ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ekatontapiliani

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Αύγουστο Λειτούργησε  ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

BAPTISTIRIO

  Την Πέμπτη 1-8-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

   Ευθύς αμέσως μετέβη στο Ιερόν Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής στο οποίο φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ακολουθία της πρώτης Παρακλήσεως προς την Παναγία και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Την Παρασκευή 2-8-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Το Σάββατο 3-8-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Ακολουθία του Εσπεριμού.

  Την Κυριακή 4-8-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Κώστο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσυνου της αειμνήστου Βικτωρίας Βελέντζα.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Θεοτόκο στον Ιερόν Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Τις ως άνω Ιερές Ακολουθίες αναμετέδωσε πανελληνίως ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος τους υπευθύνους του οποίου ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος προ της Απολύσεως. Να σημειωθεί πως στην Ιερά Παράκληση συμμετείχε 50μελής ομάδα προσκυνητών από το Φιλότι της Νάξου στους οποίους ο Επίσκοπός μας με το πέρας των Ακολουθιών  παρέθεσε νηστίσιμο κέρασμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Προσκυνήματος 

   Την Δευτέρα 5-8-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε συσκέψεως της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής, με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των Αρχών και φορέων του νησιού εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως της Παναγίας.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μονής Χριστού –Δάσους, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

   Την Τρίτη 6-8-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μάρπησας Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως κατά το εκκλησιαστικό έθος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα σταφύλια τα οποία διανεμήθησαν μαζί με το αντίδωρο στους πιστούς. Εν συνεχεία προέστη της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, ο Πρόεδρος ε.τ. του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας καθώς και Πρόεδροι διαφόρων Συλλόγων και Φορέων του νησιού. Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας κ. Χάρη Νταραβάνογλου.

   Την Τετάρτη 7-8-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα Μάρμαρα Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

   Την Πέμπτη 8-8-2019 με το μεσημεριανό πλοίο έπλευσε για την Νάξο. 

   Την Παρασκευή 9-8-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία της Μικράς Παρακλήσεως προς την Παναγία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριώνα Νάξου. 

   Εν συνέχεια μετέβη στον Καλόξυλο όπου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος συμμετείχε στην εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Καλοξυλιτών Νάξου προς τιμήν του αειμνήστου Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαλληνδρά του Ναξίου (+16-11-2008). Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σπυρίδων Γαβαλάς, Φιλόλογος-Καθηγητής του Αρσακείου και κύριος ομιλητής ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Θεολόγος, Ερευνητής-Μουσικολόγος και Πρωτοψάλτης. Την εκδήλωση (την οποία πλαισίωσε Βυζαντινός χορός υπό την χοραρχία του κ. Δημητρίου Παπάνη) τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος, ο οποίος και απηύθυνε σύντομη προσλαλιά. Στο τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μακαριστού και διακεκριμένου Ιεράρχου κυρίως εκ της προσωπικής συναναστροφής του με αυτόν. 

   Την Κυριακή 11-8-2019 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Απειράνθου. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαρίας Κατινά. 

   Εν συνεχεία μετέβη στην περιοχή της Μουτσούνας όπου υποδέχθηκε τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη μετέβη στο νησί και πραγματοποίησε τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου του "Σμυριδεργάτη". Προ των Αποκαλυπτηρίων ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Δέηση κατά την διάρκεια της οποίας ανέγνωσε ειδική ευχή τόσο για την ευόδωση του έργου των σμυριδεργατών και την υγεία των ιδίων και των οικογενειών τους όσο και για την ανάπαυση των ψυχών των από αιώνων κεκοιμημένων σμυριδεργατών. 

   Ακολούθως μετέβη στην δημοτική αίθουσα "ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ" όπου συμμετείχε στην τελετή κατά την οποία ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανηγορεύθη επίτιμος Δημότης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Φιλότι όπου στον χώρο του μνημείου του χωριού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους υπερ πατρίδος πεσόντες ήρωες Φιλοτίτες στα ιερά πεδία των μαχών, την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φιλοτιτών Νάξου. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους προαναφερθέντες ήρωες. Αφού πραγματοποιήθηκε προκλητήριο νεκρών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιωάννη Μανιό, ο οποίος αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή πραγματοποίσε σύντομη ομιλία. Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης κάθε χρόνο προβάλλονται δύο μορφές ηρώων του χωριού. Για φέτος προβλήθηκε αυτή του Λοχία (ΠΖ) Μουστάκη Δημητρίου του Ιωάννου ο οποίος έπεσε στις 21-12-1940 στην Κλεισούρα και του Δεκανέα (ΠΖ) Δεμενεόπουλου Στεφάνου του Εμμανουήλ ο οποίος έπεσε στο Μικρασιατικό Μέτωπο τον Αύγουστο του 1922. Για τους δυο αυτούς ήρωες μίλησαν ο κ. Ιωάννης Γλυμακόπουλος Ταξίαρχος ε.α. και ο κ. Αντώνης Τζιώτης, Φιλόλογος και πρ. Πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος Φιλοτιτών Νάξου τίμησε τον υπεραιωνόβιο συγχωριανό Νικόλαο Θεωνά του Εμμανουήλ ο οποίος ως Στρατιώτης πολέμησε και προσέφερε πολλά στην πατρίδα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος καθώς και πλήθος κόσμου. 

