ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

25122011

ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Δεκέμβριο

Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς.

 

081125084514459732798869

    Το Σάββατο 1-12-2018 και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (3 π.μ.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στον Όρθρο και στο εν συνεχεία Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχαλκαλάκι & Κουμούρτο κ. Νικολάου (Εκκλησία Γεωργίας). Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη και πάλιν Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Γέροντος και Τρισάγιο επί του τάφου του. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας παρετέθη Μοναστηριακή τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο Πανοσ. Τοποτηρητής της Ιεράς Μονής Γέρων Γαβριήλ και ο Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κ. Δήμτσας. Εν συνεχεία μετέβησαν όλοι στο μέγα Συνοδικό για το καθιερωμένο ``κέρασμα`` εις μνήμη του μεταστάντος κατά την διάρκεια του οποίου μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Μετά την ολοκλήρωση των Λατρευτικών και λοιπών Συνάξεων ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε μαζί με τους λοιπούς Αρχιερείς με τελικό προορισμό την Αθήνα κάνοντας ενδιάμεση στάση στην Λάρισα, όπου πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και του ευχήθηκε με την ευκαιρία της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του ως Ποιμενάρχη της πρωτευούσης της Θεσσαλίας.

     Την Τετάρτη 5-12-2018 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της 49χρονης Αρχαιολόγου Ειρήνης Ψαρρά (του Αποστόλου και της Στέλλας από το Φιλώτι της Νάξου) που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο

       Την Πέμπτη 6-12-2018  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Αντίπαρο και συγκεκριμένα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου χοροστάτησε στο Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας  και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Παρασκευή 7-12-2018 εορτή του εν Αγίοις πατρός ημών Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων ετέλεσε επιμνημόσυνο Τρισάγιο στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων προκατόχων του κυρού Αμβροσίου Α΄ (Αντωνοπούλου) και κυρού Αμβροσίου Β΄(Στάμενα).

       Την Κυριακή 9-12-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τα 40νθημερα Μνημόσυνα του Αντωνίου Σάββα (επί πολλές δεκαετίες Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού) και της Σταματικής Γιαμπουρά. Εν συνεχεία τέλεσε τον Αγιασμό του νεόδμητου Εφημεριακού οίκου της Ενορίας Γαλανάδου όπου εγκαταστάθηκε ο Διάκονος που θα χειροτονηθεί συν Θεώ Πρεσβύτερος στις 13-1-2019και θα αναλάβει τα καθήκοντα του Εφημερίου του χωριού.

       Την Τετάρτη 12-12-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

       Το Σάββατο 15-12-2018 το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Εμμανουήλ Προμπονά. 

       Την Κυριακή 16-12-2018 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εγγαρών Νάξου, όπου τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των ζώων και των κτηνοτρόφων και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

      Την Τρίτη 18-12-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Γαλήνης Νάξου, όπου τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των ζώων και των κτηνοτρόφων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο της πρ. Σχολής Ουρσουλινών όπου παρέστη σε ειδική τελετή για την αναγόρευση σε επίτιμους Δημότες Νάξου της κ. Νίκης Ευελπίδου και του ζεύγους Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου που διοργάνωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν η Καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος κ. Νίκη Ευελπίδου για την 20ετή γεωπεριβαντολογική ερευνά της στην Νάξο και το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολυσήμαντη προσφορά τους στην αποκατάσταση και αναστήλωση της Αγίας Κυριακής Απειράνθου Νάξου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνεχάρη τους τιμηθέντες, ιδιαιτέρως το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου όχι μόνο επειδή ποικιλοτρόπως ευεργετούν πάμπολλες δραστηριότητες σε όλο τον Ελλαδικό χώρο αλλά και διότι αποτελούν πρότυπα προς μίμηση για όλους τους Νεοέλληνες, έχοντας καταστεί ισάξιοι των Μεγάλων Ευεργετών του Γένους μας. Για τους τιμηθέντες ομίλησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Προϊστάμενος της Β΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριος Αθανασούλης και ο Εκπαιδευτικός και Προϊστάμενος του ΚΕΣΥ Νάξου κ. Κωνσταντίνος Κλουβάτος. Τέλος η τιμηθείσα Καθηγήτρια κ. Ευελπίδου πραγματοποίησε ομιλία (με την συνοδεία φωτεινών διαφανειών) κατά την διάρκεια της οποίας παρουσίασε με χρονολογική σειρά την 20ετή γεωπεριβαντολογική ερευνά της στην Νάξο.

