ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

photo0jpg ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

Κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Κατά τον μήνα Αύγουστο Λειτούργησε   χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

  750x350

        Την Τετάρτη 1-8-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα του Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, κήρυξε τον Θείο Λόγο και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Η Λειτουργία αυτή είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στους εργαζομένους και εθελοντικά διακονούντες στο Ιερό Προσκύνημα.

       Το εσπέρας της ίδιας ημέρας  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, στο οποίο και φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Θεοτόκου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Με το Βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά.

       Την Πέμπτη 2-8-2018 το πρωί μετέβη στο Μήλεσι Ωρωπού όπου στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας των Βρυούλων συμμετείχε στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Γαβριήλ Τσάφου εφημερίου του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Ανδρέου, οδού Λευκωσίας, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιδρυτού της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυούλων, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Νάξο.

       Με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Πάρο.

       Την Παρασκευή 3-8-2018 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρμάρων Πάρου όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Εν συνεχεία μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους στην περιοχή ``Καμπί``  Πάρου όπου από τριημέρου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεως. Ας σημειωθεί ότι με την άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου διαμένουν προσωρινά οι εναλλασσόμενες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με την προσωπική ευθύνη και παρουσία του Ταξιάρχου – Περιφερειακού Διοικητή Νοτίου Αιγαίου ο οποίος συντονίζει της προσπάθειες κατάσβεσης αλλά και περιφρούρησης της ευρύτερης περιοχής για την αποφυγή αναζωπυρώσεων. Το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής (όπου υπάγεται ως Μετόχι η Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους) έχει την συνεχή μέριμνα για την τροφοδοσία των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος και την γενικότερη συμπαράσταση στο δύσκολο και επίπονο έργο τους.  

       Το Σάββατο 4-8-2018 Το μεσημέρι προήδρευσε συσκέψεως της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής, με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των Αρχών και φορέων του νησιού εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως της Παναγίας.

       Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Κυριακή 5-8-2018  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) Κορωνίδος (Κωμιακής) Νάξου. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Νικηφόρου Φραγκουλοπούλου.

       Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριώνος Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Την Δευτέρα 6-8-2018 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Φωτοδότου) Δανακού Νάξου.

        Το εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του μεθ’ έορτου Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου Νάξου .

Την Τρίτη 7-8-2018 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Νάξου.

Την Τετάρτη 8-8-2018 Το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος  που ετελέσθηκαν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκαδού Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.  Ακολούθως μετέβη στην Κόρωνο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης χοροστάτησε στην Ακολουθία της Μικράς Παρακλήσεως και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Στην συνέχεια μετέβη στο ``Ανδρονίκειο `` Πολιτιστικό Κέντρο Δαμαριώνος Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Συγγραφέως κ. Ελένης Σαλτερή - Γρατσία με τίτλο ``Το Αντικλείδι``.

        Την Πέμπτη 9-8-2018 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εγγαρών Νάξου.

       Την Παρασκευή 10-8-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας δέχθηκε στο Γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων ``Ο.ΝΑ.Σ`` .

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρευρέθη στην Αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο κάστρο της Χώρας Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του φιλόλογου - πρώην Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Λεβογιάννη με τίτλο ``Νεότερη Ιστορία της Νάξου``.

       Την Κυριακή 12-8-2018  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Νικολάου Μαργαρίτη.

       Με το βραδυνό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Δευτέρα 13-8-2018 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη Ιερατικής συνάξεως των κληρικών της νήσου Πάρου και Αντιπάρου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς τους παρόντες κληρικούς, απευθύνοντας παραινέσεις και δίνοντας κατευθύνσεις, εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας μας.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τη διακονία του λόγου είχε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

       Την Τρίτη 14-8-2018 το μεσημέρι υπεδέχθη τους προσκεκλημένους για την Πανήγυρη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Επισκόπους, ήτοι τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στο Ιερό Προσκήνυμα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, που κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Προ του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τους προσκεκλημένους Αρχιερείς.

