ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

sx01941 ΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΗΝΟΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Νοέμβριο Λειτούργησε χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

sxe0051

 Το Σάββατο 1-11-2014 νωρίς το απόγευμα παρέστη στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Εν συνεχεία ανεχώρησε οδικώς για την Τροιζήνα.

Το Κυριακή 2-11-2014 συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος με τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και ετέλεσαν στην συνέχεια το Μνημόσυνο του πνευματικού τους πατρός μακαριστού Γέροντα π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου (+10-11-1989). Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβη στον Πειραιά και από εκεί ταξίδεψε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 7-11-2014 το πρωί έπλευσε εκτάκτως για τον Πειραιά όπου το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πειραιώς συμμετείχε στην Εξόδιο Ακολουθία της αειμνήστου Μαρίας Φραγκάκου. Το ίδιο βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Το Σάββατο 8-11-2014 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγκρίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνας των Ταξιαρχών.

Το Βράδυ ανεχώρησε για την Πάρο.

Την Κυριακή 9-11-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, επί τη εορτή της Αγίας Θεοκτίστης, όπου βρίσκεται ο Τάφος της Αγίας, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, και κήρυξε τον Θείον Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων της Αγίας Θεοκτίστης και του Αγίου Νεκταρίου στο Λιμάνι και τα σοκάκια της Παροικίας.

Την Δευτέρα 10-11-2014 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Ιερατική σύναξη με την συμμετοχή και των Λαϊκών μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της Πάρου και Αντιπάρου. Μετά την καθιερωμένη προσευχή ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εισαγωγική ομιλία στην οποία υπογράμμισε την μεγάλη τιμή, αλλά και τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες και τα καθήκοντα των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων τα οποία πρέπει να ασκούνται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ευσυνειδησία, πνεύμα συνεργασίας, πλήρη διαφάνεια, αλλά και πίστη στο Θεό. Ακολούθως έδωσε τον λόγο στον κεντρικό ομιλητή Πρωτ. Κωνσταντίνο Κύλη Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: `` Διοίκηση και διαχείριση των Ενοριακών Ναών μέσα από τα νέα νομοθετικά δεδομένα ``. Στην συνέχεια αναπτύχθηκε χρήσιμος διάλογος με τους Κληρικούς και Λαϊκούς συνέδρους και δόθηκαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά τους. Την σύναξη έκλεισε με πολλές ευχές και παραινέσεις ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και ακολούθησε μικρή δεξίωση. Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Νοεμβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου με την συμμετοχή των κληρικών και των λαϊκών μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της νήσου Νάξου. Ο Σεβασμιώτατος στην εισαγωγική ομιλία που πραγματοποίησε στις εν λόγω συνάξεις, μεταξύ άλλων τόνισε προς τους παρευρισκόμενους Ιερείς και Εκκλησιαστικούς Συμβούλους τα εξής «Η θέση του Εκκλησιαστικού Συμβούλου είναι θέση υψηλή και επίζηλη. Σας έχει τιμήσει ο Θεός να φέρετε στους ώμους σας την ευθύνη αλλά και ευλογία να μετέχετε στη διοίκηση της Ενορίας, που είναι το βασικό κύτταρο στο Σώμα της Εκκλησίας. Είστε πρόσωπα εξέχοντα για την τοπική κοινωνία στην οποία ζείτε, όταν όλοι γνωρίζουν ότι προσφέρετε υπηρεσίες ως Επίτροποι σε κάποιον Ιερό Ναό. Κατ΄ ουσίαν είστε οι άμεσοι και στενοί συνεργάτες του Ιερέως, τόσο στο διοικητικό αλλά και στο φιλανθρωπικό και γενικότερο ποιμαντικό του έργο. Συμμετέχετε δηλαδή ενεργά, στο έργο που επιτελεί η Εκκλησίας μας για την σωτηρία των ανθρώπων, πράγμα πολύ ανώτερο και σπουδαίο. Γι’ αυτό και η συμμετοχή στη διοίκηση του Ιερού Ναού, δεν έχει σχέση με τα κοσμικά δρώμενα και δεν γίνεται όπως στους διάφορους Συλλόγους και τα Σωματεία που υπάρχουν γύρω μας, αλλά επιτελείτε με επίγνωση και φόβο Θεού, διότι εδώ ό τόπος είναι Ιερός και απαιτεί ανάλογη σκέψη και συμπεριφορά.

