ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

10632824 4785234326529 861653631165967926 n

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Σεπτέμβριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

 Την Δευτέρα 1-9-2014 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Πρό της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέστη της Ακολουθίας της Αρτοκλασίας υπέρ υγείας των μελών της Διοικούσης Επιτροπής, των εργαζομένων στο Ιερό Προσκύνημα και όλων των διακονούντων εθελοντικά σε αυτό. Στο τέλος παρετέθη πρωινό και προσφέρθηκε αναμνηστικό δώρο από τον Σεβασμιώτατο σε όλους τους παραπάνω συνεργάτες του Ιερού Προσκυνήματος, που συμμετείχαν στην αφιερωμένη σ’ αυτούς Εκκλησιαστική σύναξη.

Το Σάββατο 6-9-2014 έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 7-9-2014 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού Πάρου, όπου πανηγυρίζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το μεσημέρι αναχώρησε για την Νάξο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) Κωμιακής Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα 8-9-2014 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου (Θεοσκέπαστης) Κάτω Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Την Πέμπτη 11-9-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βρέθηκε σε τρία χωριά της ορεινής Νάξου για να τελέσει τους Αγιασμούς ενάρξεως του νέου σχολικού έτους. Στις 9 π.μ. τέλεσε τον Αγιασμό στο Γυμνάσιο Σκαδού (που καλύπτει τους μαθητές-τριες της ορεινής Νάξου) ενώ νωρίτερα ξεναγήθηκε στους χώρους του Σχολείου και ενημερώθηκε από τον τοπικό Πρόεδρο και τους καθηγητές-τριες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη σχολική μονάδα. 

Στην συνέχεια (9.30π.μ.) τέλεσε τον Αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο Κορώνου και τέλος μετέβη στην Μονή όπου τέλεσε τον Αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του χωριού. Και στα τρία χωριά είχε την δυνατότητα ο Σεβασμιώτατος να επικοινωνήσει προσωπικά με παιδιά και τους δασκάλους τους καθώς και με τους τοπικούς Προέδρους και τους παρευρεθέντες γονείς και κηδεμόνες. Στο τέλος των Αγιασμών προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους δασκάλους και τα παιδιά.

 

Την Παρασκευή 12-9-2014 το απόγευμα συμμετείχε στην Α΄ Γενική Συνέλευση του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου συμπαράστασης στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, του οποίου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Το Σάββατο13-9-2014 έπλευσε για την Πάρο.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Εσπερινό της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου όπου τιμάται ιδιαιτέρα η εορτή αυτή, με την συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο .

Την Κυριακή 14-9-2014 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με το ταξίδι της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Κυριαζάνος και στο τέλος πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως. Πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, στην Θεία Λειτουργία.

Την Δευτέρα 15-9-2014 το πρωί, τέλεσε τον Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Δικαστικής περιόδου στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου. Παρέστησαν όλοι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της Νάξου, σχεδόν όλοι οι Δικηγόροι και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι.

Το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Ειρήνης Θεωνά.

Την Τρίτη 16-9-2014 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας πόλεως Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τετάρτη 17-9-2014 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε ομάδα προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος με επικεφαλής τον Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Καλύβα Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος τους οποίους ξενάγησε στον Μητροπολιτικό Ναό και τους προσέφερε τοπικά γλυκίσματα και μικρές εικόνες του Αγίου Νικοδήμου.

Την Παρασκευή 19-9-2014  το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε ομάδα προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης με επικεφαλής τον Παν. Αρχιμ. π. Φιλόθεο Παπαδόπουλο τους οποίους ξενάγησε στον Μητροπολιτικό Ναό και τους προσέφερε τοπικά γλυκίσματα και μικρές εικόνες του Αγίου Νικοδήμου.

Το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, πραγματοποιήθηκε σύναξη Ιερέων και Κατηχητών, Κατηχητριών της νήσου Νάξου με την ευκαιρία της νέας Κατηχητικής Χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον π. Πέτρο Αμοργιανό ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρότητα το γενικό θέμα και τα πορίσματα στα οποία κατέληξε, το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Το κατηχητικό υλικό της Αγίας Γραφής και η σωστή αξιοποίησή του σήμερα», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Κατά την διάρκεια της συνάξεως οι υπεύθυνοι Νεότητος ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κατηχητικής Χρονιάς και παρουσίασαν το πρόγραμμα διδασκαλίας για την νέα περίοδο. Ακολούθησε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάξεως η φιλοξενούσα ενορία του Αγίου Νικοδήμου, προσέφερε γλυκίσματα και αναψυκτικά προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Την Κυριακή 21-9-2014  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Γεώργιος Αρχοντάκης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

 Την Τρίτη 23-9-2014 τό μεσημέρι μετέβη στον Καλόξυλο Νάξου και προέστη της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος του Γεωργίου Σταμ. Παραρά, επί σειρά ετών διατελέσαντος Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του ως άνω Ιερού Ενοριακού Ναού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο.

