ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

16996400 10206801911566480 1777651228118937700 n

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάρτιο Λειτούργησε χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 16807399 1823467491203449 7702459315974236186 n

 Την Τετάρτη 1-3-2017 το πρωί τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Εν συνεχεία μετέβη στην Στέγη Αγάπης ``Η Οσία Θεοκτίστη`` όπoυ παρακολούθησε τις εργασίες ανακαινίσεως του χώρου και ενημερώθηκε για την εξέλιξή τους. Προσωρινά και μέχρι ολοκληρώσεως των εργασιών οι 60-65 περίπου μερίδες ημερησίως των γευμάτων αγάπης παρασκευάζονται στο μαγειρείο του Γηροκομείου και μεταφέρονται στην Στέγη Αγάπης, απ' όπου διανέμονται.

Ακολούθως μετέβη στο Γηροκομείο όπου επισκέφθηκε τους γέροντες και τις γερόντισσες (για να τους ευχηθεί ``Καλή Σαρακοστή``) και είχε συνεργασία με τον Διευθυντή για θέματα του Ιδρύματος.

Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου καί Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου το Πλανά το Ναξίου με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. μετά το πέρας του Εσπερινού παρέμεινε συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα κατά την τέλεση του Μεγάλου Αποδείπνου και του τμήματος του Μεγάλου Κανόνος.

Τήν Πέμπτη 2-3-2017 ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον αυτό Ιερό Ενοριακό Ναό με την συμμετοχή όλων σχεδόν των Ιερέων της Νάξου και παρουσία των Τοπικών Αρχών της Νήσου καθώς και αντιπροσωπείας Εκπαιδευτικών και μαθητών των Σχολείων της πόλεως. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Την Παρασκευή 3-3-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.

Το Σάββατο 4-3-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης δέχθηκε στο Επισκοπείο τον Βουλευτή και Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη συνοδευόμενο από το Βουλευτή του Νομού μας κ. Γιάννη Βρούτση και ομάδα συνεργατών τους και τοπικούς φορείς.

Αμέσως μετά μετέβη στο Δαμαλά Νάξου όπου στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Στυλιανού Γρατσία.

Την Κυριακή 5-3-2017  (Α΄ Κυριακή των Νηστειών της Ορθοδοξίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Πρό της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, η Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων, εις ανάμνηση της αναστηλώσεως των Εικόνων το 843. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία προς την παραλιακή όδό και τα γραφικά στενά της Χώρας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Πήχο, με θέμα `` Η αξία της πίστεως``.

Την Δευτέρα 6-3-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην έκτακτη συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Παρασκευή 10-3-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης.

Την Παρασκευή 17-3-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, μετά από πενθήμερη ταλαιπωρία εμπύρετου ιώσεως, έπλευσε από την Νάξο στην Πάρο, όπου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής χοροστάτησε στην Γ΄ στάση των Χαιρετισμών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Κυριαζάνος. Προ του ``Δι’ Ευχών …`` ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εκτενείς ευχές προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Το Σάββατο 18-3-2017 το πρωί συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, κήρυξε τον Θείο Λόγο και προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της σεβαστής γερόντισσας Αικατερίνης Καστρουνή.

Αμέσως μετά μετέβη στο λιμάνι της Πάρου όπου υπεδέχθη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, προσκεκλημένο για να προστεί των Λατρευτικών Συνάξεων επί τη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως κατά την οποία πραγματοποιείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής λόγω της συνδέσεώς της με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, κτήτορα του Ιερού Ναού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και αμέσως μετά τον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον Άγιο Προικοννήσου ετέλεσαν εντός του Ιερού Βήματος της Παναγίας μας Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μόλις κοιμηθέντος πολυσεβάστου Ιεράρχου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ.

