ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

64

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Οκτώβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς.

 BI 010 700x700       Την Δευτέρα 1-10-2018 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην τακτική συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

       Από την Τρίτη 2-10-2018 μέχρι και την Παρασκευή 5-10-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συμμετείχε στις εργασίες της Τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Της Ελλάδος.

      Την Τετάρτη 3-10-2018 το απόγευμα μετέβη στα Μέγαρα όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου συμμετείχε στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Δημητρίου Κορώση.

      Την Πέμπτη 4-10-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής όπου συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσίασης Τιμητικού Τόμου για την συμπλήρωση Πεντηκονταετούς Αρχιερατικής Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ υπό τον τίτλο ``Δίκαιο Όφλημα``.

       Την Κυριακή 7-10-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με την άδεια και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β', χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Πατησίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Προ της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της μακαριστής πρεσβυτέρας Αντιγόνης Λογαρά, η οποία κατήγετο από τον Καλόξυλο της Νάξου. Ας σημειωθεί ότι η μακαριστή ήταν σύζυγος του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Λογαρά Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού.

       Την Τετάρτη 10-10-2018 το πρωί μετέβη στην Κόρινθο όπου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου συμμετείχε στην Εξόδιο Ακολουθία της μακαριστής Ασπασίας Μαντάλου μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

       Την Πέμπτη 11-12-2018 συμμετείχε συμπροσευχόμενος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού του Οσίου πατρός ημών Συμεών του νέου Θεολόγου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στον οποίο και ευχήθηκε επί τη ονομαστική του εορτή.

       Την Παρασκευή 12-10-2018 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Το Σάββατο 13-10-2018 το μεσημέρι μετέβη στο Άσπρο Χωριό Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του φονευθέντος σε τροχαίο αειμνήστου Ιερέως π. Αθανασίου Κυδωνιέως Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού, στην οποία συμμετείχε όλος ο Ιερός κλήρος της Πάρου καθώς και αρκετοί Ιερείς από την Νάξο. Με καταφανή και έντονη συγκίνηση ομίλησε ο Σεβασμιώτατος τόσο για το Μυστήριο του Θανάτου που ιδιαίτερα συγκλονίζει την ανθρώπινη ψυχή όταν επέρχεται αιφνιδίως και βιαίως, όσο και για την ευλογημένη Ιερατική μορφή του πατρός Αθανασίου που μόλις στα πενήντα του χρόνια έφυγε για τον ουρανό αφήνοντας όμως στο σύντομο χρονικό διάστημα της διακονίας του μνήμη αγαθή ευλαβούς, σεμνού, καλοκάγαθου και ταπεινού λευίτη της Εκκλησίας μας. Εκτενή επικήδειο λόγο εξεφώνησε και ο Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού και Πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου ``ΑΤΛΑΝΤΙΣ`` κ. Νικόλαος Τριαντάφυλλος, ο οποίος και ανέγνωσε σχετικά ψηφίσματα. Εν συνεχεία και μετά από ωριαία περίπου προσκύνηση της σορού του μεταστάντος από το πλήθος των περεβρεθέντων, ο ενταφιασμός πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο του γειτονικού χωριού Αγγεριάς Πάρου, όπου και ο τόπος κατοικίας του κοιμηθέντος εγγάμου Ιερέως και πατρός δύο τέκνων.

       Την Κυριακή 14-10-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

       Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

     Το Σάββατο 20-10-2018 μετέβη στο Γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Φιλοθέου του Αθωνίτου Πάρου όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Οσίου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Την Κυριακή 21-10-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης Πάρου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Σπυρίδωνος Ταντάνη.

       Το μεσημέρι μετέβη στην Αγγεριά Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Δέσποινας Γαλάνη.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του ως άνω Ιερού Προσκυνήματος. Μετά τον Αγιασμό ο Σεβασμιώτατος  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές στους Καθηγητές και τους Μαθητές της Σχολής στους οποίους και διένειμε αναμνηστικά δώρα.

       Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Τρίτη 23-10-2018 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά.

      Την Πέμπτη 25-10-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου προκειμένου να συμμετάσχει στις Λατρευτικές συνάξεις του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό και περικαλλέστατο Ναό του Αγίου Δημητρίου τις πόλεως των Θεσσαλονικέων.

       Την Παρασκευή 26-10-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ως άνω Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

       Το Σάββατο 27-10-2018 επέστρεψε στην Αθήνα όπου με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Την Κυριακή 28-10-2018 ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την Αγία Σκέπη και η Πατρίδα μας εορτάζει μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας, το ηρωικό έπος του 1940, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Πάρου, όλες τις τοπικές αρχές και το σύνολο της μαθητιώσας νεολαίας της Παροικίας, μετέβη στο Ηρώο της πόλεως όπου και ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον πόλεμο του ’40 - ’41. Ακολούθως παρηκολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.

       Στην συνέχεια μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου όπου συμμετείχε στον Αγιασμό ενάρξεως των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας και απηύθυνε σύντομη ομιλία και ευχές στον Εφημέριο, τους Κατηχητές –τριες τους γονείς και τα παιδιά για το νέο Κατηχητικό έτος. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν και οι παρόντες στην εκδήλωση Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και Έπαρχος Πάρου –Αντιπάρου κ. Κων/νος Μπιζάς.

       Το Απόγευμα της ίδιας ημέρας προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

       Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email