ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Theotokos Maria 01

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Φεβρουάριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

   Agelos 1

       Την Πέμπτη 1-2-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου, το Καθολικό της οποίας τιμάται και επ’ ονόματι της Υπαπαντής του Κυρίου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Την Παρασκευή 2-2-2018 με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης στη Νάουσα Πάρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου παρουσία μαθητών, δασκάλων και καθηγητών των σχολείων της πόλεως Ναούσης καθώς και των τοπικών αρχών, αφού η εορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού έχει καθιερωθεί ως τοπική αργία. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, κήρυξε τον Θείο Λόγο και προεξήρχε της Ιεράς Λιτάνευσης της Θαυματουργού Εικόνος της ``Πεντάνουσσας`` πολυούχου της Ναούσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

       Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην τακτική συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

       Το Σάββατο 3-2-2018 το μεσημέρι ο ΣεΒασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πετρουπόλεως όπου έλαβε μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία της αειμνήστου Ολυμπίας Δικαιάκου μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου. προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου και με την συμμετοχή πολλών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και Επισκόπων.  

       Την Κυριακή 4-2-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με την άδεια και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β', χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου Μοσχάτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου κατ’ έτος τελούν την Πανήγυρη του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω τα μέλη του Συλλόγου των απανταχού Παρίων και Αντιπαρίων ``Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ`` την πρώτη Κυριακή μετά την μνήμη του. Ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία, μετά από την οποία παρετέθη από το Διοικητικό Συμβούλιο κέρασμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού. Πλήθος κόσμου, - Παρίων και Αντιπαρίων - συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου, για να συνεορτάσουν την τοπική γιορτή.

       Το μεσημέρι μαζί με πολλούς άλλους Αρχιερείς συμμετείχε στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος για το Μακεδονικό.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Γαλατσίου, όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων ``Ο.ΝΑ.Σ``.

       Την Δευτέρα 5-2-2017 το απόγευμα μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου παρηκολούθησε την Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. με τίτλο «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας», παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

       Την Τρίτη 6-2-2018 το απόγευμα προσκεκλημένος του συμπατριώτου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, μετέβη στο Στείρι Βοιωτίας όπου συμμετείχε συγχοροστατών κατά την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου 

       Την Τετάρτη 7-2-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

       Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου όπου έλαβε μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Ανθίμου Σαρόγλου, προϊσταμένου του ως άνω  Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου και με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής όπου παρέστη σε εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η οποία ήταν αφιερωμένη στην συμπλήρωση δέκα ετών από την Αρχιεπισκοπική εκλογή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

       Την Πέμπτη 8-2-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε  στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

       Την Κυριακή 11-2-2018 χοροστάτησε στον όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, Παρεκκλήσιο του ομωνύμου Χριστιανικού Συλλόγου (επί της οδού Μενάρδου 4), όπου επί τριακονταετία περίπου λειτουργούσε και εξομολογούσε ο μακαριστός πνευματικός του πατέρας Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος(+1989)

       Την Δευτέρα 12-2-2018 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Κυριακή 18-2-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου εκπαιδευτικού Γεωργίου Μαϊτού (υιού του σεβάσμιου γέροντος π. Ιωάννου Μαϊτού).

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της συγγνώμης) και κήρυξε τον Θείο Λόγο, με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή μέσα από το Μέγα Προκείμενο: ``Μη αποστρέψης…`` », με την συμμετοχή όλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της νήσου Νάξου. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε επίκαιρες ευχές επί τη εισόδω στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ακολούθησε ο ασπασμός της συγνώμης όλων των παρισταμένων κληρικών και λαϊκών, κατά την Εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

16996400 10206801911566480 1777651228118937700 n

       Την Καθαρά Δευτέρα 19-2-2018 μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως του Ιατρού, συμμετείχε και έψαλε στην πρωινή Ακολουθία ( Όρθρο, Ώρες, Εσπερινό ) επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου με το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου.

        Την Τετάρτη 21-2-2018  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

        Την Πέμπτη 22-2-2018, παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, (ο οποίος υπήρξε μαθητής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου με την ευλογία του οποίου κήρυξε τον Ευαγγελικό Λόγο στην ευρύτερη περιοχή της Παροναξίας), το Βράδυ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και ιερούργησε στην καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία, (Εσπερινό, Μέγα Απόδειπνο, με τον τελευταίο τμήμα του Μεγάλου Κανόνος Όρθρο και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία), στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, όπου και φυλάσσεται μικρό απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου και η Εικόνα του. Τον Θείο Λόγο Κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές και ευχαρίστησε τους πιστούς που συμμετείχαν λειτουργικά και προσευχητικά σ’ αυτή την κατανυκτική αγρυπνία.

       Την Παρασκευή 23-2-2018, το μεσημέρι μετέβη στην Στέγη Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως ``Παναγία η Ελεούσα`` πόλεως Νάξου όπου τέλεσε τον Αγιασμό της επαναλειτουργίας των Γευμάτων Αγάπης, μετά από μία δίμηνη περίπου διακοπή λόγω αναγκαίων έργων ανακαινίσεως του κτιρίου, όπου καθημερινά παρασκευάζεται καλομαγειρεμένο, νόστιμο και ζεστό φαγητό για τους ενδεείς και εμπεριστάτους αδελφούς μας.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τριπόδων (Βίβλου) Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, όπου έχει καθιερωθεί η τέλεση και δεύτερης Ακολουθίας (8:30μ.μ. – 10μ.μ.) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

      Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (παραλίας) πόλεως Νάξου, όπου έψαλε κατά την διάρκεια μικρής αγρυπνίας.

       Το Σάββατο 24-2-2018 μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία και ακολούθως προέστη του Μνημοσύνου των κεκοιμημένων και ιδιαιτέρως των αειμνήστων Στυλιανού Αντωνίου Κονδύλη (τριετές) και Εμμανουήλ Γρατσία (τρίμηνο). Προ της Απολύσεως κήρυξε τον θείο Λόγο και ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες ο Θεός να αναπαύει τους κεκοιμημένους συγγενείς τους ``εν σκηναίς Δικαίων και Αγίων `` και να χαρίζει σε όλους μας την ψυχωφελή ``μνήμη θανάτου``.

       Την Κυριακή 25-2-2018  (Α΄ Κυριακή των Νηστειών της Ορθοδοξίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, η Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων, εις ανάμνηση της αναστηλώσεως των Εικόνων το 843. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία προς την παραλιακή οδό και τα γραφικά στενά της Χώρας.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο, με θέμα ``Μεγάλη Τεσσαρακοστή, Έξοδος από την Αίγυπτο της προσωπικής μας σκλαβιάς``.

       Την Δευτέρα 26-2-2018 το απόγευμα μετέβη στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου όπου στο Καθολικό της Μονής τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.


Εκτύπωση   Email