       Τους ύμνους απέδωσε άψογα η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής υπό την χοραρχία του Πρωτ. π. Εμμανουήλ Φωκιανού και του Πρωτοψάλτου Ζαχαρία Ραγκούση. Στο αριστερό Αναλόγιο έψαλε χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Λαμπαδαρίου κ. Παναγιώτου Κουμουνδούρου.

       Κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ακολουθίας των Εγκωμίων.

 

       Το Πρωί της  15ης  Αυγούστου 2018  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο, ο οποίος και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας. Εν συνεχεία προέστη στην τέλεση της πάνδημης και λαμπρής Λιτανείας της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Επί της εξέδρας του Λιμένος πραγματοποιήθηκε ειδική Δέηση κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μαζί με τους άλλους Αρχιερείς τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ``εν πυρί και θαλάσση τελειωθέντων`` αδελφών μας κατά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Η μεγάλη Λιτανευτική πομπή αφού διήλθε την παραλιακή οδό, έφθασε έως τον Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ('οπου και τελέσθηκε Δέηση), συνεχίζοντας μέσα από τα γραφικά στενά της Παροικίας (Πάρου) έφθασε στον Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών (όπου και τελέσθηκε Δέηση) και δια της πλατείας Μαντούς Μαυρογένους κατέληξε στο Προσκύνημα της Παναγίας μας. Εκεί εψάλη η ακροτελεύτια Δέηση μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες επισήμους και τον πιστό λαό και ευχήθηκε η Παναγία μας να είναι για τον καθένα ξεχωριστά και για όλο το Έθνος μας η Σκέπη, η Βοηθός και η Προστασία.

 

       Εν συνεχεία μετέβη στο ελλιμενισμένο πολεμικό πλοίο ``Τ.Π.Κ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ`` (Πυραυλάκατος του Π.Ν.) όπου τον υπεδέχθη ο Κυβερνήτης και το 43μελές πλήρωμα, τους οποίους και ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην Πανήγυρη, προσφέροντας τους αναμνηστικά δώρα και τοπικά προϊόντα. Ο Κυβερνήτης αντιφώνησε τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε τα διακριτικά εμβλήματα του πλοίου.

 Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε και φέτος η Ιερά Μνήμη του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω.

       Την Παρασκευή 17-8-2018 παραμονή της Εορτής του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου - Χριστού Δάσους και συγκεκριμένα στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Αρσενίου παραπλεύρως της Ιεράς Μονής, το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος παρέστη συμπροσευχόμενος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.  Προ του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος προσφώνησε καταλλήλως τους προσκεκλημένους Αρχιερείς.

Το Σάββατο 18-8-2018 Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Αρσενίου, χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, μαζί με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας κατά την ώρα του κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος. Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και μετά το πέρας παρατέθηκε πρωινό σε όλους τους προσκυνητές. Πάρα πολλοί ήταν οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι παραθεριστές που ανήλθαν και εφέτος στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, προκειμένου, να εορτάσουν και να τιμήσουν την εορτή του Θαυματουργού Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω και να πάρουν τη Χάρι και την ευλογία Του, προσκυνώντας το Ιερό και Χαριτόβρυτο Άγιο Λείψανο Του.

Με το βραδινό δρομολόγιο ο Σεβασμιώτατος Ποιμεναρχης μας με την συνοδεία του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου έπλευσαν για την Νάξο.

Λαμπρό Συλλείτουργο και μουσικοφιλολογική εκδήλωση για τα 300 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.

       Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή 19-8-2018 η επέτειος της συμπλήρωσης 300 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της παραπάνω εκδηλώσεως, που είχε ήδη προαναγγελθεί μέσω του Ημερολογίου 2018 της Ιεράς Μητροπόλεως.