 Πολλές φορές ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος, με την ευγενική συμπεριφορά και καλό τον τρόπο του κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να προσεγγίσει κάποιος περισσότερο τον χώρο της εκκλησίας αλλά μπορεί εάν δεν είναι προσεκτικός, ευγενής και τίμιος κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του, να αποτελέσει και σκάνδαλο που θα απομακρύνει κάποιον από τον χώρο της Εκκλησίας και της πίστεως. Από τη στιγμή που αναλαμβάνετε την διακονία αυτή, ο κόσμος θέλει να βλέπει σε εσάς και στη συμπεριφορά σας να πραγματώνεται το μήνυμα της αγάπης του Ευαγγελίου και να εφαρμόζεται στην πράξη το θέλημα του Θεού. Η ζωή του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου, πρέπει να είναι ζωή Εκκλησιαστική, με ενεργό συμμετοχή στη λατρεία και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Ο Επίτροπος πρέπει να διακατέχεται από πνεύμα Θεού και να κινείται με την ανάλογη ευλάβεια που απαιτεί ο χώρος του Ναού. Παράλληλα ως μέτοχος στη διοίκηση της Ενορίας και στενός συνεργάτης του Ιερέως, πρέπει να είναι εχέμυθος και έμπιστος, χωρίς ποτέ να συζητά σε επίπεδο κουτσομπολιού και να μεταφέρει τα τεκταινόμενα εντός του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, στις πλατείες και τας οδούς της πόλεως. Γι’ αυτό οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, πρέπει να επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς επιπολαιότητα από τους Εφημερίους Προέδρους και να επιτελούν τα καθήκοντά τους, όχι προς ίδιον όφελος αλλά με επίγνωση της ιερής αποστολής τους, με ταπείνωση, διάκριση, σεμνότητα, τιμιότητα και πάντοτε προς δόξαν Θεού και ωφέλεια των πιστών.

 Όλοι μας όσοι βρισκόμαστε απόψε εδώ, και εγώ ως Επίσκοπος, και οι πρεσβύτεροι και διάκονοι αλλά και όλοι εσείς οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, πρέπει να έχουμε την βαθειά συναίσθηση ότι δεν μετέχουμε στο γεγονός της Εκκλησίας παθητικά, αλλά είμαστε ενεργοί και δραστήριοι εργάτες στον Αμπελώνα του Κυρίου. Το να κατέχει κανείς κάποια θέση μέσα στο σώμα της Εκκλησίας, αποτελεί μεγάλη ευλογία αλλά και τεράστια ευθύνη ενώπιον Θεού και ανθρώπων.»

Την Τετάρτη 12-11-2014 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Την Πέμπτη 13-11-2014 εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου και χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο π. Γεώργιος Αρχοντάκης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Στην συνέχεια προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, κατά την οποία διάβασε τις ευχές για την ανομβρία και στην συνέχεια στο κοιμητήριο της Μονής τέλεσε τρισάγιο στον Μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Επιφάνιο όπου βρίσκεται ο Τάφος του, και στις μακαριστές αδελφές που μόνασαν στην Ιερά Μονή.

Το Σάββατο 15-11-2014 συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, και κἠρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Προ της απολύσεως τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο της μακαριστής Βασιλείας Κύλη μητρός του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Κύλη.

Την Κυριακή 16-11-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Μετά την απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Λατίνα πρώην Δημάρχου Νάξου (1980-1990).

Την Τρίτη 18-11-2014 το μεσημέρι στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Μαρούσης Μαστρογιανοπούλου - Πάσουλα.

Την Πέμπτη 20-11-2014 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη συγχοροστατών στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, επ’ ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων που αποτελεί και την επίσημη πανήγυρη και αργία της Νάξου. Μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε καταλήλως τον προσκεκλημένο για την πανήγυρη Ιεράρχη ο οποίος αντιφώνησε και κήρυξε τον θείο Λόγο. Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία μέχρι τις 3:45 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Την Παρασκευή 21-11-2014 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συνιερούργησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και τέλεση της Πανηγύρεως, τα σχολεία και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους. Μεγάλο πλήθος ευσεβών Ναξίων συμμετείχε και φέτος στο διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων. Ανάμεσά τους παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου, οι τοπικές αρχές (Δήμου και Περιφέρειας), εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και λοιπών Αρχών του νησιού καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία Καθηγητών, Δασκάλων και μαθητών - μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι με της γαλανόλευκες σημαίες των σχολείων τους κόσμησαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή. Σημαντική τέλος στην λαμπρότητα της Πανηγύρεως ήταν η συμβολή της φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Το Σάββατο 22-11-2014 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνοδευόμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΑΠΗ Νάξου και πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος. Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Το Βράδυ έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 23-11-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείον Λόγο επί του Αποστολικού Αναγνώσματος στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Μετά το πέρας της θείας λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία για την Εθνική Αντίσταση, παρουσία του Δημάρχου και Επάρχου Πάρου και των λοιπών αρχών του νησιού. Τον Πανηγυρικό της ημέρα εκφώνησε η καθηγήτρια του Γυμνασίου Παροικίας Πάρου κ. Γαρυφαλιά Μπιζά, Φιλόλογος. Στην συνέχεια ακλούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στην πλατεία της Μαντούς Μαυρογένους και κατάθεση στεφάνων.

Το ίδιο πρωί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείον Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στα πλαίσια της λειτουργίας της Σχολής Γονέων του Ιερού Προσκυνήματος και μετά την τέλεση του Εσπερινού, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: ``Τα Εισόδια της Θεοτόκου και η ανατροφή των παιδιών``.

Το Σάββατο 29-11-2014 συμμετείχε συμπροσευχόμενος στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Θαλλελαίου της ομώνυμης Ενορίας Νάξου. Προ της απολύσεως τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Νεκταρίου Ματζουράνη.

Την Κυριακή 30-11-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά την απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου του Ιωάννου Συμεώνογλου.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στην Ενορία της Κορώνου όπου παρηκολούθησε ωραία προχριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τους νέους και νέες του χωριού.

 

 

 


Εκτύπωση   Email