ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

kirie iisou xriste eleison me

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Απρίλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

64

 Το Σάββατο 1-4-2017 το απόγευμα χοροστάτησε στον Εσπερινό, τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Μαρίνης Κορώνου Νάξου. Πρό της Απολύσεως του Εσπερινού χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Κωνσταντάκη ο οποίος διακονεί στο Ιερό αναλόγιο του Ιερού Ναού. Στην συνέχεια απένειμε ειδικό έπαινο στον κ. Βασίλειο Μαγγιώρο παλαίμαχο Εκκλησιαστικό Σύμβουλο για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά του στην Ενορία, καθώς επίσης και τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Η βράβευση έγινε μετά από ομόφωνη πρόταση του Εφημερίου και προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αρχιμ. Νικοδήμου Βελαλοπούλου και των λοιπών μελών του.

Την Κυριακή 2-4-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Μελάνων Νάξου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Γρηγορίου Βασιλάκη.

Στην συνέχεια μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου υπεδέχθη ομάδα Μαθητριών Λυκείου και Φοιτητριών μαζί με τις συνοδούς τους από τις Χριστιανικές Ομάδες της Αδελφότητος Θεολόγων ``Ο Σωτήρ`` Βορείου Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος αφού ξενάγησε τις επισκέπτριες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως προσέφερε ευλογίες και αναμνηστικά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Πρό της Απολύσεως ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Γανωτή, Φιλόλογο – Συγγραφέα με θέμα `` ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ``.

Την Τρίτη 4-4-2017 το απόγευμα μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τριπόδων Νάξου  όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη 5-4-2017 ο Σεβασμιώτατος έπλευσε εκτάκτως με το απογευματινό δρομολόγιο για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα όπου την επομένη ημέρα 6-4-2017 το μεσημέρι προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου θείας του Ευαγγελίας Ρουσσάκη (το γένος Δεμενοπούλου) στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 7-4-2017 το πρωί τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου με την συμμετοχή των Καθηγητών, μαθητών και μαθητριών του Α΄ Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Νάξου.

Τo Σαββάτο 8-4-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του νέου Κοιμητηρίου της πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας Κλήρος και Λαός εξήλθαν στο χώρο του Κοιμητηρίου όπου εψάλη Τρισάγιο για τους αναπαυομένους εκεί αδελφούς μας.

Την Κυριακή των Βαΐων 9-4-2017  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στο Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τα Βάγια με την ειδική ευχή του ευχολογίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στον Ιερό Ενοριακό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απειράνθου Νάξου.

Με το απογευματινό  δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Δευτέρα 10-4-2017 το εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τρίτη 11-4-2017 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Δρυού Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Tο εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στoν Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Τετάρτη 12-4-2017 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου α) Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης και β) στην Ιερα Μονή Αγίου Φιλοθέου Πάρου.

Εν συνεχεία μετέβη στην Ενορία Παντανάσσης Ναούσης Πάρου όπου στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό προέστη της Ακολουθίας του Ιερού Νιπτήρος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Πέμπτη 13-4-2017 ετέλεσε το πρωί την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης - Θαψανών Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Μεγάλη Παρασκευή 14-4-2017 χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το βράδυ προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου στο ως άνω Ιερό Προσκύνημα και μετά την περιφορά του Επιταφίου προεξήρχε της Νυκτερινής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου (3.30 π.μ).

              Το Μεγάλο Σάββατο 15-4-2017 το μεσημέρι έπλευσε για την Νάξο και ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου Κάτω Ποταμιάς Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αθανασίας Δεουδέ (το γένος Μαϊτού).

Τη νύκτα τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως παρουσία του Περιφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του Επάρχου Νάξου και Αντιπεριφερειάρχου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη των λοιπών αρχών και πλήθους πιστών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και εν συνεχεία προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας.

(Ας σημειωθεί ότι και πάλι εφέτος χάρη στην φροντίδα των μελών της αερολέσχης Νάξου και ιδιαιτέρως του προέδρου της κ. Νικολάου Κουτελιέρη μεταφέρθηκε έγκαιρα μέσω Τήνου στην Νάξο το Άγιο φως του Παναγίου Τάφου και με την φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας μεταφέρθηκε έγκαιρα όχι μόνο στις Ενορίες της Χώρας αλλά και σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού.)

Την Κυριακή του Πάσχα 16-4-2017 το πρωί (11:00 π.μ.) τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου τον Εσπερινό της Αγάπης. Εν συνεχεία μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της Αναστάσεως στα γραφικά στενά της παλαιάς πόλεως και η Λιτανεία κατέληξε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού όπου ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε ευχές και μοίρασε κόκκινα αυγά και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς.

Την Δευτέρα του Πάσχα 17-4-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου της Ενορίας Βίβλου Νάξου όπου ετέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος της μικρής Ιωάννας Θυγατέρας του Ελευθερίου Σκουλάτου και της Βασιλικής Κύλη.

Την Τρίτη του Πάσχα 18-4-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στο πανηγυρίζον Εξωκκλήσι των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης, περιοχής (Μπαούζη) της Ενορίας Δαμαριώνος Νάξου, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ευθαλίας Γεωργιάδου.

