ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

03

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Κ Α Λ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ

κατά τον μήνα Ιούλιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

Την Τρίτη 1-7-2014 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έπλευσε για την Νάξο, συνοδεύοντας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτήριο ο οποίος ανταποκρινόμενος σε παλαιά πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου πραγματοποίησε 24ωρη προσκυνηματική επίσκεψη στην Νάξο, προκειμένου να μεταβεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ατταλιώτισσας (Γαλήνης Νάξου) όπου και φυλάσσεται η ομώνυμη εφέστιος εικόνα, δεδομένου ότι έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας είναι η Αττάλεια της Μικράς Ασίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε επίσημη υποδοχή του Αγίου Πισιδίας και της συνοδείας του στην Παναγία την Ατταλιώτισσα και εψάλη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου, στο τέλος της οποίας τον προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος εξάρας την μοναδική σε Πανορθόδοξο επίπεδο προσωπικότητα του και του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας. Στην συνέχεια μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γαληνιωτών ``ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΤΤΑΛΙΩΤΙΣΣΑ`` κα Εμμανουέλλα Κουτάτζη, η κα Ζευγώλη Κική και τέλος ο διακεκριμένος Δρ. Εθνολόγος - Λαογράφος Αλέκος Φλωράκης. Απήντησε με πολύ συγκίνηση και χαρά ο Σεβασμιώτατος Πισιδίας κ. Σωτήριος. Στον αύλειο χώρο του Ναού ακολούθησε πλούσιο κέρασμα προς όλους τους παρευρισκόμενους. Ήταν πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι Γαληνιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του καλού Εφημερίου τους π. Τιμολέοντος για να συμμετάσχουν στην ωραία και σεμνή αυτή τιμητική εκδήλωση για ένα Ιεράρχη που αποτελεί κόσμημα της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Στην συνέχεια εκ μέρους της Ενορίας παρατέθηκε πλούσια τράπεζα στον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του, κατά την διάρκεια της οποίας η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Κουτάτζη προσέφερε ωραία αναμνηστικά δώρα με παραδοσιακά είδη του νησιού μας στον Άγιο Πισιδίας και στην 12 μελή συνοδεία του.

Την Τετάρτη 2-7-2014 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος με την συνοδεία του έπλευσε για την Πάρο, όπου τον υπεδέχθη εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παροικίας – Ναούσης και οι Ιερείς του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, όπου και ξεναγήθηκαν.

Την Πρασκεύη 4-7-2014 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Το Σάββατο 5-7-2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονίαν του π. Αθανασίου Κυδωνιέως. Ο νέος Ιεροδιάκονος π. Αθανάσιος Κυδωνιέας κατάγεται από την Πάρο, είναι έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών και κατά σάρκα αδελφός του Γενικού Αρχιερατικού Επόπτου Νήσων Πάρου και Αντιπάρου Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Κυδωνιέως.
Η Χειροτονία του νέου Διακόνου πραγματοποιήθηκε εν μέσω πολυπληθούς Εκκλησιάσματος από την Πάρο και την Νάξο. Στην ομιλία του ο νέος Διάκονος αναφέρθηκε με πολλή συγκίνηση στην πνευματική του πορεία που τον οδήγησε στη μεγάλη απόφαση να Ιερωθεί και ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τον στήριξαν στη ζωή του και τον ενίσχυσαν στην απόφασή του αυτή. Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες προς τον χειροτονούμενο και εξήρε το μεγαλείο της Ιερωσύνης. Πρό της απολύσεως της Θεία Λειτουργία χειροθέτησε το υιό του Αρχιερατικού Επόπτου Πάρου και Αντιπάρου Μάρκο Κυδωνιέα Αναγνώστη.

Την Κυριακή 6-7-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Αντίπαρο όπου Ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος.

Το βράδυ έπλευσε για την Νάξο.

Την Δευτέρα 7-7-2014  ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μοναστηριακό Ναό Αγίας Κυριακής πόλεως Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Κωνσταντίνος Κύλης. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εόρτιες ευχές κηρύσσοντας την έναρξη των `` ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΩΝ 2014 ``

