ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

sxe0191

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάρτιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Το Σάββατο 1-3-2014 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου καί Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου το Πλανά το Ναξίου με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της Νάξου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Την Κυριακή 2-3-2014εορτή του Αγίου Νικολάου το Πλανά του Ναξίου, ιερούργησε στον αυτό Ιερό Ενοριακό Ναό παρουσία των Τοπικών Αρχών της Νήσου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Τιμίου Λειψάνου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της συγγνώμης), τον Θείον Λόγον κήρυξε, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης. με θέμα `` Περί Σιωπής ``.

Την Καθαρά Δευτέρα 3-3-2014 χοροστάτησε στην πρωινή Ακολουθία ( Όρθρο, Ώρες, Εσπερινό ) επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου με το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Την Τρίτη 4-3-2014 το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου με το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου Νάξου.

Την Τετάρτη 5-3-2014  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Παρασκευή 7-3-2014 Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο α) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου και β) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου όπου έχει καθιερωθεί η τέλεση και δεύτερης Ακολουθίας (8:30μ.μ. – 10μ.μ.) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

Το Σάββατο 8-3-2014 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Κυριακή 9-3-2014,  (Κυριακή της Ορθοδοξίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, κήρυξε τον Θείο Λόγο και προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου. Στον εν λόγω Ιερό Ναό τιμώνται ιδιαίτερα και η Άγιοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, με θέμα «Η Ορθοδοξία ως ορθοπραξία».

Το βράδυ ανεχώρησε για την Νάξο.

Την Δευτέρα 10-3-2014 το μεσημέρι μετέβη στο Φιλώτι όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προέστη της Εξοδίου ακολουθίας του Ιακώβου Βρούτση Υιού του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Σταματίου Βρούτση.

Την Τετάρτη 12-3-2014 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία παρέμεινε συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση του Μεγάλου Αποδείπνου και την ανάγνωση του Θεοτοκαρίου.

Την Παρασκευή 14-3-2014 το πρωί έπλευσε για την Πάρο όπου είχε συνεργασία για διάφορα υπηρεσιακά θέματα.

Το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία της Β΄ στάσεως των Χαιρετισμών στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία Παρέμεινε και στη δεύτερη ακολουθία η οποία καθιερώθηκε από φέτος να τελείτε στο Ιερό Προσκύνημα, απήγγειλε τους χαιρετισμούς και κήρυξε πάλι τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 15-3-2014 εκκλησιάστηκε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου κήρυξε τον θείο Λόγο και τέλεσε το 40θνήμερο μνημόσυνο της αειμνήστου Ειρήνης Θ. Μπιζά, μητρός του κ. Ιωάννη Μπιζά Μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος.

Την Κυριακή 16-3-2014 (Β΄ Κυριακή των Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Κυριαζάνος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιμ. Γεωργίου Σκαραμαγκά επί τη συμπληρώσει 70 ετών από της εκδημίας του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα `` Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός ``.

Εν συνεχεία μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου όπου πραγματοποιήθηκε σύναξη νέων ζευγαριών και γονέων στην οποία μίλησε και πάλι ο π. Συμεών και επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

Την Δευτέρα 17-3-2014 έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως Συνοδικό μέλος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Την Τρίτη 18-3-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

 Την Τετάρτη 19-3-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

 Την Πέμπτη 20-3-2014 συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως μέλος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 21-3-2014 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, προέστη της Εξοδίου ακολουθίας της αειμνήστου Σοφίας Φραγκουλοπούλου.

Το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία της Γ΄ στάσεως των Χαιρετισμών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

Το Σαββάτο 22-3-2014 το απόγευμα παρέστη σε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) Χώρας Νάξου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Σκουλάτος Αρχιερατικός Επίτροπος Βίβλου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο

Την Κυριακή 23-3-2014 με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Κυριακή της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού) στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Αντί κηρύγματος αναγώσθηκε η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου η σχετική περί των Ιερατικών Κλήσεων. Ακολούθως πραγματοποίησε την τελετή της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά την προβλεπόμενη τάξη.

Στην συνέχεια μετέβη στο χωριό Μάρμαρα στην Πάρο για να συμπαρασταθεί στους πονεμένους και βαρύτατα θλιμμένους γονείς και λοιπούς συγγενείς του μικρού (τρίχρονου) Μιχαλάκη που έχασε την ζωή του σε τραγικό ατύχημα στον Πρόδρομο Πάρου

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος Αρχιερατικός Επίτροπος Υρίας (Λευκών) Πάρου με θέμα `` Η ΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ``.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Δευτέρα 24-3-2014 Το μεσημέρι μετέβη στον Κυνίδαρο Νάξου και παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, των τοπικών Αρχών, των δασκάλων και μαθητών, των γονέων και πολλών κατοίκων του χωριού τέλεσε των Αγιασμό των Εγκαινίων του ανακαινισθέντος και επεκταθέντος Δημοτικού Σχολείου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησαν ομιλίες του Δημάρχου και των λοιπών παραγόντων.

Το απόγευμα χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Πανηγυρίζοντος Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Πρωτοθρόνου) Χαλκείου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Τρίτη 25-3-2014 ημέρα της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάστησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία, για την επέτειο  της Εθνικής μας Παλλιγγενεσίας, παρουσία του Δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων και των λοιπών αρχών του νησιού.

Στη συνέχεια ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Κατόπιν ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Παρέλαση  από την μαθητιώσα νεολαία.

Το ίδιο βράδυ έπλευσε για τον Πειραιά και από εκεί στην Αίγινα προκειμένου να παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία της Μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, αειμνήστου Ξανθούλας.

Την Τετάρτη 26-3-2014 στις 12 το μεσημέρι συμμετείχε στην Εξόδιο Ακολουθία της Ξανθούλας Ζωγράφου, μητρός των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και Κορέας κ. Αμβροσίου καθώς και άλλων 12 τέκνων, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κυψέλης Αιγίνης. Στην Νεκρώσιμο Ακολουθία συμμετείχαν 11 Αρχιερείς προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Εκ μέρους των παρισταμένων Μητροπολίτων και του Ιερού Κλήρου τον επικήδειο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ο οποίος και συνδεόταν προσωπικά με την μεταστάσα, ηρωίδα πολύτεκνη μητέρα και εκλεκτή Χριστιανή από την 18ετή διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας.

Το ίδιο Βράδυ επέστρεψε στην Νάξο

Την Πέμπτη 27-3-2014 το μεσημέρι μετέβη στην Ενορία Κορωνίδος (Κωμιακής) Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου ετέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία του Γεωργίου Βιτζιλαίου.

Την Παρασκευή 28-3-2014  Το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνιδάρου Νάξου.

Την Κυριακή 30-3-2014 (Κυριακή Δ΄ Νηστειών) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά την απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου της ευλαβούς Χριστιανής και πολυτέκνου μητέρας Ζαμπέτας Σκλαβούνου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Νάνος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης με θέμα `` Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ``.

 

 

 


Εκτύπωση   Email