώτη Λογαρά (υιού του Πρωτ. π. Χρήστου Λογαρά) μετά της Ιωάννας Βαγιάκη.

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email