Την Τρίτη 8-7-2014 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου Βουρβουριάς Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Πέτρος Αμοργιανός. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Την Τετάρτη 9-7-2014 το μεσημέρι έπλευσε για την Πάρο, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Πρεσβυτέρας Μελπομένης συζύγου του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Στάμενα, αδελφού του μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου του Β΄, διατελέσαντος Εφημερίου Μαρπήσσης επί 40 χρόνια (+1997), στην οποία έλαβε μέρος όλος σχεδόν ο Ιερός κλήρος της νήσου Πάρου. Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «σήμερα προμπέμπομε δια της Εξοδίου Ακολουθίας την "Πρεσβυτέρα των Πρεσβυτερών" όχι μόνο της νήσου Πάρου αλλά και της όλης Μητροπολιτικής μας περιφερείας. Πρεσβυτέρας όχι μόνο κατά την ηλικία και την αρχαιότητα, αλλά και κατά την ευλάβεια, την καλοσύνη, την αγάπη και το εν γένει εκκλησιαστικό ήθος». Αναλυτικότερα για την προσωπικότητα της μεταστάσης Πρεσβυτέρας και την προσφορά της στην τοπική κοινωνία μίλησε ο νεώτερος τη τάξει των Πρεσβυτέρων π. Εμμανουήλ Τζιώτης, Μαρπησσαίος και Β΄ Εφημέριος της Ενορίας Μαρπήσσης. (Διαβάστε εδώ την ομιλία)

Το ίδιο βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Την Πέμπτη 10-7-2014 το απόγευμα παρέστη σε μουσικοφιλολογική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των "Νικοδημείων 2014" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλων Βυζαντινής Μουσικής ``Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ`` υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Θεατρική Αίθουσα του Δήμου Νάξου ``Ιάκωβος Καμπανέλης``. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία του Θεολόγου κ. Λάμπρου Σκόντζου, με θέμα : ``Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, ο Εκφραστής του Ελληνορθόδοξου ιδεώδους και φορέας του Κολλυβαδικού πνεύματος`` και την απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων από την χορωδία παραδοσιακής μουσικής Κρήτης ``ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ`` υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη. Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια της ρωμιοσύνης από την ως άνω χορωδία και το μουσικό σχήμα ``ΕΝΑΡΞΙΣ``.

Την Εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό και συγχαρητήριες ευχές προς όλους τους συντελεστές ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος ο οποίος και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

Την Παρασκευή 11-7-2014  το απόγευμα μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της Μαριάνθης Σουλή.

Την Κυριακή 13-7-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Κορωνίδος (Κωμιακή) Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο με θέμα την εορτή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ εν Χαλκηδόνι Οικ. Συνόδου. Μετά την απόλυση προέστη του 40νθήμερου μνημοσύνου της Αικατερίνης Κωνσταντινίδη.

Το Μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου, προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αικατερίνης Φουρνιστάκη.

 

Η   Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Η
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

 

ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου 2014 στην Νάξο και συγκεκριμένα στο Νεόδμητο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτου και πολιούχου του νησιού μας.

Πλήθη πιστών, ιδιαιτέρως νέων, προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Νικοδήμου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο Ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής εκπληρώνοντας το «τάμα» τους δείχνοντας έτσι την μεγάλη ευλάβεια τους στον Θεό και τον «δικό τους» Άγιο Νικόδημο.

Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Την παραμονή, Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 το απόγευμα, και ώρα 19:45 έγινε η υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου της Αγίας Θεοκτίστης της εν τω Ιερώ Ναώ Παναγίας Εκατονταπυλιανής ασκησάσης (10ος αιώνας μ.Χ) το οποίο υποδέχθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος. Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος και κήρυξε τον θείο λόγο. Προ του Θείου Κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρουσίασε τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους προσφώνησε με εγκαρδιότητα εκφράζοντας και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του. Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέστηκε Ολονύκτια Αγρυπνία η οποία κορυφώθηκε με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε περί τις 3.00 το πρωί της Δευτέρας.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον θείο λόγο. Συλλειτούργησαν οι ως άνω Αρχιερείς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εψάλη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου και αμέσως μετά έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και της Αγίας Θεοκτίστης στους δρόμους της Νάξου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με μυρτιές και δάφνες. Στην Ιερά Λιτανεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και συμμετείχαν οι ως άνω Αρχιερείς, όλος ο Ιερός κλήρος του νησιού, τοπικοί Άρχοντες και άλλοι επίσημοι, αλλά κυρίως αναρίθμητη στρατιά ευσεβών χριστιανών. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Νάξιος Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης. Συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικ. Συρμαλένιος, ο εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο εκλεγμένος Έπαρχος Νάξου κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος Πρωτοδικών Νάξου, ο Αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού και Περιφερ. Διοικητής Κυκλάδων και οι εκπρόσωποι των Αρχών του νησιού και της Περιφέρειας. Στην κεντρική Πλατεία και επί της Μαρμάρινης εξέδρας τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Αγίου μας, ενώ τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρας. Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας η οποία κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αγίου μας  την κατά Θεόν πρόοδο καί πνευματική προκοπή όλων και ευχαρίστησε θερμά τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους προαναφερθέντες επισήμους και όλους εκείνους που βοήθησαν για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος που με την φροντίδα της Ηγεσίας του λάμπρυνε φέτος την Πανήγυρή μας.

