ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

sxe0191

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 DGI32

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Σεπτέμβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Aggelos

         Την Παρασκευή 1-9-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Πάρο και αμέσως μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Δημητρίου Τριώδα συνταξιούχου Εκπαιδευτικού και Ιεροψάλτου.

        Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

       Το Σάββατο 2-9-2017 το μεσημέρι μετέβη στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου τέλεσε την Βάπτιση της μικρής Ασπασίας Θυγατέρας του Δημητρίου Κρητικού και της Αικατερίνης Κύλη και εγγονής του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Κύλη.

        Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

        Την Κυριάκη 3-9-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου των αειμνήστων Νικολάου Ραγκούση και Μαρίας Ρούσου.

        Με το μεσημεριανό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου της Ενορίας Αγίου Αρσενίου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Αγγέλου Ησαΐα και της Μαρίας Τουμπακάρη.

      Την Τρίτη 5-9-2017το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών οικισμού Κεραμίου της Ενορίας Χαλκείου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

      Την Πέμπτη 7-9-2017 Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο προκειμένου να συμμετάσχει στις Λατρευτικές Συνάξεις επί τη Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά την οποία πανηγυρίζει το μεγάλο Προσκύνημα της ``Πέρα Παναγιάς`` της Ενορίας των Μαρμάρων. Έτσι λοιπόν από το λιμάνι της Πάρου κατευθύνθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Την διακονία του κηρύγματος είχε ο Παριανός την καταγωγή  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας.

       Την Παρασκευή 8-9-2017 το πρωί μετέβη και πάλι στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό ``Πέρα Παναγιάς`` όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης μεγάλης Λιτανείας. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο παρεπιδημών στην Πάρο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Καραχάλιος  Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

       Το Σάββατο 9-9-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Εσπερινό της Εορτής επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, όπου τιμάται ιδιαιτέρα η εορτή αυτή, με την συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Αμέσως μετά παρηκολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής που διοργάνωσαν οι τοπικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Ιμβρίων Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ιερού Ναού Άσπρου Χωριού Πάρου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Εκδότρια – Δημοσιογράφος και πρώην Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου κ. Λίτσα Χαραλάμπους με θέμα: ``ΈΧΕΙ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ``, η κ. Χαραλάμπους με λόγο γλαφυρό αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με προσωπικές αναφορές. Στην συνέχεια ακολούθησε όμορφο ρεσιτάλ με τίτλο ``ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ/ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ο ταλαντούχος συνθέτης με την διπλή ιδιότητα`` αφιερωμένο στον μεγάλο Μικρασιάτη Συνθέτη του 20ου αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο συγκινητικό χαιρετισμό και συνεχάρη τους διοργανωτές της όμορφης εκδηλώσεως.


       Την Κυριακή 10-9-2017ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, όπου πανηγυρίζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε Πνευματικό τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Μελέτιο  Ορφανάκη Ηγουμενεύοντα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας Πάρου. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

       Με το μεσημεριανό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο, όπου το απόγευμα ετέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Ιωάννη Λαμπαδάκη και της Δήμητρας Αγγελή στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

       Την Δευτέρα 11-9-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περιόδευσε στα σχολικά συγκροτήματα της Νάξου και τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Σχολικής περιόδου 2017-2018, στο Α΄ Γυμνάσιο πόλεως Νάξου, στο Β΄ Γυμνάσιο πόλεως Νάξου και στο Γενικό Λύκειο πόλεως Νάξου. Στο τέλος απηύθυνε εγκάρδιες ευχές προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά. Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου αναγνώσθηκε σε όλους τους Σχολικούς Αγιασμούς Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ενορία Φιλωτίου Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Μιχαήλ Βασιλάκη.

Την Τετάρτη 13-9-2017 έπλευσε για την Πάρο.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Εσπερινό της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου όπου τιμάται ιδιαιτέρα η εορτή αυτή, με την συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

         Την Πέμπτη 14-9-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο παρεπιδημών στην Πάρο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως. Πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, στην Θεία Λειτουργία.

