ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

  750x350

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Αύγουστο 

Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Agelos 1

 Την Τρίτη 1-8-2017  Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, στο οποίο και φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα της Θεοτόκου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

Την Τετάρτη 2-8-2017 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσσης Νάουσας Πάρου.

Την Πέμπτη 3-8-2017 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στον Κώστο της Πάρου.

Την Παρασκευή 4-8-2017 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στο Ιερό Ησυχαστήριο  του  Αγίου Φιλοθέου Πάρου.

Το Σάββατο 5-8-2017 το μεσημέρι προήδρευσε της Διοικούσης Επιτροπής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ`` Πάρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μονής Χριστού –Δάσους, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 6-8-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μάρπησας Πάρου. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απένειμε το Οφφίκιο του Οικονόμου στον δραστήριο Εφημέριο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιώτατο πρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Τζιώτη που διακονεί με αφοσίωση τον λαό και την Εκκλησία της Μάρπησσας. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το Εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο που ετελέσθηκαν στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τη διακονία του λόγου είχε ο Αρχιδιάκονος π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την Δευτέρα 7-8-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη Ιερατικής συνάξεως των κληρικών της νήσου Πάρου και Αντιπάρου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς τους παρόντες κληρικούς, απευθύνοντας παραινέσεις και δίνοντας κατευθύνσεις, εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νάουσας Πάρου.

Την Τρίτη 8-8-2017 Το μεσημέρι προήδρευσε συσκέψεως της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής, με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των Αρχών και φορέων του νησιού εν όψει της πραγματοποιήσεως της μεγάλης Πανηγύρεως της Παναγίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρμάρων Πάρου. Στην συνέχεια μετέβη στην Μάρπησσα Πάρου και παρέστη σε εκδήλωση τιμής και μνήμης του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Στάμενα που πραγματοποιήθηκε  στην παρακείμενη μεγάλη πλατεία ``παπα-Γιώργη Στάμενα`` και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Φιλόλογος κα Αθηνά Πέππα – Μεσσήνη η οποία με λόγο γλαφυρό και βιωματικό διεζωγράφισε την υπέροχη μορφή του. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και αφού αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον μακαριστό π. Γεώργιο εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και ευχήθηκε σε όλους, (ιδιαιτέρως στα παριστάμενα παιδιά του, Αντώνη και Σεβασμία) να τους συνοδεύει πάντοτε η ευχή του από το Ουράνιο Θυσιαστήριο όπου ακαταπαύστως ιερουργεί. Στο τέλος σύντομη προσλαλιά, απηύθυνε ο γιός του Αντώνης Στάμενας. Συμμετείχε μεγάλος αριθμός Μαρπησσαίων και μη που κατέκλυσαν την πλατεία.

Την Τετάρτη 9-8-2017 με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου.

Στην συνέχεια παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, με τίτλο ``Βουρλά , η Νάξος της Ανατολής``  με συνδιοργανωτή την Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.

Στην αρχή προβλήθηκε ένα θαυμάσιο βίντεο με θέμα: ``ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ`` που είχε επιμεληθεί ο Φιλωτίτης πτέραρχος ε.α κ. Νικόλαος Ήμελλος, εγγονός του αειμνήστου παπά – Νικόλα. Στην συνέχεια απηύθυνε σύντομο συγκινητικό χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών, με την συνοδεία μουσικών οργάνων από την χορωδία του Σωματείου Βουρλιωτών Καισαριανής.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης ομιλητές ήταν ο κ. Ηλίας Μολυνδρής Ιστορικός μελετητής του Μικρασιατικού Πολιτισμού, ο Φιλωτίτης πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο επίσης Φιλωτίτης Αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Μαστορόπουλος.  

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου κ. Αντώνιος Τζιώτης και το πρόγραμμα παρουσίασε με τρόπο γλαφυρότατο η Φιλόλογος και μέλος του Δ. Σ. του Συλόγου Φιλωτιτών κα Χάιδω Μουστάκη.

Την Πέμπτη 10-8-2017 το απόγευμα χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στην τέλεση του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος  στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Νάξου.

