ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

naxos

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Απρίλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

kalianastasi

     Την Κυριακή των Βαΐων 1-4-2018  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στο Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τα Βάγια με την ειδική ευχή του ευχολογίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στον Ιερό Ενοριακό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση (άνευ κολλύβων λόγω ημέρας) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου π. Στυλιανού Μαστοροπούλου Εφημερίου Φιλωτίου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από την εκδημία του (+ 2-4-1968). Στο τέλος εκτός από το Αντίδωρο και το παραδοσιακό ``Βαΐ`` (πλεκτός Σταυρός με κλαδί ελιάς) διανεμήθηκε και ένα τευχίδιο που τυπώθηκε εις τιμήν και μνήμην του αοιδίμου ευλαβούς και εναρέτου Κληρικού.

       Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στoν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

      Την Μεγάλη Δευτέρα 2-4-2018 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέλαβε 100 δέματα της Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" τα οποία θα διανεμηθούν εντός της Μεγάλης Εβδομάδος σε αντίστοιχες εμπερίστατες οικογένειες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

       Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

       Την Μεγάλη Τρίτη 3-4-2018 το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήριος Δαμαριώνος Νάξου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τετάρτη 4-4-2018 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου Κορωνίδος Νάξου και εν συνεχεία χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Πέμπτη 5-4-2018 τέλεσε το πρωί την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

        Το βράδυ  χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου.

       Την Μεγάλη Παρασκευή 6-4-2018χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου Νάξου όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Το βράδυ προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και συμμετείχε στην περιφορά του Επιταφίου. Κατά την συνάντηση των τριών Επιταφίων απηύθυνε σύντομη ομιλία προς τους χιλιάδες χριστιανούς των τριών Ενοριών της πόλεως.

       Το Μεγάλο Σάββατο 7-4-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Εσπερινό της Πρώτης Ανάστασης και τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, κατά την διάρκεια της οποίας έψαλε πανηγυρικά το `` Ανάστα ο Θεός … ``.

       Το Απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου τη νύκτα ετέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και εν συνεχεία την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

       Την Κυριακή του Πάσχα 8-4-2018 στις 11 η ώρα το πρωί ετέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου παρουσία των Δημοτικών, λοιπών Αρχών και πλήθους πιστών, μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης αντάλλαξε ευχές και μοίρασε κόκκινα αυγά και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς.

       Την Δευτέρα της διακαινησίμου 9-4-2018 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Παροικίας Πάρου όπου προέστη της Αναστάσιμης Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Δήμητρας Τριανταφύλλου. Εν συνεχεία επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου ``ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ`` για να απευθύνει τον Αναστάσιμο χαιρετισμό ``Χριστός Ανέστη`` στους γέροντες και στις γερόντισσες, τσούγκρισε μαζί τους το κόκκινο αυγό και τους μοίρασε τα Πασχαλινά δώρα.

Την Τρίτη της διακαινησίμου 10-4-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εν συνεχεία συμμετείχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.

Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

          Την Τετάρτη της διακαινησίμου 11-4-2018 Το απόγευμα τέλεσε την Βάπτιση της μικρής Μαρίας, τέκνου του Νικολάου Αγγελή και της Αυγουστίνας Μανιού, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

          Εν συνεχεία μετέβη στο Δημοτικό Θέατρο ``ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ`` του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου συμμετείχε σε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νάξου για τους πρώτους Ιατρούς οι οποίοι στελέχωσαν το Κέντρο Υγείας Νάξου κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι Ιατροί Γερμανός Καπίρης,  Δημήτριος Βενιέρης, Ηλίας Καραμπάτσος, Ιωάννης Κλεάνθους, Φραγκίσκος Βενιέρης και Νικόλαος Βενιέρης. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Εμμανουήλ Κορρές, φιλόλογος με θέμα: `` Νοσοκομείου Νάξου, προϊστορία και πραγματικότητα. Οι πρώτοι γιατροί και η εδραίωση του. `` Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνεχάρη τους τιμηθέντες ως άνω Ιατρούς.   

       Την Πέμπτη της Διακαινησίμου  12-4-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.


 Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 13-4-2018, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, 

         ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στην περιοχή ``Αργοκοίλι`` Κορώνου Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή (κάτω)  Ιερό Ναό του μεγάλου Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης. Κατά την διάρκεια του κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απηύθυνε εορταστικό χαιρετισμό και ευχές προς τα πλήθη των προσκυνητών που συνέρρευσαν (οδοιπορώντας πολλοί για εκπλήρωση τάματος μέχρι και 5 – 6 ώρες) για να τιμήσουν το πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας και ευλόγησε τα κόκκινα αυγά. Ακολούθησε η Λιτανεία της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας μας προς τον Ναό της Ευρέσεως όπου και εψάλη Δέηση, αφού προηγήθηκε στάση και Δέηση εντός του μεγαλοπρεπούς (άνω) Ιερού Ναού στο τέλος της οποίας ευχήθηκε να μας αξιώσει ο Θεός με τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Αργοκοιλιώτισσας του χρόνου να τελέσουμε την πανήγυρη σε αυτόν. Στην Θεία Λειτουργία και στην Λιτανεία συμμετείχαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομμάτης, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του Νησιού και ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου, επικεφαλής των αξιωματικών και υπαξιωματικών καθώς και αγήματος ναυτών που περιστοίχιζαν τιμητικά την Εικόνα και σήκωσαν το Ιερό Κουβούκλιό Της. Στην ακροτελεύτια Δέηση της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανουπόλεως (πράγμα για το οποίο μνημόνευσε και στην Μεγάλη Είσοδο) και την γρήγορη επιστροφή τους στις οικογένειες τους και στα πολυεύνυνα καθήκοντα τους. Έψαλε επίσης Επιμνημόσυνη Δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του αδικοχαμένου Σμηναγού της Πολεμικής μας Αεροπορίας Γεωργίου Μπαλταδώρου που έπεσε ηρωικά κατά την άσκηση του καθήκοντος του προς την πατρίδα. Μετά τη επιστροφή και την Αναστάσιμη Απόλυση ο Σεβασμιώτατος διένειμε το καθιερωμένο κόκκινο πασχαλινό αυγό στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

         Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά.

