ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

11233280 778286945623746 1331456445961576434 o

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Νοέμβριο

Λειτούργησε  χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 kirie iisou xriste eleison me

        Την Τετάρτη 7-11-2018 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  μας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ελένης Γκίκα στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο Ταξιάρχου Μιχαήλ της Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Την Πέμπτη 8-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνας των Ταξιαρχών.

       Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη εορτή της Αγίας Θεοκτίστης, όπου βρίσκεται ο Τάφος της Αγίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος.

       Την Παρασκευή 9-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων της Αγίας Θεοκτίστης και του Αγίου Νεκταρίου στο λιμάνι και τα σοκάκια της Παροικίας.

       Την Κυριακή 11-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσαν το Μνημόσυνο των αειμνήστων Αντωνίνης και Ευαγγέλου Ματζουράνη γονέων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών κ. Γεωργίου.

       Την Δευτέρα 12-11-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος παρέστη συγχοροστατών στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Την Τρίτη 13-11-2018 εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου, όπου συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μικρά Λιτανεία εντός του αύλειου χώρου της Ιεράς Μονής, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας διάβασε τις ευχές για την ανομβρία.

       Την Τετάρτη 14-11-2018 ανεχώρησε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην έκτακτη συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

       Την Παρασκευή 16-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

       Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Το Σάββατο 17-11-2018 ο Σεβασμιώταος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ιερέως π. Αθανασίου Κυδωνιέως Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού και μίλησε καταλλήλως για την ευλογημένη Ιερατική μορφή του πατρός Αθανασίου.

       Την Κυριακή 18-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Προ της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Βασιλείου Καλαφάτα.

ΔΙΗΜΕΡΟ (20 & 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΝΑΞΟΥ

``ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΟΛΙΤΙΣΣΗΣ.``

       Σύμφωνα με πολύ παλαιά παράδοση κατά την εορτή των Εισοδίων πανηγυρίζει η Παναγία η Χρυσοπολίτισσα που αποτελεί και την επίσημο πολιούχο της πρωτευούσης της νήσου Νάξου.

       Στα πλαίσια αυτά το απόγευμα της Τρίτης 20-11-2018 μεταφέρθηκε λιτανευτικά η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου (όπου φιλοξενείται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους ) στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο της Παναγίας και εκεί τελέσθηκε κατά το έθος ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου, ο οποίος και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρυούλων κ. Παντελεήμονος και Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Προ του ``Νυν απολύεις….`` ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε τους προσκεκλημένους για την πανήγυρη Ιεράρχες, και εν συνεχεία έδωσε τον λόγο στον χοροστατούντα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Κωνστάντιο ο οποίος και ομίλησε καταλλήλως με αφορμή την μεγάλη Θεομητορική Εορτή. Ακολούθησε η Μικρά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και μετά το πέρας της Παρακλήσεως Ιερά Αγρυπνία μέχρι της πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τετάρτης.

       Την Τετάρτη 21-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία των Στρατιωτικών Αρχών του νησιού. Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, ο πρώην Βουλευτής Κυκλάδων κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και λοιπών Αρχών του νησιού, καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία Καθηγητών, Δασκάλων και μαθητών - μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι με τις γαλανόλευκες σημαίες κόσμησαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και τέλεση της Πανηγύρεως, τα σχολεία και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους. Μεγάλο πλήθος ευσεβών Ναξίων συμμετείχε και φέτος στο διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

