ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

11233280 778286945623746 1331456445961576434 o

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

 κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Ιανουάριο Λειτούργησε ή χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

kalihronia

 Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού,

η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας,

καθώς και την είσοδο στο νέο έτος  2017.

Την 1η του νέου ανατέλλοντος έτους 2017,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου.

Πρό της Απολύσεως ανεγνώσθη το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και στην συνέχεια ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιτες κατά την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας όπου διανεμήθησαν στους πιστούς με την ευχή του Σεβασμιωτάτου ``το Νέο Έτος να είναι ειρηνικό, καρποφόρο και σωτήριο`` .

Στο τέλος της Λειτουργίας προέστη της επίσημης Δοξολογία, με την παρουσία του κ. Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη και των τοπικών Αρχών του Νησιού επι τη ενάρξει του νέου έτους.

Την Δευτέρα 2-1-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας προς τιμήν των νεοεισαχθέντων κατά το έτος 2016 αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Νάξου στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης απήυθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου κ. Δημήτριος Σκουλάτος, η εκπρόσωπος Καθηγήτρια του Λυκείου Τραγαίας κ. Ερωφίλη Σιδερή και ως εκπρόσωπος των επιτυχόντων η πρωτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  Γεωργία Γρυλλάκη, (εγγονή του π. Εμμανουήλ Γρυλλάκη Αρχιερατικού Επιτρόπου Ναξίας), στην οποία ο Σεβασμιώτατος απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας ως συγκεντρώσασα την μεγαλύτερη βαθμολογία όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά σε όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στην συνέχεια ο υπεύθυνος της εκδήλωσης π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος  μέσα από ένα σύντομο βίντεο έκανε αναφορά στην φοιτητική ζωή ως κομβικό σημείο στη ζωή των νέων αλλά και ολόκληρης της οικογένειας και κατόπιν αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της προσευχής ως εφόδιο στο νέο αυτό ξεκίνημα των επιτυχόντων, και ακολούθησε η προβολή Ρωσικής ταινίας μικρού μήκους σχετικής με την αξία και την δύναμη της προσευχής. Μετά το πέρας της ταινίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και απήυθυνε τα συγχαρητήρια τις ευχές και τις πατρικές παραινέσεις του στους επιτυχόντες νέους και νέες του νησιού. Ακολούθησε η απονομή των Επαίνων και των αναμνηστικών δώρων  και η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση η οποία παρετέθη στο αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου.

Την Τετάρτη 4-1-2017   το πρωί έπλευσε για την Πάρο. Το μεσημέρι στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της Πάρου και Αντιπάρου. Στην εκδήλωση ομίλησε ο Αρχιδιάκονος π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχές στις Ιερατικές οικογένειες και ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς και ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας π. Αλέξανδρος Μοστράτος.  Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλειόπιττα τα κομμάτια της οποίας μοίρασε στους παρευρισκομένους διανέμοντας συγχρόνως δώρα σε όλα τα παιδιά και τα εγγόνια των Ιερέων Πάρου και Αντιπάρου, μαζί με την καθιερωμένη οικογενειακή Αγιοβασιλειόπιτα και το ``φλουρί`` το Κωνσταντινάτο.   Ακολούθως παρετέθη εορταστική τράπεζα στην οποία παρεκάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας διοργάνωσε, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Πάρου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθηνε ομιλία προς τους νέους και τους γονείς τους ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος και σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος. Και την φετινή χρονιά υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη λιτή δεξίωση.

Την Πέμπτη 5-1-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επισκέφθηκε για να ευχηθεί για το Άγιο Δωδεκαήμερο τις Ιερές Μονές Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών, Αγίων Αναργύρων, Χριστού Δάσους (Αγίου Αρσενίου) και Αγίου Φιλοθέου Πάρου. Σε όλες τις Μονές ο Σεβασμιώτατος μετά από σύντομη Δέηση στο Καθολικό ευχήθηκε στις Μοναχές Ευλογημένο, Ευφρόσυνο και Σωτήριο το νέο έτος 2017 και προσέφερε όπως κάθε Χρόνο τις Αγιοβασιλόπιττες καθώς και τα καθιερωμένα φλουριά (Κωνσταντινάτα).

Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας και παρά της δυσμενείς καιρικές συνθήκες έπλευσε για την Αντίπαρο όπου και διανυκτέρευσε.

            Σε κλίμα κατανύξεως και απλότητος εορτάστηκε για πρώτη φορά με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στη Αντίπαρο.

Την Παρασκευή 6-1-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιπάρου. Προ της Απολύσεως τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την συμμετοχή του Δημάρχου Αντιπάρου κ. Αναστασίου Φαρούπου, των λοιπών τοπικών Αρχών και πλήθους ευσεβών χριστιανών.

           Εν συνεχεία μετέβησαν στο Λιμάνι του νησιού όπου και πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα Θαλάσσια ύδατα. Τηρώντας την ωραία και παλαιά παράδοση αρκετοί νέοι, έπεσαν στα νερά της θάλασσας, για να ``πιάσουν`` τον Τίμιο Σταυρό. Τον Σταυρό ανέσυρε από τα ύδατα ο Δημήτριος Πατέλης, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε χρυσό Σταυρό. Στους υπόλοιπους νέους που έπεσαν στην θάλασσα προσέφερε αναμνηστικά δώρα (Σταυρουδάκια).

             Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Την Κυριακή 8-1-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου. Προ της απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του 42χρονου Σπυρίδωνος Σεϊντάνη.

Την Τρίτη 10-1-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία της Απειράνθου Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Γεωργίου Αυγερινού.