       Την Τετάρτη 19-12-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος παρευρέθηκε στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού. Στο τέλος της εορτής ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα παιδιά του Κατηχητικού και τους Κατηχητές για την οργάνωση της όμορφης εορτής και για το πρόγραμμα που παρουσίασαν, απηύθυνε ευχές προς όλους τους παρευρισκομένους και μοίρασε δώρα στα παιδιά.

       Την Παρασκευή 21-12-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, κατά την διάρκεια της οποίας ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους με την συμμετοχή των 400 μαθητών – τριών και των καθηγητών-τριών του Γενικού Λυκείου πόλεως Νάξου εν όψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελησιαννός. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όλοι μαζί μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού όπου προσφέρθηκε πλούσιο νηστίσιμο κέρασμα και ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους συμμετέχοντες με Θέμα: ``Τα δώρα και το ΔΩΡΟ`` και ευχήθηκε ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους, καλή πρόοδο στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στο έργο τους.

       Το Σάββατο 22-12-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου συμμετείχε σε διοργανωθείσα επίκαιρη εκδήλωση με τίτλο ``ΒΗΘΛΕΕΜ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥ`` από τον Βυζαντινό χορό ``Μελίστριες Νάξου``. Στην εκδήλωση απεδόθησαν μελωδικότατα ύμνοι Βυζαντινής Μουσικής των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών των Χριστουγέννων, υπό την χοραρχία της Αικατερίνης Βλαχοδημητράκου, με ενδιάμεσα Θεολογικά σχόλια από την κ. Ελισάβετ Αλιμπέρτη. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος με πολύ επαινετικά και συγχαρητήρια λόγια ευχαρίστησε την κ. Βλαχοδημητράκου και την δωδεκαμελή χορωδία της ( οι περισσότερες των οποίων είναι απόφοιτες ή μαθήτριες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας ``Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης``) καθώς και όλους τους συντελεστές της ωραίας εκδήλωσης. Επ’ ευκαιρία απηύθυνε εόρτιες ευχές σε όλους τους παρευρεθέντες.

       Την Κυριακή 22-12-2018  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής όπου συμμετείχε στην Ακολουθία του Εσπερινού, του Όρθρου και των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών των Χριστουγέννων, ψάλλοντας μαζί τους Ιεροψάλτες από το Ιερό Αναλόγιο. Στο τέλος ευχήθηκε καταλλήλως για την επικείμενη Μεγάλη Εορτή της Γεννήσεως του Χριστού.

       Την Δευτέρα 24-12-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη των Ιερών Ακολουθιών, του Όρθρου, των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού των Χριστουγέννων μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου στην οποία και προεξήρχε. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στο τέλος ευχήθηκε καταλλήλως για την επικείμενη Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων.

       Ακολούθως στο Επισκοπείο έψαλαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας τα κάλαντα αλλά και επίκαιρους ύμνους από την υμνολογία των Χριστουγέννων, ομάδα μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, με επικεφαλής τον Διευθυντή της κ. Ιωάννη Κόντε (Μηχανολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π και Υποδιευθυντή του Ενιαίου Λυκείου Νάξου) και τον Καθηγητή της κ. Δημήτριο Παπάνη (Θεολόγο και Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως), Πρωτοψάλτες αντίστοιχα του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Δέχθηκε επίσης πολλά παιδιά και νέους που κατέφθαναν στο Επισκοπείο. Σε όλους ο Σεβασμιώτατος εκτός από τα δώρα της αγάπης του απηύθυνε και τις θερμές και πατρικές ευχές και ευλογίες του.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

       Την Τρίτη 25-12-2018 με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα και στα τρία ευλογημένα νησιά (Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο) της νησιωτικής Μητροπολιτικής μας περιφερείας. Από το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος στην οποία ο Σεβασμιώτατος μεταφέροντας το Μήνυμα της Εορτής μεταξύ άλλων ανέφερε πως ``τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί νά αναλογιστούμε ποιό είναι αυτό που πραγματικά έχει αξία στήν ζωή μας. Και τούτο βέβαια δέν είναι απλώς το δώρο αλλά ο θησαυρός της πίστεως. Τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και κάθε Χριστούγεννα η Γέννηση του Κυρίου είναι μια πρόσκληση για αναγέννηση της πίστεως μέσα μας. Από τότε πού συνέβη το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού στή Βηθλεέμ, το Ευαγγέλιο που είναι το δικό Του μήνυμα, μας καλεί να θυμηθούμε ποιός πραγματικά είναι ο Χριστός, τι έκανε για εμάς και γιατί είναι Αυτός τό τέλειο δώρο``.