       Την Πέμπτη 22-11-2018 το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επικεφαλής ομάδος 240 Ναξίων έπλευσε με το βραδινό δρομολόγιο με προορισμό το νησί της Σύμης και σκοπό την πραγματοποίηση προσκυνήματος στον Πανορμίτη. Μετά την άφιξη στο λιμάνι της Σύμης (το πρωί της Παρασκευής) κατευθύνθηκαν όλοι στο Μοναστήρι του Ταξιάρχου Μιχαήλ (Πανορμίτη) όπου συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και προ της Απολύσεως προέστη της Ακολουθίας της Αρτοκλασίας κατά την διάρκεια της οποίας ευλογήθηκαν οι προσφερθέντες Άρτοι και ανεγνώσθησαν όλα τα ονόματα των προσκυνητών εκ Νάξου και των οικείων τους. Μετά την διανομή των ευλογηθέντων Άρτων και την προσφορά κεράσματος έφθασε στο Μοναστήρι ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές στους Ναξίους προσκυνητές στους οποίους και διένειμε προσωπικώς εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτου. Εν συνεχεία όλη η ομάδα των προσκυνητών μετέβη μαζί με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ ``Ρουκουνιώτη`` όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Δέηση προ της μεγαλοπρεπούς Εικόνος Του. Ας σημειωθεί εδώ ότι η Σύμη έχει 9 Μοναστήρια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (όσα και τα Αγγελικά Τάγματα) γεγονός που δικαίως της δίνει την ονομασία ``Αρχαγγελοφρούρητη``. Το ίδιο βράδυ και με το ίδιο πλοίο που επέστρεφε από την Ρόδο έπλευσε η ομάδα των προσκυνητών για την Νάξο, στην οποία έφθασαν το πρωί του Σαββάτου. Την ευθύνη της διοργανώσεως αυτής της ωραίας και επιτυχημένης ``ιεράς αποδημίας`` είχε ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου Νάξου. Ευχαριστίες οφείλονται στην εταιρεία ``BLUE STAR FERRIES`` για την έγκριση του έκτακτου δρομολογίου (την διέλευση δηλαδή του πλοίου από την Νάξο) και ιδιαιτέρως στον Καπετάνιο του BLUE STAR PATMOS  κ. Μακάριο Λύρα που είχε και την σκέψη αυτού του ωραίου προσκυνήματος.

      Την Κυριακή 25-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης Κορώνου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Βασιλείου Μαγγιώρου επί σειρά ετών διατελέσαντος Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του ως άνω Ιερού Ενοριακού Ναού. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απένειμε το Οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αιδεσιμώτατο πρεσβύτερο π. Βασίλειο Δούκα που διακονεί με αφοσίωση τον λαό και την Εκκλησία της Κορώνου.

       Την Τετάρτη 28-11-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος παρευρέθη στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης - Στοά Βιβλίου όπου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών (Ε.Κ.Μ.) η οποία εόρτασε τα 60 χρόνια συνεχούς επιστημονικής δραστηριότητας της. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Ρ/Καθολικών κ. Σεβαστιανός, ο Ρ/Καθολικός Επίσκοπος  Σύρου κ. Πέτρος,  ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ.  Αντώνιος Κουνάδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Στέφανος Ήμελλος, ο πρώην Υπουργός κ. Γ. Ανωμερίτης, οι τέσσερεις Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, Νίκος Μανιός, Αντώνιος Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) κ. Εμμ. Καλαϊτζής, μεγάλος αριθμός Ακαδημαϊκών, Καθηγητών Πανεπιστημίου, πολλών επιστημόνων και πλήθος κόσμου. Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Ομ. Καθηγητής Ιατρικής κ. Δημήτριος Κορρές και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός κ. Μανόλης Κορρές με θέμα: ``Η Αρχιτεκτονική στις Κυκλάδες και η σχέση της με την Ιωνική Αρχιτεκτονική``. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας ``το πολύ σπουδαίο ερευνητικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, αλλά και φιλανθρωπικό έργο το οποίο η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών πραγματοποιεί επί 60 συναπτά έτη``.


       Την Πέμπτη 29-11-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεχώρησε με προορισμό το Άγιον Όρος για να συμμετάσχει στην τέλεση του 40νθημέρου Μνημοσύνου του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Ζουμή του Παρίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας διανυκτέρευσε στην Θεσσαλονίκη.

       Την Παρασκευής 30-11-2018 ανεχώρησε οδικώς για Ουρανούπολη και από εκεί έπλευσε για την Ιερά Μονή Δοχειαρίου. Μετά το μεσημέρι συμμετείχε μαζί με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και Αχαλκαλάκι & Κουμούτρο κ. Νικολάου (Εκκλησία Γεωργίας) στην τέλεση του Μνημοσύνου κατά το Αγιορείτικο Τυπικό. Μετά από παράκληση του Τοποτηρητή της Ηγουμενίας π. Γαβριήλ Δοχειαρίτου και συμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη απηύθυνε λόγο για τον μακαριστό Γέροντα κατά την διάρκεια της Εσπερινής Τραπέζης.Εν συνεχεία εκ μέρους των παρισταμένων Αγιορειτών Ηγουμένων μίλησε ο Πανοσ. Ηγούμενος της Ιερά Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισσαίος.

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email