Την Κυριακή 19-3-2017 με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατανύξεως εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Πάρο, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Προποντίδος, κ. Ιωσήφ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Κατά την ώρα του Κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση και προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας. Προ του ``Δι’ Ευχών…`` ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε κατάλληλα τον προσκεκλημένο Ιεράρχη ο οποίος αντιφώνησε και διένειμε το αντίδωρο. Στο Ιερό Προσκύνημα προσήλθε πλήθος πιστών οι οποίοι παρακολούθησαν την περιφορά στο εσωτερικό του Ναού και προσκύνησαν με ευλάβεια το πανίερο σύμβολο του Χριστιανισμού, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, αντλώντας παράλληλα από Αυτόν δύναμη και κουράγιο για την συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Άγιος Προικοννήσου με θέμα ``Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ``. Στη συνέχεια ακολούθησε απόδοση επίκαιρων Εκκλησιαστικών ύμνων από την χορωδία των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προσκυνήματος υπό την χοραρχία του Διευθυντού της Σχολής π. Εμμανουήλ Φωκιανού.

Την Δευτέρα 20-3-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Θαψανών Πάρου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου, ευλαβεστάτης και υπερπολυτέκνου γερόντισσας Ελένης Κυδωνιέως, μητρός του Γενικού Αρχιερατικού Επόπτου Πάρου και Αντιπάρου π. Δημητρίου, του Εφημερίου Άσπρου Χωριού π. Αθανασίου και γιαγιάς του Εφημερίου Αγγεριάς π. Θωμά, του Εφημερίου Μαρπήσσης π. Εμμανουήλ Τζιώτη (λόγω της πρεσβυτέρας του Σοφίας) και του Διακόνου π. Μάρκου. Ο Σεβασμιώτατος με καταφανή συγκίνηση μίλησε για την μεταστάσα σε συνδυασμό με το αγιογραφικό λόγιο ``Γυναίκα ανδρείαν τις ευρήσει: Τιμιωτέρα δε εστίν λίθων πολυτελών η τοιαύτη`` (Παροιμ. λα΄10).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κώστου Πάρου όπου ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τρίτη 21-3-2017 το μεσημέρι προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Την Τετάρτη 22-3-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου του ομωνύμου χωρίου Πάρου, όπου τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

            Την Πέμπτη 23-3-2017 το πρωί επισκέφτηκε το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου και συνομίλησε με όλους τους τροφίμους του οίκου ευγηρίας, πριν την αναχώρηση του τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Προκατόχου του Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου του Β΄ επί τη συμπληρώσει 9 ετών από της εκδημίας του (+25 Μαρτίου 2008).

Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 24-3-2017 το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό του Πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Πρωτοθρόνου) Χαλκείου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, έψαλε την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών, όπως ορίζει το τυπικό της ημέρας και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 25-3-2017 ημέρα της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάστησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία, για την επέτειο  της Εθνικής μας Παλλιγγενεσίας.  

Στη συνέχεια ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Κατόπιν ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Παρέλαση  από την μαθητιώσα νεολαία.

Σε όλες της εκδηλώσεις παρέστησαν ο Νάξιος Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Μανιός, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαργαρίτης οι λοιπές αρχές του νησιού και πλήθος κόσμου.

Την Κυριακή 26-3-2017 Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει την ασκητική μορφή του Οσίου πατρός Ιωάννου, συγγραφέως της Κλίμακος και εορτάζει την Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισιαννός. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου εκπαιδευτικού Γεωργίου Μαϊτού (υιού του σεβάσμιου γέροντος π. Ιωάννου Μαϊτού).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας χοροστάτησε στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και προ της Απολύσεως ομίλησε με θέμα ``Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος ως διαχρονικός παιδαγωγός των πιστών``.

Την Τρίτη 28-3-2017 τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο, α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Κωμιακής και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Απόλλωνος Νάξου.

Την Τετάρτη 29-3-2017 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο όπου το απόγευμα στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Λεονάρδου Ιορδάνη.

Το βράδυ επέστρεψε στη Νάξο.

Την Πέμπτη 30-3-2017 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Αμέσως μετά μετέβη στης Ενορίες Εγγαρών και Γαλήνης Νάξου όπου στους αντίστοιχους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου 31-3-2016 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αναστασίας Χίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών και κήρυξε τoν Θείο Λόγο, ως ακολούθως: α) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου γ) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και δ) στην αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όπου η Ακολουθία των Χαιρετισμών τελέσθηκε κατά την διάρκεια του Όρθρου και εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

 


Εκτύπωση   Email