Προ της Απολύσεως (κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως των μελών της Δ.Ε του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ως Πρόεδρος αυτής, τίμησε τον επί δεκαετίες διατελέσαντα και από τον Μάιο ε.ε παραιτηθέντα Πρωτοψάλτη του Ιερού Προσκυνήματος Μουσικολογιώτατο κ. Εμμανουήλ Ιωάννου Χανιώτη, ο οποίος συμπλήρωσε 75 χρόνια διακονίας και προσφοράς στο Ιερό Αναλόγιο. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προσλαλιά αναφερθείς στην Ιεροψαλτική προσφορά του κ. Χανιώτη και εξήρε τα πολλά έμφυτα και επίκτητα χαρίσματα τα οποία περικοσμούν την προσωπικότητά του. Ακολούθησε ανάγνωση εκτενούς βιογραφικού του μετά την οποία του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας συνοδευόμενο από αναμνηστική – τιμητική πλακέτα. Με έκδηλη συγκίνηση έλαβε τον λόγο ο τιμηθείς Πρωτοψάλτης και ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο και τα μέλη της Δ. Ε. του Ιερού Προσκυνήματος για την τιμητική προς το πρόσωπό του διάκριση όσο και όλους όσοι στην διάρκεια της ζωής του μέχρι τώρα (ζώντες και κεκοιμημένοι) τον βοήθησαν ή του συμπαραστάθηκαν στην εκμάθηση και την άσκηση της Ιεροψαλτικής τέχνης, με πρώτη την καλή σύζυγο του Άννα. Ευχαρίστησε τέλος τους πολυπληθείς μαθητές του όλα αυτά τα χρόνια καταλήγοντας με το ψαλμικό: ``ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω…``

        Με το μεσημεριανό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο. 

       Την Παρασκευή 15-9-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί μετέβη στην Αθήνα.

       Το Σάββατο 16-9-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μαρκόπουλο Ωρωπού όπου ετέλεσε την Βάπτιση του μικρού Ιωάννου Ευαγγέλου Δεμενοπούλου, εγγονού του αδελφού του κ. Γεωργίου Δεμενοπούλου.

      Την Κυριακή 17-9-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλάμου Αττικής όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ας σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή εσώθη ως εκ θαύματος από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαυσε όλο το ωραίο πευκοδάσος της περιοχής.

       Το Σάββατο 23-9-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

      Την Κυριακή 24-9-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Φιλολόγου –Συγγραφέα κ. Νίκου Χρ. Αλιπράντη με τίτλο «ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΑΡΟΥ». Το βιβλίο παρουσίασαν η κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου καθηγήτρια Αρχαιολογίας και πρόεδρος ΙΑΠΚ, η κ. Μοσχούλα Κοντοσταύλου Νομικός και ο κ. Χρίστος Γεωργούσης Εκπαιδευτικός -Συγγραφέας. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

          Την Δευτέρα 25-9-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος προέστη της συνάξεως Ιερέων και Κατηχητών, Κατηχητριών της νήσου Πάρου με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής Χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Κατά την διάρκεια της συνάξεως οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής Χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάξεως, προσφέρθηκαν γλυκίσματα και αναψυκτικά προς όλους τους παρευρισκόμενους.

         Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Δρυό της Πάρου όπου παρέστη συγχοροστατών στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, κ. Δωροθέου. Πρό της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβασμιωτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο ο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

         Την Τρίτη 26-9-2017 παρέστη συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον θείο Λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το Μνημόσυνο των 81 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους στην ναυτική τραγωδία του «Eξπρές Σαμίνα» (26-9-2000) και ευχήθηκε ο Κύριος μας να τους αναπαύει ``εν σκηναίς δικαίων και αγίων``, να χαρίζει δε στους πονεμένους συγγενείς και οικείους τους την εξ Ύψους παρηγορίαν.  Στην συνέχεια μετέβη στο Ακρωτήριο ‘’Κορακιές’’ όπου στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος και ο Λιμενάρχης Πάρου, οι τοπικοί φορείς, οι συγγενείς των θυμάτων και πολλοί Παριανοί. Τέλος μετέβη στο σημείο που βρίσκεται ο ανδριάντας του τότε Λιμενάρχη Πάρου Δημητρίου Μάλαμα (εκ Νάξου), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την φοβερή εκείνη νύχτα του ναυαγίου προσφέροντας θυσιαστικά τις υπηρεσίες του και τέλεσε τρισάγιο.

         Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

         Την Τετάρτη 27-9-2017 το μεσημέρι μετέβη στην Ενορία Φιλωτίου Νάξου, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου 49χρονης Αικατερίνης Μουστάκη – Κρασσά, συζύγου του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητος Φιλωτίου κ. Βασιλείου Κρασσά.

       Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο και αμέσως μετέβη στην Μάρπησσα Πάρου όπου και ετέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων Μαρπήσσης του Δήμου Πάρου. Μετά τον Αγιασμό ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό καθώς επίσης και οι Βουλευτές του Νομού κ. Νικόλαος Μανιός και κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Χορικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης και ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου κ. Κων/νος Μπιζάς,. Στην συνέχεια ακολούθησε διεθνής φιλικός αγώνας βόλεϊ, μεταξύ των ομάδων Φοίνικα Σύρου και Βοϊβοντίνα Σερβίας.

         Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

        Την Πέμπτη 28-9-2017 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ετέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος ο Ναυπλιώτης». Παρόντες ήταν οι καθηγητές και οι μαθητές της Σχολής, καθώς και όσοι θέλησαν να εγγραφούν και να ξεκινήσουν τα μαθήματα φέτος. Μετά τον αγιασμό ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ευλογημένη και καρποφόρο σχολική χρονιά και ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ιωάννη Κόντε και τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Παπάνη για την εύρυθμη λειτουργία της. Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα προς όλους τους παρευρισκόμενους.

       Αμέσως μετά στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε σύναξη Ιερέων και Κατηχητών, Κατηχητριών της νήσου Νάξου με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απήυθυνε ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους και εν συνεχεία παραινέσεις και οδηγίες για το έργο της κατήχησης. Εν συνεχεία έδωσε τον λόγο στον παρεπιδημούντα για λίγες ώρες στην Νάξο Αρχιμανδρίτη π. Λαυρέντιο Γρατσία κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης που κατάγεται από την Νάξο (ως προς τον πατέρα του) και από την Αμοργό (ως προς την μητέρα του). Ο π. Λαυρέντιος μέσα από την πολυετή Κατηχητική του εμπειρία κοντά στον Πνευματικό του, π. Αυγουστίνο Καντιώτη τόνισε την μεγάλη αξία της Κατηχήσεως στον σύγχρονο κόσμο και επεσήμανε την ανάγκη συνδέσεως των νέων μας με την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας.   Κατά την διάρκεια της συνάξεως οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάξεως η φιλοξενούσα ενορία του Αγίου Νικοδήμου, προσέφερε κέρασμα προς όλους τους παρευρισκόμενους.

         Την Παρασκευή 29-9-2017 το πρωί, τέλεσε τον Αγιασμό στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Δικαστικής περιόδου. Παρέστησαν όλοι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της Νάξου, σχεδόν όλοι οι Δικηγόροι και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι.

           Με το απογευματινό δρομολόγιο ανεχώρησε για τον Πειραιά.

          Το Σάββατο 30-9-2017 χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή της Παναγίας της Βουρλιώτισσας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ας σημειώσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος προσκλήθηκε από τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, λόγω της στενής σχέσης των Ναξίων με την περιοχή των Βουρλών της Μικράς Ασίας, όπου είχαν δημιουργήσει την πιο μεγάλη και ζωντανή παροικία τους, μέχρι την φοβερή Μικρασιατική καταστροφή. Κατάφεραν όμως οι Βουρλιώτες να διασώσουν την περίπυστη Εικόνα της Παναγίας η οποία τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, στον Ναό που οι ίδιοι ανήγειραν ως πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό τους.

          Την Κυριακή 1-10-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συλλειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ιωνίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας συμμετείχε στην μεγάλη Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας της Βουρλιώτισσας στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας.

 


Εκτύπωση   Email