ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

agia kyriaki 1 2

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Ιούλιο Λειτούργησε χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Aggelos

        Την Κυριακή 1-7-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου όπου μετά την Θεία Λειτουργία προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Βασιλείου Αντιπαριώτη.

Το Σάββατο 7-7-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής πόλεως Νάξου, (Μετόχιον της Ιεράς Μονής Φανερωμένης). Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εόρτιες ευχές και ευχαριστίες κηρύσσοντας την έναρξη των `` ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΩΝ 2018 ``.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην περιοχή Πλάκας Νάξου στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Ο Σεβασμιώτατος κατά την επίσκεψή του τέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως της δεύτερης κατασκηνωτικής περιόδου. Στο τέλος μίλησε στα παιδιά και τους ευχήθηκε να περάσουν όμορφα κάτω από τη στέγη της κατασκήνωσης της Εκκλησίας μας, να αποκτήσουν τα κατάλληλα πνευματικά εφόδια και να ψυχαγωγηθούν σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

       Την Κυριακή 8-7-2018 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου Βουρβουριάς Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

        Το Μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αικατερίνης Τσάφου.

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετέβη στον Βυζαντινό Ναό  της Παναγίας της ``Κριτόματης`` της Ενορίας Κορωνοχωρίου Νάξου ο οποίος πρόσφατα αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή. Η προσπάθεια αυτή  αποτελεί τον καρπό της καλής και αρμονικής συνεργασίας πολλών φορέων και ιδιωτών, κυρίως δε της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

      Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών ο Ναός αποτελεί κτίσμα του 12ου αιώνος  και ανήκει στον τύπο της μονόχωρης Βασιλικής μετά τρούλου.   

       Μετά την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού και των Θυρανοιξίων ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του έργου της αποκαταστάσεως του σπουδαίου αυτού Ναού και τονίζοντας ότι γενικότερα οι Ναοί αποτελούν κυρίως τόπους λατρείας του Θεού και το γεγονός αυτό τους διέσωσε δια μέσου των αιώνων. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο οικείος Εφημέριος π. Αντώνιος Βερύκκοκος. Εν συνεχεία σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο πατέρας του επιβλέποντος Αρχιτέκτονος – Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Γανωτής, διακεκριμένος φιλόλογος και συγγραφέας, ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Αρχαιολόγος κ. Δημήτριος Χατζηλαζάρου και η Πολιτευτής Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογιού. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομμάτης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος, Αρχαιολόγοι και Μηχανικοί και πλήθος κόσμου. Στο τέλος στον περιβάλλοντα χώρο παρατέθηκε δεξίωση με την ευγενική χορηγία του κ. Άγγελου Αγγελή.

       Την Τρίτη 10-7-2018 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου 53χρονου Εμμανουήλ Μουστάκη.

        Την Τετάρτη 11-7-2018 το μεσημέρι προήδρευσε συσκέψεως στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως με την συμμετοχή των Αρχών και φορέων του νησιού καθώς και των εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως του Αγίου Νικοδήμου.

        Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη σε περιοχή της Ενορίας Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Οσίου Παισίου του Αγιορείτου και ευλόγησε τους Προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Να σημειωθεί ότι το Ιερό Αναλόγιο κόσμησε με την παρουσία του ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Βασιλικός.

       Την Πέμπτη 12-7-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη σε μουσικοφιλολογική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των "Νικοδημείων 2018" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής ``Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ`` υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ``Ιάκωβος Καμπανέλλης``. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, με θέμα: ``Νικόδημος ο Αγιορείτης ο οτρηρός εργάτης της ενθέου λογιωσύνης`` καθώς και απόδοση Εκκλησιαστικών ύμνων από τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Πρωτοψάλτη και Χοράρχη κ. Θεόδωρο Βασιλικό. Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την εκδήλωση απευθύνοντας εγκάρδιες και θερμές ευχαριστίες στον διακεκριμένο και λόγιο Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, τον οποίο και προσεκάλεσε για να προεξάρχει των φετινών πανηγυρικών Λατρευτικών Συνάξεων επι τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και Ναξίου,  καθώς και στον διεθνούς αναγνωρίσεως Πρωτοψάλτη κ. Θεόδωρο Βασιλικό τον οποίο και τίμησε με τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Τέλος συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης κ. Γεώργιο Κρασσά για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Πανηγυρικά εορτάστηκε και φέτος,

το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου

 η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

 στην γενέτειρά του τη νήσο Νάξο

       Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου 2018 στην Νάξο και συγκεκριμένα στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτου και πολιούχου του νησιού μας. Πλήθη πιστών, προσήλθαν στην ιερά πανήγυρι με αισθήματα ευλαβείας και αληθινής αγάπης προς τον Άγιο για να λάβουν τη Χάρη και ευλογία του Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Νικοδήμου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο Ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής δείχνοντας έτσι την πίστη τους στον Θεό και την αγάπη τους  στον «δικό τους» Άγιο Νικόδημο.

      Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, και Μάνης κ. Χρυσόστομος προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

        Την παραμονή, Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 το απόγευμα και ώρα 19:45 πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικολάου του Πλανά του Ναξίου, την οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να κομίσει από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου (Λεωφ. Βουλιαγμένης), με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Σωμαράκης Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων.

       Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου ο οποίος  κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Προ του Θείου Κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρουσίασε τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους προσφώνησε με εγκαρδιότητα εκφράζοντας και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του, για την παρουσία τους στην Ιερά Πανήγυρη.

       Κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέστηκε Αγρυπνία η οποία κορυφώθηκε με την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε περί τις 2.00 το πρωί του Σαββάτου.

      Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Μάνης κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος.

        Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εψάλη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου και αμέσως μετά έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου καθώς και η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά στους δρόμους της Νάξου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με μυρτιές και δάφνες. Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν οι προαναφερθέντες ως άνω Αρχιερείς, όλος ο Ιερός κλήρος του νησιού, τοπικοί Άρχοντες και άλλοι επίσημοι, αλλά κυρίως αναρίθμητη στρατιά ευσεβών χριστιανών. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Νάξου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου Ταξίαρχος κ. Γεωργακάκος, ο Περιφερειακός Διοικητής Κυκλάδων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοπλοΐας κ. Γκύζης και οι εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών πυροσβεστικών, δικαστικών, εκπαιδευτικών και λοιπών Αρχών του νησιού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην κεντρική Πλατεία και επί της μαρμαρίνης εξέδρας τελέσθηκε Δέηση και εκφώνησε σύντομη ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας (η οποία κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής) ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αγίου μας  την κατά Θεόν πρόοδο και πνευματική προκοπή όλων των παρισταμένων, των απανταχού Ναξίων αλλά και όλου του Ελληνικού λαού ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες μέρες που περνάει το Έθνος μας και ευχαρίστησε θερμά τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους προαναφερθέντες επισήμους και όλους εκείνους που βοήθησαν για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος καθώς και την Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με αυτή του Δήμου Παιανίας - Γέρακα που λάμπρυνε την Πανήγυρή μας.

       Την Κυριακή 15-7-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Σεβαστιανού Σωμαράκη Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου (Λεωφ. Βουλιαγμένης) και Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων ο οποίος μετέφερε εξ Αθηνών την Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά του Ναξίου με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου (ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΑ 2018), μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, κατά την διάρκεια της οποίας οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά και να λάβουν την χάρη Του. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός.

       Την ίδια ημέρα οι παρεπιδημούντες Αρχιερείς που είχαν προσκληθεί για την εορτή του Αγίου Νικοδήμου ιερούργησαν στους κάτωθι Ιερούς Ναού: Στον Ιερο Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, και στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Αντωνίνης Αγγιδίων Νάξου ο κτήτωρ αυτού Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

        Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετέβη στον αύλειο χώρο του ``Φραγκομονάστηρου`` στην Παροικία Πάρου και παρηκολούθησε την Μουσική συναυλία ``ΗΧΟΙ ΠΑΘΩΝ``, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στα πλαίσια του τριήμερου φεστιβάλ Πάρου.

       Την Δευτέρα 16-7-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την νήσο Αντίπαρο όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Αντιπάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Πάρο.

       Την Τρίτη 17-7-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε και πάλι για την Νήσο Αντίπαρο όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Αντιπάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

       Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο

       Την Παρασκευή 20-7-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην περιοχή Πλάκας Νάξου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

       Το Σάββατο 21-7-2018 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης Κορώνου Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικηφόρου Κωνσταντάκη.

       Την Κυριακή 22-7-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαργαρίτας Μπουγιούκα.

       Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Σοφίας Μουστάκη.

        Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο και αμέσως μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπίσσης Πάρου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου 41χρονου Αναστασίου Πούλιου που φονεύθηκε σε τροχαίο στην Πάρο.

       Την Δευτέρα 23-7-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, επί τη 74η επετείω από της διασώσεως των 125 νέων της Πάρου (23-7-1944) από την εκδικητική μανία των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής με την σωστική παρέμβαση του τότε Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου, που απέδωσε την σωτηρία σε θαύμα της Παναγίας μας. Στην συνέχεια συμμετείχε στην καθιερωμένη Λιτανεία και τέλεσε τον Αγιασμό στον εξωτερικό περίβολο της Μονής.

       Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

       Την Τρίτη 24-7-2018 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 13χρονου Ιωάννου Κρασσά που πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Καλαντού Νάξου.

       Την Πέμπτη 26-7-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, περιοχής Καστρακίου της Ενορίας Σαγκρίου Νάξου, όπου ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρουσία πλήθους, πιστών τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των ανθρώπων εκείνων, που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

       Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Την Παρασκευή 27-7-2018 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κώστου Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη της σύντομης Ιεράς Λιτανείας πέριξ του Ιερού Ναού, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Προ της Απολύσεως τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των ανθρώπων εκείνων, που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

       Την Κυριακή 29-7-2018 εορτή του Αγίου Καλλινίκου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Το πρωί της ίδια ημέρας αφίχθη αεροπορικός στην Πάρο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος προκειμένου να συλλειτουργήσει και να συνεορτάσει με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερθείς τόσο στον εορταζόμενο Άγιο Μάρτυρα Καλλίνικο, όσο και στον άγοντα τα Σεπτά Ονομαστήρια του Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο ευχηθείς καταλλήλως. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε με λόγια θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για τις ευχές του, την καλοσύνη του και τον κόπο στον οποίο υπεβλήθη προκειμένου να έρθει μέχρι την Πάρο και να συλλειτουργήσει μαζί του. Ακολούθως τέλεσε μαζί με τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Σύρου Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ``εν πυρί και θαλάσση τελειωθέντων`` αδελφών μας κατά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Να σημειώσουμε ότι ανάλογο Τρισάγιο τελέσθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναού της Μητροπόλεώς μας κατόπιν σχετικής εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Κατά την διάρκεια της διανομής του Αντιδώρου ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές του Κλήρου, των τοπικών Αρχών και του ευσεβούς λαού της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.

 

 


Εκτύπωση   Email