       Από νωρίς το πρωί πιστοί συμμετείχαν τόσο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής όσο και στους άλλους Ναούς της πόλης και του νησιού για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, συμμετέχοντας στον Όρθρο με τους εξαίσιους Εκκλησιαστικούς Ύμνους και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

       Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βρέθηκε κοντά στους γέροντες και τις γερόντισες του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου. Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Πάρου και ευχήθηκε σε όλους τους τρόφιμους και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γηροκομείου, ενώ το μεσημέρι γευμάτισε μαζί τους και προσέφερε σε όλους αναμνηστικά δώρα.

       Την Τετάρτη 26-12-2018 με το μεσημεριανό Δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε τη Ακολουθία του Μυστηρίου του Γάμου του Εμμανουήλ Γρατσία μετά της Μαριγούλας Φακουρέλη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

       Την Παρασκευή 28-12-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο χωριό Κεραμί Νάξου όπου επισκέφθηκε το πρώτο οργανωμένο κηροπλαστείο του νησιού που δημιουργήθηκε από τον ευσεβή νέο Νίκο Βλασερό και εγκαινιάσθηκε πριν λίγες ημέρες. Ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους παρασκευής του κεριού και έδωσε τις ευχές του τόσο για τις Άγιες ημέρες όσο και για την καλή λειτουργία και πορεία αυτής της νέας επιχείρησης.

        Την Κυριακή 30-12-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το 40νθημερο Μνημόσυνο του αειμνήστου Κωνσταντίνου Βασιλάκη.

       Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε τη Ακολουθία του Μυστηρίου του Γάμου του Ιακώβου Καρποντίνη μετά της Ειρήνης Κάβουρα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

       Την Τρίτη 31-12-2018 παραμονή της Πρωτοχρονιάς έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, πολλά παιδιά και νέοι που από πολύ πρωί κατέφθαναν στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Σε όλους ο Σεβασμιώτατος εκτός από τα δώρα της αγάπης του απηύθυνε και τις θερμές και πατρικές ευχές και ευλογίες του, για το νέο έτος.

       Το Μεσημέρι της ίδια ημέρας στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ιερού Ενοριακού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη – Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της νήσου Νάξου και των λαϊκών υπαλλήλων που υπηρετούν στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου. Στην εκδήλωση ομίλησε η Πρεσβυτέρα Μαρία Βασιλάκη-Λασθιωτάκη Ψυχολόγος, με θέμα ``Η Πνευματική και Ψυχική διαπαιδαγώγηση στη σύγχρονη οικογένεια``. Ακολούθησε σύντομος σχολιασμός για την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο σε σχέση με την εορτή των Χριστουγέννων, από τον π. Γεώργιο Προμπονά. Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε τους προαναφερθέντες δύο ομιλητές τον διοργανωτή π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο και τους λοιπούς συντελεστές της όλης εκδηλώσεως και απηύθυνε θερμές ευχές προς τους Ιερείς και τις Οικογένειες τους,  ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα, και μαζί με το κομμάτι και το καθιερωμένο φλουρί πρόσφερε δώρα σε μικρούς και μεγάλους καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στους φοιτητές – φοιτήτριες της Ιερατικής μας Οικογένειας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 28 οικογένειες που με τα  παιδιά και τα εγγόνια τους αριθμούσαν  97 άτομα. Η εκδήλωση έκλεισε με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων σε κοινό εορταστικό γεύμα.

       Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εόρτιο Πανυγηρικό Εσπερινό μετ' Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισιαννός. Πρό της απολύσεως ευλόγησε τις προσφερθείσες Αγιοβασιλόπιττες, τα τεμάχια των οποίων διένειμε στους πιστούς.

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email