Την Παρασκευή 11-8-2017 Το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος  που ετελέσθηκαν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκαδού Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια μετέβη στο Φιλώτι όπου παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου Φιλωτιτών. Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιστορικού και διδάκτορος κ. Θανάση Δ. Κωτσάκη με τίτλο «Γιάγκος Γρατσίας, ο δισθανής ήρωας του 1912 - 13». Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Νικόλαος Βασιλάκης πρ. Δήμαρχος Δρυμαλίας και εγγονός του ήρωος, ο κ. Ιωάννης Γλυμακόπουλος ταξίαρχος ε.α και η κα Μαριγώ Ψαρρά – Λιανοπούλου Δικηγόρος. Στο τέλος της εκδήλωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, καθώς και ο Βουλευτής κ. Γιάννης Θεωνάς, ο Ιατρός καρδιολόγος και πολιτευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βλασερός, ο Αντιδήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Μανιός και ο Αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Μαστορόπουλος.

Το Σάββατο 12-8-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Κορώνου Νάξου, όπου μετά την Θεία Λειτουργία προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Παυλοπούλου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Λειμώνος Λέσβου, ό οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κόρωνο της Νάξου. Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε συγκινημένος στην προσωπικότητα του εκλιπόντος εξαίροντας το πλούσιο φιλανθρωπικό, υμνογραφικό και κηρυκτικό έργο του μακαριστού Γέροντος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Κόρωνο Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης συμμετείχε συμπροσευχόμενος και συμψάλλων στον εσπερινό της Κυριακής. Εν συνεχεία μετέβη στην αίθουσα του Οικομουσείου όπου παρέστη σε εκδήλωση του Συνδέσμου Σμυριδωρυκτών Όρμου Λυώνος Νάξου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων του Συνδέσμου, κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Μανώλης Μανωλά πρώην πρόεδρος Κορώνου και πρώην Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας. Ακολούθησε ωραία προβολή ταινίας αφιερωμένη στην σμύριδα και το δύσκολο έργο εξόρυξης της από τους κατοίκους των έξη ορεινών χωριών της Νάξου, την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Βασίλης Φραγκουλόπουλος Νομικός - Οικονομολόγος. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Την Κυριακή 13-8-2017  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Αταλιωτίσσης Γαλήνης Νάξου. Προ της Απολύσεως προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Βαθρακοκοίλη και μίλησε σχετικά. Ο αείμνηστος π. Αθανάσιος ήταν έγγαμος εν χηρεία και εξυπηρέτησε με προθυμία τόσο την γενέτειρά του την Ενορία Γαλήνης, όσο και την όμορη Ενορία των Εγγαρών επί σειρά ετών.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τη διακονία του λόγου είχε ο Οικονόμος π. Εμμανουήλ Τζιώτης.

Την Δευτέρα 14-8-2017  το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος υπεδέχθη τον προσκεκλημένο για την Πανήγυρη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε καταλλήλως τον προσκεκλημένο Ιεράρχη, ο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Πρωί της  15ης  Αυγούστου 2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προέστη στην τέλεση της πάνδημης και λαμπρής Λιτανείας της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Επί της εξέδρας του Λιμένος πραγματοποιήθηκε ειδική Δέηση κατά την διάρκεια της οποίας απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Η μεγάλη Λιτανευτική πομπή αφού διήλθε την παραλιακή οδό μέσα από τα γραφικά στενά της Παροικίας (Πάρου) έφθασε στον Ενοριακό Ναό των Ταξιαρχών (όπου και τελέσθηκε Δέηση) και δια της πλατείας Μαντούς Μαυρογένους κατέληξε στο Προσκύνημα της Παναγίας μας. Εκεί εψάλη η ακροτελεύτια Δέηση μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες επισήμους και τον πιστό λαό και ευχήθηκε η Παναγία μας να είναι για τον καθένα ξεχωριστά και για όλο το Έθνος μας η Σκέπη, η Βοηθός και η Προστασία.

Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε και φέτος η Ιερά Μνήμη του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω,

Την Πέμπτη 17-8-2017 και την Παρασκευή 18-8-2017, πάρα πολλοί προσκυνητές ανήλθαν στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, προκειμένου, να εορτάσουν και να τιμήσουν την εορτή του Θαυματουργού Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω και να πάρουν τη Χάρι και την ευλογία Του, προσκυνώντας το Ιερό και Χαριτόβρυτο Άγιο Λείψανο Του. Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου - Χριστού Δάσους και ο νεοαναγειρόμενος μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Αρσενίου παραπλεύρως της Ιεράς Μονής.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό Χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, συμπαραστατούμενος υπό των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου και Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Ανήμερα της Εορτής στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ενώ τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας κατά την ώρα του κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και μετά το πέρας παρατέθηκε πρωινό σε όλους τους προσκυνητές.

            Το Σάββατο 19-8-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος κατά την τέλεση της Αρχιερατικής Θεία Λειτουργίας στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά την Απόλυση και οι δύο Αρχιερείς τέλεσαν το μνημόσυνο του αειμνήστου Θεοδώρου Μπιζά, για τον οποίο και μίλησε σχετικά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ευχηθείς τα προσήκοντα στους οικείους του.

             Με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

            Το απόγευμα της ίδιας ημέρα μετέβη στον Δαμαριώνα της Νάξου όπου παρέστη σε τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Χρυσόστομο (Μαυρογιαννόπουλο) ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το ως άνω χωριό, που πραγματοποιήθηκε  στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο Δαμαριώνα και διοργανώθηκε από τον ``ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΜΑΡΙΩΝΑ ΝΑΞΟΥ``. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Στυλ. Βερώνης με θέμα: ``Επίσκοπος Κυανέων Χρυσόστομος μια ζωή προσφοράς στον άνθρωπο``. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση και αφού αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον Άγιο Κυανέων εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του, τέλος δε συνεχάρη τον ομιλητή κ. Βερώνη και τους διοργανωτές της όμορφης εκδηλώσεως και απένειμε στον τιμώμενο τον Χρυσούν Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

 

        Την Κυριακή 20-8-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού την διακονία του κηρύγματος είχε ο παρεπιδημών στην Νάξο Στρατιωτικός Κληρικός (Συνταγματάρχης) Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Μαρκάκης. Προ της Απολύσεως προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Μιχαήλ Πρωτόπαπα.

      Την Τρίτη 22-8-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος παρέστη σε εκδήλωση παρουσίασης του νέου τόμου της επετηρίδας ``ΝΑΞΙΑΚΑ`` (6ος τόμος) που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ) στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου ``Ιάκωβος Καμπανέλης`` στην πόλη της Νάξου. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Βασίλης Φραγκουλόπουλος Νομικός – Οικονομολόγος και τον νέο τόμο παρουσίασαν ο κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης – Σαραντηνός, Δικηγόρος- Ιστορικός Ερευνητής και η κ. Ελένη Βελώνη, Διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της Ο.ΝΑ.Σ καθώς και τους διατελέσαντες Προέδρους της, τους συντάκτες των άρθρων και τους λοιπούς συντελεστές της εκδόσεως του τόμου, τους παρουσιαστές των συγγραφέων και των έργων τους και τον συντονιστή της εκδήλωσης, την οποία έκλεισε με σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. κ. Μάρκος Μαργαρίτης.

       Την Τετάρτη 23-8-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου και εν συνεχεία προέστη της καθιερωμένης μεγάλης Λιτανείας.

         Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό του πανηγυρίζοντος Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Σαγκρίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

        Την Πέμπτη 24-8-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος  μετέβη στην περιοχή Αγίας Άννας της Ενορίας Αγίου Αρσενίου όπου βρίσκονται οι Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως ``Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός`` και χοροστάτησε στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο των Κατασκηνώσεων επ’ ονόματι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία ευλόγησε στην τραπεζαρία των Κατασκηνώσεων το πρωινό των παιδιών (κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου) τα οποία και απέδωσαν στην συνέχεια με άριστο τρόπο ύμνους και χριστιανικά τραγούδια.