Την Τετάρτη του Πάσχα 19-4-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βρέθηκε κοντά στους γέροντες και τις γερόντισες του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο και τον Έπαρχο Πάρου – Αντιπάρου και πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, ευχήθηκε σε όλους τους τρόφιμους και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γηροκομείου, ευλόγησε την τράπεζα, γευμάτισε μαζί τους, τσούγκρισε το κόκκινο αυγό και τους μοίρασε τα Πασχαλινά δώρα. Την φροντίδα της όλης διοργάνωσης είχαν οι κυρίες της ``Ομάδος Εθελοντικής προσφοράς Πάρου-Αντιπάρου`` που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Την Πέμπτη του Πάσχα 20-4-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το μεσημέρι στο ως άνω Ιερό Προσκύνημα προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Γρηγορίου Λεοντή.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσ. Πρωτ. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου (21-4-2017), εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στην περιοχή Κορώνου Νάξου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή (κάτω)  Ιερό Ναό του μεγάλου Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας απηύθυνε εορταστικό χαιρετισμό και ευχές προς τα πλήθη των προσκυνητών που συνέρρευσαν (οδοιπορώντας πολλοί για εκπλήρωση τάματος μέχρι και 5 – 6 ώρες) για να τιμήσουν το πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας και ευλόγησε τα κόκκινα αυγά. Ακολούθησε η Λιτανεία της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας μας προς τον Ναό της Ευρέσεως όπου και εψάλη Δέηση. Στην Θεία Λειτουργία και στην Λιτανεία συμμετείχαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του Νησιού και ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου, επικεφαλής των αξιωματικών και υπαξιωματικών καθώς και αγήματος ναυτών που περιστοίχιζαν τιμητικά την Εικόνα και σήκωσαν το Ιερό Κουβούκλιό Της κατά την περιφορά, όχι ένστολοι φέτος λόγου του τριημέρου πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων (εξ αφορμής της πτώσεως του ελικοπτέρου). Μετά τη επιστροφή και την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος διένειμε το Αντίδωρο και τα κόκκινα αυγά στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Το Σάββατο 22-4-2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 23-4-2017 χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου. Εν συνεχεία συμμετείχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Δημητρίου Χατζηλαζάρου και της Ειρήνης Βασιλάκη.

Την Τετάρτη 26-4-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία Αγίου Αρσενίου όπου παρευρέθη σε εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου ``ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ``. Κεντρική ομιλήτρια της εκδηλώσεως ήταν η κ. Αθηνά Σιδερή Κοινωνική Λειτουργός με Θέμα ``Η παιδαγωγική του Αγίου Πορφυρίου``. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό .

           Την Πέμπτη 27-4-2017 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου παρέστη στην καταληκτική συνάντηση του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Κληρικών που πραγματοποίησε η Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γενικό θέμα: `` ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ``. Στην συνάντηση ο συντονιστής του σεμιναρίου π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος στα πλαίσια του περιεχομένου της τελευταίας θεματικής ενότητας έκανε μια σύντομη ανακεφαλαίωση του συνόλου των θεματικών ενοτήτων του σεμιναρίου. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος έλαβε τον λόγο και επεσήμανε την ωφέλεια όπου προέκυψε από το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε, σχολίασε επί των θεματικών ενοτήτων και προέβη σε σημαντικές επισημάνσεις και προτροπές επί Λειτουργικών ζητημάτων και επί θεμάτων ευταξίας κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απήντησε σε απορίες και ερωτήματα των Ιερέων και των Διακόνων που συμμετείχαν στο σεμινάριο και συντόνισε τον σχετικό διάλογο. Μετά το πέρας της συναντήσεως παρετέθη γεύμα το οποίο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος και παρεκάθησαν όλοι οι κληρικοί.

Την Παρασκευή 28-4-2017 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί μετέβη στην Αθήνα.

Το Σάββατο 29-4-2017 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου πλατείας Κυνοσάργους όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του ετησίου Μνημοσύνου του αειμνήστου Θείου του Αλεξάνδρου Δεμενοπούλου. Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ν. Φιλοθέης και ετέλεσε την Βάπτιση του μικρού Νικολάου Ευαγγέλου Δεμενοπούλου, εγγονού του αδελφού του κ. Γρηγορίου.

Το μεσημέρι αναχώρησε για την Καλαμπάκα προκειμένου να συμμετάσχει στο 40νθημερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας, όπου αναπαύεται το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ και ετέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του.

Την Κυριακή 30-4-2017 (Των Μυροφόρων) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο και συμμετείχε στην τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου του μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων πρ. Αυλώνος κ. Χριστοδούλου, Γλυφάδας κ. Παύλου, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνως, του τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανού.

            Το μεσημέρι ανεχώρησε για την Αθήνα και μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας όπου τέλεσε το Μυστήριο του Γάμου του Πέτρου Χειλάκου και της Ευτυχίας Γρατσία.

            Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας όπου μαζί με τον οικείο Μητροπολίτη κύριο Γαβριήλ τέλεσε το μυστήριο του Γάμου του Ιωάννη Τζωρτζάκη και της Μαρίας – Αρετής Σπηλιοπούλου

    

 


Εκτύπωση   Email