   Την Δευτέρα 12-8-2019 ο Σεβασμιώτατος με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. 

   Ευθύς αμέσως μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου προέστη Ιερατικής Συνάξεως των κληρικών της νήσου Πάρου και Αντιπάρου. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς τους παρόντες κληρικούς, απευθύνοντας παραινέσεις και δίνοντας κατευθύνσεις, εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας μας.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού και εν συνεχεία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου Πάρου. 

   Εν συνεχεία μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων μετά την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως υποδέχθηκε 150μελή ομάδα προσκυνητών από τη Νάξο, στους οποίους παρετέθη νηστίσιμο παραδοσιακό κέρασμα και διάφορες ευλογίες. 

   Την Τρίτη 13-8-2019το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας υπεδέχθη τους προσκεκλημένους για την Πανήγυρη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Επισκόπους, ήτοι τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο. Οι Άγιοι Αρχιερείς αφού προσκύνησαν την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας ξεναγήθηκαν στου χώρους του Παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής η τελευταία επισήμως Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Της Ακολουθίας του Εσπερινού και της Μεγάλης Παρακλήσεως χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, συμπροσευχομένων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Προ του θείου κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς οι οποίοι βρίσκονται στην Πάρο προκειμένου να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως της Εκατονταπυλιανής.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ

   Με ιδιαίτερη κατάνυξη και με την αθρόα συμμετοχή των φιλεόρτων χριστιανών, τελέσθηκε την Τετάρτη 14-8-2019 ο Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Κατά την Ακολουθία της Λιτής πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού. Προ του θείου κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τους προσκεκλημένους Αρχιερείς. Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Νησιού και της Περιφερείας.

   Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε την Πέμπτη 15-8-2019 στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Στη συνέχεια ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής διά της παραλιακής οδού όπου στο λιμάνι επί της εξέδρας πραγματοποιήθηκε Δέηση υπέρ των Ναυτιλλομένων και ταξιδευόντων αδελφών μας καθώς και για τους απανταχού της γης διαβιούντες  Παρίους. Ακολούθως η μεγάλη Λιτανευτική πομπή εισήλθε στα γραφικά στενά της Παροικίας και αφού πραγματοποιήθηκε Δέηση στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών, διά της πλατείας Μαντούς Μαυρογένους όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση για την ηρωίδα του Ελληνικού έθνους και για τους Παρίους οι οποίοι έπεσαν κατά τους ιερούς αγώνες της πατρίδος μας, κατέληξε στο Προσκύνημα της Παναγίας μας, όπου εψάλη η ακροτελεύτια Δέηση μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες επισήμους και τον πιστό λαό και ευχήθηκε η Παναγία μας να είναι για τον καθένα ξεχωριστά και για όλο το Έθνος μας η Σκέπη, η Βοηθός και η Προστασία. Της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Λιτανεύσεως την οποία λάμπρυναν οι Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Δήμου Πάρου και στην οποία συμμετείχε πλήθος πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τίμησε ο Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτές άλλων νομών, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, καθώς και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Δικαστικών και λοιπών Αρχών της νήσου και της Περιφερείας. Τους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών τόσο του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας απέδωσε άψογα η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής υπό την χοραρχία του Πρωτ. π. Εμμανουήλ Φωκιανού και του Πρωτοψάλτου κ. Ζαχαρία Ραγκούση ενώ στο αριστερό Αναλόγιο έψαλε χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Λαμπαδαρίου κ. Παναγιώτου Κουμουνδούρου.

   Το Σάββατο 17-8-2019 το μεσημέρι αφήχθησαν στην Πάρο οι προσκεκλημένοι για την Πανήγυρη του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω Επίσκοποι, ήτοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος. Τους Αγίους Αρχιερείς υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, όπου προσκύνησαν την Σεπτή Εικόνα της Θεομήτορος.  

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΡΩ

   Με λαμπρότητα και κατάνυξη αλλά και με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε το Σάββατο 17-8-2019 στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου και συγκεκριμενα στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου (παραπλεύρως της Ιεράς Μονής) ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός  επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσοστόμου και του Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Προ του θείου κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσφώνησε καταλλήλως τους προσκεκλημένους Αγίους Αρχιερείς. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό συμμετείχαν οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού καθώς και προσκυνητές από τη Νάξο και την Αντίπαρο.

   Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε την Κυριακή 18-8-2019 στην Ιερά Μονή Χριστού-Αγίου Αρσενίου και συγκεκριμένα στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου (παραπλεύρως της Ιεράς Μονής) επί τη εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του εν Πάρω, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, της Τιμίας Κάρας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού. Στο τέλος της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους Αγίους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην φετινή Πανήγυρη καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις του διημέρου. Τόσο στην Θεία Λειτουργία όσο και στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχε ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος καθώς και πλήθος πιστών και από τα τρία νησιά της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον αύλειο χώρο της Αγίας Άννης Παροικίας (παραπλεύρως του Δημαρχιακού Μεγάρου Πάρου) τέλεσε τον Αγιασμό και την Ορκωμοσία του επανεκλεγέντος  Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και των μελών των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων της Πάρου. Στο τέλος της τελετής , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχήθηκε στις νέες Δημοτικές Αρχές ο Θεός να τους δίνει υγεία, δύναμη και φώτιση, ώστε να επιτελέσουν με επιτυχία και για το καλό των δημοτών το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

   Την Δευτέρα 19-8-2019 με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

  Την Τρίτη 20-8-2019 νωρίς το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε στο γραφείο του την νεοεκλεγείσα Βουλευτή Κυκλάδων κ. Αικατερίνη Μονογυιού, την οποία συνεχάρη για την εκλογική της επιτυχία και της ευχήθηκε για τα νέα της καθήκοντα.

  Την Τετάρτη 21-8-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί απευθείας για την Αίγινα. Με την άφιξή του στο νησί μετέβη για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου. Στην Ιερά Μονή έτυχε θερμής υποδοχής από την νεοεκλεγείσα Καθηγουμένη Τιμοθέη Μοναχή στην οποία ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε επί τη εκλογή της. Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Φανής Βλάχου, μητρός του Πρωτ. Ιωάννου Βλάχου. Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά. 

   Την Πέμπτη 22-8-2019 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο. 

   Κατά την άφιξή του στο νησί της Πάρου ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε συνάντηση με 50μελή ομάδα προσκυνητών από την Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πραγματοποιούν ιερά αποδημία στα νησιά της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατόπιν προσκλήσεως του Προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πάρου Υποπυραγού κ. Καραπαναγιώτη Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού και τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού. Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τόσο τον Προϊστάμενο του Κλιμακίου όσο και τα στελέχη για την θυσιαστική προσφορά τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο νησί της Πάρου ενώ προσέφερε προς ευλογία και ενίσχυσή τους μία Εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.

   Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πόλη της Νάουσας όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

   Την Παρασκευή 23-8-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στις Κατασκηνωτικές Εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως ''ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ" στην περιοχή Πλάκα Νάξου, όπου χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στο Πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο των Κατασκηνώσεων επ’ ονόματι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς την Αρχηγό, τα στελέχη και τις κατασκηνώτριες. 

   Το Σάββατο 24-8-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Άγιο Αρσένιο Νάξου όπου τέσεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Ιωάννη-Μαρίου, υιού του Αγγέλου Ησαΐα και της Μαρίας Τουμπακάρη. 

   Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλοτίου όπου τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Γάμου του Κωνσταντίνου Λιοφάγου μετά της Κυριακής Μανιού. 

   Την Κυριακή 25-8-2019 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου της αειμνήστου Πρεσβυτέρας Αντιγόνης Λογαρά, συζύγου του Πρωτ. π. Χρήστου Λογαρά Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Πατησίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο τέλος του Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη ομιλία προς όλους τους παρευρισκομένους οι οποίοι είχαν κατακλείσει τον Ιερό Ναό αναφερθείς στα χαρίσματα και τις αρετές της μεταστάσης Πρεσβυτέρας.

   Εν συνεχεία μετέβη στο Δημοτικό Θέατρο ``Ιάκωβος Καμπανέλης`` όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και την Ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημητρίου Λιανού και των μελών των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων του πολυνησιακού Δήμου. Στην τελετή συμμετείχαν ο απερχόμενος Δήμαρχος του νησιού κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης καθώς και πλήθος Δημοτών που είχαν κατακλύσει την αίθουσα. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στη νέα Δημοτική Αρχή και σε όλους τους ορκισθέντες ο Θεός να τους δίνει υγεία, δύναμη και σοφία, ώστε να επιτελέσουν με επιτυχία και για το καλό των δημοτών το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χώρας Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Μαρίου, υιού του Γεωργίου Γιανναντωνάκη και της Κατερίνας Βασιλάκη.  

   Την Τρίτη 27-8-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Εγγαρών όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ηλία Παπαδόπουλου. 

   Την Τετάρτη 28-8-2019 νωρίς το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.(Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων).

  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Κυνίδαρο όπου χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου επί τη Πανηγύρει του Παρεκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται εντός του Ιερού Ναού. Πριν την έναρξη του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της νέας Ιεράς Εικόνος του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου. 

   Την Κυριακή 29-8-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Απόλλωνα όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Τιμίου Προδρόμου ιερούργησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Φιλόθεος Νικολάκης, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Φιλότι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Ιουλιανού Μπουσούνη. 

   Το Σάββατο 31-8-2019 επί τη εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Φιλόθεος Νικολάκης. 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email