Την Τετάρτη 24-9-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πήχος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου σύναξη Ιερέων και Κατηχητών - Κατηχητριών των νήσων Πάρου - Αντιπάρου με την ευκαιρία της νέας κατηχητικής χρονιάς. Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Ομιλητή της συνάξεως π. Εμμανουήλ Τζιώτη ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τα πορίσματα των εργασιών του Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου των υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «Το κατηχητικό υλικό της Αγίας Γραφής και η σωστή αξιοποίησή του σήμερα», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Την Πέμπτη 25-9-2014 παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου, προ της Απολύσεως προεξήρχε στην Ακολουθία του Μνημοσύνου του αειμνήστου Νικολάου Λιανοπούλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Νάουσα (περιοχή Δέττη) όπου τέλεσε τα εγκαίνια εκθέσεως με θέμα: ``Η Πάρος μέσα από τη Ρώσικη Χαρτογραφία 1770-1774``, όταν οι Ρώσοι είχαν χρησιμοποιήσει τον κόλπο της Ναούσης ως ναύσταθμο για την περιοχή της Μεσογείου. Παρέστησαν η πρώην Υπουργός και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ελισάβετ Παπαζώη, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, πρώην Δήμαρχοι και Έπαρχοι, τοπικοί παράγοντες, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και μεγάλος αριθμός Παριανών. Μετά τον Αγιασμό απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχές ο Σεβασμιώτατος και ακολούθησαν οι ομιλίες των προαναφερθέντων. Στην συνέχεια (7:30) ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Δρυό όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, κατά την διάρκεια του οποίου ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε των Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 26-9-2014 το πρωί συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον θείο Λόγο. Πρό της απολύσεως τέλεσε το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τα 81 θύματα τυ ναυαγίου EXPRESS - SAMINA (+26-9-2000) . Στην συνέχεια μετέβη στο Ακρωτήριο ‘’Κορακιές’’ όπου ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση επί τη συμπληρώσει 14 χρόνων απ’ το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου, οι τοπικοί φορείς, οι συγγενείς των θυμάτων καθώς επίσης και αρκετοί Παριανοί. Τέλος μετέβη στο σημείο που βρίσκεται ο ανδριάντας του τότε Λιμενάρχη Πάρου Δημητρίου Μάλαμα (εκ Νάξου), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την φοβερή εκείνη νύχτα του ναυαγίου προσφέροντας θυσιαστικά τις υπηρεσίες του.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νάξο και εν συνεχεία μετέβη σο χωριό Απείρανθος, στον Ενοριακό Ναό του οποίου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του διεθνούς φήμης Καρδιολόγου Νικολάου Πρωτονοταρίου, ετών 58.

Την Κυριακή 28-9-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου. Μετά την Απόλυση της θείας λειτουργίας τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο του 53χρονου Νικολάου Βιτζηλαίου, κατοίκου του πλησιόχωρου οικισμού ``Χίλια Βρύση``.

Την Τρίτη 30-9-2014 το μεσημέρι μετέβη στην Κωμιακή όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Θεοσκέπαστης, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Δημητρίου Κεραμιώτη, ετών 51.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ετέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης». Παρόντες ήταν οι καθηγητές και οι μαθητές της Σχολής, καθώς και όσοι θέλησαν να εγγραφούν και να ξεκινήσουν τα μαθήματα φέτος. Μετά τον Αγιασμό ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη ομιλία και διένειμε αναμνηστικά δώρα στους Καθηγητές, μαθητές και μαθήτριες της Σχολής. Εκ μέρους της Σχολής αντιφώνησε ο Διευθυντής της κ. Ιωάννης Κόντες, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. και υποδιευθυντής του Ενιαίου Λυκείου Νάξου.

 


Εκτύπωση   Email