Την Παρασκευή 13-1-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 15-1-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονίαν του κ. Ηλία Χρυσάκη, αποφοίτου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχου του Τμήματος Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Στην ομιλία του ο νέος Διάκονος προσφώνησε με εμφανή συγκίνηση τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος αντιφωνώντας αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία που συνδέουν κατά αγαθή συγκυρία την ημέρα τελέσεως της χειροτονίας με την σημασία που προσλαμβάνει αυτή για τον χειροτονούμενο και την εκλεκτή σύζυγο του και ήδη διακόνισσα Σοφία. Μετά την Χειροτονία ο νεοχειροτονηθείς μαζί με την Διακονισσά του δέχθηκαν της ευχές του πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Εν συνεχεία προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα προς όλους τους μετασχόντες.

 Την Τετάρτη 18-1-2017, το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευροσκόμενος στην Αθήνα μετέβη στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μαρπησσαίων - Αρχιλοχιτών Πάρου, και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του Συνδέσμου. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και απηύθυνε ευχές σε όλους τους παρευρισκομένους και τις οικογένειές τους για το νέο έτος.

Την Παρασκευή 20-1-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το Σάββατο 21-1-2017 το απόγευμα ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) Χώρας Νάξου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, προσφέροντας όπως συνηθίζει και το φλουρί (Κωσταντινάτο).

Αμέσως μετά μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα  του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς μας Μητροπόλεως "ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM 92,3". Μετά την ευλόγηση και κοπή της Αγιοβασιλόπιτας παρετέθη εόρτιο δείπνο στους παραγωγούς εκπομπών και τους συνεργάτες του Ραδιοφωνικού Σταθμού στην διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους τις θερμές ευχαριστίες του για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο ιεραποστολικό έργο που επιτελείο Ραδιοφωνικός Σταθμός καθώς και τις εγκάρδιες ευχές του για την νέα χρονιά.

Την Κυριακή 22-1-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου. Μετά την απόλυση προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Μιχαήλ Σκορδιαλού τ. Εκπαιδευτικού (Θεολόγου), και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη ομιλία αναφερθείς στην προσωπικότητα του αειμνήστου και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείου του.

Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη στην πραγματοποιηθείσα ομιλία στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Οικογενειακής Καταρτίσεως του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, που πραγματοποιήθηκε από τον π. Νικόλαο Πουλάδα, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, που είχε θέμα: ``Η διαχείριση του θυμού μέσα στην οικογένεια``.

Την Δευτέρα 23-1-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου  όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων παρηκολούθησε την τρίτη κατά σειρά συνάντηση του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κληρικών που πραγματοποιεί η Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: `` ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ``. Εισηγητές ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος Διευθυντής Γραφείου Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας με Θέμα: ``Θεία Λατρεία και Ποιμαντική πράξη`` και ο Ελλογιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Κουμαριανός Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α με Θέμα: ``Ζητήματα αισθητικής της θείας Λατρείας``. Ακολούθησε συζήτηση επί των εισηγήσεων στην οποία εκτός του Σεβασμιωτάτου συμμετείχαν και πολλοί κληρικοί. Μεταξύ των δύο εισηγήσεων παρετέθη γεύμα το οποίο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος και παρεκάθησαν όλοι οι κληρικοί και οι εισηγητές τους οποίους και ευχαρίστησε θερμότατα ο Σεβασμιώτατος.   

Την Τρίτη 24-1-2017 με το μεσημεριανό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 27-1-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής των Τιμίων Λειψάνων του . Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος  Μελισσιανός.

Το Σάββατο 28-1-2017 το πρωί μετέβη και πάλι στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου όπου μετά την Θεία Λειτουργία προέστη των 40νθημέρων Μνημοσύνων των αειμνήστων Στυλιανού Μανδηλαρά και Εμμανουήλ Τουλούπη. Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο και μετέβη απευθείας στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) Παροικίας προσκεκλημένος για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιττας. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους παρευρεθέντες και απηύθυνε ευχές για το νέο έτος.

Την Κυριακή 29-1-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου. Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία απένειμε ειδικούς επαίνους σε τρείς παλαιμάχους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά τους στην Ενορία, καθώς επίσης και τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Η βράβευση έγινε μετά από ομόφωνη πρόταση του Εφημερίου και προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των λοιπών μελών του και αφορούσε στους, κα Αικατερίνα Τριανταφύλλου, κ. Ιωάννη Σιφναίο και κ. Στυλιανό Πολυχρονάκη.

Στην συνέχεια μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας όπου συμμετείχε στην εορταστική εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων και στο τέλος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και μίλησε επίκαιρα σε γονείς, παιδιά και λοιπούς παρισταμένους. Ακολούθησε δεξίωση προς όλους με την μέριμνα της Ενορίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου χωριού όπου με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου ``ΑΤΛΑΝΤΙΣ`` πραγματοποιήθηκε ωραία εορταστική εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και μίλησε στους παρισταμένους με θέμα: ``Αγάπη-Ειρήνη-Ενότητα τα τρία θεμέλια για ένα ευλογημένο έτος``.

Την Δευτέρα 30-1-2017 μνήμη των Τριών Ιεραρχών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, κατά την διάρκεια της οποίας ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο, παρουσία μαθητών, δασκάλων και καθηγητών των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Παροικίας Πάρου.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Πήχος.

Την Τρίτη 31-1-2017, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου (Χριστού Δάσους) Πάρου. Tον Θείον Λόγον κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.


Εκτύπωση   Email