ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

64

 ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Δεκέμβριο

Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς.

  16807399 1823467491203449 7702459315974236186 n

       Την Παρασκευή 1-12-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Πορφυρίου της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Την Κυριακή 3-12-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Μονής Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Πέτρος Αμοργιανός Εφημέριος Δανακού και Αρχιερατικός Επίτροπος Τραγαίας - Δρυμαλίας.

       Την Δευτέρα 4-12-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου, το αριστερό κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

       Την Τρίτη 5-12-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για τον Πειραιά προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την εορτή του πολιούχου του Πειραιά Αγίου Νικολάου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον πανηγυρικό Εσπερινό που εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς, συνχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο παν. Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος.

       Την Τετάρτη 6-12-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.

       Την Πέμπτη 7-12-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Κυριακή 10-12-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Μετά την Απόλυση προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Αικατερίνης Σκουλάξινου. Η οποία επί 67 συναπτά έτη υπηρέτησε το Ιερό Αναλόγιο του ως άνω Ιερού Ναού.

       Την Δευτέρα 11-12-2017 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον.

      Την Τρίτη 12-12-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

        Την Παρασκευή 15-12-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων και των Τιμίων Λειψάνων. Μετά το πέρας της Λιτανείας προσφέρθηκε πλούσιο νηστίσιμο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εκτός από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του Σαγκρίου, προσήλθαν στον εκκλησιασμό μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξεως του Α΄ Γυμνασίου Νάξου οι οποίοι μαζί τον Γυμνασιάρχη τους κ. Ευστράτιο Φουτάκογλου και τους συνοδούς Καθηγητές τους, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής.

    Το Σάββατο 16-12-2017 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου Νάξου, όπου τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των ζώων και των κτηνοτρόφων και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την Κυριακή 17-12-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά την απόλυση προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Μιχαήλ Σκορδιαλού διατελέσαντος Καθηγητού Θεολόγου και λαϊκού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη ομιλία αναφερθείς στην προσωπικότητα του αειμνήστου και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείου του.

       Την Δευτέρα 18-12-2017 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου, όπου τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των ζώων και των κτηνοτρόφων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθαν στον Εκκλησιασμό μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του Γλυνάδου, με την συνοδεία των Δασκάλων τους προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος απηύθηνε σύντομες ευχές εν όψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και στο τέλος μαζί με το Αντίδωρο τους διένειμε γλυκίσματα και από μία εικόνα.

 

       Την Πέμπτη 21-12-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Γενικό Λύκειο Νάξου όπου κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού και του Συλλόγου των Καθηγητών παρέστη στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου. Στο τέλος της γιορτής ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τόνισε το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων και απηύθυνε τις εόρτιες ευχές του.

        Το Σάββατο 23-12-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ενόψει των ημερών του Αγίου Δωδεκαημέρου επισκέφθηκε το Ενοριακό Ίδρυμα Αγάπης και Ευποιίας Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε η διανομή 110 δεμάτων αγάπης ( 25 κιλών περίπου το κάθε ένα) σε εμπεριστάτους αδελφούς μας στους οποίους και ευχήθηκε για τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη και πάλι στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Παντανάσσης πόλεως Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Κ.Α.Π.Η Νάξου, στην οποία ήταν προσκεκλημένος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιεροκήρυκας π. Αρσένιος Μελισσιανός που ανέπτυξε το θέμα: ``Το μήνυμα της Σαρκώσεως του Θεού Λόγου σήμερα``. Επίκαιρους ύμνους και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια απέδωσε χορωδία κυριών υπό την διεύθυνση του π. Νεκταρίου Αλεξοπούλου. Στο τέλος της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης και την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απευθύνοντας θερμές ευχές προς όλους τους παρευρισκομένους τονίζοντας ότι καλούμαστε κατά την μεγάλη αυτή εορτή να μην σταθούμε στο περίβλημα αλλά να προχωρήσουμε στο βαθύτερο περιεχόμενό της.

       Την Κυριακή 24-12-2017  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου Κάτω Ποταμιάς Νάξου.

       Το μεσημέρι δέχθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως ομάδα μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, καθώς και πολλές ομάδες παιδιών και νέων που έψαλαν τα κάλαντα αλλά και επίκαιρους ύμνους από την υμνολογία των Χριστουγέννων, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας,  Σε όλους ο Σεβασμιώτατος εκτός από τα δώρα της αγάπης του απηύθυνε και τις θερμές και πατρικές ευχές και ευλογίες του.

       Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου επί τη εορτή των Χριστουγέννων και Ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός.

       Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος παρευρέθηκε στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Στο τέλος της εορτής ο Σεβασμιωτατος συνεχάρη τα παιδιά του Κατηχητικού και τους Κατηχητές για την οργάνωση της όμορφης εορτής και για το πρόγραμμα που παρουσίασαν, απήυθυνε ευχές προς όλους τους παρεβρισκομένους και μοίρασε δώρα στα παιδιά.

      Την Δευτέρα 25-12-2017 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας εορτάστηκε η Μητρόπολις των εορτών στην πόλη της Νάξου την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλίννικος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Από νωρίς το πρωί πιστοί παρευρέθηκαν τόσο στον Μητροπολιτικό Ναό όσο και στους άλλους Ναούς της πόλης για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, συμμετέχοντας στον Όρθρο με τους εξαίσιους Εκκλησιαστικούς Ύμνους και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε  η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου.

       Την Τρίτη 26-12-2017 ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ, Καλλίνικος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

      Την Πέμπτη 28-12-2014 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Δημητρίου Βασιλάκη.

      Την Παρασκευή 29-12-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον κ. Αναπληρωτή Διοικητή, τους Εφημερεύοντες Ιατρούς και το Νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέφθηκε όλους τους νοσηλευομένους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου και μαζί με τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση διένειμε Αγιοβασιλόπιττες και Ημερολόγια του 2018.

       Το Σάββατο 30-12-2017 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη – Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της νήσου Νάξου και των υπαλλήλων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου. Στην εκδήλωση ομίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος, με θέμα ``Υμείς εστέ το άλας της γης, υμείς εστέ το φως του κόσμου``. Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα, απηύθυνε θερμές ευχές προς τους Ιερείς και τις οικογένειες τους και προσέφερε δώρα σε μικρούς και μεγάλους καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στους φοιτητές – φοιτήτριες της Ιερατικής μας Οικογένειας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο για την διοργάνωση της εκδηλώσεως, τον π. Νεκτάριο Αλεξόπουλο για την εμπεριστατωμένη ομιλία του και τους λοιπούς συντελεστές της εκδήλωσης και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 28 οικογένειες που με τα  παιδιά και τα εγγόνια τους αριθμούσαν  95 άτομα.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

       Την Κυριακή 31-12-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Αντίπαρο όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου. Μετά την Απόλυση προέστη του ετησίου Μνημοσύνου της αειμνήστου Ιακωβίνας Γεμελιάρη.

      Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εόρτιο Πανυγηρικό Εσπερινό μετ' Αρτοκλασίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Χρυσόστομος Πήχος. Πρό της απολύσεως ευλόγησε τις προσφερθείσες Αγιοβασιλόπιττες, τα τεμάχια των οποίων διένειμε στους πιστούς.

 

 

 


Εκτύπωση   Email