          Την Παρασκευή 25-8-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο και αμέσως μετέβη στις Λεύκες της Πάρου όπου στο αίθριο θέατρο παρέστη σε εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης του βιβλίου του Ιατρού Αντώνιου Ζ. Αρκά με το τίτλο ``Πάρος το Λιμάνι των Αρκάδων``  που διοργάνωσε ο Δήμος Πάρου με την συμβολή της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π του Μ.Ε.Ε.Α.Σ. <<ΥΡΙΑ>> Λευκών, και του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας. Την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος  κ. Αγγελική Σπανού και τον Βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής - τμήμα ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο κ. Ευάγγελος Γεωργίου, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και του κέντρου προσομοίωσης της Σχολής. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στον οποίο εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Συγγραφέως - Ιατρού κ. Αρκά και τον συνεχάρη για την συγγραφή του νέου του βιβλίου. Μετά τον Σεβασμιώτατο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος. Στην συνέχεια ακολούθησε όμορφη συναυλία υπό την ευθηνή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή.

 

           Το Σάββατο 26-8-2017 με το μεσημεριανό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο για να συμμετάσχει στο συνέδριο της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου.

Συνέδριο με θέμα «Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΑΓΚΡΙΟΥ ΝΑΞΟΥ

           Την Κυριακή 27-8-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου. Προ της Απολύσεως προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου του αειμνήστου Ιακώβου Μαϊτού  (αδελφού του π. Ιωάννου Μαϊτού). Εν συνεχεία στον αύλειο χώρο της Μονής (λόγω της μεγάλης προσελεύσεως πιστών) ετέλεσε την Ακολουθία της ευλογήσεως των Άρτων επί τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου (συγκεκριμένα ευλόγησε τις λεγόμενες ``Φανουρόπιτες`` ) και ακολούθησε η Απόλυση της Θείας Λειτουργίας. Κατά την διανομή του αντιδώρου διενεμήθησαν σε όλο το εκκλησίασμα ωραίες ξύλινες μικρές Εικόνες του Αγίου Ελευθερίου με την φροντίδα, πρωτοβουλία και δαπάνη του σεβαστού γέροντος π. Ιωάννου Μαϊτού.

Την Δευτέρα 28-8-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ενορία Αγίου Αρσενίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Τρίτη 29-8-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το Θείο Λόγο, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Απόλλωνος Νάξου.

          Την Τετάρτη 30-8-2017 Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, όπου εορτάζεται μεγαλοπρεπώς η εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Εν συνεχεία προέστη της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

         Πρό της Απολύσεως Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θέλησε να τιμήσει τον οικείο Εφημέριο π. Κωνσταντίνο Λιανό για την συμπλήρωση 50ετούς Ιερατικής διακονίας (1967-2017) και του απηύθυνε προσλαλιά αναφερθείς στην σπουδαιότητα αυτής της επετείου, διότι η στιγμή της Χειροτονίας αποτελεί τον μεγαλύτερο σταθμό στην ζωή ενός Ιερέως και τον ευχαρίστησε για όσα προσφέρει στην τοπική μας Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια.  Επίσης με πολύ θερμά λόγια αναφέρθηκε στην Πρεσβυτέρα του π. Κωνσταντίνου, Αδαμαντία την οποία επήνεσσε διότι σεμνά, διακριτικά  και αθόρυβα στέκεται πάντοτε δίπλα του και των στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια έχοντα δημιουργήσει μια ωραία οικογένεια με παιδιά και εγγόνια. Τέλος του επέδωσε επιστήθιο Σταυρό συνοδευόμενο από αναμνηστική – τιμητική περγαμηνή.

         Συγκινημένος ο π.  Κωνσταντίνος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμή που του έκανε αλλά και την αγάπη που πάντοτε επιδεικνύει στον ίδιο και την οικογένειά του.

       Την Πέμπτη 31-8-2017 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα ως άνω Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού την διακονία του κηρύγματος είχε ο παρεπιδημών στην Νάξο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας.


Εκτύπωση   Email