       Το πρωί της Κυριακής στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε οφειλετικώς τους Αρχιερείς για την όλως τιμητική και ιεροπρεπή παρουσία και συμμετοχή τους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις Αρχές του νησιού και τον πιστό λαό για την συμμετοχή του στην εορταστική επετειακή εκδήλωση.

       Στην συνέχεια, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και την παράθεση πρωινού και τοπικών κερασμάτων προς όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού πραγματοποιήθηκε όμορφη εκδήλωση η οποία μετά τους σύντομους χαιρετισμούς του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, του Επάρχου Νάξου και  Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Μαργαρίτη και του Βουλευτού Κυκλάδων και πρώην Υπουργού κ. Ιωάννη Βρούτση, ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου και την σύντομη ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου. Ακολούθως ο κ. Αντώνιος Τζιώτης, Φιλόλογος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου ανέπτυξε το θέμα: ``Παναγία η Φιλωτίτισσα. Κέντρο πνευματικής και κοινωνικής παιδείας``. Εν συνεχεία ομίλησε ο κ. Γεώργιος Μαστορόπουλος, Αρχαιολόγος με θέμα : ``Παρατηρήσεις για την θεμελίωση της Παναγίας της Φιλωτίτισσας`` και τέλος με τρόπο γλαφυρότατο η Φιλόλογος και μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Φιλωτιτών κα Χάιδω Μουστάκη ανέγνωσε το Ιστορικό ανεγέρσεως ``Κάμε το καλό και ρίχτο στο γιαλιό``. Η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση παραδοσιακού τραγουδιού, με ποιητική αναφορά στο ιστορικό του Ναού από τον Φιλωτίτη νέο Κωνσταντίνο Ψαρρά μελοποιημένο (με την συνοδεία μουσικών οργάνων) από ομάδα νέων καλλιτεχνών, η οποία και το απέδωσε μελωδικότατα και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος των παρισταμένων. Στην εκδήλωση εκτός από τους προαναφερθέντες συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ. κ. Ιωάννης Προμπονάς και Παναγιώτης Πανταζάκος, ο Σύμβουλος Επικρατείας κ. Δημήτρης Εμμ. Γρατσίας, η Αρεοπαγίτης ε.τ. κ. Μαρία Βασιλάκη, η Πρόεδρος Εφετών κ. Αντωνία Μανιού, ο πρώην Βουλευτής Κυκλάδων κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομάτης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Σιδερής και κ. Δημήτρης Μανιός, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Βασίλης Κρασσάς, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου, εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών καθώς επίσης Συλλόγων και φορέων, μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, πολλοί επιστήμονες και πολυπληθές ακροατήριο.

 

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου, όπου τέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος του μικρού Ευαγγέλου υιού του Κυριάκου και της Κυριακής Φραγκάκου.

       Την Τετάρτη 22-8-2018 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, όπου και χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης Πάρου, πανήγυρις της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, ενώ το Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Αεράκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.

       Την Πέμπτη 23-8-2018 το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκήνυμα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Αεράκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.

       Την ίδια ημέρα ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ, Γαβριήλ (Παριανός την καταγωγή) ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος (επίσης Παριανός από μητέρα) Πρωτοσύγκελλος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας.

       Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Κωνσταντίνου Δούκη.

       Την Παρασκευή 24-8-2018 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Χρήστου Τσελέντη.

       Ακολούθως  μετέβη στην Ενορία Χαλκείου Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ``Πρωτοθρόνου`` προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Νικολάου Δημητροκάλλη.

       Το Σάββατο 25-8-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής πόλεως Νάξου, (Μετόχιον της Ιεράς Μονής Φανερωμένης) όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του μικρού Ρωμανού, τέκνου του Λαϊκού Εκκλησιαστικού Υπαλλήλου της Ιεράς Μητροπόλεως και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημητρίου Γ. Παπάνη και της Ελισάβετ Πυργιανού.

       Ακολούθως μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Εμμανουήλ Βασιλάκη μετά της Θεοδώρας Τσακωνιάτη.