       Το Σάββατο 14-4-2018 το πρωί μετέβη στης Σέρρες προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ, Θεολόγου προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις για τον εορτασμό του συμπολιούχου των Σερρών Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Νέου του εν Σέρραις αθλήσαντος κατά το έτος 1808.

        Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγο στον πανηγυρικό Εσπερινό που εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα πόλεως Σερρών συγχοροστατούντων α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, και β) του οικείου Μητροπολίτου κ. Θεολόγου.

     Την Κυριακή 15-4-2018 στον Ιερό και περικαλλέστατο Ναό του Αγίου Νικήτα τις πόλεως των Σερρών, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλίνικου και του οικείου Μητροπολίτου κ. Θεολόγου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στον φετινό εορτασμό του Αγίου Νικήτα ενώ ευχήθηκε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον λαό των Σερρών για την πάνδημη συμμετοχή του στις εορταστικές Ακολουθίες.

       Εν συνεχεία επισκέφθηκε προσκυνηματικά, μαζί με τους ως άνω Αρχιερείς, την Ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και το απόγευμα της ίδια ημέρας την Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά Αλιστράτης όπου συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο.

       Την Δευτέρα 16-4-2018 το πρωί ανεχώρησε για την Αθήνα και κατευθείαν με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

       Την Παρασκευή 20-4-2018 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Ιερό Ναό Παναγίας ``Γρηγορούσας`` (Παναγίτσας) στην περιοχή Καστρακίου Νάξου όπου πρόεστη της Εξοδίου Ακολουθίας (εις Νήπια) της μικρής (τετράχρονης) Κατερίνας που έχασε την ζωή της σε τραγικό ατύχημα. Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος με καταφανή συγκίνηση απηύθυνε σύντομο παρηγορητικό λόγο στους πονεμένους και βαρύτατα θλιμμένους γονείς της μικρής Κατερίνας.

       Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Το Σάββατο 21-4-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Κυριαζάνου.

     Το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ναό ``Πέρα Παναγιάς`` Μαρμάρων Πάρου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του υπαλλήλου του Ιερού Προσκυνήματος Αντωνίου Τριπολιτσιώτη και της Μαρκέλας Ξυναρίου.

       Εν συνεχεία επέστρεψε στο Ιερό Προσκύνημα όπου υποδέχθηκε ομάδα εκδρομέων (κυρίως παιδιά Δημοτικού) του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου που με την συνοδεία των Κατηχητριών και των γονέων τους πραγματοποίησαν ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στο νησί της Πάρου και με το βραδινό πλοίο επέστρεψαν στην Νάξο.

     Την Κυριακή 22-4-2018 μετέβη στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους (Αγίου Αρσενίου) Πάρου και λειτούργησε στο Καθολικό της. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

     Το εσπέρας της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας Πάρου και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία μετέβησαν όλοι μαζί λιτανευτικά (πατέρες και προσκυνητές της Μονής) στην Μοναστηριακή Τράπεζα όπου παρετέθη δείπνο για όλους. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Τράπεζα και στο τέλος συνεχάρη, τον Ηγούμενο και τους πατέρες και όσους διακόνησαν και ευχήθηκε σε όλους τους προσκυνητές και ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες.

       Την Δευτέρα 23-4-2018 μετέβη στην Αγγεριά Πάρου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέστη της καθιερωμένης λιτανείας κατά την διάρκεια της οποίας συμμετείχε τιμητικό άγημα της Φρεγάτας (Φ/Γ)``ΑΔΡΙΑΣ`` (με επικεφαλής τον κυβερνήτη του πλοίου) που κατά τις ημέρες αυτές είναι αγκυροβολημένη στην θαλάσσια περιοχή της Αλυκής Πάρου. Άνδρες του αγήματος κρατούσαν και την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου κατά την Ιερή περιφορά της.

         Το μεσημέρι ανεχώρησε εκτάκτως για την Νάξο, λόγω αιφνιδίου εκδημίας του αειμνήστου Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναου Ζωοδόχου Πηγής Ιωάννου Φακίνου για να προστεί της Εξοδίου Ακολουθίας του, στον ως άνω Ιερό Ναό.

         Την Παρασκευή 27-4-2018 έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί για την Ύδρα, όπου μόλις έφθασε μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου παρέστη συμπροσευχόμενος μαζί και με άλλους Αρχιερείς κατά την τέλεση του Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ

         Το Σάββατο 28-4-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζήνος κ. Εφραίμ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου. Κατά την διάρκεια της Θεία Λειτουργίας ο Άγιος Ύδρας τέλεσε την εις Πρεβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νεκταρίου Δαρδανού, υιού του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας π. Ακινδύνου Δαρδανού. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απένειμε στον νεοχειροτονηθέντα το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος.

          Την Κυριακή 29-4-2018 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και αφού τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Γεροντός του και κτίτορος της Ιεράς Μονής π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, επέστρεψε στην Αθήνα. Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.


Εκτύπωση   Email