Την Τρίτη 15-7-2014 το απόγευμα έπλευσε για τον Πειραιά.

Την Τετάρτη 16-7-2014 ανεχώρησε αεροπορικώς για την Μόσχα προκειμένου να εκπροσωπήσει ως Συνοδικός Μητροπολίτης την Εκκλησία της Ελλάδος στον εορτασμό των 700 χρόνων από την γέννηση του Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ.

Την Πέμπτη 17 -7-2014 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κος Καλλίνικος μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων Εκκλησιών έγινε δεκτός από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας στην αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου.

Το απόγευμα μετέβη για προσκύνημα στην Ιερά Μονή που φυλάσσεται το Λείψανο της Αγίας Ματρώνας της Τυφλής, καθώς και στους Ιερούς Ναούς που βρίσκονται στην Ερυθρά πλατεία της Μόσχας και παρηκολούθησε τον Εσπερινό στον φημισμένο και παμμέγιστο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μόσχας.

Την Παρασκευή 18-7-2014 το πρωί συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου προεξάρχοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Την ίδια ημέρα συμμετείχε σε πανηγυρική κοινή Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας με τους 12 επικεφαλής των Αντιπροσωπειών των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών παρουσία του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Σάββατο 19-7-2014 επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα και από εκεί (μέσω Πειραιώς) έπλευσε για την Νάξο.

Την Κυριακή 20-7-2014 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κεραμίου Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά την απόλυση προέστη του ετησίου μνημοσύνου του αειμνήστου Εμμανουήλ Μαράκη.

Την Τρίτη 22-7-2014 το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο.

Την Τετάρτη 23-7-2014 χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, επί τη 70η επετείω από της διασώσεως των 125 νέων της Πάρου (23-7-1944) από την εκδικητική μανία των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής με την σωστική παρέμβαση του τότε Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου, που απέδωσε την σωτηρία σε θαύμα της Παναγίας μας.

Το μεσημέρι επέστρεψε στην Νάξο.

Το Απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Φιλώτι Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του φονευθέντος σε τροχαίο 44χρονου Δεμενέου Μανιού.

Την Πέμπτη 24-7-2014 το πρωί έπλευσε για την Πάρο και από εκεί για την Αντίπαρο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Χρήστου Μανέτα υιού της τ. Κοινοτάρχου Αντιπάρου κας Βαρβάρας Φαρούπου – Μανέτα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Παροικίας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην συνέχεια παρηκολούθησε ωραία μουσικοχορευτική εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικών Χορών ``ΔΩΔΩΝΗ`` που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, με την ευθύνη του οικείου Εφημερίου π. Εμμανουήλ Φωκιανού.

Το βράδυ επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 25-7-2014 το απόγευμα της ίδια ημέρας μετέβη στην Μέση όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Το Σάββατο 26-7-2014 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καστρακίου Ενορίας Σαγκρίου Νάξου, όπου για πρώτη φορά Λειτούργησε Επίσκοπος. Στο εν λόγω γραφικότατο Εκκλησάκι συρρέει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών που ευλαβούνται ιδιαίτερα τη θαυματουργό Αγία Παρασκευή, όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από πολλά χωριά της Νάξου.


Το Απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Προδρόμου Πάρου, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Το Κυριακή 27-7-2014 χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κώστου Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους , κήρυξε τον Θείο Λόγο και προέστη της Ιεράς Λιτανείας στους γραφικούς δρόμους του χωριού.

Το Απόγευμα έπλευσε για την Νάξο, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Φιλώτι Νάξου ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Δευτέρα 28-7-2014 το μεσημέρι έπλευσε για την Πάρο και μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγγεριάς Πάρου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του φονευθέντος σε τροχαίο τα ξημερώματα της Κυριακής, 25χρονου Λυπράνδου Σκιαδά.

Την Τρίτη 29-7-2014 εορτή του Αγίου Μάρτυρος Καλλινίκου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με την ευκαιρία της Ονομαστικής του εορτής Λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου συνιεργουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και του συνόλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στον εορταζόμενο Άγιο Μάρτυρα Καλλίνικο, όσο και στον άγοντα τα Σεπτά Ονομαστήρια του Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο ευχηθείς καταλλήλως.

Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές του Κλήρου, των τοπικών Αρχών και του ευσεβούς λαού της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, στους οποίους προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα και αναμνηστική Εικόνα του Αγίου Καλλινίκου.

 

 

 


Εκτύπωση   Email