       Με το Βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Την Κυριακή 26-8-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.  Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτ. π. Ματθαίος Χάλαρης προϊστάμενος του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου (ομωνύμου Δήμου) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Δημητρίου Τριώδα.

       Το απόγευμα προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Αμέσως μετά στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής υποδέχθηκε ομάδα προσκυνητών από την Ενορία του Αγίου Δημητρίου (ομωνύμου Δήμου) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  με επικεφαλής τον Πρωτ. π. Ματθαίο Χάλαρη.  Ο Σεβασμιώτατος τους ξενάγησε στο Προσκύνημα, τους ομίλησε καταλλήλως και τους προσέφερε γλυκά και αναμνηστικά δωράκια.

       Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

       Την Τρίτη 28-8-2018 νωρίς το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Καλόξυλο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος ετέλεσε Τρισάγιο, λίγες ώρες μετά από την τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας της μακαριστής Πρεσβυτέρας Αντιγόνης Λογαρά η οποία κατήγετο από τον Καλόξυλο της Νάξου.   Ας σημειωθεί ότι η μακαριστή ήταν σύζυγος του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Λογαρά Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Πατησίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά την τέλεση του Τρισαγίου απηύθυνε σύντομη ομιλία προς όλους τους παρευρισκομένους αναφερθείς στα χαρίσματα και τις αρετές της μεταστάσης πρεσβυτέρας και ιδιαίτερα στην στενή σχέση αγάπης που είχε τόσο με την γενέτειρα της όσο και τον περικαλλή Ενοριακό Ναό του Καλοξύλου που από παιδί λάτρευε τον Τριαδικό Θεό στον οποίο και είναι αφιερωμένος.

       Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Απόλλωνα της Νάξου όπου προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

       Την Τετάρτη 29-8-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ενορία Αγίου Αρσενίου (Αγερσανί) Νάξου. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτ. π. Ηλίας Μαρκαντώνης κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη της σύντομης Ιεράς Λιτανείας πέριξ της Ιεράς Μονής.

       Την Πέμπτη 30-8-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Δαμαριώνα Νάξου και τέλεσε τον Αγιασμό ενάρξεως των εργασιών στου ΣΤ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου ``Η Νάξος δια μέσου των αιώνων`` στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου και θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του. Μετά τον Αγιασμό απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου. Γιάννης Μαργαρίτης,   οι Βουλευτές Κυκλάδων κοι Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός, οι πρώην Υπουργοί κ. Μίκης Πρωτοπαπαδάκης, κ. Νίκος Λεβογιάννης και κ. Γιώργος Ανωμερίτης,  ο πρ. Βουλευτής κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, μεγάλος αριθμός Πανεπιστημιακών Καθηγητών,  ο Πρόεδρος του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. κ. Μιχάλης Μαρούλης, ο Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ κ. Μανώλης Καλαϊτζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας ∆αμαριώνα κ. Κώστας Σωμαρίπας και πλήθος διακεκριμένων Εισηγητών και Συνέδρων. Μετά τις ομιλίες των δύο Ναξίων Ακαδημαϊκών, κ. Αντωνίου Κουνάδη (Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών) και κ. Στεφάνου Ημέλλου (Αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών), ο Σεβασμιώτατος απεχώρησε για να μεταβεί απευθείας και να χαιρετίσει την σύγκληση άλλου συνεδρίου που είχε αρχίσει τις εργασίες του την ίδια ημέρα και ώρα.

       Μετέβη λοιπόν στις εγκαταστάσεις των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στην περιοχή Πλάκας Νάξου όπου πραγματοποιείται η Η΄ Διεθνής Συνάντηση του studium Historicorum Ecclesiasticorum με θέμα: ``Βενετία η νέα Αλεξάνδρεια…`` Πρόκειται για το κοινό σεμινάριο των μεταπτυχιακών του τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

       Την Παρασκευή 31-8-2018 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, όπου εορτάζεται η εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

 

 


Εκτύπωση   Email