ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

antiparos ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Ιούνιο Λειτούργησε χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

GI123J

     Το Σάββατο 2-6-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά την Απόλυση προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Στυλιανού Μαϊτού. Ο οποίος επί πολλά έτη υπηρέτησε το Ιερό Αναλόγιο του ως άνω Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

       Την Κυριακή (των Αγίων Πάντων) 3-6-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Κεραμί Νάξου, όπου στον Ιερό Ναό Ταξιάρχου Μιχαήλ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιπυροσβέστη Γεωργίου Βενιεράκη.

      Την Τρίτη 5-6-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου για τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού μίλησε κατάλληλα  στα παιδιά εν όψει των γραπτών εξετάσεών τους και προ της Απολύσεως ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, ανέγνωσε την ειδική ευχή (συνταχθείσα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ) για τους διαγωνιζομένους, και στο τέλος διένειμε ως ευλογία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μαζί με τον Άρτο και τα γλυκίσματα από ένα αναμνηστικό ``στιλό``.

       Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Σύρο προκειμένου να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο β΄.  

         Το βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

       Την Πέμπτη 7-6-2018 το μεσημέρι μετέβη στην Ενορία Χαλκείου Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ``Πρωτοθρόνου`` προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαρίας Λεκάκη.

       Την Παρασκευή 8-6-2018 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ναό Ταξιάρχου Μιχαήλ Κεραμίου Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Βασιλείου Βενιεράκη.  

        Το Σάββατο 9-6-2018 χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Αντωνίνης Αγγιδίων Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Κτίτορες του ως άνω Ιερού Ναού είναι ο Νάξιος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος με τα αδέλφια του οι οποίοι ανήγειραν σε κτήμα τους τον Ιερό Ναό εις μνήμην των γονέων τους Ευαγγέλου και Αντωνίνας Ματζουράνη.

        Την Κυριακή 10-6-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

      Το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Λουκά Αρχιεπίσκοπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού (+ 11-6-1961) χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον πρώτο πανηγυρικό Εσπερινό στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου του οποίου τα θυρανοίξια τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ακριβώς ένα χρόνο πρίν (11-6-2017) Κυριακή των Αγίων Πάντων) ανήμερα της εορτής του Αγίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

       Την Τετάρτη 13-6-2018το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Βασιλείου Λιανοπούλου.

       Την Πέμπτη 14-6-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Φιλώτι όπου και παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου που έλαβε χώρα στην αυλή του Σχολείου με την ευκαιρία της λήξεως του Σχολικού έτους 2017 - 2018. Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό θέμα: ``Μαθαίνω την παραδοσιακή μουσική του τόπου μου ~ Η τσαμπούνα στο Φιλώτι της Νάξου``. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς και διδασκάλους εξαίροντας το σπουδαίο και επίπονο  έργο τους. Συνεχάρη επίσης με πολύ επαινετικά λόγια δασκάλους, μαθητές και όλους τους συντελεστές της εορτής, ιδιαιτέρως δε τον εξαίρετο και δραστήριο Διευθυντή του Σχολείου κ. Αριστείδη Γρατσία για την άρτια και επιτυχημένη οργάνωση. Ακολούθως  διένειμε όπως κάθε χρόνο τα αναμνηστικά δωράκια στους αποφοίτους της ΣΤ΄ Δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου. Στην εκδήλωση παρέστη και απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ, Μανώλης Μαργαρίτης και ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κλουβάτος.

       Την Παρασκευή 15-6-2018 το απόγευμα κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού και των μαθητών του ΓΕ.Λ Νάξου μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ως άνω Σχολείου όπου παρηκολούθησε την Θεατρική Παράσταση ``ΑΝΤΙΓΟΝΗ`` του Σοφοκλέους την οποία ανέβασε η νεοσύστατη θεατρική ομάδα του Σχολείου. Την επιμέλεια και σκηνοθεσία της παραστάσεως είχε ο Φιλόλογος Καθηγητής κ. Δημήτριος Γουσόπουλος.

       Το Σάββατο 16-6-2018 το απόγευμα μετέβη στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Νάξου όπου με αφορμή την λήξη του Κύκλου Κυριών Μελέτης Αγίας Γραφής, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Καθολικό της Μονής. Στην συνέχεια στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής προσφέρθηκε νηστίσιμο λιτό δείπνο και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλες τις κυρίες που συμμετείχαν και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των φετινών συνάξεων, ιδιαιτέρως δε την υπεύθυνη κα Ελπίδα Γούναρη - Φιλόλογο για την πολυσήμαντη και άοκνη προσφορά της.

       Την Κυριακή 17-6-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Δαμαριώνα Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ματθαίου Κάγκανη.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Γενικό Λύκειο Νάξου, όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων συμμετείχε στην εόρτια εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του ΓΕ.Λ. Νάξου, στην οποία βραβεύτηκαν τα παιδιά του σχολείου που διακρίθηκαν στους Πανελλαδικούς Σχολικούς Αγώνες –Πρωταθλήματα (Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Σκάκι). Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Νάξιος διεθνής ποδοσφαιριστής της RΟΜΑ Κώστας Μανωλάς, ενώ στο τέλος επιδόθηκαν τα Απολυτήρια των αποφοίτων Μαθητών της Γ΄ Λυκείου, μαζί με ένα αναμνηστικό. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνεχάρη τους Μαθητές για τις επιτυχίες τους, καθώς τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς για το έργο που επιτελούν. Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης.

       Την Πέμπτη 21-6-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υποδέχθηκε ομάδα εκδρομέων (κυρίως παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου) των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Νήσου Τήνου με επικεφαλής τον π. Νικόλαο Μαραγκό και την συνοδεία των Κατηχητριών - των και των γονέων τους. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε κατάλληλα στα παιδιά και στους συνοδούς τους και στο τέλος τους προσέφερε νηστίσιμα γλύκα και μικρές εικόνες του Αγίου Νικοδήμου.

       Την Παρασκευή 22-6-2018 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικολάου Προμπονά.

Το Σάββατο 23-6-2018 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο και ευθύς αμέσως προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

        Την Κυριακή 24-6-2018 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου της ομωνύμου Ενορίας (Πρόδρομος) Πάρου. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

        Το απόγευμα της ίδια ημέρας, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό επί τη Εορτή του Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον Κώστο της Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος.

        Την Δευτέρα 25-6-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Παρίου στον Κώστο της Πάρου (Γενέτειρα του Αγίου) και εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

        Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Τετάρτη 27-6-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην περιοχή Πλάκας Νάξου στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, με την ευκαιρία της ενάρξεως της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου για το 2018. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε κατάλληλα στους ομαδάρχες, τα στελέχη, τους κατασκηνωτές και όλους τους συνεργάτες των κατασκηνώσεων και ευχήθηκε να τους συνοδεύουν οι πρεσβείες των Αγίων μας και ιδιαίτερα του προστάτου των Κατασκηνώσεων μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Κατόπιν παρεκάθησε στο δείπνο στην υπαίθρια τραπεζαρία των κατασκηνώσεων μαζί με τα παιδιά τα οποία και απέδωσαν στην συνέχεια ύμνους, τραγούδια και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

            Την Παρασκευή 29-6-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ενορίας Μελάνων Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.


Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

        Το Σάββατο 30-6-2018 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Καμαρών Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Παροικίας Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email